Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Μαθητές σε πορτ μπαγκάζ...

Μεταφορά μαθητών σε … χώρο αποσκευών

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο KTEL αναμένεται να παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ κ. Ιάκωβος Κορρές, μετά την καταγγελία της κ. Δέσποινας Κορρέ για μεταφορά μαθητών με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο και μάλιστα στο χώρο αποσκευών του οχήματος (η καταγγελία της κας Κορρέ δημοσιεύεται στη σελ. 9). Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, κατά τη μεταφορά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου από τη Χώρα στη Χίλια Βρύση. Ο κ. Κορρές ισχυρίστηκε ότι το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από τη Χώρα στη Χίλια Βρύση υπέστη βλάβη (άνοδος θερμοκρασίας) και θεώρησε ως καλύτερη λύση να μεταφέρει τα 6 παιδιά στον τελικό προορισμό τους με το αυτοκίνητό του. Έτσι, «στρίμωξε» τους έξι μαθητές στο αυτοκίνητό του, χρησιμοποιώντας και το …πορτ μπαγκάζ. «Αν περίμενα να έρθουν ταξί να παραλάβουν τα παιδιά θα καθυστερούσαμε και θα υπήρχε κίνδυνος να καθυστερήσει και το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο» δήλωσε στο «ΒτΝ» ο κ. Κορρές και συνέχισε «ενδεχομένως να έχει επαναληφθεί το γεγονός αυτό χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία, και γι αυτό τώρα με κατηγορούν και δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρχε σοβαρός λόγος. Σε καμία περίπτωση δεν φέρθηκα ή πέταξα τα παιδιά σαν τσουβάλια, άλλωστε δεν είναι του χαρακτήρα μου».

Αντιδράσεις
Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αρης Γρατσίας κοινοποίησε στο Επαρχείο την καταγγελία, ζητώντας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. «Η σύμβαση μεταφορά των μαθητών υπογράφεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ» λέει στο ΒτΝ ο κ. Γρατσίας και συνεχίζει «κατά συνέπεια δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για την τήρηση των όρων ή για να επιβάλουμε κυρώσεις, όμως κοινοποιήσαμε την καταγγελία στον Έπαρχο, ώστε να προβει στις απαραίτητες διαδικασίες».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Επαρχείου στην καταγγελία που έγινε από την κα Κορρέ. Ο Έπαρχος κ. Βασίλης Κορρές, έστειλε έγγραφο στο ΚΤΕΛ όπου ζητούσε να τηρούνται οι όροι της σύμβασης και να μην επαναληφθεί αντίστοιχο γεγονός, ενώ αναμένεται να αποσταλεί και έγγραφο με την καταγγελία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ώστε να επιβάλει κυρώσεις, εφόσον κρίνει ότι τα επιχειρήματα του Προέδρου του ΚΤΕΛ δεν είναι πειστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μανιός, ως μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Παιδείας δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να εν έτει 2010 να μεταφέρονται οι μαθητές κάτω από αυτές τις συνθήκες και μάλιστα μέσα σε πορτμπαγκάζ». Μάλιστα ο κ. Μανιός αναμένεται να υποβάλλει υπόμνημα και ζητάει να μην υπογράψουν οι διευθυντές των σχολείων για την καταβολή των χρημάτων της σύμβασης, αν δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά.
Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μαϊτός δήλωσε στο «ΒτΝ» ότι «η μεταφορά των μαθητών είναι ένα από τα μείζονα θέματα, όπου θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός και επαναπροσδιορισμός στον τρόπο που διενεργείται. Ο μαθητής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν λογιστικό-οικονομικό μέγεθος».

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στελεχώνεται κυρίως από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπρόσωπο των οδηγών ΚΤΕΛ, όχι όμως και από έναν εκπρόσωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τίθενται βέβαια διαφορα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά και για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους οδηγούς η την εταιρεία ΚΤΕΛ . Ο καθορισμός τους είναι αυτός ώστε να αποτρέπονται στο μέλλον ανάλογα περιστατικά;

Τι παίρνει το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών;
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΚΤΕΛ Νάξου, έχοντας το μονοπώλιο αναλαμβάνει κάθε χρόνο τη μεταφορά των μαθητών, κατόπιν διαγωνισμού μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Για τη σχολική περίοδο 2009-2010 το ΚΤΕΛ Νάξου θα λάβει από τη Νομαρχία συνολικά το ποσό των 389.000 ευρώ. Από αυτά, τα 115.000 ευρώ αντιστοιχούν στη μεταφορά των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 274.000 για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας.

Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νάξου. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πρώτη και κύρια υποχρέωση όσων εμπλέκονται με τη μεταφορά των μαθητών είναι η διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των μαθητών, η οποία δεν διασφαλίζεται με τη διαιώνιση τέτοιων, αλλά και άλλων προβλημάτων που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί. Αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της ασφάλειας των μαθητών η διαιώνιση των προβλημάτων και η μη λήψη μέτρων κατά αυτών που καταστρατηγούν τους όρους των συμβάσεων. Σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες έχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της εκπαίδευσης, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αν και ενήμεροι συγκαλύπτουν τις καταγγελλόμενες πρακτικές ορισμένων. Μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε και άλλους μαθητές στο βωμό της εγκληματικής αμέλειας στη λήψη μέτρων προστασίας των μαθητών; Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η προκτική τους αποτελεί εξαπάτηση του δημοσίου διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, κατάφορη παράβαση καθήκοντος; Καλούμε τους υπευθύνους της Τ.Α., των πολιτειακών υπηρεσιών να πάρουν άμεσα μέτρα . Η ζωή των μαθητών και η σωματική τους και ψυχικής τους ασφάλεια δεν διαπραγμετεύεται. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν θέση και να ενεργοποιηθούν για τη λύση του προβλήματος. Τέλος, η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση θα θέσει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μέσω του Ν.Σ. κ. Σιγάλα, για τη λήψη μέτρων κατά παντός υπευθύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: