Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή κας Ειρήνης Πλέσσα

Σύντομα θα έχουμε Δημοτικές εκλογές και, όπως πάντα, θα κονταροχτυπηθούν οι υποψήφιοι και θα νικήσουν οι μεν ή οι δε. Το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους, δεν είναι ποιος ή ποιοι θα νικήσουν, τι χρώματος ή απόχρωσης θα είναι, αλλά όποιος βγει να νοιαστεί αυτόν τον τόπο πραγματικά και να ασχοληθεί με συνείδηση για την πρόοδο και την εξέλιξη του νησιού.
Ως τώρα η τακτική που έχουν ακολουθήσει οι "υπεύθυνοι" (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) απέδειξε ότι έχουν από μηδενικό ως ελάχιστο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του νησιού μας. Ζούμε σε ένα κλίμα παρακμής και απραξίας. Τα πράγματα είναι απλά και εμείς όλοι, Δημότες και υπεύθυνοι, τα κάνουμε πολύπλοκα γιατί χάνουμε τον στόχο. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη της Νάξου και κατ επέκταση η ευημερία των κατοίκων της. Για να επιτευχθεί το δεύτερο πρέπει να διασφαλίσουμε και να μοχθήσουμε για το πρώτο. Δυστυχώς το αντίθετο (ειδικά όταν εφαρμόζεται από λίγους) δεν ισχύει αποδεδειγμένα γιατί ως τώρα αυτή η τακτική εφαρμόζεται. Επαναλαμβάνομαι ίσως αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις μα οι φωνές της λογικής και της συνείδησης εύκολα καταπνίγονται.
Ο Δήμος Νάξου, όπως και κάθε τόπου, είναι (σε απλή γλώσσα) μια επιχείρηση με έσοδα, έξοδα, ζημίες και κέρδη. Όσο μεγαλύτερα τα έσοδα, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη. Είναι βασικό να τονιστεί ότι τα κέρδη (οικονομικά κ μη) στην προκείμενη περίπτωση τα χαίρονται ή μάλλον θα πρέπει να τα χαίρονται όλοι οι Δημότες, όπως και τα έσοδα προέρχονται από τους Δημότες. Αυτό το πλάνο εφαρμόζεται ως και σήμερα αλλά από την μια ανευθυνότητα, ατασθαλίες κλπ μειώνουν τα κέρδη από την άλλη οι Δημότες δυσανασχετούν στο να πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα, καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Ένας Δήμος Νάξου (Δήμαρχος + Συμβούλιο) με συλλογική συνείδηση και όρεξη για δουλεία θα έπρεπε και θα μπορούσε -ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες- να προσφέρει πρόοδο στον τόπο μας και σας θέτω κάποιες ιδέες-προτάσεις.
1) Αύξηση παραγωγικότητας μέσω νέων πηγών εσόδων.
Ζωντανό παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν και εφάρμοσαν κάθε πρόγραμμα επιδότησης από την Ε.Ε σε όλα τα θέματα από διαχείριση απορριμμάτων-μονάδα ανακύκλωσης μέχρι διαμόρφωση προαυλίων σχολείων. Γιατί ο Δήμος Νάξου, ως τώρα δεν "κυνήγησε" τέτοια προγράμματα, τα οποία και έσοδα αποφέρουν και έργο παράγουν και νέες λειτουργικές θέσεις εργασίας δημιουργούν και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (βλ. σκουπιδότοπος παλιοσίδερων σε οικόπεδο στην Νάξο);
2)Προβολή Τουρισμού
Ακούμε και μαθαίνουμε ότι οι νέες γενιές ξενοδόχων προβάλλουν την Νάξο μας σε εκθέσεις του εξωτερικού και πολύ καλά κάνουν! Η Νάξος μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές και εύλογο είναι να τις προβάλλουμε. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος πως στηρίζει τις προσπάθειες των ξενοδόχων και λοιπών επαγγελματιών που ζουν άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό; Μα με το να φροντίζει την ευρυθμία από τα απλά θέματα π.χ. καθαρισμός απορριμματοφόρων κάδων μέχρι την διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες να προβάλλουν τη σημασία του τόπου μας δια μέσου της μακραίωνης ιστορίας του, ή καθαρά ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
3) Πολιτισμός
Προ λίγων μηνών σε τοπική εφημερίδα ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου είχε βάλει ανακοίνωση ότι θα συγκροτηθούν ομάδες εκμάθησης φωτογραφίας, παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής κλπ. Προσωπικά δήλωσα συμμετοχή αλλά ενημερώθηκα ότι λίγοι δήλωσαν συμμετοχή και έτσι τέλος ο πολιτισμός στην Νάξο. Συγνώμη αλλά οι λίγοι που ενδιαφερθήκαμε, δεν είμαστε Δημότες ή μήπως τα χρήματα που επρόκειτο να διατεθούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό διοχετεύτηκαν αλλού; Παλιότερα υπήρχε πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς, κόπηκε κι αυτό. Παλιότερα υπήρχε θεατρική ομάδα στην Νάξο. Γιατί δεν δίνονται από τον Δήμο κίνητρα για δημιουργική και καλλιτεχνική ενασχόληση στους μόνιμους κατοίκους του νησιού-εν ολίγοις μόνο όταν έρχονται οι τουρίστες, ασχολείται ο Δήμος με τους Δημότες του;
Υπάρχουν τόσα και τόσα που θα μπορούσα να πω αλλά δεν φταίει μόνο η "Αρχή" του τόπου μας δηλ οι "υπεύθυνοι" με την ασυνειδησία τους, (να με συγχωρέσουν οι λίγοι φιλότιμοι που συνυπάρχουν με τους ανωτέρω αναφερόμενους) οι οποίοι αν αναλογίζονταν τι υποχρεώσεις συνεπάγεται η εκλογή τους, ίσως και να μην συμμετείχαν στη διαδικασία φταίνε πρωτίστως οι Δημότες της Νάξου που φέρονται λες και Σ’ αυτό το νησί είμαστε παραθεριστές και καλούμαστε κάθε 4 χρόνια να ψηφίσουμε έναν οποιονδήποτε για να διαχειρίζεται την τύχη του τόπου μας. Λοιπόν δεν είμαστε θεατές αλλά πρωταγωνιστές- εμείς οι απλοί δημότες -κάθε ώρα και στιγμή και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, πρώτα για την πρόοδο του τόπου μας και κατοπιν για το δικό μας καλό. Στις προσεχείς εκλογές ας σκεφτούμε με γνώμονα την εξέλιξη του νησιού μας και προπάντων ας συμμετέχουμε ενεργά και φιλότιμα, είτε είμαστε υποψήφιοι, είτε όχι για μια καλύτερη Νάξο.

Ειρήνη Σ. Πλεσσα
Δημότης Νάξου

Υ.Γ. Αν κάπου κάνω λάθος και κάποιοι πιστεύουν ότι θίγονται, είμαι πρόθυμη να ζητήσω συγνώμη κατόπιν εμπεριστατωμένης επεξήγησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: