Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Βήμα στην Αϊτή

Αϊτή, μια χώρα με χρόνια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, μια χώρα που δεν διαθέτει πολεοδομικό κανονισμό και η πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει κοινωνική ασφάλιση κ.α.
Με τη χώρα αυτή μας συνδέει κάτι από παλιά. Είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Εθνική Ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Αϊτής τότε ο Μπουαγιέ έστειλε στο Παρίσι στον Αδαμάντιο Κοραή 25 τόνους καφέ, να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον δικό μας αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Δεν έφθασαν ποτέ, φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι Γάλλοι.
Ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς κατέστρεψε την πόλη, άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και βύθισε τη χώρα στο χάος.
Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, στέλνουν αποστολές βοηθείας για την αρωγή των χιλιάδων τραυματιών και αστέγων υπάρχουν. Η ελληνική ομάδα διάσωσης και η ομάδα των γιατρών της καρδιάς αφήνοντας τις δυσκολίες του ταξιδιού και τις χαοτικές καταστάσεις που επικρατούν στην Αϊτή σπεύδουν σε βοήθεια οδηγούμενοι από σκέψεις, όπως τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μιαν άλλη ψυχή, το μεγάλο μυστικό της ζωής βρίσκεται «στο δούναι και όχι στο λαβείν».
Εφαρμόζουν στην πράξη τη στήριξη στους άλλους, την αλληλεγγύη, προσφέροντας βάλσαμο παρηγοριάς στους πολίτες της Αϊτής που πάσχουν. Σε ένα κόσμο που υπάρχει ιδεολογική αστάθεια, διάλυση ηθική, πρωτογονισμός ιδιοτέλειας, οι συμπατριώτες μας δείχνουν τι σημαίνει ανθρωπιά, προσφορά, ηθική, ευαισθησία, τι σημαίνει ειλικρινή αγωνία για τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: