Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Τι είπε στο ΒτΝ ο κ. Μπρακουμάτσος για την επίσκεψη στη Νάξο

"Με αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την επιλογή μου να υπηρετήσω την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί τις δυνατότητες μας για την Ελπίδα και το όραμα της Νησιωτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης το οποίο δυστυχώς ακόμη είναι ζητούμενο.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό πλέον. Αν η θητεία μου είναι ένας χρόνος, πρέπει το 2010 να κερδίσουμε το στοίχημα του ΕΣΠΑ. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για ελπίδα, πρέπει να συναποφασίσουμε γρήγορα και να υλοποιήσουμε προσπάθεια και να έχουμε αποτέλεσμα. Αν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ για το 2010 κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη περίοδο δεν κάναμε τίποτα. Επίσης η νέα αρχιτεκτονική δομή της Αυτοδιοίκησης, θέλει συγκροτημένη, οργανωμένη, κοινή προσπάθεια για να πετύχει.
Άρα το 2010 είναι χρονικό σημείο ΑΝΑΤΑΞΗΣ γιατί επιτέλους οι υποσχέσεις των λόγων πρέπει να αντικατασταθούν με το αποτέλεσμα της προσπάθειας και των έργων.
Στις 24-1-2010 έγινε στη Νάξο σύσκεψη θεσμικών στελεχών η οποία ναι μεν μπορεί να είχε το πρωτόκολλο της αρχικής γνωριμίας, αλλά προσδιόρισε την στενή συνεργασία από κοντά με όλους τους θεσμικούς φορείς η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή προσπάθεια και το άριστο αποτέλεσμα.
Το μέλλον και της Νάξου στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει σημείο αναφοράς το ΕΣΠΑ. Θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί.
Οι λέξεις Ελπίδα, Όραμα, Νησιωτική Πολιτική πρέπει να πάψουν να έχουν τον όρο ¨υπόθεση εργασίας¨, αλλά ¨έναρξη κοινής προσπάθειας με αποτέλεσμα¨ . "

Ο Περιφερειάρχης στη Νάξο

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010 το μεσημέρι, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Βασίλη Μπρακουμάτσου στη Νάξο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νάξου (Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου). Οι επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης του νησιού, Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, Δρυμαλίας Νάξου κ. Γιάννης Μπαρδάνης και εκπρόσωποι λοιπών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων ενημέρωσαν τον κ. Περιφερειάρχη για τα προβλήματα του νησιού, μεγάλα και μικρά, και του ζήτησαν να συμβάλει στην επίλυση ή την προώθησή τους.
Ο κ. Μπρακουμάτσος υποσχέθηκε να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων αρκεί να υπάρχει συνεχής επικοινωνία των φορέων του νησιού μαζί του. Μάλιστα ανέφερε ότι μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτόν οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου.Φάνηκε ότι είναι προσιτός σε όσους επιδιώκουν να επικοινωνήσουν μαζί του και θέλησε να δημιουργήσει κλίμα οικειότητας μαζί τους. Μάλιστα ανέφερε ότι κατά την τυχόν επίσκεψη των παραγόντων του νησιού μας στη Σύρο, θα ήθελε να τον επισκέπτονται στο γραφείο του.
Αυτή βέβαια η διάθεση επικοινωνίας και προσέγγισης με τους ναξιακούς άρχοντες και φορείς που έδειξε ο κ. Περιφερειάρχης είναι μεν θετική αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί από μόνη της για να προωθηθούν και να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα του νησιού (μεγάλο αεροδρόμιο, λιμάνι για την ακτοπλοΐα και εμπορικό λιμάνι, ενδοκυκλαδική ακτοπλοΐκή σύνδεση, ίδρυση ΑΕΙ ή ΤΕΙ στη Νάξο, περιφερειακός δρόμος του νησιού, προβλήματα από τις γεωτρήσεις κλπ.). Πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε οι Ναξιώτες και ιδίως οι κάθε είδους τοπικοί άρχοντες και φορείς και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευμενή διάθεση του Περιφερειάρχη για το καλό του νησιού. Βέβαια ο κάθε υπεύθυνος (σε οποιαδήποτε θέση κι αν ευρίσκεται) κρίνεται όχι τόσο από την επικοινωνιακή ικανότητά του και την καλή διάθεση συνεργασίας, αλλά κυρίως από το έργο του και αυτό το έργο αναμένουμε να το δούμε και να το κρίνουμε. Βεβαίως, ευχόμαστε επιτυχία στο έργο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (όπως και σε οποιονδήποτε κατέχει κάποια εξουσία κρατική, αυτοδιοικητική κλπ.) γιατί η επιτυχία του θα συμβαδίζει με το συμφέρον του τόπου μας.
Πάντως η συγκεκριμένη επίσκεψη του κ. Περιφερειάρχη δεν ήταν πολύ γνωστή στους παράγοντες του νησιού μας και (παρόλο που ήταν αξιόλογη η συμμετοχή προσώπων στη σύσκεψη) πιθανώς γι’ αυτό τον λόγο απουσίασαν όμως και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι κλπ.
Στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας κ. Αντώνης Μανιός, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Θανάσης Γρυλλάκης και κ. Φλώριος Μπαρδάνης, οι Αντιδήμαρχοι Νάξου κ.κ. Στάθης Πιτταράς, Χαράλαμπος Τσαγκλής και Ευάγγελος Βάλλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βασίλης Ραπτάκης, Γιάννης Λογαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κ. Καπούνης, ο εκδότης της εφημερίδας «Το Βήμα της Νάξου» κ. Στράτος Φουτάκογλου, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Νάξου όπως ο γραμματέας της Τ.Ο. Δρυμαλίας κ. Μανώλης Κοντοπίδης και η κ. Άννα Κοντοπίδη-Γκούφα, οι Πρόεδροι (πάρεδροι) των τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Νάξου κ.κ. Κ. Τσαμπουνάρης (Κινιδάρου) και Σταύρος Κουτελιέρης, και άλλοι. Ήταν μια σημαντική σύσκεψη.
Γιάννης Λογαράς


Ο κ. Μπρακουμάτσος χαρακτήρισε το 2010 έτος της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για να συντονίσει όλες τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τόσο ο Έπαρχος όσο και οι Δήμαρχοι Νάξου και Δρυμαλίας καλωσόρισαν το νέο περιφερειάρχη στο νησί τονίζοντας το γεγονός της πολύ σύντομης σε χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων του, επίσκεψη στη Νάξο. Ο κ. Μπαρδάνης μάλιστα ανέφερε τον ενθουσιασμό του ότι παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμη γνωριστεί είχε πάρει τηλεφωνικό μήνυμα με την ενημέρωση να επικοινωνήσουν μαζί του ακόμη και κατά την απουσία του από την έδρα της περιφέρειας. Ο κ. Μαράκης τόνισε την ανάγκη έναρξης του έργου αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών το οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση της μελέτης του κυκλοφοριακού της Χώρας που είχε ακυρωθεί επί θητείας κ. Κόκκινου. Ο Έπαρχος κατέθεσε λίστα απαραίτητων έργων μεταξύ των οποίων το Λιμάνι, το παραλιακό οδικό δίκτυο, το φράγμα του Τσικαλαριού κ.ά. Αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Νάξου και τονίστηκε η σημασία που έχει για το νησί ο Πρωτογενής τομέας. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου έκανε λόγο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται η Ένωση και τα προϊόντα της από άλλους παραγωγούς στους οποίους οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και της περιφέρειας δεν ασκούν τους απαραίτητους ελέγχους. Ο κ. Ραπτάκης εξέφρασε την αγωνία των Ναξιωτών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την ανάγκη ύπαρξης οργανισμού λειτουργίας και προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος με παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Στ. Πιταρά συζητήθηκε το φλέγον θέμα των γεωτρήσεων και ιδιαίτερα της περιοχής των Τοπικών Διαμερισμάτων Μελάνων και Κυνιδάρου, οι πρόεδροι των οποίων ήταν παρόντες και συνηγόρησαν για την ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων που γίνεται στη περιοχή τους αλλά και σε όλο το νησί.

Ανακοίνωση Ιστορικού Αρχείου Νάξου

Το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους παρακάτω δωρητές αρχείων:
α) την κυρία Έλενα Δελλαρόκκα η οποία δώρισε στο Αρχείο ανατυπώσεις φωτογραφιών της παλιάς Νάξου από τη συλλογή Ι. Δελλαρόκκα (1898-1960)
β) τον κ. Ερρίκο Δελλαρόκκα ο οποίος δώρισε στο Αρχείο έγγραφα του Ειρηνοδικείου Νάξου και άλλα δικαιοπρακτικά έγγραφα (1892-1950) καθώς και αρχείο συντηρημένων κυκλαδικών εφημερίδων (Κυκλαδικόν Φως, Καθολική, Ναξιακόν Μέλλον)
γ) τον κ. Γιώργο Μανωλά για το ηλεκτρονικό υλικό που προσφέρει κατά καιρούς στο Αρχείο (σαρώσεις πολύτιμων και εγγράφων και φωτογραφιών), κυρίως σε σχέση με την Κόρωνο.
Και δ) την κ. Β. Δημητροκάλλη η οποία πρόσφερε στο Αρχείο συλλογή δικαιοπρακτικών και άλλων εγγράφων (1612-1949) από το προσωπικό αρχείο του πατέρα της, Νικόλαου Γ. Δημητροκάλλη, στη μνήμη του οποίου και έγινε η δωρεά.
ε) τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο για τους δύο τόμους των "Τηνιακών Ανάλεκτων" (αρ. 4 και 5) που πρόσφερε στο Αρχείο μας.
Με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης καθώς και της μεταφοράς του σε νέο, ανακαινισμένο χώρο στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλινών, το Αρχείο της Νάξου θα ήθελε να απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες και φορείς που διαθέτουν παλιά αρχεία (ιδιαίτερα αρχεία που κινδυνεύουν από ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης) να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεσής τους στην υπηρεσία μας προκειμένου για την διάσωση, συντήρηση, ταξινόμηση και επιστημονική αξιοποίησή τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε Ναξιώτης μπορεί να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο Νάξου, ένας θεσμός που υπάρχει για να διατηρεί ζωντανή την ιστορική και λαογραφική μνήμη του νησιού και να διευκολύνει την ιστορική έρευνα και την πολιτιστική προβολή του. Σημειώνεται ότι για κάθε κατάθεση αρχείου η υπηρεσία μας θα συντάσσει αναλυτικό πρωτόκολλο (αποδεικτικό) παραλαβής και θα προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο (κατά την προαίρεση του δωρητή). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Μαρία Παπαγιάννη στο τηλέφωνο 22850-23037.

Β.
Το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι στις νέες του εγκαταστάσεις, στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας. Εξαιτίας της έλλειψης κουδουνιού στην εξώπορτα και μέχρι τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος, παρακαλείται το κοινό που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την υπηρεσία μας να επικοινωνεί πρώτα με την υπάλληλο κ. Μαρία Παπαγιάννη στο 22850-23037. Ευχαριστούμε.

Η Ελένη Δικαίου στο Φιλώτι

«Έμεινα κατάπληκτη πρώτα από τους ανθρώπους και μετά από το χώρο» ήταν τα πρώτα λόγια που μας ανέφερε η συγγραφέας Ελένη Δικαίου, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου της «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», που πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι, το περασμένο Σάββατο. Η κα Δικαίου, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ταξίδεψε στη Νάξο, βρέθηκε στο Φιλώτι, συνομίλησε με παιδιά και ενήλικες.«Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις σε μια αίθουσα και βλέπεις χαμόγελα και είναι ακόμα πιο σημαντικό να βλέπεις κωμοπόλεις ζωντανές, με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κίνηση του τόπου τους. Δεν είναι εύκολο μέσα στο χειμώνα να επισκέπτεσαι ένα νησί. Όμως αν αγαπάς αυτό που κάνεις και όταν αισθανθείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις από την ψυχή τους και όχι για το θεαθήναι, τότε βάζεις τα πάντα στην άκρη και ξεκινάς». Όσο για την εργασία των παιδιών η κα Δικαίου μας είπε «Τα παιδιά ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα, μάλιστα υπήρξαν και αυθόρμητες ερωτήσεις, όλα αυτά σημαίνουν ότι υπήρξε επικοινωνία. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ποιος θα τους επισκεφθεί, πρέπει να έχουν διαβάσει βιβλία του συγγραφέα. Από τις παρουσιάσεις αυτές επηρεάζονται και αποκομίζουν πολλά και ας μη γίνεται κατανοητό».
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών, τα οποία υποδέχθηκαν τη συγγραφέα με τραγούδια για τη Σμύρνη. Η κα Σφακιανού και η κα Ειρ. Κύλη συντόνισαν την εκδήλωση, ενώ έγινε αναφορά στον τρόπο προσέγγισης και ανάλυσης του βιβλίου της κας Δικαίου, στις πληροφορίες που αναζήτησαν τα παιδιά για την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και στα μηνύματα που εισέπραξαν από την ανάγνωση του βιβλίου. Η κα Δικαίου απάντησε στα ερωτήματα των παιδιών που σχετίζονταν τόσο με το περιεχόμενο του βιβλίου, όσο και τις πηγές έμπνευσης και τα στάδια συγγραφής των βιβλίων της.

Συνέντευξη με τον πρ. Δήμαρχο Νικόλα Βασιλάκη

Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στους Δήμους με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, εκφράσατε και πάλι τις επιφυλάξεις σας για τη συνένωση σε ένα Δήμο στη Νάξο.
Σαν πρώτος δήμαρχος Δρυμαλίας και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, γνώρισα τις μεγάλες δυνατότητες τις περιοχής και διαπίστωσα ότι με τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά που κάναμε πετύχαμε σημαντικότατο έργο που σίγουρα δεν θα είχε γίνει εάν τότε ήμασταν ένας δήμος. Για το λόγο αυτό και άλλους, που ο περιορισμένος χρόνος της συνέντευξης δεν μου επιτρέπει να αναλύσω, θεωρώ ότι εάν με τη νέα μεταρρύθμιση δεν υπάρξουν συγκεκριμένες διατάξεις και ρυθμίσεις, οι επιφυλάξεις μου θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή έκανε ότι μπορούσε για να φθάσουν να λένε σήμερα, ακόμη και αυτοί που ήταν κατά του ενός δήμου ότι, «...αφού δεν γίνεται τίποτα, ας πάμε σε ένα δήμο μπας και γίνει κάτι»

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνετε με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, θα είστε υποψήφιος και πως.
Τον περασμένο Αύγουστο είχα δηλώσει ότι αν παρέμεναν οι δύο δήμοι, θα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Δρυμαλίας. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση για τις συνενώσεις δήλωσα ότι στην περίπτωση του ενός δήμου το πιθανότερο δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ότι θα συμμετάσχω ενεργά, αν βέβαια υπάρξει κάποια σοβαρή υποψηφιότητα νίκης, με αξιόλογους συνεργάτες, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια. Τέτοια υποψηφιότητα, που αυτή τη περίοδο και για συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από όσα η δική μου, υπάρχει και μένει να μάθω και τους πιθανούς συνεργάτες. Θεωρώ ότι σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα, ιδιαίτερα για τα χωριά του πάνω Δήμου, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία, μαζί με νέα και δυναμικά πρόσωπα, να είναι παρόντες για να στηρίξουν τα συμφέροντα του δήμου, βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς.

Πιστεύετε όμως ότι ένας δήμαρχος κάτοικος της Χώρας, θα δείξει το ενδιαφέρον που απαιτείται και για τα χωριά του πάνω δήμου.
Τα πράγματα αλλάζουν πια και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από που θα κατάγεται και που θα μένει ο δήμαρχος. Είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα του τόπου μας, που δεν μπορεί να λυθούν με τοπικιστικές λογικές. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται η συμμετοχή ικανών στελεχών και από τα πάνω χωριά στη διοίκηση του δήμου, για να εφαρμοσθούν πολιτικές στήριξης και της περιοχής αυτής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς την ανάδειξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενδοχώρας του νησιού, δεν θα υπάρξει προοπτική συνολικής ποιοτικής βιώσιμης ανάπτυξης..

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι η συμμετοχή σας σε κάποιο συνδυασμό θα συνοδεύεται από προσωπικούς όρους και προϋποθέσεις για τη διοίκηση του Δήμου.
Δε θα βάλω στον υποψήφιο δήμαρχο κανένα όρο για την επιλογή των συνεργατών του στο ψηφοδέλτιο και στη διοίκηση του Δήμου. Αυτό ανήκει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα και θα ήμουν ανακόλουθος και με τις δικές μου αρχές αν ενεργούσα διαφορετικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής θα βάλω, αλλά μόνο στον εαυτό μου, που θα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ψηφοδελτίου, τη προοπτική νίκης και τη δυνατότητα εφαρμογής των πολιτικών που προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζονται για το τόπο μας.

Λέγεται από πολλούς, μα τι θέλουν αυτοί οι παλιοί να εμπλέκονται πάλι στα δημοτικά πράγματα, τώρα είναι η ώρα για καινούργια πρόσωπα.
Αυτό είναι λογικό και ακούγεται ευχάριστα. Όμως όλοι κρίνονται από το έργο και τις ιδέες τους και όχι από τη παλαιότητα τους. Σας ρωτάω, γνωρίζετε κάποιον από τους νεότερους Ναξιώτες με την ιδεολογική φρεσκάδα και αγωνιστικότητα του Μανόλη Γλέζου. Δοκιμάστηκαν πολλά νέα πρόσωπα αυτή τη τετραετία και στους δύο δήμους και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η νέα δημοτική περίοδος θα πρέπει εκτός των άλλων να λειτουργήσει και σαν φυτώριο ανάδειξης νέων ικανών στελεχών, που θα αναλάβουν τις τύχες και το μέλλον του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Δικαίωση για τη Στέλλα Πρωτονοταρίου

Αθώα έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τη Διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλα Πρωτονοτάριου, η οποία, μαζί με την κα Ντενάντα Καρκάλο έκαναν μάθημα τα απογεύματα σε αλλοδαπούς γονείς και στα παιδιά τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Διευθύντρια χρησιμοποιούσε χώρους του σχολείου εκτός του ωραρίου διδασκαλίας. Ωστόσο, όπως η ίδια υποστήριξε στην απολογία της, είχε ενημερώσει με επιστολή της το υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως να πάρει ποτέ καμία απάντηση.Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, τονίζοντας τα εξής: «Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο, το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων, που σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησαν μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα».
Η δίκη διεξήχθη με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, καθώς ο μηνυτής και νυν διευθυντής του Σχολείου δήλωσε ότι απειλείται η ζωή του. «Μου έδωσαν προφορικές εντολές για τις όποιες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. "Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορεί να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου", μου είπαν. Έτσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό», κατέθεσε ο μηνυτής Εμμ. Γιουτλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διακοπή των εθελοντικών μαθημάτων. Κατονόμασε μάλιστα τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημ. Πλατή. Στο πλευρό της Στέλλας Πρωτονοτάριου βρέθηκαν παλιοί και νέοι μαθητές, συνάδελφοι αλλά και πολλοί γονείς, οι οποίοι επισήμαναν ότι από το 2002, μέχρι και το 2007 που πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μειώθηκε σημαντικά η μαθητική διαρροή.

Ξέμειναν στην Απείρανθο

Οι μαθητές των ορεινών, λόγω της χιονόπτωσης
Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των μαθητών στα ορεινά χωριά της Νάξου, λόγω των καιρικών συνθηκών την περασμένη Δευτέρα. Κατόπιν συνεννόησης των Διευθυντών των σχολείων με τους οδηγούς του ΚΤΕΛ, αποφασίστηκε να επιστρέψουν νωρίτερα τα παιδιά στα χωριά τους από το σχολείο, λόγω της επιδείνωσης του καιρού και της χιονόπτωσης. Αν και το χιόνι δεν ήταν αρκετό, το λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά έφτασε μέχρι την Απείρανθο, όπου και «ακινητοποιήθηκε», εξ αιτίας του «παγωμένου» δρόμου. Ενημερώθηκε το Επαρχείο, ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς «θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ξενοκράτης», κάτι που δεν έγινε δεκτό από τη Σύρο, όπου δίνονται οι εντολές», σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική.
Έτσι, οι γονείς κλήθηκαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να μεταφέρουν τα παιδιά στην Κόρωνο, το Σκαδό και την Κωμιακή. «Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προσφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί το χιόνι είναι πολύ λίγο. Εδώ χρειάζεται αλάτι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πάγου», δήλωσε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Επαρχείου κ. Θαν. Γρυλλάκης.
«Μετά τα τελευταία γεγονότα όπου εμπλέκεται το ΚΤΕΛ είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ κ. Τσάφος, ο οποίος συμπλήρωσε «κρατήσαμε τα παιδιά μέσα στο λεωφορείο, όπου υπήρχε θέρμανση, μέχρι να βρεθεί λύση». Ωστόσο, από την πλευρά του ο Υποπυραγός και Προϊστάμενος στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Νάξου κ. Μιχαλόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «κακώς ξεκίνησε το λεωφορείο, να κινηθεί σε μια περιοχή με χιόνια, χωρίς να διαθέτει αντιολισθητικές αλυσίδες».

Βήμα στην Αϊτή

Αϊτή, μια χώρα με χρόνια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, μια χώρα που δεν διαθέτει πολεοδομικό κανονισμό και η πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει κοινωνική ασφάλιση κ.α.
Με τη χώρα αυτή μας συνδέει κάτι από παλιά. Είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Εθνική Ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Αϊτής τότε ο Μπουαγιέ έστειλε στο Παρίσι στον Αδαμάντιο Κοραή 25 τόνους καφέ, να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον δικό μας αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Δεν έφθασαν ποτέ, φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι Γάλλοι.
Ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς κατέστρεψε την πόλη, άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και βύθισε τη χώρα στο χάος.
Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, στέλνουν αποστολές βοηθείας για την αρωγή των χιλιάδων τραυματιών και αστέγων υπάρχουν. Η ελληνική ομάδα διάσωσης και η ομάδα των γιατρών της καρδιάς αφήνοντας τις δυσκολίες του ταξιδιού και τις χαοτικές καταστάσεις που επικρατούν στην Αϊτή σπεύδουν σε βοήθεια οδηγούμενοι από σκέψεις, όπως τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μιαν άλλη ψυχή, το μεγάλο μυστικό της ζωής βρίσκεται «στο δούναι και όχι στο λαβείν».
Εφαρμόζουν στην πράξη τη στήριξη στους άλλους, την αλληλεγγύη, προσφέροντας βάλσαμο παρηγοριάς στους πολίτες της Αϊτής που πάσχουν. Σε ένα κόσμο που υπάρχει ιδεολογική αστάθεια, διάλυση ηθική, πρωτογονισμός ιδιοτέλειας, οι συμπατριώτες μας δείχνουν τι σημαίνει ανθρωπιά, προσφορά, ηθική, ευαισθησία, τι σημαίνει ειλικρινή αγωνία για τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και του κόσμου.

Αναδρομές

Φόνος
Το παρελθόν Σάββατον, ένεκα προηγουμένων ως εμάθαμεν αφορμών, συνεπλάκησαν οι εκ Μονής της Τραγαίας Ιωάννης Λεκάκης και Δημήτρης Κοντοπίδης. Και το αποτέλεσμα ήτο ο φόνος του πρώτου υπό του δευτέρου διά μαχαίρας. Ο δράστης τετραυματισμένος και ούτος υπό του Λεγάκη, μετά την πράξιν εγένετο άφαντος, μη κατορθωθείσης εισέτι της συλλήψεώς του.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 200/10-01-1906

Πάλιν άγνωστοι
Προχθές εκ της παρά τη θέσιν Σταυρός του Σαγκρίου της Βίβλου, οικίας του Συμπολίτου κ. Ιακώβου Βαζαίου άγνωστοι έκλεψαν διαρρήξαντες τας θύρας ταύτης αρκετά κατοικίδια πτηνά, αξίας 100 δρχ. ίνα σι’ αυτών εορτάσωσιν, οι άνθρωποι τας Αγίας αυτάς ημέρας! Μα επιτέλους αιωνίως άγνωστοι θα παραμένουν οι κύριοι ούτοι, οι συχνότατα ως κομήται αναφαινόμενοι και επιφέροντες τόσας καταστροφάς εις τους ατυχείς πολίτας! Αι τελευταίαι αύται κλοπαί και φόνοι ουδέποτε άλλοτε εσημειώθησαν εις τα χρονικά της Νήσου μας,. Το τοιούτον δέον να επισπάση την προσοχήν των αρμοδίων!
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 200/10-01-1906

Προσοχή συμπολίται
Η επάρατη νόσος ευφλογία, η επί τόσον καιρόν μαστίζουσα τας Αθήνας, τον Πειραιά και λοιπάς πόλεις της Στερεάς και Πελοποννήσου, έκαμε δυστυχώς και εν Κυνιδάρω της νήσου μας την εμφάνισίν της, προσβληθέντων δύο εκ των κατοίκωνν του χωρίου τούτου. Δέον το κακόν να μην παρέλθη απαρατήρητον, αλλά να κτυπηθή δυνατά περιοριζομένου μόνο εις τα δύο αυτά κρούσματα, Προς τούτον δεον, οι ιατροί, οι αστυνόμοι και Δήμαρχοι να εργασθώσι συντόνως και δραστηρίως, οι δε κάτοικοι της Νήσου μας να σπεύσωσι πάντες μικροί και μεγάλοι να εμβολιασθώσιν, ίνα μη τυχόν αργότερον θρηνήσωμεν μεγαλύτερα δυστηχήματα.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 202/28-01-1906

Στατιστική της Επαρχίας μας του 1905
Καθ’ ‘ολον το παρελθόν έτος 1905 εν τω Δήμω Νάξου εγεννήθησαν 46 άτομα, εξ ών
τα 24 θήλεα. Απέθανον εν όλω 37 άτομα, εξ ών 19 θήλεα. Γάμοι δε εγένετο εν όλω 7.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 201/22-01-1906

Ο Πύργος του Δελλαρόκα στο Κάτω Σαγκρί
Ο πύργος του Δελλαρόκα βρίσκεται στο Κάτω Σαγκρί. Μεγάλος πύργος γκρεμισμένος ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και άλλες πρασινάδες. Σήμερα, μες στα ερείπια του πύργου αυτού έχει κτιστεί μικρότερο πυργάκι περιστεριώνας και ολόγυρα φυτρώνουν φραγκοσυκιές. Ο πύργος αναφέρεται σε προικοσύμφωνα του 1823. Σύμφωνα με αυτό, ο Λ. Δελλαρόκας παντρεύοντας την κόρη του Μαρία Ούρσουλα Δελλαρόκα με το γιο του Γάσπαρη Δελαστίκ Ιωάννη, της δίνει ανάμεσα στα άλλα και: «όλα τα δικαιώματα των ποσεσιόνε του Σαγκρίου, σπίτια, αυλογύρισες, τον πύργο με όλα του τα δικαιώματα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ντε Τολεντίνου, η οποία είναι μέσα εις τα σπάτζια του πύργου, περγάδι οπίσω από το φούρνο με μάνδρα εκεί μέσα εις την οποία είναι ο φούρνος…» έτι το περιβολάκι που είναι εκεί με διάφορα δένδρα και με πηγάδι μέσα… κ.τ.λ..
Το πυργάκι της Μιλής Γάσπαρη με τις χαρακτηριστικές κολωνίτσες του υψώνεται κοντά στον πύργο του Δελλαρόκα, αληθινό στολίδι του Κάτω Σαγκρίου. Πίσω από αυτό βρίσκεται και το ερειπωμένο πυργάκι του Βαρθολομαίου Μπαρότζι που στα 1858 διατηρούσε εδώ ωραίο περιβόλι. Μέσα σ’αυτό ανάβλυζε η πηγή του Κάτω Σαγκρίου, για την οποία παλιός περιηγητής γράφει: «εν τω Κάτω Σαγκρίω αναβρύει το κάλλιστον των υδάτων, όσων κέκτηται η νήσος και εγεύθημεν ημείς…»
Βλ. Άρθρο του Νίκου Κεφαλληνιάδη «Το Σαγκρί και τα μνημεία του», περιοδικό «Ναξιακά», τ.8/9, Μάιος-Αύγουστος 1986

Ο Πύργος του Σωμμαρίπα στο Σαγκρί
Στον πύργο του Σομμαρίπα, δίπλα στην Κανακαριώτισσα, στο μάρμαρο του παραθύρου του πύργου διαβάζουμε ακόμα την επιγραφή: «1656 F.N.S. (Φραγκίσκος Νικολέτου Σομμαρίπας) Πράγματι, σύμφωνα και με μαρτυρία παλιού χειρογράφου: «ο πύργος κτίστηκε τη χρονολογία αυτή από το Φραγκίσκο Σομμαρίπα, ανάμεσα στο πάνω και κάτω Σαγκρί, κοντά στην Κανακαριώτισσα».
Σε αφοριστικό έγγραφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μελετίου προς τον Μητροπολίτη Παροναξίας και προς τους «ευλαβεστάτους ιερείς και χρησίμους γέροντας του χωρίου Σαγκρί»τους πληροφορεί ότι: «ο Χρουσάκης Σουμμαρίπας του Πίκλην Ιακώβου ανέφερεν ημίν ότι τινές των Χριστιανών ήνοιξαν το εις το ρηθέν χωρίον οσπήτιον αυτού μην όντος αυτού εν εκείνω και συντίψαντες τας θύρας του αυτού οσπιτίου, ήρπασαν και έλαβον πολλά και διάφορα πράγματα αυτού και εζημίωσαν αυτόν μεγάλως εν αθεοφοβία…». Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αφορίζει όσους έκλεψαν ή γνωρίζουν τους κλέφτες και δεν επιστρέψουν τα πράματα ή δεν τους μαρτυρήσουν.
Βλ. Άρθρο του Νίκου Κεφαλληνιάδη «Το Σαγκρί και τα μνημεία του», περιοδικό «Ναξιακά», τ. 8/9 Μάιος-Αύγουστος 1986

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Γ. Παπανδρέου: «Αναγκαία τομή για την δημοσιονομική ανάταξη της Χώρας, την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών»
Α. Σαμαράς: «Ουσιαστικός ο διάλογος πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, για την χάραξη των ορίων των νέων περιφερειών και των νέων δήμων»
Α. Παπαρήγα. «Όχι στην μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί να υπάρξει τοπική πολιτική αποδέσμευση από το κράτος. Παραδίδονται τομείς (υγεία, παιδεία) στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ».
Γ. Καρατζαφέρης. «Να αναβληθεί η εφαρμογή του προγράμματος για μια τετραετία, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση του».
Α. Τσίπρας. «Ριζική αποκέντρωση με φορολογική μεταρρύθμιση για την στήριξη των Ο.Τ.Α., απλή αναλογική και διάλογος για την χωροθέτηση των ορίων των νέων δήμων».
Με αυτές της δηλώσεις – προίκα από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησε το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην Αθήνα, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, με κυρίαρχο θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Η συμμετοχή των αυτοδιοικητικών ήταν μεγάλη. Το λόγο πήραν και πρώην αυτοδιοικητικοί όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Μανόλης Γλέζος ο οποίος τελειώνοντας την τοποθέτησή του εξέπληξε όλους όταν έκανε πρόταση- πρόκληση στον συντοπίτη του Υπουργό Γ. Ραγκούση, την Απείρανθο να την κάνει Κοινότητα λέγοντας «να αφήσει τους Απεραθίτες να διαλέξουν μόνοι τους τι θένε».
Από το βήμα του συνεδρίου πέρασαν πολλοί και ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις.
Κωδικοποιώντας τις, αναφέρουμε τις ακόλουθες:
Ο Καλλικράτης είναι Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι συνένωση δήμων. Υλοποιεί τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της Ε.Ν.Α.Ε. Ναι στην Τοπική αυτοδιοίκηση με λειτουργικούς και αποτελεσματικούς δήμους και όχι επαρχιακή αυτοδιοίκηση με Δήμους μαμούθ. Να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, όταν ο κόσμος ενημερωθεί. Να δημιουργηθούν στους Δήμους υπηρεσίες υγείας, παιδείας, γεωργίας, πολεοδομίας, δασών, κοινωνικές, με το ανάλογο προσωπικό. Να υπάρξει φορολογική αποκέντρωση και να εξειδικευθούν οι πόροι. Ξεκαθάρισμα εκλογικού συστήματος με δημιουργία ενιαίας δημοτικής συνείδησης και όχι καντόνια με διαμερισματικούς Αντιδημάρχους (θα υπάρξει και σύγχυση καθηκόντων) Συμβούλους. Οι Γενικές Διοικήσεις να είναι όσες και οι αιρετές Περιφέρειες. Ο χωροταξικός να γίνει κατόπιν διαλόγου λαμβάνοντας υπόψη λειτουργικά- γεωγραφικά – ιστορικά κριτήρια. Ο όρος Κοινότητα να μην εξαφανιστεί. Να γίνουν Μητροπολιτικοί Δήμοι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Να διαφυλαχθούν οι κόκκινες γραμμές που πάρθηκαν στα συνέδρια ΚΕΔΚΕ. Να δοθούν από το Υπουργείο τα 331 εκατ. € του 2009 και τα 214 εκ. € του 2010.
Στα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν με το πέρας του Συνεδρίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η ΚΕΔΚΕ είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει στον διάλογο για την σύνταξη του σχεδίου νόμου για τους νέους ΟΤΑ. Καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εμπειρία και τον προβληματισμό της αυτοδιοίκησης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Θα παρακολουθήσει άρθρο- άρθρο την εκπόνηση του νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλισθούν αυτά που αποφασίστηκαν στα συνέδριά της. Κυλλήνης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ζητά από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να καταθέσει τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331 εκ.€ του 2009 και τα 214 εκ. που είναι στον προϋπολογισμό του 2010. Θέτει μάλιστα δέκα όρους.
-Αντικειμενική χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ.
- Αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση.
- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
- Διασφάλιση οικονομικών πόρων και φορολογική αποκέντρωση.
- Στελέχωση των ΟΤΑ και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Οργάνωση δημοτικών λειτουργιών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
- Κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών υποδομών για κάθε ανθρωπογεωγραφική ενότητα.
- Βελτίωση των σχέσεων των ΟΤΑ με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα.
- Διαβούλευση και επικοινωνιακό πρόγραμμα.
- Διοίκηση- Παρακολούθηση- Αξιολόγηση του προγράμματος.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης είπε «τώρα αρχίζουμε τον αγώνα. Δεν δίνουνε ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο φως στην Κυβέρνηση, της δίνουμε πορτοκαλί»
Κ.Β.

Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη

Η συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου στη Νάξο


Καλεσμένη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της Βιβλιοθήκης «Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, η βραβευμένη για το έργο της συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες της λέσχης, τα παιδιά και τους γονείς τους το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΣΦΝ, στο Φιλώτι.
Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Βόλου. Ήταν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Μεγαλώνοντας συνέχισε να ονειρεύεται, μονάχα που τα όνειρά της τώρα πια τα φτιάχνει ιστορίες που τις μοιράζεται με τους αναγνώστες της.
Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά. Έργα της έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί στην Γαλλία και την Κορέα.
Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ.
Η παρουσία της στο Φιλώτι και η συζήτηση για το έργο της και την παιδική λογοτεχνία με μαθητές και γονείς αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το νησί, αφού τόσο σημαντικές παρουσίες για τα παιδιά σπανίζουν.
Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχουν οι κυρίες: Κύλη Ειρήνη, Σφακιανού Κωνσταντίνα - Ευαγγελία, οι οποίες διηύθυναν και τις εργασίες των παιδιών - αναγνωστών του βιβλίου της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν., η είσοδος είναι ελεύθερη για τους βιβλιόφιλους του νησιού.

Η καταγγελία για τη μεταφορά των μαθητών σε πορτ παγκάζ

Νάξος 16-1-2010
Προς τον κ. Προϊστάμενο της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης
Κύριε Προϊστάμενε, Σχετικά με τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα εξής: Την Παρασκευή, 15-1- 2009, κατά το δρομολόγιο των 1.30 μ.μ., από Χώρα-Εγγαρές-Κάμπο Κωμιακής, συνέβη το εξής: Ο οδηγός του λεωφορείου (που έτυχε να είναι ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Ιάκωβος Κορρές), στάθμευσε το λεωφορείο του στις Εγγαρές, και «ΦΟΡΤΩΣΕ» τα παιδιά του Δημοτικού σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, για να ολοκληρώσει το δρομολόγιό του μέχρι τον Κάμπο Κωμιακής. Το γεγονός αυτό έχει βέβαια συμβεί και άλλες φορές και με άλλους οδηγούς στο ίδιο δρομολόγιο. Το καινούργιο είναι ότι, επειδή τα παιδιά ήταν πολύ περισσότερα απ΄όσα χωρούσαν στο αυτοκίνητο, έβαλε μερικά στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Είναι αξιοσημείωτο να σας αναφέρω ότι, σε συνάντηση των φορέων του νησιού με το ΚΤΕΛ, για τη συζήτηση γενικότερα των θεμάτων της συγκοινωνίας στο νησί, στο Δήμο Δρυμαλίας, στις 23-11-2009, και όταν από εμένα τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της μεταβίβασης των παιδιών από το λεωφορείο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, από τις Εγγαρές για το υπόλοιπο της διαδρομής, τόσο ο κ. Έπαρχος όσο και ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ, συμφώνησαν ρητά ότι είναι απαράδεκτο και παράνομο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Κορρές Ιάκωβος, με συμβούλευσε, αν ξανασυμβεί αυτό, να ενημερώσω τον ίδιο για να έχει ο οδηγός τις κυρώσεις που πρέπει να έχει. Έρχεται λοιπόν τώρα ο ίδιος ο κ. πρόεδρος του ΚΤΕΛ, που θα επέπληττε κάθε οδηγό που θα παρέβαινε την οδηγία, να ξεπερνά κάθε όριο. Χωρίς κανένα σεβασμό, χωρίς καμιά υπευθυνότητα απέναντι στα μικρά παιδιά, που μετά την πολύωρη ταλαιπωρία τους από το πρωί, με λαχτάρα επιστρέφουν στα σπίτια τους, προκειμένου να διευκολυνθεί ο ίδιος, να πετάει τα παιδιά στο πορτ μπαγκάζ, σαν σακιά με πατάτες. Κύριε Προϊστάμενε, Είμαι βέβαιη ότι το παραπάνω γεγονός, το καταδικάζετε κι εσείς και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και καθένας που θέλει να ονομάζεται άνθρωπος πολιτισμένος. Μ’ αυτές τις συμπεριφορές οι του ΚΤΕΛ αποδεικνύουν κραυγαλέα για άλλη μια φορά ότι δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτό. Ως γονέας επιθυμώ τα παιδιά μου να μορφωθούν και παιδαγωγηθούν με τον καλύτερο τρόπο, με τις πρόσθετες αντίξοες συνθήκες που έχουμε λόγω της απόστασης και άλλων παραγόντων και τις οποίες γνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε συνειδητά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όμως, δεν επιτρέπω σε κανέναν να τους φέρεται με τρόπο που να τα υποβαθμίζει και να τα ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο. Πιστεύω ακόμη ότι και οι συμφωνίες τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατά την ανάθεση σ’αυτούς της μεταφοράς των παιδιών, δεν επιτρέπουν τέτοιες βάρβαρες συμπεριφορές. Για το λόγο αυτό, Σας παρακαλώ, να μεριμνήσετε ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων Με εκτίμηση Δέσποινα Κορρέ Χίλια Βρύση Κορωνίδας Νάξου

Επιστολή κας Ειρήνης Πλέσσα

Σύντομα θα έχουμε Δημοτικές εκλογές και, όπως πάντα, θα κονταροχτυπηθούν οι υποψήφιοι και θα νικήσουν οι μεν ή οι δε. Το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους, δεν είναι ποιος ή ποιοι θα νικήσουν, τι χρώματος ή απόχρωσης θα είναι, αλλά όποιος βγει να νοιαστεί αυτόν τον τόπο πραγματικά και να ασχοληθεί με συνείδηση για την πρόοδο και την εξέλιξη του νησιού.
Ως τώρα η τακτική που έχουν ακολουθήσει οι "υπεύθυνοι" (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) απέδειξε ότι έχουν από μηδενικό ως ελάχιστο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του νησιού μας. Ζούμε σε ένα κλίμα παρακμής και απραξίας. Τα πράγματα είναι απλά και εμείς όλοι, Δημότες και υπεύθυνοι, τα κάνουμε πολύπλοκα γιατί χάνουμε τον στόχο. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη της Νάξου και κατ επέκταση η ευημερία των κατοίκων της. Για να επιτευχθεί το δεύτερο πρέπει να διασφαλίσουμε και να μοχθήσουμε για το πρώτο. Δυστυχώς το αντίθετο (ειδικά όταν εφαρμόζεται από λίγους) δεν ισχύει αποδεδειγμένα γιατί ως τώρα αυτή η τακτική εφαρμόζεται. Επαναλαμβάνομαι ίσως αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις μα οι φωνές της λογικής και της συνείδησης εύκολα καταπνίγονται.
Ο Δήμος Νάξου, όπως και κάθε τόπου, είναι (σε απλή γλώσσα) μια επιχείρηση με έσοδα, έξοδα, ζημίες και κέρδη. Όσο μεγαλύτερα τα έσοδα, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη. Είναι βασικό να τονιστεί ότι τα κέρδη (οικονομικά κ μη) στην προκείμενη περίπτωση τα χαίρονται ή μάλλον θα πρέπει να τα χαίρονται όλοι οι Δημότες, όπως και τα έσοδα προέρχονται από τους Δημότες. Αυτό το πλάνο εφαρμόζεται ως και σήμερα αλλά από την μια ανευθυνότητα, ατασθαλίες κλπ μειώνουν τα κέρδη από την άλλη οι Δημότες δυσανασχετούν στο να πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα, καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Ένας Δήμος Νάξου (Δήμαρχος + Συμβούλιο) με συλλογική συνείδηση και όρεξη για δουλεία θα έπρεπε και θα μπορούσε -ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες- να προσφέρει πρόοδο στον τόπο μας και σας θέτω κάποιες ιδέες-προτάσεις.
1) Αύξηση παραγωγικότητας μέσω νέων πηγών εσόδων.
Ζωντανό παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν και εφάρμοσαν κάθε πρόγραμμα επιδότησης από την Ε.Ε σε όλα τα θέματα από διαχείριση απορριμμάτων-μονάδα ανακύκλωσης μέχρι διαμόρφωση προαυλίων σχολείων. Γιατί ο Δήμος Νάξου, ως τώρα δεν "κυνήγησε" τέτοια προγράμματα, τα οποία και έσοδα αποφέρουν και έργο παράγουν και νέες λειτουργικές θέσεις εργασίας δημιουργούν και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (βλ. σκουπιδότοπος παλιοσίδερων σε οικόπεδο στην Νάξο);
2)Προβολή Τουρισμού
Ακούμε και μαθαίνουμε ότι οι νέες γενιές ξενοδόχων προβάλλουν την Νάξο μας σε εκθέσεις του εξωτερικού και πολύ καλά κάνουν! Η Νάξος μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές και εύλογο είναι να τις προβάλλουμε. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος πως στηρίζει τις προσπάθειες των ξενοδόχων και λοιπών επαγγελματιών που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό; Μα με το να φροντίζει την ευρυθμία από τα απλά θέματα π.χ. καθαρισμός απορριμματοφόρων κάδων μέχρι την διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες να προβάλλουν τη σημασία του τόπου μας δια μέσου της μακραίωνης ιστορίας του, ή καθαρά ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
3) Πολιτισμός
Προ λίγων μηνών σε τοπική εφημερίδα ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου είχε βάλει ανακοίνωση ότι θα συγκροτηθούν ομάδες εκμάθησης φωτογραφίας, παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής κλπ. Προσωπικά δήλωσα συμμετοχή αλλά ενημερώθηκα ότι λίγοι δήλωσαν συμμετοχή και έτσι τέλος ο πολιτισμός στην Νάξο. Συγνώμη αλλά οι λίγοι που ενδιαφερθήκαμε, δεν είμαστε Δημότες ή μήπως τα χρήματα που επρόκειτο να διατεθούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό διοχετεύτηκαν αλλού; Παλιότερα υπήρχε πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς, κόπηκε κι αυτό. Παλιότερα υπήρχε θεατρική ομάδα στην Νάξο. Γιατί δεν δίνονται από τον Δήμο κίνητρα για δημιουργική και καλλιτεχνική ενασχόληση στους μόνιμους κατοίκους του νησιού-εν ολίγοις μόνο όταν έρχονται οι τουρίστες, ασχολείται ο Δήμος με τους Δημότες του;
Υπάρχουν τόσα και τόσα που θα μπορούσα να πω αλλά δεν φταίει μόνο η "Αρχή" του τόπου μας δηλ οι "υπεύθυνοι" με την ασυνειδησία τους, (να με συγχωρέσουν οι λίγοι φιλότιμοι που συνυπάρχουν με τους ανωτέρω αναφερόμενους) οι οποίοι αν αναλογίζονταν τι υποχρεώσεις συνεπάγεται η εκλογή τους, ίσως και να μην συμμετείχαν στη διαδικασία φταίνε πρωτίστως οι Δημότες της Νάξου που φέρονται λες και Σ’ αυτό το νησί είμαστε παραθεριστές και καλούμαστε κάθε 4 χρόνια να ψηφίσουμε έναν οποιονδήποτε για να διαχειρίζεται την τύχη του τόπου μας. Λοιπόν δεν είμαστε θεατές αλλά πρωταγωνιστές- εμείς οι απλοί δημότες -κάθε ώρα και στιγμή και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, πρώτα για την πρόοδο του τόπου μας και κατοπιν για το δικό μας καλό. Στις προσεχείς εκλογές ας σκεφτούμε με γνώμονα την εξέλιξη του νησιού μας και προπάντων ας συμμετέχουμε ενεργά και φιλότιμα, είτε είμαστε υποψήφιοι, είτε όχι για μια καλύτερη Νάξο.

Ειρήνη Σ. Πλεσσα
Δημότης Νάξου

Υ.Γ. Αν κάπου κάνω λάθος και κάποιοι πιστεύουν ότι θίγονται, είμαι πρόθυμη να ζητήσω συγνώμη κατόπιν εμπεριστατωμένης επεξήγησης

Μαθητές σε πορτ μπαγκάζ...

Μεταφορά μαθητών σε … χώρο αποσκευών

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο KTEL αναμένεται να παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Ιάκωβος Κορρές, μετά την καταγγελία της κ. Δέσποινας Κορρέ για μεταφορά μαθητών με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο και μάλιστα στο χώρο αποσκευών του οχήματος (η καταγγελία της κας Κορρέ δημοσιεύεται στη σελ. 9). Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, κατά τη μεταφορά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου από τη Χώρα στη Χίλια Βρύση. Ο κ. Κορρές ισχυρίστηκε ότι το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από τη Χώρα στη Χίλια Βρύση υπέστη βλάβη (άνοδος θερμοκρασίας) και θεώρησε ως καλύτερη λύση να μεταφέρει τα 6 παιδιά στον τελικό προορισμό τους με το αυτοκίνητό του. Έτσι, «στρίμωξε» τους έξι μαθητές στο αυτοκίνητό του, χρησιμοποιώντας και το …πορτ μπαγκάζ. «Αν περίμενα να έρθουν ταξί να παραλάβουν τα παιδιά θα καθυστερούσαμε και θα υπήρχε κίνδυνος να καθυστερήσει και το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο» δήλωσε στο «ΒτΝ» ο κ. Κορρές και συνέχισε «ενδεχομένως να έχει επαναληφθεί το γεγονός αυτό χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία, και γι αυτό τώρα με κατηγορούν και δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρχε σοβαρός λόγος. Σε καμία περίπτωση δεν φέρθηκα ή πέταξα τα παιδιά σαν τσουβάλια, άλλωστε δεν είναι του χαρακτήρα μου».

Αντιδράσεις
Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αρης Γρατσίας κοινοποίησε στο Επαρχείο την καταγγελία, ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. «Η σύμβαση μεταφορά των μαθητών υπογράφεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ» λέει στο ΒτΝ ο κ. Γρατσίας και συνεχίζει «κατά συνέπεια δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για την τήρηση των όρων ή για να επιβάλουμε κυρώσεις, όμως κοινοποιήσαμε την καταγγελία στον Έπαρχο, ώστε να προβει στις απαραίτητες διαδικασίες».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Επαρχείου στην καταγγελία που έγινε από την κα Κορρέ. Ο Έπαρχος κ. Βασίλης Κορρές, έστειλε έγγραφο στο ΚΤΕΛ όπου ζητούσε να τηρούνται οι όροι της σύμβασης και να μην επαναληφθεί αντίστοιχο γεγονός, ενώ αναμένεται να αποσταλεί και έγγραφο με την καταγγελία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ώστε να επιβάλει κυρώσεις, εφόσον κρίνει ότι τα επιχειρήματα του Προέδρου του ΚΤΕΛ δεν είναι πειστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μανιός, ως μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Παιδείας δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να εν έτει 2010 να μεταφέρονται οι μαθητές κάτω από αυτές τις συνθήκες και μάλιστα μέσα σε πορτμπαγκάζ». Μάλιστα ο κ. Μανιός αναμένεται να υποβάλλει υπόμνημα και ζητάει να μην υπογράψουν οι διευθυντές των σχολείων για την καταβολή των χρημάτων της σύμβασης, αν δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά.
Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μαϊτός δήλωσε στο «ΒτΝ» ότι «η μεταφορά των μαθητών είναι ένα από τα μείζονα θέματα, όπου θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και επαναπροσδιορισμός στον τρόπο που διενεργείται. Ο μαθητής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν λογιστικό-οικονομικό μέγεθος».

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στελεχώνεται κυρίως από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπρόσωπο των οδηγών ΚΤΕΛ, όχι όμως και από έναν εκπρόσωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τίθενται βέβαια διαφορα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά και για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους οδηγούς η την εταιρεία ΚΤΕΛ . Ο καθορισμός τους είναι αυτός ώστε να αποτρέπονται στο μέλλον ανάλογα περιστατικά;

Τι παίρνει το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών;
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΚΤΕΛ Νάξου, έχοντας το μονοπώλιο αναλαμβάνει κάθε χρόνο τη μεταφορά των μαθητών, κατόπιν διαγωνισμού μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Για τη σχολική περίοδο 2009-2010 το ΚΤΕΛ Νάξου θα λάβει από τη Νομαρχία συνολικά το ποσό των 389.000 ευρώ. Από αυτά, τα 115.000 ευρώ αντιστοιχούν στη μεταφορά των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 274.000 για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας.

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νάξου. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πρώτη και κύρια υποχρέωση όσων εμπλέκονται με τη μεταφορά των μαθητών είναι η διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των μαθητών, η οποία δεν διασφαλίζεται με τη διαιώνιση τέτοιων, αλλά και άλλων προβλημάτων που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί. Αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της ασφάλειας των μαθητών η διαιώνιση των προβλημάτων και η μη λήψη μέτρων κατά αυτών που καταστρατηγούν τους όρους των συμβάσεων. Σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες έχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της εκπαίδευσης, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αν και ενήμεροι συγκαλύπτουν τις καταγγελλόμενες πρακτικές ορισμένων. Μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε και άλλους μαθητές στο βωμό της εγκληματικής αμέλειας στη λήψη μέτρων προστασίας των μαθητών; Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η προκτική τους αποτελεί εξαπάτηση του δημοσίου διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, κατάφορη παράβαση καθήκοντος; Καλούμε τους υπευθύνους της Τ.Α., των πολιτειακών υπηρεσιών να πάρουν άμεσα μέτρα . Η ζωή των μαθητών και η σωματική τους και ψυχικής τους ασφάλεια δεν διαπραγμετεύεται. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν θέση και να ενεργοποιηθούν για τη λύση του προβλήματος. Τέλος, η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση θα θέσει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μέσω του Ν.Σ. κ. Σιγάλα, για τη λήψη μέτρων κατά παντός υπευθύνου.

Καλλικράτης σε διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypes. Ας δούμε όμως ποια είναι τα πρώτα σχόλια από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του τόπου μας, για τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των δύο Δήμων του νησιού μας. Στην προσπάθεια αυτή της «δημόσιας διαβούλευσης» το «ΒτΝ» θα προσπαθήσει να συνεχίσει την παρουσίαση απόψεων των τοπικών μας παραγόντων και στα επόμενα φύλλα.

Λάζαρος Θεόφιλος
Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», συνιστά μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα μας, παρέμβαση ριζοσπαστική για ουσιαστική αποκέντρωση. Απαιτείται όμως πριν την κατάληξή του σε νομοσχέδιο η εξειδίκευσή του στο νησιωτικό μας χώρο.

Νίκος Βλησίδης
Επανειλημμένα έχω εκφράσει τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με άρθρα μου σε εφημερίδες την αντίθεσή μου σε κάθε προσπάθεια συνένωσης των Δήμων, είτε με τη βιτρίνα του Καποδίστρια 2, είτε του Καλλικράτη. Ιδιαίτερα στο νησί μας πιστεύω ότι η ενοποίηση θα οδηγήσει στην υπανάπτυξη και μαρασμό όλων των μεσαίων πληθυσμιακά Τοπικών Διαμερισμάτων.

Νικόλας Βασιλάκης
Η θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ήταν στόχος του συνόλου σχεδόν των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά δε το νέο πλαίσιο για τους Δήμους και ειδικότερα για τη Νάξο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, μέχρι αυτό να οριστικοποιηθεί με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, καμιά μεταρρύθμιση, όσο σημαντική και να’ ναι, δε μπορεί να προχωρήσει, αν αυτοί που θα την υπηρετήσουν δεν έχουν τις γνώσεις, το όραμα και την αποφασιστικότητα να τη στηρίξουν.

Μιχάλης Πάσουλας
Αν κρίνουμε από τον Καποδίστρια, η εφαρμογή του Καλλικράτη θα είναι η χαριστική βολή για τα χωριά μας. Μπορεί να υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο, όπως η δυνατότητα να κατεβαίνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στα χωριά, όμως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί και στην περίπτωση του Καποδίστρια προβλέπονταν αρμοδιότητες για τους προέδρους, στην ουσία όμως δεν λειτούργησε τίποτα. Η μόνη αρμοδιότητα που έχουν πλέον οι πρόεδροι είναι να εκφράζουν τα παράπονά τους στο Δήμο. Πάντως, για τις νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, σε κάθε τομέα, όπως στη συγκοινωνία.

Θανάσης Γρυλλάκης
Η τοπική αυτοδιοίκηση ανέκαθεν αποτελούσε το μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, όμως μέχρι σήμερα τα μόνιμα βασικά προβλήματα που υπάρχουν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, δηλαδή οι αρμοδιότητες και η εξασφάλιση μονίμων και επαρκών πόρων του κράτους, κρατούν καθηλωμένη και εγκλωβισμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς δυνατότητες προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη. Το σχέδιο «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση πέρα από αρμοδιότητες και την εξοικονόμηση πόρων θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη θα εξυγιάνει το σύστημα, θα διασφαλίσει τον έλεγχο της αποκεντρωμένης εξουσίας, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια….Η επίτευξη και υλοποίηση των πιο πάνω, όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν εξασφαλίζεται με νόμους μόνο του κράτους αλλά και με τη δική μας πολιτεία, οι δε αυριανοί ηγέτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις δυσκολίες των καιρών θα πρέπει να διαθέτουν σωφροσύνη, σοφία και αρετή.

Λευτέρης Βερύκοκος
Για να είναι ένας Δήμος ισχυρός θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες και πόρους. Αυτά είναι δύο βασικά θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Όσο για το εκλογικό σύστημα του 50% συν ένα αποκλείει από την αυτοδιοίκηση πολιτικές δυνάμεις και κατά συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών της τάξης του 4-5% δεν θα εκπροσωπείται. Το εκλογικό σύστημα δεν πρέπει να βασίζεται σε τεχνητές πλειοψηφίες. Με βάση την εμπειρία μας από τον Καποδίστρια 1, φαίνεται ότι και αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που περιμέναμε.

Γιάννης Μαμουζέλος
Εύχομαι η ωριμότητα και η τόλμη που έδειξε η κυβέρνηση να βρει μιμητές τους συμπολίτες μας , ώστε να ψηφίσουν ικανά και σωστά άτομα. Είναι νωρίς να τοποθετηθούμε για το σχέδιο Καλλικράτης, μέχρι να παγιωθούν θέσεις και να γίνει νόμος του κράτους. Εμείς, ως Ενεργοί Πολίτες της Νάξου είμαστε πανέτοιμοι και με όρεξη. Έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί πολλοί νέοι της Νάξου και αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα, γιατί οι νέοι είναι το μέλλον μας.

Αντώνης Μανιός
Το σημαντικότερο στην προσπάθεια αυτή είναι η σφαιρική ανάπτυξη του νησιού. Τα άτομα που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Νάξου και να παραμερίσουν τους τοπικισμούς. Οι αιρετοί πρέπει να ενδιαφερθούν για τα έργα πνοής του τόπου. Αν ο ρόλος του Επαρχείου ήταν αναβαθμισμένος θα μπορούσαν τα έργα αυτά να ευοδωθούν, όμως τώρα το ρόλο αυτό θα τον αναλάβει ο νέος Δήμος.

Κοντοπίδης Μανόλης
Μια γρήγορη ανάγνωση σε διάφορα στατιστικά δεδομένα των Δήμων όπως το γεγονός ότι μόνο 213 από τους 1034 Δήμους απέκτησαν πιστοποίηση για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, ότι το 44% λειτουργούν με μόνο ένα μηχανικό, ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν οικονομολόγο, αρκούν για να καταλάβουμε όλοι μας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ριζικών αλλαγών, δομικών αλλαγών του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και η αυτοδιοίκηση. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης με τη δημιουργία του προγράμματος «Καλλικράτης». Ευελπιστώ ότι κάποτε θα δημιουργηθεί ένα επιτελικό κράτος, με αποκεντρωμένα όργανα, εξοπλισμένα με αρμοδιότητες, που θα αποτελούν το βασικό συντελεστή της Τοπικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του πολίτη, την εξυπηρέτηση του, και φυσικά το σεβασμό που αρμόζει στο περιβάλλον όπου ζούμε. Σε τοπικό επίπεδο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Νάξος είναι μία και αδιαίρετη. Με λυπεί και με προβληματίζει η ανάπτυξη του νησιού με 2 ταχύτητες, γι αυτό πρέπει μέσω του «Καλλικράτη» να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες για την ισόρροπη ανάπτυξη της Νάξου και για τη βιωσιμότητα των χωριών μας. Αυτοί οι προβληματισμοί θα πρέπει να είναι αποτελούν, κατά την προσωπική μου άποψη, την αφετηρία για τη δράση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Δωρεάν Ασύρματο INTERNET στον Κυνίδαρο

Πρόσβαση στο διαδίκτυο και μάλιστα ελεύθερη έχουν από την αρχή του έτους οι Κυνιδαριώτες, χάρη στις ενέργειες του Δήμου Νάξου, που ενέταξε τη διαδικτυακή σύνδεση του χωριού στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Ο Κυνίδαρος ήταν ένα από τα ψηφιακά αποκλεισμένα χωριά της Νάξου, χωρίς πρόσβαση στο internet. Η ζήτηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους κατοίκους του χωριού προς τον Δήμο ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που οδήγησε στον προγραμματισμό και υλοποίηση του έργου.
Για την ασύρματη διασύνδεση στο δίκτυο του Κυνιδάρου τοποθετήθηκαν δύο πομποί, στη δεξαμενή και στο γραφείο της κοινότητας, οι οποίοι έχουν εμβέλεια περίπου 200 μέτρα ο καθένας. Το Δημοτικό Σχολείο, λόγω της θέσης του έχει συνδεθεί ενσύρματα, ενώ αίτημα του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Τσαμπουνάρη είναι να καλυφθεί και το τελευταίο σπίτι του χωριού, που δεν έχει πρόσβαση. Ήδη, έχει διαπιστωθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, με αρκετές καθημερινά συνδέσεις στο διαδίκτυο, από την ημέρα της ενεργοποίησής του.
«Ομολογώ λόγω της γεωγραφικής θέσης του χωριού ήταν ένα δύσκολο έργο για την παροχή internet στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου μας. Όμως ολοκληρώθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την μεγάλη βοήθεια που μας πρόσφερε στην συνεγκατάσταση του ασύρματου εξοπλισμού μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης και κατέληξε «εύχομαι με τη νέα χρονιά να ολοκληρωθούν παρόμοια έργα πληροφορικής που συμβάλουν στην πρόοδο του τόπου μας». Το έργο είχε προϋπολογισμό 44.500 ευρώ, ποσό όμως στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και συνδέσεις σε περιοχές και γειτονιές της Χώρας και της Αγίας Άννας.

Αμπελοφιλοσοφίες

ΙΚΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Το νέο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση πήρε το όνομα του ενός εκ των δύο μεγάλων αρχιτεκτόνων, στους οποίους οφείλει την ύπαρξη του ο Παρθενώνας. Παρότι ο Ικτίνος είναι πιο γνωστός το όνομα που επελέγει ήταν του Καλλικράτη, ίσως γιατί είναι πιο εύηχο από το «ή κτήνος»….!!

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Αυτός που μας έκανε ιστορικά γνωστό, ότι βοηθός του Ικτίνου ήταν ο Καλλικράτης είναι ο Πλούταρχος. Όχι βέβαια ο γνωστός αοιδός που η Νάξος «ευτύχησε» να τον φιλοξενήσει το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ωστόσο ο συνειρμός Πλούταρχος και Καλλικράτης μπορεί να αφήνει αισιοδοξία ότι όπως πέτυχε η συναυλία του Πλούταρχου, έτσι μπορεί να πετύχει και ο «Καλλικράτης» στη Νάξο. Όπως λέμε δηλαδή «από τη Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα».!!

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ «ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ»
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τη συνύπαρξη Μαράκη, Θεόφιλου και Βερνίκου στο κόψιμο της πίτας του Συλλόγου Σαγκριωτών. Τρεις κορυφές ενός τριγώνου που δεν υπάρχει ευθύγραμμο τμήμα να ενώσει τουλάχιστον τις δύο. Μόνο το «τρίγωνο των Βερμούδων» μπορεί να ανταποκριθεί ως ερμηνεία, εκτός και αν τα μοναδικά φαινόμενα που αναδεικνύονται στον Ατλαντικό Ωκεανό τον τελευταίο καιρό, εμφανίσουν τους τρεις και στον ίδιο εκλογικό συνδυασμό για το Δήμο της Νάξου …. Τον επικεφαλή του συνδυασμού δεν τον αναφέρω …..!!!

ΑΜΠΕΛΛΟΦΙΛΟ….ΠΙΤΕΣ
- Στη κοπή της πίτας των Εγκαριτων, ο πρόεδρος κ. Σπ. Αρσένης προσφώνησε τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου κ. Κ. Καρποντίνη «κ. Αντιδήμαρχε». Έτσι θέλει να τον βλέπει (;) ή καλομελέτα και ….!!
- Πως θα ξεπεράσει ο κ. Αντ. Χωριανόπουλος το ότι δεν είναι βασικός ομιλητής για την Ο.ΝΑ.Σ. και του δίνεται ο λόγος σαν εκπρόσωπος του συλλόγου των Απολλωνιατών; Πως θα ξεπεράσουν και οι παρευρισκόμενοι στις εκδηλώσεις των Ναξιακών συλλόγων το ότι δεν είναι πρόεδρος ο κυρ Αντώνης; Αφού άκουσα να αναρωτιόνται «ποιος είναι αυτός δίπλα στο Χωριανόπουλο;» … και εννοούσαν τον Μαϊτό …. - Πολύς κόσμος στην πίτα του συλλόγου Σαγκριωτών, ήταν όλοι οι επίσημοι εκεί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ο.ΝΑ.Σ. και των συλλόγων. Αμηχανία όμως κυριαρχούσε για το πως θα καθίσουν στις δυο ροτόντες, που ήταν για αυτούς;
Βλέπετε δεν ισχύει το «όλοι οι καλοί χωράνε», γιατί είτε δεν είναι όλοι τους «καλοί» είτε γιατί γνωρίζονται πολύ … «καλά» μεταξύ τους και δημιουργείται αδιαχώρητο.!!

Ο Καλλικράτης κτίζει την Ελλάδα

Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη
Εν έτει 2010 το όνομα ενός αρχιτέκτονα του 5ου αιώνα π.Χ. θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, αφού είναι συνυφασμένο με την αλλαγή των διοικητικών δομών της Χώρας. Ποιος ήταν ο Καλλικράτης γνωρίζουμε. Ποιος όμως είναι ο σημερινός «Καλλικράτης»;
Το πρόγραμμα Καλλικράτης προβλέπει ριζοσπαστικές αλλαγές στη διοικητική αναδιάρθρωση της Χώρας, στον εκλογικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, αλλαγές που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον κ. Γιάννη Ραγκούση και τέθηκε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Οι καινοτομίες και οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες, στην επαναθεμελίωση των Δήμων, την επανασύσταση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στη θεμελίωση του νέου θεσμού, αυτού της Γενικής Διοίκησης.
Οι αλλαγές στους Δήμους
Οι Δήμοι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Ραγκούση θα μειωθούν δραστικά κατά 2/3, από 1034 σε λιγότερους από 370. Για τις νησιωτικές περιοχές υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, με σύνθημα «κάθε νησί και Δήμος».
Προβλέπεται να καταργηθούν περίπου 4000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά έξοδα. Για παράδειγμα στη Νάξο δραστηριοποιούνται τέσσερις Πολιτιστικοί Οργανισμοί, με δεδομένη όμως την αρχή «ένα νομικό πρόσωπο ανά κατηγορία δραστηριότητας» αυτό συνεπάγεται τη συγχώνευση των Πολιτιστικών Οργανισμών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους. Παράλληλα, εκτός από την Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία δημιουργούνται άλλες 5 Υπηρεσίες (Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Νομικής Υποστήριξης, Διοίκησης-Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας.
Αρμοδιότητες των Δήμων
Σύμφωνα πάντα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, οι νέοι Δήμοι θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους εκχωρηθούν κυρίως από την κατάργηση των Νομαρχιών και Επαρχείων, όπως στους τομείς την Υγείας, της Παιδείας, της Απασχόλησης, του περιβάλλοντος και των μεταφορών. Από τις υπό κατάργηση Νομαρχίες δεν εκχωρούνται μόνο μέρος των αρμοδιοτήτων, αλλά και οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται οι Δήμοι αναλαμβάνουν δράση σε θέματα πρόνοιας και προστασία της δημόσιας υγείας, ανέγερσης σχολικών κτιρίων, πολεοδομικών εφαρμογών, υγειονομικών ελέγχων, ένταξη μεταναστών, καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού κ.α.
Τι θα απολαμβάνουν οι πολίτες;
Κεντρικός στόχος της νέας Αρχιτεκτονικής είναι εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέλημα του «Καλλικράτη» είναι να παρέχονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες στον πολίτη, στο χωριό του ή και στο σπίτι του. Έτσι, δημιουργείται «Δημοτικό e-ΚΕΠ», όπου οι πολίτες με την «κάρτα δημότη» θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα δημοτικά ΑΤΜ 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Παράλληλα θα παρέχεται «διοικητική βοήθεια στο σπίτι», για τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Το ρόλο αυτό θα τον έχει ο «Δημοτικός Ανταποκριτής». Μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της χρήσης του Internet οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, καθώς εγκαθίσταται πια ηλεκτρονική επικοινωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά παρέχεται και η δυνατότητα ο Δήμος να αποστέλλει απευθείας στον τελικό αποδέκτη κάθε έγγραφο που θα ζητήσει ο πολίτης.
Νέοι θεσμοί και ρόλοι
Ο Δήμαρχος ασκεί τις καταστατικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ αναμορφώνεται ο θεσμός των Αντιδημάρχων.
Συγκροτείται η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους και καταρτίζει το Επιχειρησιακό και Τεχνικό πρόγραμμα, γνωμοδοτεί στον προϋπολογισμό, υποβάλει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων και συντονίζει τις δράσεις των νομικών προσώπων.
Παράλληλα καθιερώνεται ο θεσμός του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι Αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, στους τοπικούς και τους θεματικούς και επιλέγονται από τον εκάστοτε Δήμαρχο. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι θα είναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες, οι οποίες ταυτίζονται με τους Δήμους που συνενώθηκαν.
Επίσης, δημιουργείται Επιτροπή Χωροταξίας-Περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει δυνατότητα σύστασης και άλλων επιτροπών, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του Δήμου (π.χ. Επιτροπή Τουρισμού στους τουριστικούς Ο.Τ.Α.)
Παράλληλα θα αυξηθεί και ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων και των μελών των Δημαρχιακών Επιτροπών.
Τέλος καθιερώνεται το Συμβούλιο Διαβούλευσης, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων.
Αλλαγές και στα Τοπικά Συμβούλια
Η εκλογή των Προέδρων των χωριών θα είναι έμμεση, αφού θα εκλέγονται από τα μέλη του Τοπικού. Τα Τοπικά συμβούλια θα είναι πενταμελή (για Διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων), τριμελή (για 500-1000 κάτοικοι) και για χωριά κάτω των 500 κατοίκων ένας τοπικός εκπρόσωπος, με αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση τοπικής εμβέλειας προβλημάτων (π.χ. αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κ.α.). Επίσης, θα υπάρχει πάγια προκαταβολή για τα τοπικά Διαμερίσματα, για την οποία υπόλογος θα είναι ο Πρόεδρος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Νάξο;
Ερμηνεύοντας το κείμενο που θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση προβλέπεται ότι η Νάξος θα αποτελέσει ένα ισχυρό Δήμο, με αδιευκρίνιστο ακόμα το ενδεχόμενο να λάβει ο Δήμος Μητροπολιτικό χαρακτήρα. Στον κάθε ένα Δήμο θα «εγκατασταθεί» ο τοπικός Αντιδήμαρχος, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίζει τα θέματα διαχείρισης του υπό κατάργηση Δήμου. Οι υπάλληλοι των τριών Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών (των δύο Δήμων και ίσως του Επαρχείου) θα στελεχώσουν πια τον ενιαίο Δήμο. Τι σημαίνουν αυτά; Λιγότερα λειτουργικά έξοδα, καλύτερη οργάνωση και συντονισμένες ενέργειες στον προγραμματισμό. Και εννοείται για να εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν αρκετές μετατάξεις υπαλλήλων.
Με διπλές κάλπες στις εκλογές…
Όσο για το εκλογικό σύστημα, αναμένονται ανατροπές στα σχέδια των υποψηφίων Δημάρχων. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το προσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, οι Δήμοι οι οποίοι θα ενωθούν θα αποτελούν χωριστή εκλογική περιφέρεια. Η κάθε εκλογική περιφέρεια θα εκλέγει τους δικούς της Δημοτικούς Συμβούλους. Και για να γίνει πιο κατανοητό, αν η Νάξος αποτελέσει δύο εκλογικές περιφέρειες (αντίστοιχες των τωρινών Δήμων), τότε οι ψηφοφόροι για παράδειγμα της Δρυμαλίας θα επιλέγουν μεν το ψηφοδέλτιο με τον Υποψήφιο Δήμαρχο της αρεσκείας τους, όμως θα σταυροδοτούν μόνο τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους της περιφέρειάς τους (Δρυμαλίας) και όχι και τους υποψηφίους της Χώρας και αντίστροφα.
Τα Τοπικά Συμβούλια θα εκλέγονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου εκτός από τους υποψήφιους που θα έχουν ορίσει υποχρεωτικά οι συνδυασμοί, θα μπορούν να γίνονται και αυτοπροτάσεις (ανεξάρτητοι τοπικοί υποψήφιοι). Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν δύο κάλπες, μία για την εκλογή τοπικών Συμβουλίων και μία για τους Δημοτικούς Συνδυασμούς.
Οσο για τον εκλογικό σύστημα, προβλέπεται η επαναφορά του συστήματος 50% συν 1 και η κατάργηση του 42%, σε Δήμους και Περιφέρειες.

Οι αλλαγές στις Περιφέρειες
Οι νέες Δευτεροβάθμιες Αυτοδιοικήσεις προκύπτουν από τη συνένωση των Νομαρχιών, οι οποίες καταργούνται. Έτσι, οι νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θεμελιώνονται με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και Περιφερειάρχη και με αριθμό Συμβούλων ανάλογο του πληθυσμού του κάθε Νομού που ανήκει στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει υπηρεσίες, αρμοδιότητες και πόρους της Νομαρχίας (όσα δεν εκχωρηθούν στους Δήμους και ασκούνται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο) και γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ελεγχόμενους φορείς μεταφέρονται στις Περιφέρειες, οι οποίες θα είναι αρμόδιες και για άλλα θέματα όπως η διαχείριση των ΠΕΠ, η εκπόνηση μελετών για το υπεραστικό οδικό δίκτυο, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα λιμάνια, θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, φυσικών πόρων, εμπορίου, τουρισμού κ.α.
Ο Περιφερειάρχης θα έχει ηγετικό ρόλο για το συντονισμό των δράσεων. Με την ανάληψη των καθηκόντων του θα παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις του, οι οποίες ψηφίζονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι αντιπεριφερειάρχες ορίζονται από τον Περιφερειάρχη και επιλέγονται μέσα από το εκλεγμένο σώμα, ενώ όπως και στους Δήμους θα υπάρχουν Τοπικοί και Θεματικοί. Οι Τοπικοί θα είναι υπεύθυνοι για την κάθε σημερινή Νομαρχία που υπάγεται στην αντίστοιχη Περιφέρεια, τη στιγμή μάλιστα που και Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα εκλέγονται κατά τόπους (ανά τέως Νομαρχίες). Το Περ. Συμβούλιο έχει επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο, ενώ η Περ. Επιτροπή εκτελεί χρέη της νυν Νομαρχιακής Επιτροπής. Επίσης, θεσπίζονται το Συμβούλιο Διαβούλευσης και ο Περιφερειακός Συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Τέλος, σχετικά με το εκλογικό σύστημα, επανέρχεται το 50% συν 1, αν δεν επιτευχθεί στο δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι συνδυασμοί.
Γενικές Διοικήσεις
Στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών συγκροτούνται 7 Γενικές Διοικήσεις. Στην κάθε Γενική Διεύθυνση προΐσταται μετακλητός Διοικητής, ο οποίος ουσιαστικά θα εποπτεύει το έργο των αιρετών Περιφερειαρχών. Οι υπηρεσίες στελεχώνονται από τους υπαλλήλους των υφιστάμενων Περιφερειών.

Ο Καλλικράτης άφησε παρακαταθήκη το έργο του, ελπίζουμε ο νεότερος Καλλικράτης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναγκών της εποχής μας.


Από το «Θησέα» στο «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.»
Ένα νέο Επιχειρησιακό πρόγραμμα βρίσκεται στα σκαριά. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης», το οποίο περιέχει τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, συνδέεται με το ΕΣΠΑ και αποτελεί συνέχεια του «Θησέα». Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των νέων ΟΤΑ στα πρώτα τους βήματα και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για τον Πολίτη.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Δημοτικές Εκλογές 2010

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ (;)
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο πρώην Δήμαρχος Νάξου Βασίλης Κόκοτας φέρεται αποφασισμένος να ανταποκριθεί στα κελεύσματα πολλών πολιτών της Νάξου και να ηγηθεί συνδυασμού στις εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβρη του 2010 για την ανάδειξη της πρώτης δημοτικής αρχής με βάση το νέο σχέδιο για την αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κόκοτας είχε εκφρασθεί από το παρελθόν θετικά για τη συγχώνευση των δύο Δήμων της Νάξου και για αυτοδιοίκηση που θα έχει δύο βασικούς άξονες, την αιρετή Περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τους Δήμους. Η πιθανότητα μάλιστα να λειτουργήσει και σαν μητροπολιτικός ο Δήμος για την ευρύτερη περιοχή του σημερινού Επαρχείου Νάξου, ίσως αποτελέσει επιπλέον δέλεαρ για τον ίδιον. Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος δεν απέκλεισε και σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Ρ/Σ Μεσόγειος FM όταν ρωτήθηκε επίμονα από τη δημοσιογράφο κ Ρούλα Μπράουν. Πληροφορίες μας φέρουν τον κ. Β. Κόκοτα να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με πρώην συνεργάτες του και άλλους εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς παράγοντες του πρώτου και του δεύτερου βαθμού καθώς και εκπροσώπους μαζικών φορέων για τη δημιουργία ενός συνδυασμού που «θα εμπνέει τους ψηφοφόρους για μια ισόρροπη και αναπτυξιακή πορεία της Νάξου». Τα ονόματα που ήδη έχουν ερωτηθεί και έχουν ανταποκριθεί θετικά, θα προκαλέσουν έντονα τις συζητήσεις και το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού. Την απόφασή του ο κ. Κόκοτας αναμένεται να ανακοινώσει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου Καποδίστρια.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συνένωση Δήμων

Κριτήρια συνένωσης Δήμων και ουσίας ύπαρξης Περιφέρειας

Το ότι χρειάζεται η συνένωση Δήμων είναι δεδομένο. Ο μισός πληθυσμός της Χώρας βρίσκεται στην Αθήνα. Ένας μεγάλος αριθμός στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ τα χωριά ερημώθηκαν.
Συνένωση λοιπόν σημαίνει: εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους Δημότες.
Κριτήρια συνένωσης για την εφαρμογή των παραπάνω είναι:
1.Εξοικονομώ πόρους για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. 2. Εξοικονομώ πόρους για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου. 3. Εξοικονομώ πόρους από την πολιτισμική ανάπτυξη. 4. Εξοικονομώ πόρους από την εναλλακτική ανάπτυξη τουρισμού. 5. Εξοικονομώ πόρους από την πράσινη ανάπτυξη. 6. Εξοικονομώ πόρους από την ανάπτυξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής. 7. Εξοικονομώ πόρους από το παζλ που θα φτιάχνεται από συνένωση δυνάμεων που μέχρι τώρα μεμονωμένες καθώς ήταν σε μικρούς Δήμους δεν απέδιδαν. 8. Παρέχω στο Δημότη Υγεία (σχεδιασμός υγειονομικού). 9. Παρέχω στο Δημότη Παιδεία (σχεδιασμός εκπαίδευσης). 10. Παρέχω πολιτισμό. 11. Παρέχω συγκοινωνία, μεταφορά προϊόντων (σχεδιασμό εμπορίου). 12. Παρέχω στο Δημότη ευκολία πρόσβασης στο Κράτος –Δήμο (σχεδιασμό γραφειοκρατίας). 13 Παρέχω στο Δημότη δυνατότητα εργασίας (σχεδιασμός ίσων ευκαιριών). 14. Παρέχω στο Δημότη υγιή συνδικαλισμό (σχεδιασμός Καποδίστρια στο συνδικαλισμό σε κάθε επίπεδο). Τα παραπάνω είναι οι προϋποθέσεις για το νέο Δήμο, που δεν είναι πλέον ούτε Δήμος μικρός, ούτε φτωχός, ούτε Δήμος φτιαγμένος με κριτήρια παραγοντισμού και κοντόφθαλμης προσέγγισης. 15. Παρέχω στο Δημότη ίσες ευκαιρίες ψυχαγωγίας. 16. Παρέχω στο Δημότη υγιή αθλητισμό. 17. Παρέχω στο Δημότη πολιτική προστασία. 18. Παρέχω στο Δημότη δυνατότητα προστασίας του περιβάλλοντος.
Το ότι χρειάζεται ο δεύτερος βαθμός, δηλαδή η περιφέρεια είναι και αυτό αυτονόητο.
Περιφέρεια σημαίνει: 1.Υπέρβαση μικροψυχίας (π.χ. που θα πάνε τα απορρίμματα). 2. Οδική, θαλάσσια, εναέρια επικοινωνία τόσο στην Περιφέρεια, όσο με τον υπόλοιπο κόσμο (Βόρειος άξονας, Νότιος άξονας, κάθετος άξονας, λιμάνια, αεροδρόμια). 3. Οικονομία Περιφέρειας: Τι έχω, αγροτικό προϊόν, τουριστικό προϊόν, ναυτιλία, μικρομεσαία επιχείρηση, επιστημονικό δυναμικό, ναξιώτικη διατροφή, φυσικό και πολιτισμικό πλούτο. Δημιουργώ μάστερ πλαν ανάπτυξης για όλα τα παραπάνω και τα επιβάλλω στο κεντρικό Κράτος.
4. Υπηρεσίες: Υγείας, παιδείας, τουρισμού, πολιτισμού, σχέση πολίτη-κράτους. Τις διαμορφώνω ισότιμα, δίκαια και αναλογικά με αντικειμενικά και μόνο κριτήρια. Χρειάζονται λεφτά και τα λεφτά υπάρχουν. Η Νάξος ποτέ δεν υπήρξε επιζήμια οικονομικά για την Ελλάδα. Μας οφείλουν πολλά και το ξέρουν και ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε νόμιμα, τίμια και αποφασιστικά. Το οφείλουμε στη Νάξο, μας το οφείλουν όλοι τους.

Βασίλης Ραπτάκης,
Δημ. Σύμβουλος
Χειρούργος Ορθοπεδικός

Αμπελοφιλοσοφίες

ΟΙ …ΑΜΠΕΛΟ…ΕΚΛΟΓΟΓΙΚΟ … ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ 2010
Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να γίνονται οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο, έτσι και οι αμπελοφιλοσοφίες μας μπήκαν στο πειρασμό να γράψουν τις δικές τους προβλέψεις για το προεκλογικό 2010. Ας δούμε λοιπόν τι λένε τα .. άστρα μας …


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ο πρώτος μήνας μπαίνει αισιόδοξος για το νησί μας αφού οι συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές βρίσκουν όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ( Ι. Ραγκούσης, Παντ. Οικονόμου) αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Λ.Τζαμτζής) δίνουν έναυσμα για φήμες σχετικές με τα χρίσματα των υποψηφίων. Ο νέος διοικητής του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου μπαίνει με πολύ όρεξη για δουλειά δηλώνοντας ότι πρώτος στόχος του είναι να κάνει εγκαίνια μόλις το «νοσοκομείο» λειτουργήσει σαν Νοσοκομείο. Οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για να μαζέψουν όλους τους καλικάτζαρους που κυκλοφορούν ελεύθεροι.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Οι διαβουλεύσεις για το «Νέο Καποδίστρια» καλά κρατούν και δυναμώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές για ανεξάρτητες κοινότητες όπου μαζί με την Απείρανθο, τη Κόρωνο και το Αγερσανί την ανεξαρτησία της ζητά και η Χώρα. Σε κανέναν όμως δεν θα γίνει το χατίρι αφού είναι αμετάκλητη η απόφαση για ένα και αδιαίρετο Δήμο Νάξου. Πριν καλά – καλά ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, ανακοινώνουν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους για το αξίωμα του Δημάρχου Νάξου οι Νίκος Μαράκης και Μανώλης Μαργαρίτης. Επειδή διανύουμε (ως συνήθως) τη περίοδο των Απόκρεω, οι «μάσκες» πέφτουν και ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούνται με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Επειδή ως γνωστό «δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή», ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του Βασίλη Κόκοτα, αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και στο Δημαρχείο της Χώρας «σπάνε τα τσιμέντα» όπως έγινε(;) και στο «Καραϊσκάκη» με τη μεταγραφή του Μπεν Αρφά στον Ολυμπιακό. Ο Αντωνάκης ακούει ότι ο Κόκοτας είναι δάσκαλος της αυτοδιοίκησης και βλέπει ότι το «δάσκαλος» του ταιριάζει, γιαυτό και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, μαζί του. Σε αντίπραξη ο Μανωλίτο ανακοινώνει τη δική του υποψηφιότητα με το Μαράκη για λόγους πολιτιστικής αλληλεγγύης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Νωρίς – νωρίς το Πάσχα εφέτος και οι υποψήφιοι οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγή στους συνδυασμούς. Στη περιφορά των επιταφίων παρατηρείται συνωστισμός και πολλές σπρωξιές για να σταθούν στη πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι. Το φαινόμενο είναι γνωστό από τις κηδείες και κορυφώνεται με τη κορύφωση του Θείου Δράματος… Με την Ανάσταση ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση και ξεκινάει η εφαρμογή μια σειράς προγραμμάτων. Η Νάξος πετάει και ανακοινώνονται η μία μετά την άλλη οι δημοπρατήσεις έργων. Αεροδρόμιο, ΧΥΤΑ, αποχετευτικό δίκτυο παραλιακών οικισμών, Φράγμα Τσικαλαριού, Περιφερειακός Χώρας, Παραλιακό οδικό δίκτυο και άλλα. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Απρίλης δεν έχει «θερινές νύκτες».

ΜΑΪΟΣ: Ο μήνας της Άνοιξης και των Λουλουδιών. Ο τουρισμός ξεκινάει πρόωρα για φέτος με την έλευση χιλιάδων επισκεπτών από τις Ασιατικές Χώρες. Η επιτυχία οφείλεται στην καμπάνια της επιτροπής τουρισμού του Δήμου και τη συμμετοχή της Νάξου σε τουριστικές εκθέσεις στο Τόκυο, το Πεκίνο την Αγία Πετρούπολη και το Νέο Δελχί. Ένα μικρό εμπόδιο κάνει την εμφάνισή του για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων και των αυξημένων αφίξεων πλοίων. Η εκφόρτωση χιλιάδων τόνων ζωοτροφών από τη Ρουμανία στο λιμάνι της Νάξου αναδεικνύει και πάλι το πρόβλημα έλλειψης επαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων. Επιτροπή από τους δύο Δημάρχους, τον Έπαρχο και τους τρείς Βουλευτές του Νομού συναντάει στο Πειραιά το Γιώργο Ανωμερίτη και συζητούν το πρόβλημα.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ο Μανώλης Μανωλάς πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί έχει πείσει τους πάντες, το νέο λιμάνι να γίνει στο Λυώνα. Ταυτόχρονα αποφασίζεται να γίνει και ο ΧΥΤΑ στη θέση «Σκάφη» της Κορώνου, ύστερα από τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του κάμπου των Εγγαρών καθώς και τα γιαούρτια που έριξαν κάποιοι «αυτόνομοι» πολίτες. Για να αποδεχθεί η Κόρωνος τη πρόταση αυτή ζητάει να παίρνει ανταποδοτικά ένα ευρώ για κάθε κιλό σκουπίδια. Το αίτημα γίνεται δεκτό και ξεσπάει πόλεμος μεταξύ πολλών χωριών για το ποιος θα πρωτοπάρει το ΧΥΤΑ. Εκεί που σε ολόκληρο νησί δεν βρισκόταν χώρος, τώρα περισσεύουν. Καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Κορώνου, το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων επενδυτών στρέφεται στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτό κρίνεται δικαιολογημένο γιατί την ανάπτυξη της περιοχής έχει προφητεύσει και η Κουφήταινα. Ο Μανωλάς φιλοξενεί τους «αυτόνομους» πολίτες στο κοινοτικό ξενώνα για να αποφύγει τις προσφυγές και τα «δημοσιογραφικά γιαούρτια».

ΙΟΥΛΙΟΣ: Πρώτος και καλύτερος των επενδυτών ο Δημήτρης Κοπελούζος που ζητάει να δημιουργήσει Αιολικό Πάρκο με 69 ανεμογεννήτριες. Λόγω της Ναξιακής καταγωγής του ο κ. Κοπελούζος αποφασίζει να δημιουργήσει δύο ακόμη πάρκα. Ένα πάρκο άγριων πτηνών με ιδιαίτερη φροντίδα στους σκανιάδες. Για το σκοπό αυτό κάνει συζητήσεις με το Γιάννη Φλ. Μπαρδάνη αλλά αντιδράει ο άλλος Γιάννης Μπαρδάνης για το παραγκωνισμό του από τα τεκταινόμενα γενικώς και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος στις εκλογές του Νοέμβρη. Αμέσως επανακάμπτουν μαζί του όσοι είχαν ανακοινώσει αλλού τις υποψηφιότητές τους. Ο πλέον χαρούμενος των εξελίξεων είναι ο Βασίλης Κόκοτας που αρχίζει να θυμάται το 1990.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Το νησί σφύζει από τουρίστες και η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%. Το γεγονός οφείλεται στη παρουσία της Νάξου σε τουριστικές εκθέσεις όπως αυτές του Μιλάνου, του Βερολίνου της Στοκχόλμης και του Λονδίνου. Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την ερμηνεία αυτή και λένε ότι οι περισσότεροι τουρίστες είναι Έλληνες και το γεγονός οφείλεται στη συμμετοχή της Νάξου στις τουριστικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και του Αγρινίου. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή της εταιρείας «Αγούδημος» που συνδέει ακτοπλοϊκά τη Νάξο με τη Νύφη του Θερμαϊκού σε καθημερινή βάση συντομεύοντας ταυτόχρονα τη διαδρομή σε 22 ώρες. Ο Μανώλης Μαργαρίτης σαν κουμπάρος του εφοπλιστή που έσωσε τη Νάξο με τα καράβια του, βλέπει από καλύτερη θέση το δημαρχιακό θώκο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο Γιάννης Μαμουζέλος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του με κανένα συνδυασμό γιατί βλέποντας ότι θα γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων νοιώθει ένα μεγάλο βάρος. Επειδή όμως το βάρος αυτό πέφτει στη μέση του, νοιώθοντας αφόρητους πόνους αποφασίζει να μην είναι υποψήφιος με κανένα συνδυασμό. Ο Β. Ραπτάκης αναλαμβάνει να τον γιατρέψει και να τον πείσει να τον ακολουθήσει στη δική του επιλογή που δεν είναι άλλη από αυτή του Β. Κόκοτα. Ο Ι. Μαμουζέλος αρχίζει να θυμάται το 1990 και οι πόνοι στη μέση γίνονται πιο ήπιοι. Οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους από τη πληρότητα που παρατηρείται στις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν συμφωνούν με την ερμηνεία του φαινομένου. Οφείλεται στις ενέργειες του Δήμου, της Νομαρχίας, της Περιφέρειας(συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών του κ. Κόκκινου) ή στις δικές τους καθαρά ενέργειες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο;

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Οι διαφωνίες των ξενοδόχων συνεχίζονται και καθένας παίρνει το δικό του δρόμο ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του με διαφορετικό συνδυασμό. Οι Λευτέρης Στρατούρης και Μιχ. Μαργαρίτης εντάσσονται στο συνδυασμό του Μαν. Μαργαρίτη, ο Κ. Κάβουρας και ο Β. Κατσαράς με τον συνδυασμό Μαράκη, ο Ν. Σέργης, Α. Κλουβάτος με τον Β. Κόκοτα και ο Ι. Μπαρδάνης καθότι και ο ίδιος ξενοδόχος, προσδοκά στην ένταξη στον συνδυασμό του πολλών «συναδέλφων» του που βολιδοσκοπεί. Δύο από αυτούς γίνονται περιζήτητοι, Δημ. Λιανός και Αγγ. Παπαδοπούλου που δηλώνουν ότι θα κατέβουν αλλά δεν ανακοινώνουν το συνδυασμό που θα επιλέξουν. Μπήκαμε όμως στη τελική ευθεία και οι ανακοινώσεις πέφτουν σαν βόμβες. Βόμβα και στα γραφεία του «Βήματος της Νάξου» γιατί σπάει η συνοχή της ομάδας μετά από την απόφαση του Θανάση Καραβία και Στράτου Φουτάκογλου να ανακοινώσουν υποψηφιότητα με το συνδυασμό του Ν. Μαράκη, την ίδια ώρα που Β. Ραπτάκης και Ν. Σέργης κατεβαίνουν με το Β. Κόκοτα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Ο μήνας των εκλογών. Τη Κυριακή 14 Νοέμβρη οι Ναξιώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες δεύτερης γενιάς, ψηφίζουν για να αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή καθώς και τους εκπροσώπους τους στην Περιφέρεια. Ο Λαζ. Θεόφιλος εκλέγεται να εκπροσωπήσει τη Νάξο στο Περιφερειακό συμβούλιο Αιγαίου. Στις δημοτικές εκλογές δεν έχουμε νικητή από τη πρώτη Κυριακή και η Ναξιώτικη μοίρα θέλει να εκλέγεται ο πρώτος δήμαρχος του ενιαίου δήμου Νάξου, την ημέρα της Χρυσοπολίτισσας (21/4/2010). Τα τάματα πέφτουν βροχή σε όλες τις Παναγίες του νησιού. Πρωτόθρωνη, Χρυσοπολίτισσα, Αργοκοιλιώτισσα, Απεραθήτισσα και άλλες επιστρατεύονται στον προεκλογικό αγώνα. Την ημέρα των εκλογών κανένας δεν πατάει το πόδι του στα εκλογικά τμήματα το πρωί,, με εξαίρεση κάποιους «αυτόνομους» πολίτες. Όλοι οι άλλοι προσεύχονται. Τελικά η Χρυσοπολίτισσα κάνει το θαύμα της και το χατίρι στη Μαριόγκα (που γιορτάζει) και δήμαρχος εκλέγεται ο Β. Κόκοτας με 7 ψήφους διαφορά από το Νίκο Φραγκίσκο έ..έ ..συγγνώμη από το Ι. Μπαρδάνη … (μα αυτό το έργο το έχω ξαναδεί με παραλλαγή !!!.)


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Με την παρέλευση ενός χρόνου στην προεδρία της ΕΑΣ Νάξου και ενός μήνα από την επανεκλογή του ως προέδρου του Δ.Δ. Γλινάδου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος σκέφτεται να αναθέσει στο Δ. Καπούνη και πάλι(όπως το 2004) την προεδρία του ΔΑΚ Νάξου. Ο Στ. Αγγελής με αφορμή τη φημολογία αυτή επαναφέρει τη πρότασή του «να τον κάνετε και παπά του χωριού», κάτι όμως που δεν ενδιαφέρει τον αναφερόμενο, ο οποίος έχει εκφράσει επιθυμία “όχι παπάς αλλά Πάπας(της Ρώμης)”…..!!!
Για πότε πέρασε ένας χρόνος, κανείς δεν το κατάλαβε. Ήρθαν τα Χριστούγεννα και εμείς προσπαθούμε να ξαναβγάλουμε τον εορταστικό οδηγό και να ξαναγράψουμε το Καζαμία του 2011.


Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι, όμορφο να χαμογελάς μα πιο όμορφο από όλα είναι να βλέπεις όλους τους ανθρώπους γύρω σου να είναι καλά και να χαίρονται. Αυτό θέλουμε και εμείς γιαυτό και ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες μας υγεία και χαρά. Τις πολιτικές μας επιλογές μπορούμε και πρέπει να τις κάνουμε αλλά δεν είναι ανάγκη να τις μετατρέπουμε σε αιτία για σύγκρουση προσωπική που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του μίσους. Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε και ζούμε σε ένα μικρό τόπο που όλοι ονειρευόμαστε να γίνει ομορφότερος. Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, διατηρώντας και επαυξάνοντας τα ίχνη ανθρωπιάς που μας διακρίνουν. Ας είμαστε όλοι μαζί του χρόνου τέτοιο καιρό γεροί και περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ο.ΝΑ.Σ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Ο.ΝΑ.Σ.
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30-12-2009 (με τη δεύτερη συνεδρίαση των εκλεγμένων) η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ. το οποίο έχει ως Εξής: Πρόεδρος Νίκος Μαϊτός, Α Αντιπρόεδρος Μανόλης Καλαϊτζής, Β Αντιπρόεδρος Σοφία Γρατσία- Χατζούδη, Γεν. Γραμματέας Θαλής Σκυλλάκης, Ειδ. Γραμματέας Σοφία Μάρκου, Ταμίας Σταύρος Κονδύλης και Έφορος Στέλιος Λιαδάκης.
Αξιοσημείωτα τα μηνύματα που βγήκαν από τις δύο διαδικασίες, όπως: Τα μέλη δεν παρασύρθηκαν από συγκινησιακές φορτίσεις στις αποφάσεις τους. Δεν παρουσιάστηκε ισχυρή ομάδα, η οποία να προκαθορίσει ανεξέλεγκτα την εξέλιξη των ψηφοφορίων. Τα μέλη ψήφισαν με σκοπιμότητες και όχι αξιοκρατικά τους προτεινόμενους. Ειπώθηκε η λέξη συναλλαγή, αλλά σε αντιδιαστολή ειπώθηκε η λέξη συναίνεση. Οράματα, σκέψεις, ιδέες που συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένους Συλλόγους και άτομα, για το πώς και με ποιους θα βγει η Ο.ΝΑ.Σ από τον σημερινό λήθαργο και θα γυρίσει σελίδα, θα φανεί αν παραμερίστηκαν στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων.
Εάν οι επιλογές των προσώπων έχουν κάθε φορά σκοπό την συναίνεση, αυτή δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Πάντα αυτοσκοπός θα πρέπει να είναι η επιλογή των προσώπων εκείνων που μπορούν και θέλουν να αλλάξει σελίδα η Ο.ΝΑ.Σ και να υλοποιηθούν νέα οράματα. Κάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο φορέας πρέπει να αναστηθεί και να παίξει το ρόλο του, διαφορετικά δεν έχει σκοπό ύπαρξης. Αυτοσκοπός ύπαρξης δεν πρέπει να είναι οι καρέκλες.
Ευχή όλων η νέα σύνθεση να πάει την Ο.ΝΑ.Σ. μπροστά. Βέβαια το έργο του νέου Δ.Σ. είναι ποικίλο και δύσκολο, εάν θέλει να υπηρετήσει τις αρχές, τις αξίες και τις υποχρεώσεις που επιβάλει το καταστατικό, αλλά και εκείνες που απορρέουν από αυτό. Πολλά είναι τα ζητήματα που πρέπει να τρέξουν, δηλαδή:
Λειτουργικό και οργανωμένο γραφείο με τακτοποίηση και εκκαθάριση του αρχείου, δημιουργία θεματικών φακέλων (ιστορικό-παρούσα κατάσταση- προοπτική) για κάθε σοβαρό πρόβλημα- θέμα που αναδεικνύει η Ο.ΝΑ.Σ., δημιουργία φακέλων για κάθε Χωριό- Σύλλογο με τα θέματα – αιτήματα που ο Σύλλογος προτείνει και η Ο.ΝΑ.Σ θα πρέπει να ασχοληθεί και να προωθήσει, τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας, έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων που έχουν γίνει και τέλος τροποποίηση του αρχείου του περιοδικού Ναξιακά.
Συνεχή παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Συλλόγων μελών της. Οργάνωση (είτε μόνη, είτε συνεργαζόμενη) αυτοτελών πολιτιστικών εκδηλώσεων με διαφορετικές θεματικές ενότητες. Στόχος η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα και η μεταλαμπάδευσή της στο αύριο αφ’ ενός και αφετέρου η προώθησή της πέραν της Νάξου και των Κυκλάδων.
Συμβαίνουν πολλά σήμερα στο Νησί μας και η Ο.ΝΑ.Σ είναι απούσα με τις θέσεις της. Πολυπολιτισμός, Χ.Υ.Τ.Υ., Καποδίστριας, χωροταξικό, επιχειρησιακό σχέδιο, τουριστική ανάπτυξη, εκμετάλλευση υδροφόρου ορίζοντα, λιμάνι, αεροδρόμιο, συγκοινωνιακό, υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση νέων, επιτροπές σε οργανισμούς των Δήμων. Πρέπει να είναι παρούσα με επεξεργασμένες θέσεις για κάθε ζήτημα και να τις προβάλει.
Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν την αναγκαιότητα της αλλαγής του καταστατικού της, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η ενότητα και των Συλλόγων και αφ’ ετέρου η παρουσία τους στο εκάστοτε Δ.Σ.
Επαφή της Ο.ΝΑ.Σ. με τις νέες τεχνολογίες. Η δημιουργία ιστοσελίδας σαν μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαβούλευσης είναι απαραίτητη.
Η οικονομική επάρκεια απαιτεί διαβούλευση, προβληματισμούς, δράσεις, αλλά και αποφάσεις.
Δυστυχώς ή ευτυχώς πολύ δουλειά, ψηλά ο πήχης, μεγάλο το στοίχημα. Πρέπει να σηκωθούν τα μανίκια και να γίνει αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά του χθες.
Καλή δύναμη, καλή δουλειά και καλή επιτυχία.
Κώστας Βερνίκος
Πρόεδρος Συλλόγου Σαγκριωτών

Αγώνας δρόμου

Για τον προγραμματισμό προσλήψεων, εν όψει της κατάργησης των εργολαβιών
Πυρετώδεις διεργασίες γίνονται τις τελευταίες ημέρες στους δύο Δήμους του νησιού μας και όχι μόνο, καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις προσωπικού, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά το κενό που προκύπτει από την κατάργηση των εργολαβιών καθαριότητας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει στείλει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν στείλει στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο τα αιτήματά τους για τις ανάγκες τους, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.
Οι Δήμοι προσανατολίζονται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μπορούν να απασχολήσουν προσωπικό στην καθαριότητα, με σύμβαση έργου. Αντίθετα, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών του Δήμου στην καθαριότητα, όμως ο αριθμός τους είναι ανάλογος του Οργανισμού Λειτουργίας του εκάστοτε Δήμου.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσουν τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νάξου και Δρυμαλίας, με θέμα τον προγραμματισμό προσλήψεων Τακτικού και Έκτακτου Προσωπικού και προκειμένου η απόφασή τους να συνοδεύει το αίτημά τους προς το Υπουργείο και την Περιφέρεια.
Ο Δήμος Δρυμαλίας αναμένεται να υποβάλει αίτημα για 10 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ θα ζητήσει και δύο συμβάσεις μίσθωσης έργου. Στο Δήμο Νάξου, πρόθεση είναι να καλυφθούν 10 θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα υπόλοιπα κενά να καλυφθούν από συμβάσεις μίσθωσης έργου. Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκο Μαράκη «μετά από πολλές συνεννοήσεις με το Υπουργείο, ερμηνεύοντας την εγκύκλιο και σύμφωνα με τους παράγοντες του Υπουργείου μπορούμε να έχουμε το προσωπικό που θέλουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας με σύμβαση μίσθωσης έργου, αρκεί να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις».
Θυμίζουμε ότι τα δύο Δημοτικά Συμβούλια αποφάσισαν τη δίμηνη παράταση των εργολαβιών που είχαν συναφθεί στα μέσα του 2009, μέχρι δηλαδή και τις 28 Φεβρουαρίου, καλύπτοντας ουσιαστικά το μεταβατικό αυτό στάδιο που απαιτείται για την προώθηση των διαδικασιών.

Βηματίζοντας

Ας κάνουμε αισιόδοξα βήματα
Στο πρώτο φύλλο μας είχαμε γράψει ένα σημείωμα με τίτλο «το Βήμα που χρειαζόμαστε», που τελείωνε με το κάλεσμα «εμπρός λοιπόν, ας κάνουμε το βήμα που χρειαζόμαστε».
Με το νέο έτος 2010 γίνεται επίκαιρο πάλι το κάλεσμα εκείνο. Τώρα που από παντού τα μηνύματα είναι δύσκολα, τα οικονομικά της Χώρας μας είναι μαύρα, το κλίμα της αγοράς είναι μουδιασμένο και όλα περιγράφονται μελανά, τώρα εμείς πρέπει να θυμηθούμε τη ράτσα μας, την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που στα δύσκολα τα καταφέρνουμε και να μην το βάλουμε κάτω.
Να θυμηθούμε τα καλά της τελευταίας δεκαετίας, την είσοδό μας στην ΟΝΕ, το νέο αεροδρόμιο, Ελευθέριος Βενιζέλος, το EURO 2004 (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου), τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τη σύλληψη της 17 Νοέμβρη, το νέο μουσείο της Ακρόπολης, το Μετρό, την Αττική Οδό, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων κ.α..
Να ξεχάσουμε τη διακυβέρνηση της τελευταίας πενταετίας με τις ήπιες προσαρμογές, τους κουμπάρους, τα σκάνδαλα και το Βατοπέδι, τις ζαρντινιέρες και τις πυρκαγιές, τη Siemens και τη δολοφονία του Αλέξη.
Να σηκώσουμε τα μανίκια, να χαμογελάσουμε πάλι με αισιοδοξία, να επιτεθούμε με δουλειά, παράγοντας ο καθένας από το πόστο του, από τη δουλειά του, από την υπηρεσία του. Να κτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να συντομεύσουμε τις διαδικασίες, να ξεκινήσουμε δουλειές, να βρουν εργασία ακόμα και οι αλλοδαποί, να παράγουμε παντού. Μόνο έτσι θα έρθει ανάκαμψη στην οικονομία και θα χτυπηθεί η ανεργία και η ύφεση. Χωρίς να δανειστούμε, χωρίς να παρακαλούμε τα «Αλμούνια και άλλα τρωκτικά» των χαρτογιακάδων της Ε.Ε.
Ας ψάξουμε το 2010 όλοι για το 10 το καλό. Ας κάνουμε όλοι ενωμένοι με ελληνική υπερηφάνεια, αισιόδοξα βήματα. Το ‘χει ανάγκη και η Ελλάδα και η Νάξος. Καλή χρονιά, με αισιόδοξα χαμόγελα και αισιόδοξα βήματα λοιπόν.
Μ.Δ.Μ.