Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο Περιφερειάρχης στη Νάξο

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010 το μεσημέρι, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Βασίλη Μπρακουμάτσου στη Νάξο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νάξου (Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου). Οι επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης του νησιού, Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, Δρυμαλίας Νάξου κ. Γιάννης Μπαρδάνης και εκπρόσωποι λοιπών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων ενημέρωσαν τον κ. Περιφερειάρχη για τα προβλήματα του νησιού, μεγάλα και μικρά, και του ζήτησαν να συμβάλει στην επίλυση ή την προώθησή τους.
Ο κ. Μπρακουμάτσος υποσχέθηκε να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων αρκεί να υπάρχει συνεχής επικοινωνία των φορέων του νησιού μαζί του. Μάλιστα ανέφερε ότι μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτόν οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου.Φάνηκε ότι είναι προσιτός σε όσους επιδιώκουν να επικοινωνήσουν μαζί του και θέλησε να δημιουργήσει κλίμα οικειότητας μαζί τους. Μάλιστα ανέφερε ότι κατά την τυχόν επίσκεψη των παραγόντων του νησιού μας στη Σύρο, θα ήθελε να τον επισκέπτονται στο γραφείο του.
Αυτή βέβαια η διάθεση επικοινωνίας και προσέγγισης με τους ναξιακούς άρχοντες και φορείς που έδειξε ο κ. Περιφερειάρχης είναι μεν θετική αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί από μόνη της για να προωθηθούν και να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα του νησιού (μεγάλο αεροδρόμιο, λιμάνι για την ακτοπλοΐα και εμπορικό λιμάνι, ενδοκυκλαδική ακτοπλοΐκή σύνδεση, ίδρυση ΑΕΙ ή ΤΕΙ στη Νάξο, περιφερειακός δρόμος του νησιού, προβλήματα από τις γεωτρήσεις κλπ.). Πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε οι Ναξιώτες και ιδίως οι κάθε είδους τοπικοί άρχοντες και φορείς και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευμενή διάθεση του Περιφερειάρχη για το καλό του νησιού. Βέβαια ο κάθε υπεύθυνος (σε οποιαδήποτε θέση κι αν ευρίσκεται) κρίνεται όχι τόσο από την επικοινωνιακή ικανότητά του και την καλή διάθεση συνεργασίας, αλλά κυρίως από το έργο του και αυτό το έργο αναμένουμε να το δούμε και να το κρίνουμε. Βεβαίως, ευχόμαστε επιτυχία στο έργο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (όπως και σε οποιονδήποτε κατέχει κάποια εξουσία κρατική, αυτοδιοικητική κλπ.) γιατί η επιτυχία του θα συμβαδίζει με το συμφέρον του τόπου μας.
Πάντως η συγκεκριμένη επίσκεψη του κ. Περιφερειάρχη δεν ήταν πολύ γνωστή στους παράγοντες του νησιού μας και (παρόλο που ήταν αξιόλογη η συμμετοχή προσώπων στη σύσκεψη) πιθανώς γι’ αυτό τον λόγο απουσίασαν όμως και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι κλπ.
Στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας κ. Αντώνης Μανιός, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Θανάσης Γρυλλάκης και κ. Φλώριος Μπαρδάνης, οι Αντιδήμαρχοι Νάξου κ.κ. Στάθης Πιτταράς, Χαράλαμπος Τσαγκλής και Ευάγγελος Βάλλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βασίλης Ραπτάκης, Γιάννης Λογαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κ. Καπούνης, ο εκδότης της εφημερίδας «Το Βήμα της Νάξου» κ. Στράτος Φουτάκογλου, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Νάξου όπως ο γραμματέας της Τ.Ο. Δρυμαλίας κ. Μανώλης Κοντοπίδης και η κ. Άννα Κοντοπίδη-Γκούφα, οι Πρόεδροι (πάρεδροι) των τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Νάξου κ.κ. Κ. Τσαμπουνάρης (Κινιδάρου) και Σταύρος Κουτελιέρης, και άλλοι. Ήταν μια σημαντική σύσκεψη.
Γιάννης Λογαράς


Ο κ. Μπρακουμάτσος χαρακτήρισε το 2010 έτος της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για να συντονίσει όλες τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τόσο ο Έπαρχος όσο και οι Δήμαρχοι Νάξου και Δρυμαλίας καλωσόρισαν το νέο περιφερειάρχη στο νησί τονίζοντας το γεγονός της πολύ σύντομης σε χρόνο, από την ανάληψη των καθηκόντων του, επίσκεψη στη Νάξο. Ο κ. Μπαρδάνης μάλιστα ανέφερε τον ενθουσιασμό του ότι παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμη γνωριστεί είχε πάρει τηλεφωνικό μήνυμα με την ενημέρωση να επικοινωνήσουν μαζί του ακόμη και κατά την απουσία του από την έδρα της περιφέρειας. Ο κ. Μαράκης τόνισε την ανάγκη έναρξης του έργου αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών το οποίο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση της μελέτης του κυκλοφοριακού της Χώρας που είχε ακυρωθεί επί θητείας κ. Κόκκινου. Ο Έπαρχος κατέθεσε λίστα απαραίτητων έργων μεταξύ των οποίων το Λιμάνι, το παραλιακό οδικό δίκτυο, το φράγμα του Τσικαλαριού κ.ά. Αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Νάξου και τονίστηκε η σημασία που έχει για το νησί ο Πρωτογενής τομέας. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου έκανε λόγο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται η Ένωση και τα προϊόντα της από άλλους παραγωγούς στους οποίους οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και της περιφέρειας δεν ασκούν τους απαραίτητους ελέγχους. Ο κ. Ραπτάκης εξέφρασε την αγωνία των Ναξιωτών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την ανάγκη ύπαρξης οργανισμού λειτουργίας και προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος με παρέμβαση του αντιδημάρχου κ. Στ. Πιταρά συζητήθηκε το φλέγον θέμα των γεωτρήσεων και ιδιαίτερα της περιοχής των Τοπικών Διαμερισμάτων Μελάνων και Κυνιδάρου, οι πρόεδροι των οποίων ήταν παρόντες και συνηγόρησαν για την ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων που γίνεται στη περιοχή τους αλλά και σε όλο το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: