Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση Ιστορικού Αρχείου Νάξου

Το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους παρακάτω δωρητές αρχείων:
α) την κυρία Έλενα Δελλαρόκκα η οποία δώρισε στο Αρχείο ανατυπώσεις φωτογραφιών της παλιάς Νάξου από τη συλλογή Ι. Δελλαρόκκα (1898-1960)
β) τον κ. Ερρίκο Δελλαρόκκα ο οποίος δώρισε στο Αρχείο έγγραφα του Ειρηνοδικείου Νάξου και άλλα δικαιοπρακτικά έγγραφα (1892-1950) καθώς και αρχείο συντηρημένων κυκλαδικών εφημερίδων (Κυκλαδικόν Φως, Καθολική, Ναξιακόν Μέλλον)
γ) τον κ. Γιώργο Μανωλά για το ηλεκτρονικό υλικό που προσφέρει κατά καιρούς στο Αρχείο (σαρώσεις πολύτιμων και εγγράφων και φωτογραφιών), κυρίως σε σχέση με την Κόρωνο.
Και δ) την κ. Β. Δημητροκάλλη η οποία πρόσφερε στο Αρχείο συλλογή δικαιοπρακτικών και άλλων εγγράφων (1612-1949) από το προσωπικό αρχείο του πατέρα της, Νικόλαου Γ. Δημητροκάλλη, στη μνήμη του οποίου και έγινε η δωρεά.
ε) τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο για τους δύο τόμους των "Τηνιακών Ανάλεκτων" (αρ. 4 και 5) που πρόσφερε στο Αρχείο μας.
Με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης καθώς και της μεταφοράς του σε νέο, ανακαινισμένο χώρο στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλινών, το Αρχείο της Νάξου θα ήθελε να απευθύνει έκκληση σε ιδιώτες και φορείς που διαθέτουν παλιά αρχεία (ιδιαίτερα αρχεία που κινδυνεύουν από ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης) να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεσής τους στην υπηρεσία μας προκειμένου για την διάσωση, συντήρηση, ταξινόμηση και επιστημονική αξιοποίησή τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε Ναξιώτης μπορεί να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο Νάξου, ένας θεσμός που υπάρχει για να διατηρεί ζωντανή την ιστορική και λαογραφική μνήμη του νησιού και να διευκολύνει την ιστορική έρευνα και την πολιτιστική προβολή του. Σημειώνεται ότι για κάθε κατάθεση αρχείου η υπηρεσία μας θα συντάσσει αναλυτικό πρωτόκολλο (αποδεικτικό) παραλαβής και θα προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση στον τοπικό Τύπο (κατά την προαίρεση του δωρητή). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Μαρία Παπαγιάννη στο τηλέφωνο 22850-23037.

Β.
Το Ιστορικό Αρχείο της Νάξου ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι στις νέες του εγκαταστάσεις, στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλινών, στο Κάστρο της Χώρας. Εξαιτίας της έλλειψης κουδουνιού στην εξώπορτα και μέχρι τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος, παρακαλείται το κοινό που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την υπηρεσία μας να επικοινωνεί πρώτα με την υπάλληλο κ. Μαρία Παπαγιάννη στο 22850-23037. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: