Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αμπελοφιλοσοφίες

ΟΙ …ΑΜΠΕΛΟ…ΕΚΛΟΓΟΓΙΚΟ … ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ 2010
Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό να γίνονται οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο, έτσι και οι αμπελοφιλοσοφίες μας μπήκαν στο πειρασμό να γράψουν τις δικές τους προβλέψεις για το προεκλογικό 2010. Ας δούμε λοιπόν τι λένε τα .. άστρα μας …


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ο πρώτος μήνας μπαίνει αισιόδοξος για το νησί μας αφού οι συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές βρίσκουν όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ( Ι. Ραγκούσης, Παντ. Οικονόμου) αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Λ.Τζαμτζής) δίνουν έναυσμα για φήμες σχετικές με τα χρίσματα των υποψηφίων. Ο νέος διοικητής του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου μπαίνει με πολύ όρεξη για δουλειά δηλώνοντας ότι πρώτος στόχος του είναι να κάνει εγκαίνια μόλις το «νοσοκομείο» λειτουργήσει σαν Νοσοκομείο. Οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για να μαζέψουν όλους τους καλικάτζαρους που κυκλοφορούν ελεύθεροι.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Οι διαβουλεύσεις για το «Νέο Καποδίστρια» καλά κρατούν και δυναμώνουν όλο και περισσότερο οι φωνές για ανεξάρτητες κοινότητες όπου μαζί με την Απείρανθο, τη Κόρωνο και το Αγερσανί την ανεξαρτησία της ζητά και η Χώρα. Σε κανέναν όμως δεν θα γίνει το χατίρι αφού είναι αμετάκλητη η απόφαση για ένα και αδιαίρετο Δήμο Νάξου. Πριν καλά – καλά ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, ανακοινώνουν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους για το αξίωμα του Δημάρχου Νάξου οι Νίκος Μαράκης και Μανώλης Μαργαρίτης. Επειδή διανύουμε (ως συνήθως) τη περίοδο των Απόκρεω, οι «μάσκες» πέφτουν και ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούνται με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Επειδή ως γνωστό «δε λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή», ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του Βασίλη Κόκοτα, αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και στο Δημαρχείο της Χώρας «σπάνε τα τσιμέντα» όπως έγινε(;) και στο «Καραϊσκάκη» με τη μεταγραφή του Μπεν Αρφά στον Ολυμπιακό. Ο Αντωνάκης ακούει ότι ο Κόκοτας είναι δάσκαλος της αυτοδιοίκησης και βλέπει ότι το «δάσκαλος» του ταιριάζει, γιαυτό και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, μαζί του. Σε αντίπραξη ο Μανωλίτο ανακοινώνει τη δική του υποψηφιότητα με το Μαράκη για λόγους πολιτιστικής αλληλεγγύης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Νωρίς – νωρίς το Πάσχα εφέτος και οι υποψήφιοι οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγή στους συνδυασμούς. Στη περιφορά των επιταφίων παρατηρείται συνωστισμός και πολλές σπρωξιές για να σταθούν στη πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι. Το φαινόμενο είναι γνωστό από τις κηδείες και κορυφώνεται με τη κορύφωση του Θείου Δράματος… Με την Ανάσταση ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση και ξεκινάει η εφαρμογή μια σειράς προγραμμάτων. Η Νάξος πετάει και ανακοινώνονται η μία μετά την άλλη οι δημοπρατήσεις έργων. Αεροδρόμιο, ΧΥΤΑ, αποχετευτικό δίκτυο παραλιακών οικισμών, Φράγμα Τσικαλαριού, Περιφερειακός Χώρας, Παραλιακό οδικό δίκτυο και άλλα. Και να φανταστεί κανείς ότι ο Απρίλης δεν έχει «θερινές νύκτες».

ΜΑΪΟΣ: Ο μήνας της Άνοιξης και των Λουλουδιών. Ο τουρισμός ξεκινάει πρόωρα για φέτος με την έλευση χιλιάδων επισκεπτών από τις Ασιατικές Χώρες. Η επιτυχία οφείλεται στην καμπάνια της επιτροπής τουρισμού του Δήμου και τη συμμετοχή της Νάξου σε τουριστικές εκθέσεις στο Τόκυο, το Πεκίνο την Αγία Πετρούπολη και το Νέο Δελχί. Ένα μικρό εμπόδιο κάνει την εμφάνισή του για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων και των αυξημένων αφίξεων πλοίων. Η εκφόρτωση χιλιάδων τόνων ζωοτροφών από τη Ρουμανία στο λιμάνι της Νάξου αναδεικνύει και πάλι το πρόβλημα έλλειψης επαρκών λιμενικών εγκαταστάσεων. Επιτροπή από τους δύο Δημάρχους, τον Έπαρχο και τους τρείς Βουλευτές του Νομού συναντάει στο Πειραιά το Γιώργο Ανωμερίτη και συζητούν το πρόβλημα.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ο Μανώλης Μανωλάς πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί έχει πείσει τους πάντες, το νέο λιμάνι να γίνει στο Λυώνα. Ταυτόχρονα αποφασίζεται να γίνει και ο ΧΥΤΑ στη θέση «Σκάφη» της Κορώνου, ύστερα από τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων του κάμπου των Εγγαρών καθώς και τα γιαούρτια που έριξαν κάποιοι «αυτόνομοι» πολίτες. Για να αποδεχθεί η Κόρωνος τη πρόταση αυτή ζητάει να παίρνει ανταποδοτικά ένα ευρώ για κάθε κιλό σκουπίδια. Το αίτημα γίνεται δεκτό και ξεσπάει πόλεμος μεταξύ πολλών χωριών για το ποιος θα πρωτοπάρει το ΧΥΤΑ. Εκεί που σε ολόκληρο νησί δεν βρισκόταν χώρος, τώρα περισσεύουν. Καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Κορώνου, το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων επενδυτών στρέφεται στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτό κρίνεται δικαιολογημένο γιατί την ανάπτυξη της περιοχής έχει προφητεύσει και η Κουφήταινα. Ο Μανωλάς φιλοξενεί τους «αυτόνομους» πολίτες στο κοινοτικό ξενώνα για να αποφύγει τις προσφυγές και τα «δημοσιογραφικά γιαούρτια».

ΙΟΥΛΙΟΣ: Πρώτος και καλύτερος των επενδυτών ο Δημήτρης Κοπελούζος που ζητάει να δημιουργήσει Αιολικό Πάρκο με 69 ανεμογεννήτριες. Λόγω της Ναξιακής καταγωγής του ο κ. Κοπελούζος αποφασίζει να δημιουργήσει δύο ακόμη πάρκα. Ένα πάρκο άγριων πτηνών με ιδιαίτερη φροντίδα στους σκανιάδες. Για το σκοπό αυτό κάνει συζητήσεις με το Γιάννη Φλ. Μπαρδάνη αλλά αντιδράει ο άλλος Γιάννης Μπαρδάνης για το παραγκωνισμό του από τα τεκταινόμενα γενικώς και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος στις εκλογές του Νοέμβρη. Αμέσως επανακάμπτουν μαζί του όσοι είχαν ανακοινώσει αλλού τις υποψηφιότητές τους. Ο πλέον χαρούμενος των εξελίξεων είναι ο Βασίλης Κόκοτας που αρχίζει να θυμάται το 1990.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Το νησί σφύζει από τουρίστες και η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%. Το γεγονός οφείλεται στη παρουσία της Νάξου σε τουριστικές εκθέσεις όπως αυτές του Μιλάνου, του Βερολίνου της Στοκχόλμης και του Λονδίνου. Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την ερμηνεία αυτή και λένε ότι οι περισσότεροι τουρίστες είναι Έλληνες και το γεγονός οφείλεται στη συμμετοχή της Νάξου στις τουριστικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και του Αγρινίου. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή της εταιρείας «Αγούδημος» που συνδέει ακτοπλοϊκά τη Νάξο με τη Νύφη του Θερμαϊκού σε καθημερινή βάση συντομεύοντας ταυτόχρονα τη διαδρομή σε 22 ώρες. Ο Μανώλης Μαργαρίτης σαν κουμπάρος του εφοπλιστή που έσωσε τη Νάξο με τα καράβια του, βλέπει από καλύτερη θέση το δημαρχιακό θώκο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο Γιάννης Μαμουζέλος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του με κανένα συνδυασμό γιατί βλέποντας ότι θα γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων νοιώθει ένα μεγάλο βάρος. Επειδή όμως το βάρος αυτό πέφτει στη μέση του, νοιώθοντας αφόρητους πόνους αποφασίζει να μην είναι υποψήφιος με κανένα συνδυασμό. Ο Β. Ραπτάκης αναλαμβάνει να τον γιατρέψει και να τον πείσει να τον ακολουθήσει στη δική του επιλογή που δεν είναι άλλη από αυτή του Β. Κόκοτα. Ο Ι. Μαμουζέλος αρχίζει να θυμάται το 1990 και οι πόνοι στη μέση γίνονται πιο ήπιοι. Οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους από τη πληρότητα που παρατηρείται στις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν συμφωνούν με την ερμηνεία του φαινομένου. Οφείλεται στις ενέργειες του Δήμου, της Νομαρχίας, της Περιφέρειας(συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών του κ. Κόκκινου) ή στις δικές τους καθαρά ενέργειες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο;

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Οι διαφωνίες των ξενοδόχων συνεχίζονται και καθένας παίρνει το δικό του δρόμο ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του με διαφορετικό συνδυασμό. Οι Λευτέρης Στρατούρης και Μιχ. Μαργαρίτης εντάσσονται στο συνδυασμό του Μαν. Μαργαρίτη, ο Κ. Κάβουρας και ο Β. Κατσαράς με τον συνδυασμό Μαράκη, ο Ν. Σέργης, Α. Κλουβάτος με τον Β. Κόκοτα και ο Ι. Μπαρδάνης καθότι και ο ίδιος ξενοδόχος, προσδοκά στην ένταξη στον συνδυασμό του πολλών «συναδέλφων» του που βολιδοσκοπεί. Δύο από αυτούς γίνονται περιζήτητοι, Δημ. Λιανός και Αγγ. Παπαδοπούλου που δηλώνουν ότι θα κατέβουν αλλά δεν ανακοινώνουν το συνδυασμό που θα επιλέξουν. Μπήκαμε όμως στη τελική ευθεία και οι ανακοινώσεις πέφτουν σαν βόμβες. Βόμβα και στα γραφεία του «Βήματος της Νάξου» γιατί σπάει η συνοχή της ομάδας μετά από την απόφαση του Θανάση Καραβία και Στράτου Φουτάκογλου να ανακοινώσουν υποψηφιότητα με το συνδυασμό του Ν. Μαράκη, την ίδια ώρα που Β. Ραπτάκης και Ν. Σέργης κατεβαίνουν με το Β. Κόκοτα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Ο μήνας των εκλογών. Τη Κυριακή 14 Νοέμβρη οι Ναξιώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες δεύτερης γενιάς, ψηφίζουν για να αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή καθώς και τους εκπροσώπους τους στην Περιφέρεια. Ο Λαζ. Θεόφιλος εκλέγεται να εκπροσωπήσει τη Νάξο στο Περιφερειακό συμβούλιο Αιγαίου. Στις δημοτικές εκλογές δεν έχουμε νικητή από τη πρώτη Κυριακή και η Ναξιώτικη μοίρα θέλει να εκλέγεται ο πρώτος δήμαρχος του ενιαίου δήμου Νάξου, την ημέρα της Χρυσοπολίτισσας (21/4/2010). Τα τάματα πέφτουν βροχή σε όλες τις Παναγίες του νησιού. Πρωτόθρωνη, Χρυσοπολίτισσα, Αργοκοιλιώτισσα, Απεραθήτισσα και άλλες επιστρατεύονται στον προεκλογικό αγώνα. Την ημέρα των εκλογών κανένας δεν πατάει το πόδι του στα εκλογικά τμήματα το πρωί,, με εξαίρεση κάποιους «αυτόνομους» πολίτες. Όλοι οι άλλοι προσεύχονται. Τελικά η Χρυσοπολίτισσα κάνει το θαύμα της και το χατίρι στη Μαριόγκα (που γιορτάζει) και δήμαρχος εκλέγεται ο Β. Κόκοτας με 7 ψήφους διαφορά από το Νίκο Φραγκίσκο έ..έ ..συγγνώμη από το Ι. Μπαρδάνη … (μα αυτό το έργο το έχω ξαναδεί με παραλλαγή !!!.)


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Με την παρέλευση ενός χρόνου στην προεδρία της ΕΑΣ Νάξου και ενός μήνα από την επανεκλογή του ως προέδρου του Δ.Δ. Γλινάδου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος σκέφτεται να αναθέσει στο Δ. Καπούνη και πάλι(όπως το 2004) την προεδρία του ΔΑΚ Νάξου. Ο Στ. Αγγελής με αφορμή τη φημολογία αυτή επαναφέρει τη πρότασή του «να τον κάνετε και παπά του χωριού», κάτι όμως που δεν ενδιαφέρει τον αναφερόμενο, ο οποίος έχει εκφράσει επιθυμία “όχι παπάς αλλά Πάπας(της Ρώμης)”…..!!!
Για πότε πέρασε ένας χρόνος, κανείς δεν το κατάλαβε. Ήρθαν τα Χριστούγεννα και εμείς προσπαθούμε να ξαναβγάλουμε τον εορταστικό οδηγό και να ξαναγράψουμε το Καζαμία του 2011.


Είναι όμορφο να ονειρεύεσαι, όμορφο να χαμογελάς μα πιο όμορφο από όλα είναι να βλέπεις όλους τους ανθρώπους γύρω σου να είναι καλά και να χαίρονται. Αυτό θέλουμε και εμείς γιαυτό και ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες μας υγεία και χαρά. Τις πολιτικές μας επιλογές μπορούμε και πρέπει να τις κάνουμε αλλά δεν είναι ανάγκη να τις μετατρέπουμε σε αιτία για σύγκρουση προσωπική που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του μίσους. Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε και ζούμε σε ένα μικρό τόπο που όλοι ονειρευόμαστε να γίνει ομορφότερος. Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, διατηρώντας και επαυξάνοντας τα ίχνη ανθρωπιάς που μας διακρίνουν. Ας είμαστε όλοι μαζί του χρόνου τέτοιο καιρό γεροί και περισσότερο ευτυχισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: