Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Γ. Παπανδρέου: «Αναγκαία τομή για την δημοσιονομική ανάταξη της Χώρας, την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών»
Α. Σαμαράς: «Ουσιαστικός ο διάλογος πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, για την χάραξη των ορίων των νέων περιφερειών και των νέων δήμων»
Α. Παπαρήγα. «Όχι στην μεταρρύθμιση. Δεν μπορεί να υπάρξει τοπική πολιτική αποδέσμευση από το κράτος. Παραδίδονται τομείς (υγεία, παιδεία) στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ».
Γ. Καρατζαφέρης. «Να αναβληθεί η εφαρμογή του προγράμματος για μια τετραετία, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση του».
Α. Τσίπρας. «Ριζική αποκέντρωση με φορολογική μεταρρύθμιση για την στήριξη των Ο.Τ.Α., απλή αναλογική και διάλογος για την χωροθέτηση των ορίων των νέων δήμων».
Με αυτές της δηλώσεις – προίκα από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησε το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην Αθήνα, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, με κυρίαρχο θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Η συμμετοχή των αυτοδιοικητικών ήταν μεγάλη. Το λόγο πήραν και πρώην αυτοδιοικητικοί όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Μανόλης Γλέζος ο οποίος τελειώνοντας την τοποθέτησή του εξέπληξε όλους όταν έκανε πρόταση- πρόκληση στον συντοπίτη του Υπουργό Γ. Ραγκούση, την Απείρανθο να την κάνει Κοινότητα λέγοντας «να αφήσει τους Απεραθίτες να διαλέξουν μόνοι τους τι θένε».
Από το βήμα του συνεδρίου πέρασαν πολλοί και ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις.
Κωδικοποιώντας τις, αναφέρουμε τις ακόλουθες:
Ο Καλλικράτης είναι Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι συνένωση δήμων. Υλοποιεί τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της Ε.Ν.Α.Ε. Ναι στην Τοπική αυτοδιοίκηση με λειτουργικούς και αποτελεσματικούς δήμους και όχι επαρχιακή αυτοδιοίκηση με Δήμους μαμούθ. Να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, όταν ο κόσμος ενημερωθεί. Να δημιουργηθούν στους Δήμους υπηρεσίες υγείας, παιδείας, γεωργίας, πολεοδομίας, δασών, κοινωνικές, με το ανάλογο προσωπικό. Να υπάρξει φορολογική αποκέντρωση και να εξειδικευθούν οι πόροι. Ξεκαθάρισμα εκλογικού συστήματος με δημιουργία ενιαίας δημοτικής συνείδησης και όχι καντόνια με διαμερισματικούς Αντιδημάρχους (θα υπάρξει και σύγχυση καθηκόντων) Συμβούλους. Οι Γενικές Διοικήσεις να είναι όσες και οι αιρετές Περιφέρειες. Ο χωροταξικός να γίνει κατόπιν διαλόγου λαμβάνοντας υπόψη λειτουργικά- γεωγραφικά – ιστορικά κριτήρια. Ο όρος Κοινότητα να μην εξαφανιστεί. Να γίνουν Μητροπολιτικοί Δήμοι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Να διαφυλαχθούν οι κόκκινες γραμμές που πάρθηκαν στα συνέδρια ΚΕΔΚΕ. Να δοθούν από το Υπουργείο τα 331 εκατ. € του 2009 και τα 214 εκ. € του 2010.
Στα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν με το πέρας του Συνεδρίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Η ΚΕΔΚΕ είναι απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει στον διάλογο για την σύνταξη του σχεδίου νόμου για τους νέους ΟΤΑ. Καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εμπειρία και τον προβληματισμό της αυτοδιοίκησης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Θα παρακολουθήσει άρθρο- άρθρο την εκπόνηση του νομοσχεδίου, ώστε να διασφαλισθούν αυτά που αποφασίστηκαν στα συνέδριά της. Κυλλήνης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ζητά από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να καταθέσει τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331 εκ.€ του 2009 και τα 214 εκ. που είναι στον προϋπολογισμό του 2010. Θέτει μάλιστα δέκα όρους.
-Αντικειμενική χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ.
- Αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση.
- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
- Διασφάλιση οικονομικών πόρων και φορολογική αποκέντρωση.
- Στελέχωση των ΟΤΑ και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Οργάνωση δημοτικών λειτουργιών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
- Κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών υποδομών για κάθε ανθρωπογεωγραφική ενότητα.
- Βελτίωση των σχέσεων των ΟΤΑ με το υπόλοιπο διοικητικό σύστημα.
- Διαβούλευση και επικοινωνιακό πρόγραμμα.
- Διοίκηση- Παρακολούθηση- Αξιολόγηση του προγράμματος.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης είπε «τώρα αρχίζουμε τον αγώνα. Δεν δίνουνε ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο φως στην Κυβέρνηση, της δίνουμε πορτοκαλί»
Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: