Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ο.ΝΑ.Σ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Ο.ΝΑ.Σ.
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30-12-2009 (με τη δεύτερη συνεδρίαση των εκλεγμένων) η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ. το οποίο έχει ως Εξής: Πρόεδρος Νίκος Μαϊτός, Α Αντιπρόεδρος Μανόλης Καλαϊτζής, Β Αντιπρόεδρος Σοφία Γρατσία- Χατζούδη, Γεν. Γραμματέας Θαλής Σκυλλάκης, Ειδ. Γραμματέας Σοφία Μάρκου, Ταμίας Σταύρος Κονδύλης και Έφορος Στέλιος Λιαδάκης.
Αξιοσημείωτα τα μηνύματα που βγήκαν από τις δύο διαδικασίες, όπως: Τα μέλη δεν παρασύρθηκαν από συγκινησιακές φορτίσεις στις αποφάσεις τους. Δεν παρουσιάστηκε ισχυρή ομάδα, η οποία να προκαθορίσει ανεξέλεγκτα την εξέλιξη των ψηφοφορίων. Τα μέλη ψήφισαν με σκοπιμότητες και όχι αξιοκρατικά τους προτεινόμενους. Ειπώθηκε η λέξη συναλλαγή, αλλά σε αντιδιαστολή ειπώθηκε η λέξη συναίνεση. Οράματα, σκέψεις, ιδέες που συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένους Συλλόγους και άτομα, για το πώς και με ποιους θα βγει η Ο.ΝΑ.Σ από τον σημερινό λήθαργο και θα γυρίσει σελίδα, θα φανεί αν παραμερίστηκαν στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων.
Εάν οι επιλογές των προσώπων έχουν κάθε φορά σκοπό την συναίνεση, αυτή δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Πάντα αυτοσκοπός θα πρέπει να είναι η επιλογή των προσώπων εκείνων που μπορούν και θέλουν να αλλάξει σελίδα η Ο.ΝΑ.Σ και να υλοποιηθούν νέα οράματα. Κάποτε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο φορέας πρέπει να αναστηθεί και να παίξει το ρόλο του, διαφορετικά δεν έχει σκοπό ύπαρξης. Αυτοσκοπός ύπαρξης δεν πρέπει να είναι οι καρέκλες.
Ευχή όλων η νέα σύνθεση να πάει την Ο.ΝΑ.Σ. μπροστά. Βέβαια το έργο του νέου Δ.Σ. είναι ποικίλο και δύσκολο, εάν θέλει να υπηρετήσει τις αρχές, τις αξίες και τις υποχρεώσεις που επιβάλει το καταστατικό, αλλά και εκείνες που απορρέουν από αυτό. Πολλά είναι τα ζητήματα που πρέπει να τρέξουν, δηλαδή:
Λειτουργικό και οργανωμένο γραφείο με τακτοποίηση και εκκαθάριση του αρχείου, δημιουργία θεματικών φακέλων (ιστορικό-παρούσα κατάσταση- προοπτική) για κάθε σοβαρό πρόβλημα- θέμα που αναδεικνύει η Ο.ΝΑ.Σ., δημιουργία φακέλων για κάθε Χωριό- Σύλλογο με τα θέματα – αιτήματα που ο Σύλλογος προτείνει και η Ο.ΝΑ.Σ θα πρέπει να ασχοληθεί και να προωθήσει, τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας, έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων που έχουν γίνει και τέλος τροποποίηση του αρχείου του περιοδικού Ναξιακά.
Συνεχή παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Συλλόγων μελών της. Οργάνωση (είτε μόνη, είτε συνεργαζόμενη) αυτοτελών πολιτιστικών εκδηλώσεων με διαφορετικές θεματικές ενότητες. Στόχος η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σήμερα και η μεταλαμπάδευσή της στο αύριο αφ’ ενός και αφετέρου η προώθησή της πέραν της Νάξου και των Κυκλάδων.
Συμβαίνουν πολλά σήμερα στο Νησί μας και η Ο.ΝΑ.Σ είναι απούσα με τις θέσεις της. Πολυπολιτισμός, Χ.Υ.Τ.Υ., Καποδίστριας, χωροταξικό, επιχειρησιακό σχέδιο, τουριστική ανάπτυξη, εκμετάλλευση υδροφόρου ορίζοντα, λιμάνι, αεροδρόμιο, συγκοινωνιακό, υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση νέων, επιτροπές σε οργανισμούς των Δήμων. Πρέπει να είναι παρούσα με επεξεργασμένες θέσεις για κάθε ζήτημα και να τις προβάλει.
Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν την αναγκαιότητα της αλλαγής του καταστατικού της, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η ενότητα και των Συλλόγων και αφ’ ετέρου η παρουσία τους στο εκάστοτε Δ.Σ.
Επαφή της Ο.ΝΑ.Σ. με τις νέες τεχνολογίες. Η δημιουργία ιστοσελίδας σαν μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαβούλευσης είναι απαραίτητη.
Η οικονομική επάρκεια απαιτεί διαβούλευση, προβληματισμούς, δράσεις, αλλά και αποφάσεις.
Δυστυχώς ή ευτυχώς πολύ δουλειά, ψηλά ο πήχης, μεγάλο το στοίχημα. Πρέπει να σηκωθούν τα μανίκια και να γίνει αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά του χθες.
Καλή δύναμη, καλή δουλειά και καλή επιτυχία.
Κώστας Βερνίκος
Πρόεδρος Συλλόγου Σαγκριωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: