Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής προτάσεων στο νεό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ


Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής προτάσεων στο νεό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (από 25/2 έως 25/4) «Ενίσχυση ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου και Υπηρεσιών» Μέσω του νέου πρόγραμματος επιδοτούνται επιχειρήσεις έως 60% για ανακαίνιση και εκσυχρονισμό των κτιριακών υποδομών τους καθώς και η επιπλωσή τους. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: Υφιστάμενες & Νέες επιχειρήσεις που (θα) απασχολούν έως 250 εργαζομένους (ΕΜΕ) και με κύκλο εργασιών έως 50εκ€
ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 20.000€ έως 300.000€
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ:
Κτίρια και εγκαταστάσεις
Μηχανήματα και Εξοπλισμός
Ενδεικτικά παραδείγματα:
Ολοκληρωμένες λύσεις επίπλωσης καταστημάτων (Έπιπλα, Βιτρίνες Ράφια, Stand, Εξοπλισμός, Inox Κατασκευές Ειδικές Κατασκευές κ.λ.π.)
Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις Προστασίας Περιβάλλοντος.
Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Συστήματα Αυτοματοποίησης
Δικαιώματα Τεχνογνωσίας
Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας
Προβολή - Προώθηση
Αμοιβές Συμβούλων


Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών για τις επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν την επένδυση στις Περιφέρειες Αττική, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο, οι δαπάνες των οποίων υπάγονται στον Καν (ΕΚ) 1998/2006 (Κανονισμό Deminimis), ορίζεται η ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος (14 Ιανουαρίου 2013). Η υπαγωγή των δαπανών στο πιο πάνω Κανονισμό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιχορηγήσεις στο παρελθόν ή αναμένεται να λάβουν από προηγούμενα προγράμματα με πιστώσεις που χαρακτηρίζονται Deminimis δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία, δηλαδή από 1/1/2011 μέχρι σήμερα.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25.02.2013 και μέχρι τις 25.04.2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Οι Φάκελοι Υποψηφιότητας πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή το αργότερο σε δέκα (10) ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής τους
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή και δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ.
α) παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής,
β) την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Επίσης οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα μπορούν να κάνουν χρήση και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων του ΕΣΠΑ όπως αυτών της ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος JEREMIE, τα οποία διατίθενται μέσω των Τραπεζών.
Από το συγκεκριμένο επιχορηγούμενο πρόγραμμα εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου και η εστίαση, που μαζί με επιχειρήσεις του τομέα της πρώτης μεταποίησης γεωργικών προϊόντων θα συμπεριληφθούν σε ειδικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται και θα προκηρυχθεί, σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου Υπουργείου, σύντομα.
Σημαντικά στοιχεία διαφοροποίησης από το προηγούμενο πρόγραμμα (Α δράση):
1) Προβλέπεται η προμήθεια Μεταφορικών Μέσων (επαγγελματικής χρήσης)
2) Προβλέπονται ως επιλέξιμες οι λειτουργικές δαπάνες όταν αφορούν νέες & υπό σύσταση μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό ενίσχυσης 25%)
3) Χορήγηση προκαταβολής για το 100% της δημόσιας επιχορήγησης με την προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.
4) Δεν απαιτείται τεκμηρίωση της ίδιας συμμετοχής
5) Το ύψος του προϋπολογισμού της επένδυσης, δεν είναι εξαρτημένο από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
Πηγή: Innovo Constructions

Δεν υπάρχουν σχόλια: