Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη με τον πρ. Δήμαρχο Νικόλα Βασιλάκη

Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στους Δήμους με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, εκφράσατε και πάλι τις επιφυλάξεις σας για τη συνένωση σε ένα Δήμο στη Νάξο.
Σαν πρώτος δήμαρχος Δρυμαλίας και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, γνώρισα τις μεγάλες δυνατότητες τις περιοχής και διαπίστωσα ότι με τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά που κάναμε πετύχαμε σημαντικότατο έργο που σίγουρα δεν θα είχε γίνει εάν τότε ήμασταν ένας δήμος. Για το λόγο αυτό και άλλους, που ο περιορισμένος χρόνος της συνέντευξης δεν μου επιτρέπει να αναλύσω, θεωρώ ότι εάν με τη νέα μεταρρύθμιση δεν υπάρξουν συγκεκριμένες διατάξεις και ρυθμίσεις, οι επιφυλάξεις μου θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή έκανε ότι μπορούσε για να φθάσουν να λένε σήμερα, ακόμη και αυτοί που ήταν κατά του ενός δήμου ότι, «...αφού δεν γίνεται τίποτα, ας πάμε σε ένα δήμο μπας και γίνει κάτι»

Το ζητούμενο είναι τι θα κάνετε με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, θα είστε υποψήφιος και πως.
Τον περασμένο Αύγουστο είχα δηλώσει ότι αν παρέμεναν οι δύο δήμοι, θα ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Δρυμαλίας. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση για τις συνενώσεις δήλωσα ότι στην περίπτωση του ενός δήμου το πιθανότερο δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ότι θα συμμετάσχω ενεργά, αν βέβαια υπάρξει κάποια σοβαρή υποψηφιότητα νίκης, με αξιόλογους συνεργάτες, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια. Τέτοια υποψηφιότητα, που αυτή τη περίοδο και για συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από όσα η δική μου, υπάρχει και μένει να μάθω και τους πιθανούς συνεργάτες. Θεωρώ ότι σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα, ιδιαίτερα για τα χωριά του πάνω Δήμου, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία, μαζί με νέα και δυναμικά πρόσωπα, να είναι παρόντες για να στηρίξουν τα συμφέροντα του δήμου, βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς.

Πιστεύετε όμως ότι ένας δήμαρχος κάτοικος της Χώρας, θα δείξει το ενδιαφέρον που απαιτείται και για τα χωριά του πάνω δήμου.
Τα πράγματα αλλάζουν πια και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από που θα κατάγεται και που θα μένει ο δήμαρχος. Είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα του τόπου μας, που δεν μπορεί να λυθούν με τοπικιστικές λογικές. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται η συμμετοχή ικανών στελεχών και από τα πάνω χωριά στη διοίκηση του δήμου, για να εφαρμοσθούν πολιτικές στήριξης και της περιοχής αυτής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς την ανάδειξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενδοχώρας του νησιού, δεν θα υπάρξει προοπτική συνολικής ποιοτικής βιώσιμης ανάπτυξης..

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι η συμμετοχή σας σε κάποιο συνδυασμό θα συνοδεύεται από προσωπικούς όρους και προϋποθέσεις για τη διοίκηση του Δήμου.
Δε θα βάλω στον υποψήφιο δήμαρχο κανένα όρο για την επιλογή των συνεργατών του στο ψηφοδέλτιο και στη διοίκηση του Δήμου. Αυτό ανήκει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα και θα ήμουν ανακόλουθος και με τις δικές μου αρχές αν ενεργούσα διαφορετικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής θα βάλω, αλλά μόνο στον εαυτό μου, που θα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ψηφοδελτίου, τη προοπτική νίκης και τη δυνατότητα εφαρμογής των πολιτικών που προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζονται για το τόπο μας.

Λέγεται από πολλούς, μα τι θέλουν αυτοί οι παλιοί να εμπλέκονται πάλι στα δημοτικά πράγματα, τώρα είναι η ώρα για καινούργια πρόσωπα.
Αυτό είναι λογικό και ακούγεται ευχάριστα. Όμως όλοι κρίνονται από το έργο και τις ιδέες τους και όχι από τη παλαιότητα τους. Σας ρωτάω, γνωρίζετε κάποιον από τους νεότερους Ναξιώτες με την ιδεολογική φρεσκάδα και αγωνιστικότητα του Μανόλη Γλέζου. Δοκιμάστηκαν πολλά νέα πρόσωπα αυτή τη τετραετία και στους δύο δήμους και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η νέα δημοτική περίοδος θα πρέπει εκτός των άλλων να λειτουργήσει και σαν φυτώριο ανάδειξης νέων ικανών στελεχών, που θα αναλάβουν τις τύχες και το μέλλον του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: