Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου στο "ΒτΝ"


Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης μιλάει στο «ΒτΝ» για τη διοικητική μεταρρύθμιση, την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, για τις νησιωτικές πολιτικές, αλλά και για την έδρα της Περιφέρειας.

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανοίξει ο διάλογος για τα γεωγραφικά όρια των Περιφερειών, όμως εσείς έχετε μπει για τα καλά στο χορό της διεκδίκησης της έδρας της Περιφέρειας, στη Ρόδο.
Υπάρχει μια κακώς νοούμενη άποψη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι η έδρα, αλλά να περάσουμε τις δεσμεύσεις για τις νησιωτικές πολιτικές, που αυτές μας βασανίζουν. Στη συνέχεια να δούμε το θέμα της έδρας. Αν εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, έχουμε συγκοινωνία και μεταφορές όπως στη στεριανή Ελλάδα, πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών στα νησιά, με τις ίδιες τιμές όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα τότε θα έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη. Πρέπει να παλέψουμε σαν Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων να αποτυπώσουμε στον Καλλικράτη αυτά που μας διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την νησιωτική αυτή ιδιαιτερότητα, όμως εμείς δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί. Έπρεπε να απειλήσουμε τους συναδέλφους της στεριανής Ελλάδας για να βάλουμε στα ψηφίσματα την αναγνώριση της νησιωτικότητας.

Ωστόσο, σας ενδιαφέρει η έδρα τα Περιφέρειας να μεταφερθεί στη Ρόδο;
Θεωρώ ότι λίγο ενδιαφέρει έναν ναξιώτη αν η έδρα είναι στη Νάξο ή στη Ρόδο, ή στον Πειραιά. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι στις έδρες των Νομαρχιών που συνενώνονται να υπάρχει αντιστοίχιση των υπηρεσιών, και αυτό μόνο για τις νησιωτικές περιοχές. Αν ανοίξει η συζήτηση για τα Διοικητικά όρια των Περιφερειών και επανορισθούν οι έδρες, τότε θα ζητήσουμε να δοθούν υπηρεσίες εκεί που υπάρχει αντικείμενο. Για παράδειγμα τα δάση είναι στα Δωδεκάνησα, δεν θα μπορούσε λοιπόν η Διεύθυνση Δασών να μην είναι στη Ρόδο. Ο κ. Μπάιλας καλώς κάνει και υπερασπίζεται με σθένος την έδρα στη Σύρο, όμως εκφράζω την πικρία μου, γιατί η δική μας απαίτηση θεωρείται κάτι το πρωτόγνωρο. Όπως αναγνωρίζω στις Κυκλάδες το δικαίωμα να διεκδικούν την παραμονή της έδρας στη Σύρο, θα ήθελα οι Κυκλαδίτες να μην είναι τόσο αρνητικοί και να βάζουν κόκκινη γραμμή…


Πληθυσμιακά τα Δωδεκάνησα υπερτερούν των Κυκλάδων. Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι;
Ο κόσμος κρίνει αν κάποιος είναι άξιος και ικανός, είτε είναι από τις Κυκλάδες, είτε από τα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι και από τους δύο Νομούς, που μπορούν να ηγηθούν ενός σχήματος που θα έχει εμβέλεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποκλείεται κάποιος υποψήφιος, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Ο κ. Μπάιλας για παράδειγμα, είναι συνάδελφος που έχει τιμηθεί δύο φορές από τον Κυκλαδίτικο λαό, έχει δουλέψει και αγωνιστεί…
Όσο για τη διάθεση κονδυλίων, είναι αστείο να μιλάμε για ανισομερή διάθεση, αφού ήδη έχουμε συμφωνήσει και υπάρχει αναλογία της κατανομή τους, με ποσοστό 55% στα Δωδεκάνησα και 45% στις Κυκλάδες, άλλωστε θα υπάρχει προγραμματισμός από την αρχή. Απλά κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να παίζουν.

Υποψήφιος στον πρώτο ή στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης;
Αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογα με τι θα αποτυπωθεί στον Καλλικράτη. Εάν δεν είναι ελκυστική η ενασχόληση και δεν πάμε πραγματικά σε μια ανατροπή της σημερινής κατάστασης, το λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς.

Αν πάντως είστε υποψήφιος στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ πιθανόν να βρείτε αντίπαλο τον κ. Κόκκινο. Θα είναι εύκολος αντίπαλος, με δεδομένο ότι «δούλεψε» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Όντως ακούω ότι ενδιαφέρεται να ασχοληθεί. Φαντάζομαι άλλωστε ότι δεν θα γυρίσει στο σχολείο… Ο κ. Κόκκινος είχε μια ευπαρουσίαστη δραστηριότητα στο νησιωτικό χώρο. Μας προβλημάτιζε το πλουσιοπάροχο πρόγραμμα, το βλέπουμε όμως σήμερα, σε μια πατρίδα που καταρρέει. Είχα ενδοιασμούς που βρέθηκαν τόσα χρήματα, τα οποία δόθηκαν δεξιά και αριστερά. Εγώ δεν ήμουν αποδέκτης. Με το ζόρι τα έβγαζα πέρα και από άλλες πηγές. Τώρα πηγαίνω στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεν υπάρχει μία, ενώ πριν 6-7 μήνες χρήμα έρεε άφθονο. Έβλεπα αποφάσεις 2-3 εκ. ευρώ και έλεγα πως γίνεται, τη στιγμή που η Νομαρχία που έχει ευθύνη όλου του νομού δεν είχε πρόσβαση…Αν το κριτήριο των πολιτών είναι μόνο να ψηφίζουν αυτόν που δίνει έργα, τότε η Ν.Δ. δεν θα έχανε. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η παρουσία και η ενασχόληση με τον πολίτη.

Ξιφίες με ...GPS

Αμοιβή 300 ευρώ θα λάβουν όσοι καταφέρουν να «ψαρέψουν» δορυφορικές μάρκες, που έχουν τοποθετηθεί σε ξιφίες. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Κρήτης έχει απελευθερώσει τα εν λόγω μεταναστευτικά ψάρια, στα οποία έχουν τοποθετηθεί μίνι δορυφορικές μάρκες, που είναι προγραμματισμένες να συλλέγουν πληροφορίες και να απελευθερώνονται στο περιβάλλον ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά την απελευθέρωσή τους στέλνουν δορυφορικά δεδομένα, η ανάλυση των οποίων θα δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των ψαριών αυτών. Στόχος του ΕΛ.ΚΕ.ΘΑ είναι η καταγραφή των δεδομένων που θα οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται μείωση κατά 30% των ξιφιών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σε σχέση με τη δεκαετία του 1980..
Όμως, επειδή από τις αρχές του Φεβρουαρίου ξεκίνησε η αλιεία ξιφιών, το ΕΛ.ΚΕ.ΘΑ. ενημερώνει τους αλιείς, σε περίπτωση που πιάσουν ξιφία που φέρει τη «δορυφορική μάρκα» στο πτερύγιό του, να την αφαιρέσουν και να την παραδώσουν στο τμήμα αλιείας του Επαρχείου, έναντι της αμοιβής των 300 ευρώ. Όπως μας ενημέρωσε από το τμήμα αλιείας του Επαρχείου ο κ. Κρασσάς, το πρόγραμμα αυτό δεν είναι νέο και αν και Βόρεια της Αμοργού είναι ψαρότοπος για τους ξιφίες, μέχρι τώρα δεν έχει εντοπισθεί ξιφίας στην περιοχή μας. Να σημειώσουμε ότι η περίοδος αλιείας του ξιφία είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Παρέμβαση Γ. Ανωμερίτη για το λιμάνι Νάξου


Με Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μετά από αίτημα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Γιώργου Ανωμερίτη, ζητήθηκε η σύνταξη νέων μελετών για τα Λιμάνια των Λιμενικών Ταμείων Άνδρου-Τήνου και Νάξου. Το αίτημα αυτό υπέβαλε ο κ. Ανωμερίτης προς το Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ανατεθεί η εν λόγω μελέτη στο Σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού «Τρίτων ΑΕ, Attica Bank και Σαγιας», ο οποίος στο πλαίσιο της σύμβασής του και χωρίς πρόσθετη αμοιβή υποχρεούται να εκπονήσει πέντε ακόμα μελέτης. Μάλιστα ο κ. Ανωμερίτης ζητάει η παράδοση να γίνει εντός 3 μηνών.
Η σύνταξη των μελετών αυτών θεωρείται αναγκαία για την όποια μελλοντική ένταξη της χρηματοδότησης και κατασκευής λιμανιών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ στον χώρο αρμοδιότητας των πιο πάνω Λιμενικών Ταμείων.
Σχετικά με το θέμα της ανάθεσης μελέτης για το Λιμάνι της Νάξου από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας μετά από το αίτημα του Προέδρου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ κ. Γιώργου Ανωμερίτη, ρωτήσαμε τον ίδιο για το θέμα αυτό και τη σημασία του για το νησί μας. Ο κ. Γ. Ανωμερίτης δήλωσε στο «ΒτΝ»: « Όπως είναι γνωστό για να ενταχθεί ή δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα λιμενικό έργο, πέρα από τις τεχνικές μελέτες, απαιτείται η σύνταξη ειδικής μελέτης από τον Σύμβουλο επιλογής της ΕΤΕΠ και του ΥΠΟΙΑΝ. Πριν από ένα μήνα μου παραδόθηκαν οι μελέτες για 42 λιμάνια, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει στον Σύμβουλο, μεταξύ των οποίων δεν υπήρχε το λιμάνι της Νάξου. Αυτό θα σήμαινε ότι μέχρι το 2020 κανένα λιμενικό έργο δεν θα μπορούσε να γίνει στη Νάξο. Εγώ δεν παρεμβαίνω στο ουσιαστικό τμήμα του έργου (τεχνικά, χρονοπρογραμματικά κ.λ.π.). Εμένα με ενδιαφέρει να διασφαλισθούν πόροι για τις όποιες επιλογές, ώστε όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων, η Νάξος να μη βρεθεί εκτός εθνικού λιμενικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι η ανατεθείσα μελέτη μπορεί να υποδείξει διαφορετικό χώρο για εμπορικό λιμένα ή ακόμη να ασχοληθεί και με τα λοιπά λιμενικά έργα του Λιμενικού Ταμείου π.χ. για την Αμοργό ή τη Σχοινούσα».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Τοπική Οργάνωση Δρυμαλίας του ΠΑΣΟΚ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Δρυμαλία, 17/2/2010
Η επιστημονική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ανεμοστρόβιλοι που χτύπησαν τον νομό Ηλείας πέρυσι τον Μάιο ή η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρήθηκε πρόσφατα στα Δωδεκάνησα. Επομένως, δεν είναι επιτακτική η ανάγκη στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιτακτική είναι η ανάγκη εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών όπως αυτές περιγράφονται από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ως «πράσινη ανάπτυξη».
Επιβάλλεται, λοιπόν, η αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντίληψης για το ρόλο της ενέργειας στην ανάπτυξη καθώς πρέπει να παράγεται ενέργεια, για την ανάπτυξη των οικονομιών και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, με νέους τρόπους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να ικανοποιηθούν οι συνθήκες αυτές, απαιτείται δράση στο τρίπτυχο:
1. εξοικονόμηση ενέργειας
2. βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας
3. παραγωγή ενέργειας με των αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Είναι οι στόχοι που διατυπώθηκαν με το γνωστό τρίπτυχο 20-20-20 για το 2020. Η σύνθεση των στόχων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, απαιτεί τη δημιουργία νέων διοικητικών δομών. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη δημιουργία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Βασικός στόχος και δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις.



Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται :
1. Εγκατάσταση νέων, σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση και τον απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων παραγωγής, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές. Επαναβεβαιώνεται ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
2. Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ (κρατικός φορέας διαχείρισης ενέργειας), έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και παράλληλα προώθηση των διασυνδέσεών του με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.
3. Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.
Βάσει των ανωτέρω, η Τοπική Οργάνωση Δρυμαλίας του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τους εκατέρωθεν μηδενισμούς είτε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν πανάκεια για την κλιματική αλλαγή (καθότι αποτελούν ένα μόνο εργαλείο που πρέπει να συνδυαστεί με την εξοικονόμηση της ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των υπάρχουσων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) είτε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν αρνητικό ισοζύγιο περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι επιζήμιες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος και όραμά μας είναι (σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία) να πρωτοπορήσει η Νάξος και να γίνει ενεργειακά αυτόνομο νησί – προσφέροντας έτσι πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο νησί τόσο μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού (συνεδριακού, διοργάνωσης μαθημάτων πανεπιστημιακών σχολών κ.α.) όσο και μέσω ανταποδοτικών οφελημάτων από την λήψη ποσοστού των εσόδων από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανδρομές-φύλλο 53

Νικόλαος Εξαρχόπουλος
Την 28 Φεβρουαρίου 1960 απεβίωσεν ο ακαδημαικός Νικόλαος Εξαρχόπουλος εκ των παλαιών μελών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός επί μακρά έτη χρηματίσας και αντιπρόεδρος της Εφορείας αυτού. Εις την κηδείαν του εκλιπόντος συμμετέσχεν ο Σύλλογος Παρνασσός, η δε Εφορεία εξέδωκεν ειδικόν ψήφισμα, εξαίρουσα την προσωπικότητα του εκλιπόντος.
Σκληρά και καταθλιπτική, κοίτοι από μακρού αναμένετο, υπήρξεν η είδησις του θανάτου του Νικολάου Εξαρχόπουλου, ομότιμου καθηγητού της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μακρά και επώδυνος ασθένεια κατέθλιψε τον εκλεκτόν επιστήμονα, όστις καθ’ όλην την μακράν αυτού σταδιοδρομίαν προσέφερεν υψίστας υπηρεσίας εις το έθνος δια την πνευματικήν και ηθικήν αυτού ανύψωσιν, ουχί μόνον δια της από της έδρας διδασκαλίας, αλλά και δια εκ παραλλήλου πολυσχιδούς και πλουσίας δράσεως αυτού.
Γόνος ιστορικής οικογενείας εξ Αμοργού, ο Νικόλας Εξαρχόπουλος εγεννήθη εν Νάξω το έτος 1874. Πλουτισμένος εκ φύσεως με παντοίας πνευματικάς και ψυχικάς αρετάς, διακρινόμενος δε δια την άοκνον αυτού επιμέλειαν και την σιδηράν δύναμιν θελήσεως, διέπρεψεν ήδη από των γυμνασιακών τάξεων, αποσπάσας την εκτίμησιν των διδασκάλων και συμμαθητών του. Απαρνηθείς άλλους κλάδους, οίτινες υπέσχοντο εις αυτόν μεγαλυτέρας τιμάς και οικονομικά οφέλη, απεφάσισε να επιδοθή εις την φιλολογίαν, το δε 1890 ενεγράφη εις την φιλοσοφικήν σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευτυχήσας να έχη διδασκάλους μεγάλους επιστήμονας, οι οποίοι ελάμπρυναν την ελληνικήν φιλολογικήν επιστήμην και ενέπνευσαν εις τον νεαρόν φοιτητήν την αγάπην προς τα κλασσικά γράμματα και την φιλοσοφίαν.
Το 1897, δια της υπό τίτλον «De Horatio poeta» λατινιστί συντεταγμένης διατριβής, ανηγορεύθη διδάκτωρ της φιλοσοφίας και, μετά βραχείαν θητείαν εν τη Μέση εκπαιδεύσει, τυχών υποτροφίας, ανεχώρησεν εις Γερμανίαν προς ειδίκευσιν εις την φιλοσοφίαν και την Παιδαγωγικήν. Τας παιδαγωγικάς αυτού σπουδάς συνέχισε βραδύτερον και εν Ελβετία. Επιστρέψας εις την Ελλάδα επεδόθη αμέσως εις την διδασκαλίαν, διορισθείς διαδοχικώς καθηγητής εις την τότε το πρώτον ιδρυθείσαν έδραν της Παιδαγωγικής, εν τη οποία εδίδαξε συνεχώς μέχρι του 1946, οπότε καταληφθείς υπό του ορίου ηλικίας, έτυχε δι’ ειδικού νόμου, τριετούς παρατάσεως «τιμής ένεκεν δια τα πολλάς προς το έθνος και την επιστήμην υπηρεσίας». Διετέλεσε κοσμήτωρ της φιλοσοφικής σχολής και Πρύτανις του Πανεπιστημίου κατά το έτος 1934. Το 1929 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας εγένετο και πρόεδρος. Διετέλεσεν επίσης και γενικός γραμματεύς του Υπουργείου Παιδείας, πρόεδρος του ανωτάτου εκπαιδευτικού συμβουλίου και μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Από το περιοδικό «Παρνασσός», τόμος Β΄, Αρ. 1., Ιανουάριος-Μάρτιος 1960

Για τους συνδρομητάς
Παρακαλούνται οι καθυστερούντες εισέτι την ευτελεστάτην δι αυτούς συνδρομήν του «Αιγαίου» κ.κ. Συνδρομηταί μας να μας εμβάσωσι ταύτην διότι, το επαναλαμβάνομεν, θα αναγκασθώμεν να διακόψωμεν την περαιτέρω προς αυτούς αποστολήν του φύλλου.
Των δυστροπούντων να πληρώσωσι την συνδρομήν των θα δημοσιεύσωμεν τα ονόματα και δια δικαστικής οδού, επιτέλους θα ζητήσωμεν το δίκαιόν μας!
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 122/14-02-1904

Γιορτή Καθαρά Δευτέρας
Τας Αποκρέω διήλθομεν φέτος μετά πρωτοφανούς ψυχρότητος και αθυμίας. Ασθένειαι και θάνατοι και η μαστίζουσα την αγοράν μας αχρηματία μας έκαμαν να μη αντιληφθώμεν παντάπασι τας τρελάς των αποκρέω ημέρας. Αντί ασμάτων και ήχων οργάνων ηκούομεν τον ήχον των πενθίμως κρουομένων κωδώνων, αγγελόντων τον θάνατον συμπολίτου και την πένθιμον φωνήν του νυκτοκόρακος ταράσσουσαν της νυκτός την νεκρικήν σιγήν. Εξ αντιθέτου, η Καθαρά Δευτέρα εωρτάσθη εν τη ημετέρα πόλει μετά μεγαλειτέρας ζωηρότητος και ευθυμίας. Πολλοί, συντελούντος και του ωραίου καιρού, εξήλθον εις τας εξοχάς και εώρτασαν τα κούλουμα.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 122/14-02-1904

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Επιτέλους Βελτιώσεις στο Οδικό δίκτυο






Περισσότερα από τρία χρόνια χρειάστηκαν για να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει τελικά η υλοποίηση του έργου βελτίωσης και σήμανσης του οδικού δικτύου Χώρας –Γαλανάδου-Χαλκείου-Φιλωτίου, Μελάνων - Κυνιδάρου και Ποταμιάς – Δανακού. Το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκ. ευρώ, ενώ η μελέτη έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Επαρχείου Νάξου. Τα συνεργεία βρίσκονται ήδη στο δρόμο και παρά τις καιρικές συνθήκες, καλούνται να παραδώσουν το έργο στο τέλος του Φεβρουαρίου. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου 2009, προβλέπεται μάλιστα η περαίωση του έργου σε 100 ημέρες, αγνοώντας προφανώς τις δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να προκύψουν, όπως π.χ. τις καιρικές συνθήκες.
Που θα γίνουν παρεμβάσεις
Σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή της μελέτης, επιχειρείται παρέμβαση στα πλέον επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται άρση των καταπτώσεων και καθαρισμός οχετών, όπου απαιτείται, κατασκευή φρεατίων συλλογής όμβριων υδάτων, τοίχων αντιστήριξης σε διάφορα σημεία, ανακατασκευή οδοστρώματος στην περιοχή κοντά στο πρατήριο υγρών καυσίμων AVIN, αλλά και κατασκευή ασφαλτικής στρώσης από το μαρμαράδικο Γεωργακόπουλου έως το πρατήριο Ορφανού. Παράλληλα, θα γίνει βελτίωση της σήμανσης με αντικατάσταση των κατεστραμμένων πινακίδων και τη συμπλήρωσή τους, όπου απαιτείται. Βελτιώσεις προγραμματίζονται στη συμβολή του δρόμου του Δανακού, με το δρόμο της Απειράνθου, στο Κουρουνοχώρι (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης σε δύο τμήματα), ενώ ράμπα θα κατασκευαστεί στο δρόμο προς το Λατομείο Μαρμάρου.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Γαλανάδο και στην περιοχή Μητροπόλου, λίγο πριν το Κάτω Σαγκρί, με εργασίες κατασκευής καναλιών για την παροχέτευση νερού, στην Ποταμιά και στο Δανακό (τοιχία αντιστήριξης και βελτίωση ελιγμού στο Δανακό), ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η διαπλάτυνση του γεφυριού μεταξύ Δαμαριώνα και Δαμαλά. Η βελτίωση της ασφάλτου αναμένεται να ξεκινήσει με τη βελτίωση του καιρού. Ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Επαρχείου Νάξου και επιβλέπων μηχανικός εξέφρασε την αγανάκτησή του για το χρόνο που χρειάστηκε για το έργο. «Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο» μας λέει και εξηγεί τους λόγους καθυστέρησης των έργων «έχουμε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, έλλειψη τμήματος μελετών και εξειδικευμένου προσωπικού στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, οι προδιαγραφές είναι πεπαλαιωμένες, ενώ οι τιμές που έχει ορίσει το Υπουργείο για τα έργα είναι κακομελετημένες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη δημοπράτηση των έργων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μελέτη συντάχθηκε το Φεβρουάριο του 2008, δημοπρατήθηκε το Μάρτιο του ίδιου έτους (δύο φορές), χωρίς όμως ενδιαφέρον από κάποιο εργολάβο. Το Σεπτέμβριο του 2008 άλλαξαν οι τιμές και τελικά το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2009. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη πέντε μήνες αργότερα.
Το Γεφύρι Γαλανάδου
Η έναρξη εργασιών στο γεφύρι του Γαλανάδου, από το οποίο διέρχεται το 80% των οχημάτων του νησιού (στοιχεία από κυκλοφοριακή μελέτη) είναι πια γεγονός. Σύμφωνα με την υπογραφή της σύμβασης στις 23 Νοεμβρίου 2009, το έργο είναι προϋπολογισμού 523.605€, αναμένεται αν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν δύο λωρίδες κατεύθυνσης επί της γέφυρας και ο δρόμος από το παλιό γεφύρι θα διακοπεί. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα γίνει το παλαιό γεφύρι. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συντήρηση και αποκατάστασή του, γεφύρι που σύμφωνα με ενδείξεις και χρονολογία που βρίσκεται χαραγμένη σε λίθο, κατασκευάστηκε το 1877.

Τοποθέτηση Δημήτρη Μπάιλα για το σχέδιο "Καλλικράτη"




Προερχόμενος από τον πλέον κατ' εξοχήν νησιωτικό νομό, ένα σύμπλεγμα 24-26 κατοικημένων νησιών, θα ήθελα εκ προοιμίου να αναφέρω την ανάγκη στο νομοσχέδιο αυτό, να υπάρχουν διατάξεις που να συνάδουν με τη νησιωτικότητα.
Θα ήθελα όμως να πω, σε ό,τι αφορά μελλοντική κουβέντα για τα όρια του νομού, υπάρχει ένα πρόβλημα ύπαρξης των μικρών σε μέγεθος νομών, μέσα σε μια μεγάλη Περιφέρεια. Και εμείς, στις Κυκλάδες έχουμε την ιδιομορφία να είμαστε η μοναδική Περιφέρεια –αν τελικά οι Περιφέρειες παραμείνουν στα σημερινά όρια- που πάει να δημιουργηθεί και η οποία Περιφέρεια αποτελείται μόνο από δυο νομούς. Δεν υπάρχει άλλη Περιφέρεια σημερινή που να αποτελείται από δυο νομούς! Και από τους δυο νομούς, ο ένας ασφαλώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία.
Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι εάν είναι δύσκολο σε νομούς στεριανούς να αποκτηθεί περιφερειακή συνείδηση - κάτι που είναι μια γλυκιά καραμέλα που λένε τα στελέχη της Κυβέρνησης της Διοίκησης, της Αντιπολίτευσης, της Αυτοδιοίκησης- να δημιουργηθεί περιφερειακή συνείδηση για να επιτύχει το πείραμα, διαβεβαιώ ότι στο νησιωτικό χώρο είναι εντελώς αδύνατον, μιας και μέχρι τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι ούτε καν νομαρχιακή συνείδηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα νησιωτικά συμπλέγματα τα δικά μας, που το κάθε νησί αποτελεί κι ένα διαφορετικό κόσμο.
Υπό αυτή την έννοια θα καταθέσω ορισμένες προτάσεις που τουλάχιστον εάν θα παραμείνει αυτή η δομή, να μπορέσουν να αμβλύνουν λίγο τις ανισότητες και τις πιθανές αδικίες.
1. Στις περιπτώσεις που πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας απόλυτης πλειοψηφίας από ένα νομό στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξουν -όπως γίνεται και στους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και το περιγράφει αυτό το νομοσχέδιο- υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα διατηρούν Δικαιοσύνη στη λειτουργία των οργάνων και στην κατανομή των διάφορων πιστώσεων.
2. Η εκπροσώπηση των νησιών δεν μπορεί να είναι σε επίπεδο νομού, πρέπει η εκπροσώπηση των νησιών στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι σε επίπεδο Επαρχείου τουλάχιστον.
3. Θα υπάρχουν ασφαλώς νησιά της τάξης των 500 και των 1.000 κατοίκων, που αυτά τα νησιά ποτέ δεν μπορούν, μια και η πρόταση μιλάει για Δήμο και νησί από την ΚΕΔΚΕ, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν στελεχωμένες υπηρεσίες και να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που θα τους δώσει ο νομοθέτης. Είναι βέβαιο ορισμένα μεγαλύτερα νησιά, ας πούμε τα “κεφαλονήσια” για να καταλάβουν και οι στεριανοί, δεν θα έχουν καμία όρεξη να ασχοληθούν με τα προβλήματα των διπλανών νησιών, γιατί στην ουσία δεν έχουν εδαφική συνέχεια. Και δεν μπορεί ένας Δήμαρχος ενός μεγάλου νησιού, να γίνεται υπεύθυνος για μια πράξη, που θα συμβεί στο διπλανό νησί, την οποία δεν μπορεί καν να ελέγξει και να αντιληφθεί. Άρα θα πρέπει να υπάρξουν και περιφερειακές υπηρεσίες αποκεντρωμένες τουλάχιστον σε επίπεδο Επαρχείων, για να ασκήσουν αυτές τις αρμοδιότητες για τα μικρά νησιά.
4. Στα νησιά δεν μπορεί να υπάρξουν έργα με περιφερειακή εμβέλεια, δεν μπορούν καν να υπάρξουν έργα με νομαρχιακή εμβέλεια. Είναι λοιπόν αναγκαίο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ( στην προσπάθειά της να κρατήσει μια ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών ), να μπορεί να εκτελεί και έργα με εμβέλεια νησιού.
5. Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είναι σκόπιμο για να ακουστεί καλά στον κόσμο και να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, αλλά και επειδή υπάρχουν και ειδικά προβλήματα –θα αναφέρω μερικά πιο κάτω- να εξακολουθήσει να ονομάζεται Νομάρχης. Γιατί, ένα παράδειγμα, στη Σύρο όπου είναι η έδρα μου, υπάρχουν 7 Ιδρύματα, που τα έχουν αφήσει οι πλούσιοι ευεργέτες, αυτοί σύμφωνα με τη διαθήκη τους, έχουν βάλει στη Διοίκηση των ιδρυμάτων τον εκάστοτε Νομάρχη. Εάν θα πάψει να υπάρχει ο νομάρχης άραγε πως θα γίνει να μπει ο αντικαταστάτης του; Θα μπορεί να προβλεφθεί και θα γίνει αυτό δεκτό από το νόμο αφού υπάρχει η διαθήκη του διαθέτη; Άρα για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, είναι προτιμότερο να μείνει ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης με την έννοια του Νομάρχη.
6. Για τα νησιά, οι γενικές Διοικήσεις πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σε επίπεδο νομού. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα Συμβούλια διαβούλευσης, να υπάρχουν ανά νομό. Επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη και της επιχείρησης που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο πρέπει να υπάρχουν για τα νησιά σε επίπεδο νομού.
Τέλος πιστεύω ότι στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δημιουργηθεί μια περιφερειακή Διεύθυνση Λιμενικών Έργων, για να παρακολουθεί τα λιμάνια που θα γίνουν.
Στη συνάντηση με το Υπουργείο, θα πρέπει να μιλάτε όχι μόνο για να εξυπηρετήσετε τις Περιφέρειες, ή τις φιλοδοξίες που πιθανόν να έχουν κάποιοι. Να μιλάτε για να εξυπηρετήσετε καλύτερα αυτό που τόσα χρόνια, τουλάχιστον εγώ και εσείς όπως είπατε, υπηρετούμε.
Γιατί αυτή η υπόθεση της μεταρρύθμισης δεν αφορά ούτε εμένα, ούτε εσάς του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε όλους όσους είναι σε αυτή την αίθουσα. Είναι ένα πείραμα που γίνεται και αφορά 10 εκ. Έλληνες και με αυτό το μάτι πρέπει να το δούμε και να το υποστηρίξουμε για να πετύχει.

Τουριστικός Σχεδιασμός

από την Τ.Ο ΠΑΣΟ.Κ.
Με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Νάξου και εν όψει της νέας θερινής περιόδου, η Τοπική Οργάνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων. Η συνάντηση αυτή, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Τοπικής κ. Μανώλη Σέργη αποβλέπει στη διοργάνωση ημερίδας για τον τουρισμό, στο τέλος Μαρτίου, στην οποία αναμένεται να κληθούν στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα στον τουριστικό τομέα, εκφράστηκαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Μάλιστα οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους, ώστε να κατατεθούν εμπλουτισμένες οι προτάσεις, για να αποτελέσουν βάση για την ημερίδα του Μαρτίου. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε από κάθε μετερίζι για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο κ. Μανώλης Σέργης και συνέχισε « φιλοδοξία μας είναι η ημερίδα αυτή που θα διοργανωθεί στα τέλη Μαρτίου να αποτελέσει τη βάση για την καθιέρωση ενός ετήσιου συνεδρίου για τον τουρισμού, στη Νάξο».
Στο κάλεσμα της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανταποκρίθηκαν ο υπεύθυνος για τον τουρισμό στο Δήμο Νάξου κ. Τσαγκλής, οι Πρόεδροι Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων κ.κ. Στρατούρης και Κάβουρας αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού κ. Παγώνης, της Μαζικής Εστίασης κ. Παπαδόπουλος, ο τουριστικός πράκτορας κ. Μανουσάκης, ο επιχειρηματίας ξενοδόχος κ. Νίκος Σέργης και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δήμου Νάξου κ. Μανώλης Σέργης και ο κ. Γιωρ. Πιτταράς, μέλος της οργάνωσης. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του Δήμου Δρυμαλίας δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Πράσινο φως για το λιμάνι

Μετά από αρκετό καιρό αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης βελτίωσης του Λιμανιού της Νάξου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο φάκελος του λιμανιού εγκρίθηκε από το Συμβούλιο έργων της Περιφέρειας, την περασμένη Πέμπτη, στη Σύρο, με την παρουσία του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Γρυλλάκη. «Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιο πλαίσιο θα είναι η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο, για την υλοποίηση του έργου αυτού» δήλωσε στο «ΒτΝ» ο Δήμαρχος κ. Μαράκης και συνέχισε «η συνεργασία είναι διμερής και είναι πολύ πιθανόν την κύρια ευθύνη να έχει η Περιφέρεια, με την επίβλεψη του έργου από το Δήμο Νάξου».

Κλειστός ο Δρόμος Κωμιακής-Απόλλωνα


Από καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο
Επίσκεψη του Νομάρχη Κυκλάδων και μηχανικών της Εγνατία

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την περασμένη Παρασκευή κατολίσθηση στην ορεινή Νάξο, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δρόμο Κωμιακής-Απόλλωνα, στη θέση Πρίνους. Μηχανικοί του Επαρχείου Νάξου επισκέφθηκαν άμεσα το σημείο της κατάπτωσης, ενώ χθες δύο εκπρόσωποι της Εγνατίας έφθασαν στη Νάξο προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Παρών και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ο οποίος μετέβη στην Κωμιακή, να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε. Ο μηχανικός και ο γεωτεχνικός της Εγνατία που βρέθηκαν στην Κωμιακή, θα συντάξουν άμεσα έκθεση, την οποία θα αποστείλουν στη Νομαρχία, προτείνοντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει και ο καθαρισμός του δρόμου, χωρίς όμως να δοθεί στην κυκλοφορία.
Για την ώρα, η σύνδεση Κωμιακής Απόλλωνα γίνεται μέσω Σκαδού - Μέσης, καθώς είναι αδύνατη η διέλευση οχημάτων αλλά και πεζών. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, έχουν αποκολληθεί όγκοι αργιλικού σχιστόλιθου, ενώ η κλίση του εδάφους δεν ευνοεί τη δημιουργία αναβαθμίδων.

Οπτικές ίνες στη Νάξο

Οι οπτικές ίνες «εξαπλώνονται» σε όλη τη Νάξο, μέσω του Ο.ΤΕ. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στην ορεινή Νάξο. Πρόκειται για ένα «έργο πνοής», όπως το χαρακτήρισε ο Προϊστάμενος στον ΟΤΕ Νάξου κ. Γιάννης Μανιός, καθώς συμβάλει στην εξυγίανση της επικοινωνίας, στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και υψηλών ταχυτήτων. Διευκρινίζει μάλιστα ο κ. Μανιός ότι «δεν πρόκειται για έργο που σχετίζεται με τη «φωνή», αλλά για έργο ηλεκτρονικής διεύρυνσης των επικοινωνιών».
Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει συνεργεία, κάνοντας «μικροτάφρους» στο οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου, τοποθετώντας σωλήνες και προετοιμάζοντας ουσιαστικά την υποδομή για να υποδεχθούν τις οπτικές ίνες, σε επόμενο στάδιο εργασιών. Η οπτική ίνα αναμένεται από το κέντρο στο Ανέφαμα να επεκταθεί προς Κωμιακή, Κόρωνο, Σκαδό, Μέση και Κεραμωτή, να συνδέσει το Δανακό με το κέντρο στην Απείρανθο και να καταλήξει στα υπάρχοντα κέντρα στη Χώρα και στο Χαλκί. Με ένα νέο έργο, αναμένεται να δημιουργηθεί δίκτυο που θα συνδέσει πια υποθαλάσσια τη Νάξο με την Αμοργό και από εκεί να επεκταθεί στην Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη και Αλεξανδρούπολη.
Μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή του έργου, μακροπρόθεσμα, αναμένεται να καταργηθούν και οι κεραίες που έχει τοποθετήσει ο ΟΤΕ σε τρία σημεία, στην Ανεμοχορεύτρα, στο Ανέφαμα και στο Δανακό.

Αποκριάτικο Ξεφάντωμα
























































Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νάξου κ. Νίκο Μαράκη


Ποια η άποψή σας για τον Καλλικράτη;

Καταρχήν, όπως έχουμε εκφράσει και μέσω των οργάνων μας, της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ είμαστε υπέρ της συνένωσης των Δήμων με τη νέα αρχιτεκτονική δομή. Για το νησί μας θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος, ενισχυμένος και δυναμικός Δήμος, που θα μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού. Κάθε νέο εγχείρημα που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες δομές έχει πάντα τις δυσκολίες του. Αυτές εστιάζονται στην οριστικοποίηση των δεδομένων με κώδικες, νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να γίνει η εφαρμογή του νέου εγχειρήματος. Όσο για τις οικονομικές εξασφαλίσεις έχω ήδη πεισθεί ότι θα αποδοθούν στους Δήμους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ομαλή εφαρμογή του Καλλικράτη, με δεδομένη την εμπειρία από την εφαρμογή του Καποδίστρια;

Σοβαρός παράγοντας θα είναι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το νέο εγχείρημα, να έχουν θετική γνώμη και αντίληψη για τον Καλλικράτη, να τον έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί και να έχουν την εμπειρία παρόμοιων εφαρμογών, όπως π.χ. του Καποδίστρια. Προκειμένου να βηματίσει ορθά ο Καλλικράτης πρέπει οι διαχειριστές του να είναι οι άνθρωποι που τον έχουν αναγνωρίσει, εκτιμήσει και υποστηρίξει. Η εφαρμογή του χωρίς επιπτώσεις στις κοινωνίες είναι θέμα διαχείρισης.


Το προσχέδιο του Καλλικράτη προβλέπει ανεξάρτητες υποψηφιότητες, έμμεση εκλογή για τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων και μείωση των μελών των Τοπικών Συμβουλίων. Είστε υπέρ των καινοτομιών αυτών;

Κάθε Δημότης θα έχει δικαίωμα να μπαίνει στη λίστα για την εκλογή του. Νομίζω ότι αυτό είναι θετικό. Δίνει το δικαίωμα μιας δημοκρατικότερης αντιπροσώπευσης, και ενασχόληση οποιουδήποτε θέλει να είναι ανεξάρτητος από τις δημοτικές παρατάξεις. Η μείωση των μελών δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς σήμερα η άποψη και απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων είναι γνωμοδοτική και η διαχείριση γίνεται από το θεσμοθετημένο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια, οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων θα είναι ενισχυμένες. Αρνητικό όμως και θα πρέπει να επανεξετασθεί είναι η έμμεση εκλογή του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται και παίρνει πλεονεκτήματα από την τοπική κοινωνία θα πρέπει αυτοδίκαια να ορίζεται ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και όχι να μπαίνει στην κρίση του ολιγομελούς συμβουλίου.

Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα γεωγραφικά όρια των Δήμων, μάλιστα στην περίπτωση της Νάξου υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα μικρά νησιά του Επαρχείου μας.
Μία από τις σκέψεις πράγματι είναι να ενταχθούν στο Δήμο Νάξου και τα μικρά νησάκια, οι δορυφόροι, όπως λέμε. Η θέση μας είναι τα νησιά να παραμείνουν στην αυτονομία τους και θεσμοθετημένα να εξυπηρετούνται στα τεχνικά και οικονομικά θέματα από το Δήμο της Νάξου. Είναι δύσκολο να δημιουργήσουν Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, κατά συνέπεια θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από μεγαλύτερους και οργανωμένους Δήμους.

Ο κ. Μανώλης Γλέζος εξέφρασε την άποψη η Απείρανθος να μείνει ανεξάρτητη Κοινότητα. Πως το σχολιάζετε;
Αν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το κοινό αίσθημα των Απεραθιτών και αν η επιθυμία τους εκφράζεται μέσω των θέσεων του Μαν. Γλέζου, ενδεχομένως δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως, με βάση το νέο σχεδιασμό, που προβλέπει ένα τρόπο διαχείρισης με ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αναγκαίες υποδομές που θα δείξουν τους Δήμους ως νέα και ισχυρά κυβερνεία στην περιοχή τους, δεν νομίζω ότι θα είναι εφικτό.

Ας περάσουμε όμως και στις προεκλογικές διεργασίες. Ο κ. Κόκκοτας και ο κ. Μαργαρίτης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του ενιαίου Δήμου.
Στο διάστημα που ακολουθεί θα ακουστούν και άλλα πρόσωπα και άλλες κινήσεις. Είναι θεμιτό και Δημοκρατικό, άλλωστε η παλαίστρα είναι ανοικτή και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει και να αγωνιστεί. Διέπεται βέβαια από κάποιους κανόνες, όπως η ιστορία, η ηθική, οι αξίες, η συνέπεια και εν κατακλείδι η απόφαση του κυρίαρχου λαού. Κάποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Ο κ. Μαργαρίτης είναι ένα καλό παιδί, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η καλοσύνη. Χρειάζεται εμπειρία, ειδικά τώρα με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Επειδή όμως το φάσμα των υποψηφιοτήτων και της οργάνωσης μιας Δημοτικής Παράταξης είναι πολύ μεγάλο, πιστεύω ότι θα υπάρχουν δυσκολίες να δημιουργηθούν τελικά παραπάνω από δύο σχήματα.

Αρκετός κόσμος, ακούγοντας τις πιθανές υποψηφιότητες, θεωρεί καλό «σχήμα» τον κ. Κόκοτα Δήμαρχο και εσάς Αντιδήμαρχο.
Και γιατί όχι να είναι Αντιδήμαρχος ο κ. Κόκοτας; Αφού επιθυμεί να συνδράμει γιατί δεν είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό μας; Σε κάθε περίπτωση, όποιος είναι ενδιαφερόμενος και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με φημολογία, δεν θα δώσει χρίσμα σε μικρούς Δήμους.
Θα μείνουν φήμες.

Δύο νέα πρόσωπα ανέλαβαν τα ηνία των Νομικών Προσώπων του Δήμου, στο ΔΑΚ ο κ. Μαργαρίτης και στο Λιμενικό Ταμείο ο κ. Μανωλάς. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, έγινε λόγος για αρκετές παρασκηνιακές πιέσεις. Οι επιλογές αυτές αποτελούν δέσμευση προς την παράταξή σας και για τις Δημοτικές εκλογές;
Καταρχήν δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκα πιέσεις, αλλά διαφορετικές προτάσεις και απόψεις. Μέσα από τη συζήτηση λύνονται αρκετά προβλήματα. Όσο για τις επιλογές, δεν προσπαθώ να σηματοδοτήσω κάτι. Ο κ. Μανώλης Μανωλάς είναι άνθρωπος που έχει μια ιστορία στην Αυτοδιοίκηση και μια σοβαρή σχέση με τη διαχείριση. Επί πλέον είναι εκπρόσωπος του Δήμου Δρυμαλίας, όπου υπάρχουν αρκετές ανάγκες και προγραμματισμένες παρεμβάσεις περιφερειακά του νησιού, όπως στο Λυώνα, τη Μουτσούνα, τον Απόλλωνα, το Αλυκό, στο Βόλακα κ.α.. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσει και για την καθημερινότητα της λιμενικής ζώνης.
Όσο για τον κ. Μαργαρίτη, είναι εξαιρετικός άνθρωπος και Δημοτικός Σύμβουλος, εμπλαίκεται με τα κοινά, έχει χρόνο και ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την προεδρεία του ΔΑΚ.



Χοιροσφάγεια στο Φιλώτι














































Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου της Μάρως Δούκα, στο Φιλώτι


Η συγγραφέας Μάρω Δούκα έκοψε την πίτα της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη, του Συλλόγου Φιλωτιτών











Η κα Δούκα υπέγραψε βιβλία της, στο αναγνωστικό κοινό που βρέθηκε στην εκδήλωση.



Λαμπαδηφορία

Λαμπαδηφορία
Η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου πιστοί στο ραντεβού των τελευταίων ετών, διοργανώνουν την αποκριάτικη Λαμπαδηφορία το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου. Όσοι θέλουν να γίνουν Λαμπαδηφόροι χρειάζονται μόνο ένα λευκό σεντόνι. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο της Χώρας στις 7 μ.μ., έχοντας μαζί τους το σεντόνι. Οι λαμπαδηφόροι θα διασχίσουν την παραλία και θα καταλήξουν στην πλατεία Μανδηλαρά, όπου θ’ ακολουθήσει γλέντι με τζαμπουνοτούμπακα και ρακομελιά. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε!

Σινεμά στη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, του Συλλόγου Φιλωτιτών

Μετά το δίμηνο κύκλο των ταινιών του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», ξεκινάει στη «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ο δεύτερος κύκλος κινηματογραφικών ταινιών με ταινίες αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
Από αυτό το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και επί ένα μήνα μέχρι το Σάββατο 13 Μαρτίου θα προβληθούν κατά σειρά οι ακόλουθες ταινίες:
13 Φεβρουαρίου:
ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Η θρυλική ταινία των 3 Όσκαρ, που έκανε διάσημο τον ελληνικό κινηματόγραφο, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παίζουν ο Άντονι Κουΐν, ο Άλαν Μπέιτς, η Ειρήνη Παππά, η Λίλα Κέντροβα.
20 Φεβρουαρίου:
ΣΤΕΛΛΑ
Μια μεγάλη ταινία, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τους ηθοποιούς Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Κώστα Κακαβά, Τασώ Καββαδία κ.α.
27 Φεβρουαρίου:
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ
Με την Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Θανάση Βέγγο, Γιώργο Φούντα, Ανέστη Βλάχο κ.α.
6 Μαρτίου:
ΗΛΕΚΤΡΑ
Η μεγάλη τραγωδία δοσμένη με τις μοναδικές ερμηνείες της Ειρήνης Παππά και του Γιάννη Φέρτη, Αλέκας Κατσέλη, Μάνου Κατράκη, Τάκη Εμμανουήλ κ.α., με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
13 Μαρτίου:
ΟΤΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
Με τον Τομ Κόρτνεϊ, την Κάντις Μπέργκεν και τον Σαμ Γουαναμέικερ, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Όλες οι ταινίες, προσφορά του «Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη», θα προβάλλονται κάθε Σάββατο στις 20.15 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στο Φιλώτι με ελεύθερη είσοδο, στα πλαίσια του κύκλου «το Βιβλίο στο Σινεμά», που διοργανώνει η λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του Σ.Φ.Ν.

Νηπιαγωγείο Φιλωτίου

Κόντρα εργολάβου-Δήμου
Για την παράδοση του Νηπιαγωγείου Φιλωτίου

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μπήκε ο πρώτος λίθος και θεμελιώθηκε το Νηπιαγωγείο Φιλωτίου, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει παραδοθεί στους Φιλωτίτες. Αντίθετα εργολάβος και Δήμος αδυνατούν να συνεργαστούν και να δώσουν λύση στο επίμαχο θέμα και να δώσουν το κτίριο προς χρήση. Να σημειώσουμε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό, εκκρεμεί η περίφραξη του περιβάλλοντα χώρου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το Φιλώτι, που όμως η κωλυσιεργία, η αδιαλλαξία και η μετάθεση ευθυνών αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έναρξη λειτουργίας του νηπιαγωγείου.
Παραθέτουμε την τελευταία αλληλογραφία για το θέμα, του εργολάβου κ. Νικ. Προμπονά και την απάντηση της επιβλέποντα μηχανικού του έργου κ. Πανταζίδη.

Τι λέει ο ανάδοχος κ. Προμπονάς, με έγγραφό του προς την Τεχνική Υπηρεσία και το Δήμο Δρυμαλίας
Παρακαλώ όπως ενεργήσετε, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Δημοσίων έργων και με ευθύνη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σας στη οποία έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον ανάδοχο, να συντάξει θεωρήσει και εγκρίνει τους αντίστοιχους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών των πιο πάνω έργων, οι οποίοι εκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιβεβλημένες σύννομες και ρητές ως ορίζουν οι νόμοι, οφειλόμενες ενέργειες σας, να εκτελεσθούν άμεσα, προκειμένου τα πιο πάνω έργα να ολοκληρωθούν, παραδοθούν και εξοφληθούν χρηματικά.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Νικόλαος Προμπονάς



Τι απαντάει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Πανταζίδης
Η υλοποιούμενη εργολαβία του ομότιτλου υποέργου της πράξης του θέματος ξεκίνησε με την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης στις 30-6-2006, με προθεσμία ολοκλήρωσης 12 μηνών, ήτοι με προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης την 30-6-2007. Κατόπιν εγκριθεισών παρατάσεων (βάσει προεγκρίσεων της ΠΝΑ/ΕΔΑ) η προβλεπόμενη περαίωση μετατέθηκε αρχικά στις 12-9-2007 (αρ. Αποφ. 201/2006 Δημ. Συμβουλίου).
Κατόπιν του β΄ σχετικού (υποβολή προς έγκριση ΑΠΕ στην ΠΝΑ/ΑΔΕ εώς 20-11-08) δόθηκαν οι σχετικές εντολές στον εκπρόσωπο της αναδόχου Κ/ξιας, προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα στο αίτημα της ΠΝΑ/ΕΔΑ και να ολοκληρώσει το έργο προσκομίζοντας και τις τελικές επιμετρήσεις, ώστε να συνταχθεί από την Υπηρεσία ο Α.Π.Ε. του παραπάνω έργου, δεδομένης της λήξης του Προγράμματος.
Κατόπιν του γ΄σχετικού (υποβολή τελικού λογαριασμού στην ΠΝΑ/ΕΔΑ έως 15-5-09) δόθηκαν οδηγίες στον εκπρόσωπο της αναδόχου Κ/ξιας για την επίσπευση των διαδικασιών (προσκόμιση τελικών επιμετρήσεων, σύνταξη και έγκριση Α.Π.Ε και σύνταξη τελικού λογαριασμού). Ως εκ τούτου κατόπιν επιμετρήσεων του αναδόχου, συντάχθηκε ο 1ος και Τακτοποιητικός Α.Π.Ε , ο οπόιος υποβλήθηκε προς έγκριση στην ΠΝΑ/ΕΔΑ (δ΄σχετικό) περί διόρθωσης και επανυποβολής του ΑΠΕ (σύμφωνα με το συνημμένο φύλλο ελέγχου). Λόγω του ελάχιστου υπολειπόμενου χρόνικού περιθωρίου (πέρας προθεσμίας πληρωμών 30-6-09), αποφασίστηκε από κοινού με ΕΔΑ, η υποβολή λογαριασμού που θα αντιστοιχούσε στο 80% του συμβατικού ποσού, προκειμένου να μην απενταχθεί το ομότιτλο υποέργο της πράξης του θέματος, όπως και έγινε.
Αφού παρήλθε η λήξη του προγράμματος (30-6-09) δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προς ολοκήρωση του έργου εργασίες και ως εκ τούτου δεν προσκομίσθηκε άμεσα διορθωμένη η τελική επιμέτρηση των εργασιών έως το τέλος του 2009. Η σύνταξη του ΑΠΕ από τη Υπηρεσία κατέστη δυνατή τον Ιανουάριο του 2010, αν και εκκρεμούν ακόμη οι προαναφερθείσες εργασίες.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η αδυναμία του αναδόχου να ανταποκριθεί στις ισχύουσες προθεσμίες.
α. Του Ν.3669/08 περί υποβολής επιμετρήσεων σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 2.
Β. Του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αγαίου 2000-2006 έχει δημιουργήσει το πρόβλημα που ο ίδιος επικαλείται.

Ρύθμιση χρεών για τους αγρότες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, στο νέο νόμο για τη ρύθμιση χρεών εντάχθηκαν και οι αγρότες, μαζί με άλλους επαγγελματίες. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Παρά το σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα που κληρονομήσαμε, η Κυβέρνησή μας προχωρά σε άμεσα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος επιχειρηματιών, επαγγελματιών, αγροτών και φυσικών προσώπων.
Βασικό μας μέλημα, αποτελεί η άμεση ανακούφιση από τα βάρη της οικονομικής κρίσης.
Γι αυτό, εντάξαμε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες στο νέο νόμο 3816/2010 ΦΕΚ Α 6/26-01-2010 για τη «Ρύθμιση Οφειλών Επιχειρήσεων, Επαγγελματιών και Αγροτών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα».
Ο νέος νόμος, που διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων και ρυθμίζει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών, θέτει και περιορισμούς στην επεξεργασία δεδομένων από τον «Τειρεσία».

Λαχειοφόρος αγορά

Κλήρωση δώρων
Από την Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων
Η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων ευχαριστεί τα μέλη της και τον κόσμο που παραβρέθηκαν στη χοροεσπερίδα με το Θανάση Πολυκανδριώτη, καθώς και τους επιχειρηματίες που συνεισέφεραν στη λαχειοφόρο αγορά. Επίσης ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου στις 2/2/10, ο αριθμός 445 κερδίζει μια γωνιακή μπανιέρα υδρομασάζ δύο ατόμων, αξίας 3.000 ευρώ, από το κατάστημα Γρατσία. Ο αριθμός 538 κερδίζουν μια αντλία αξίας 640 ευρώ, από το κατάστημα Ορφανός. Το νούμερο 38 κερδίζει μια μπαλκονόπορτα αξίας 2.000 ευρώ από το κατάστημα Dr Dom, ενώ το νούμερο 08 κερδίζει ένα δώρο έκπληξη του Συλλόγου.

14ο Συνέδριο ΕΝΑΕ

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ν.Α.Ε.
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ( Ε.Ν.Α.Ε.), μάλλον το τελευταίο και στο οποίο κυριάρχησε το σχέδιο « Καλλικράτης».
Προφανώς το λόγο είχαν οι αιρετές Περιφέρειες, σε αντιδιαστολή με το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που τον λόγο είχαν οι νέοι Δήμοι.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου, αλλά και στον προθάλαμο, το ενδιαφέρον όλων ήταν έκδηλο. Τέσσερις λέξεις ήταν συνεχώς στο στόμα τους. Δομές, Αρμοδιότητες, Πόροι, Χωροταξία. Σε αυτές τις λέξεις επικέντρωναν τους προβληματισμούς τους, αναφορικά με το προσχέδιο που έδωσε η Κυβέρνηση για την νέα Διοικητική μεταρρύθμιση.
Όλοι οι ομιλητές (Πολιτικοί, Νομάρχες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Νομαρχιακές Παρατάξεις) αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο στην ιδέα της Διοικητικής μεταρρύθμισης, είπαν ότι το σχέδιο διαβούλευσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως είναι γενικό και θα πρέπει να τύχει εξειδίκευσης και αυτή πρέπει να προέλθει μέσα από διαβούλευση . Μάλιστα ορισμένοι είπαν ότι εάν στο τελικό κείμενο δεν προστεθούν οι αποφάσεις των συνέδριων θα πρέπει η ΕΝΑΕ να μπλοκάρει τον διάλογο.
Στις ομιλίες διατυπώθηκε από όλους η θέση ότι η Νομαρχίες δεν θα πρέπει να παύσουν να είναι διοικητικοί θεσμοί και ότι θα πρέπει να διατηρηθούν στην νέα δομή των αιρετών περιφερειών ως Διοικητικές υπηρεσίες κοντά στους πολίτες. Διαφάνηκε ότι η Ε.Ν.Α.Ε. και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. θα φάνε τα μουστάκια τους για το ποιες αρμοδιότητες των Νομαρχιών θα παραμείνουν στις Περιφέρειες και ποιες θα πάνε στους νέους Δήμους.
Επισημαίνονται σε τίτλους τα σπουδαιότερα σημεία από τα συμπεράσματα.
Προσδιορισμός ρόλου Κεντρικής Διοίκησης. Απόλυτο προσδιορισμό αρμοδιοτήτων των επιπέδων αυτοδιοίκησης και οριοθέτηση συνεργασίας των δύο βαθμών. Κοστολόγηση αρμοδιοτήτων και εξασφάλιση των πόρων. Δημιουργία χάρτη ανθρώπινου δυναμικού. Σύνταξη κώδικα. Διαμόρφωση αρχών για την δημιουργία ισχυρών νησιωτικών πόλων στα νησιωτικά συμπλέγματα. Η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών χώρων απαιτεί διαμορφωμένο μοντέλο διοίκησης- αυτοδιοίκησης και ειδικές πολιτικές.
Διαφαίνεται θερμός και ενδιαφέρων διάλογος των τριών συνομιλητών ( Υπουργείου, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ). Ας ελπίσουμε ότι θα είναι για το καλό μας.
Κ. Β.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αιγαίου


Στη Ρόδο διεξήχθη το συνέδριο της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, όπου το θέμα της έδρας τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και της Γενικής Διεύθυνσης βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από τη συνάντηση αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου κ.Γιάννης Δεκαβάλλας, προκειμένου να υποστηρίξει τα κεκτημένα. Ο κος Δεκαβάλλας τόνισε ότι η παρουσία του στο συνέδριο συνίσταται κύρια στη διατύπωση θέσεων και προτάσεων, οι οποίες θα προάγουν την διανησιωτική συνεργασία και θα τονίσουν προς την κεντρική διοίκηση την αναγκαιότητα χάραξης συγκεκριμένων νησιωτικών πολιτικών. «Είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν και πολύ λίγα τα προβλήματα που μας φέρνουν σε αντιθέσεις, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεώργιος Νικητιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα της έδρας, τονίζοντας ότι άποψή του είναι, η έδρα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να παραμείνει στη Σύρο, ενώ η έδρα της Γενικής Διοίκησης να συσταθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο. Προέτρεψε δε, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ να υιοθετήσουν και οι Κυκλάδες αυτήν την πρόταση. Παρόμοια θέση έχει λάβει με απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιαλυσού Ρόδου.
Στην ομιλία του ο κος Μαχαιρίδης Νομάρχης Δωδεκανήσου για το θέμα αυτό τόνισε, ότι ανεξαρτήτως στο που θα βρίσκεται η έδρα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει στις πρωτεύουσες των νομών να λειτουργούν αντίστοιχες υπηρεσίες. Τόσο ο Νομάρχης, όσο και οι υπόλοιποι Βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν είπαν ότι οι Δωδεκανήσιοι πρέπει να διεκδικήσουν την έδρα της Γενικής Διοίκησης. Να επισημάνουμε ότι η ΤΕΔΚ Κυκλάδων έχει αποφασίσει και ζητά από την Πολιτεία, όπως η έδρα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου και η έδρα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου, να είναι στην Ερμούπολη.

Ο "Καλλικρατης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρυμαλίας ενέκρινε την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση-συμπλήρωση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
Εκλογή των δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των εκλογέων του ενιαίου δήμου, με περισσότερους του ενός σταυρού.
Κατοχύρωση της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των τοπικών διαμερισμάτων των καταργούμενων δήμων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων. Σε περίπτωση αδυναμίας, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος να είναι και δημοτικός σύμβουλος (μειοψήφισε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Λιανόπουλος).
Όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι να εκλέγονται με σταυροδοσία από τους δημότες, ώστε να εκφράζεται κάθε φορά η λαϊκή βούληση.
Να υπάρξει η δυνατότητα ορισμού ή εκλογής αντιδημάρχων και από την αντιπολίτευση, με τη σύμφωνη όμως γνώμη του συνδυασμού που ανήκει.
Να ορίζεται ή να εκλέγεται ένας τοπικός αντιδήμαρχος ανά Ο.Τ.Α που περιλαμβάνει οκτώ (8) τοπικά διαμερίσματα και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές του.
Να αναβαθμιστούν τα τοπικά συμβούλια και η αριθμητική τους σύνθεση να παραμείνει ως έχει- δηλαδή 3μελή, 5μελή και 7μελή συμβούλια-, σε καμιά περίπτωση να μην ισχύσει ο ένας εκπρόσωπος για τα διαμερίσματα κάτω των 500 κατοίκων, η εκλογή τους να γίνεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πλειοψηφών τοπικός σύμβουλος να εκλέγεται πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Επίσης, τα τοπικά διαμερίσματα να μπορούν να έχουν δικό τους προϋπολογισμό, ώστε αποκεντρωμένα να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.
Οικονομική ενίσχυση στους Ο.Τ.Α., ώστε να υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Απόδοση όλων των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων και επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων 2%. Η επιχορήγηση στους Ο.Τ.Α να φτάσει από το 3,3% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα, στο 11,5% που αποτελεί το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυξημένη χρηματοδότηση από τους Κ.Α.Π. για τους νησιωτικούς δήμους (σε ποσοστό 20%) και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά και της νησιωτικότητας και της ορεινότητας (σε ποσοστό 30%).
Παραμονή των βασικών Υπηρεσιών στους υπό κατάργηση Ο.Τ.Α., υπό την εποπτεία των τοπικών αντιδημάρχων.
Άμεση εφαρμογή της «Διοικητικής βοήθειας στο σπίτι», του «Συνήγορου του δημότη» της κατοχύρωσης της διαφάνειας και ακριβές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση της ηλεκτρονικής δημοτικής διακυβέρνησης (Κ.Ε.Π., Α.Τ.Μ., ¨Κάρτα δημότη¨).
Ο θεσμός του «Συνήγορου του δημότη» να αποτελείται όχι από ένα άτομο, αλλά από 3μελή επιτροπή, για λόγους αντικειμενικότητας, που θα εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο.
Αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ο.Τ.Α. με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών.
Να μη συμπίπτουν οι ρόλοι του ¨θεσμικού¨ και του τοπικού αντιδημάρχου στο ίδιο πρόσωπο.
Η διαχείριση των πολιτιστικών χώρων και Μνημείων να περάσει στους Ο.Τ.Α. και να θεσμοθετηθούν πόροι αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
Το θέμα του κτηματολογίου και του χαρακτηρισμού των δημοτικών εκτάσεων να περιέλθει στις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου.
Η Ερμούπολη της Σύρου να παραμείνει έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να αποτελέσει και την έδρα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου.

Ανακοίνωση εταιρεία "Κρόνος"

Η εταιρεία με την επωνυμία Αφοί Κουτελιέρη Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας, με αφορμή τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας για την επέκταση άδειας καταστήματος . Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
Επί του δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Βήμα της Νάξου», του φύλλου της 4/02/10 που υπογράφεται από τον κ. Νικ. Βασιλάκη, γνωρίζουμε στο Ναξιακό και όχι μόνο κοινό τα εξής: Η εταιρία μας δραστηριοποιείται επί τέσσερα συνεχή χρόνια στην υποβαθμισμένη από άποψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, περιοχή Χαλκείου, Δήμου Δρυμαλίας, στην οποία περιοχή μέχρι πρότινος λειτουργούσαν περίπου 13 επιχειρήσεις διαφόρων αντικειμένων και δραστηριοτήτων οι οποίες και σήμερα λειτουργούν μαζί με τη δική μας, έχοντας δημιουργηθεί μαζί με την δική μας επιχείρηση και άλλες νέες.
Η δική μας επιχείρηση, στην οποία γίνεται αναφορά από τον κ. Βασιλάκη και από διαφόρους στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειο»παρέχει επί 4 συνεχή έτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τους κατοίκους του Δήμου Δρυμαλίας, απασχολεί 17 άτομα προσωπικό, με επιλογή της να προέρχονται και να είναι κάτοικοι του Δήμου Δρυμαλίας, για να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της ανεργίας, ανταγωνίζεται αποκλειστικά και μόνο τα μεγάλα καταστήματα-σούπερ μάρκετ της πόλεως Νάξου προς όφελος των καταναλωτών, επιτυγχάνοντας και προσφέροντας πολύ ικανοποιητικές τιμές στο καταναλωτικό κοινό και προς όφελός του, βοηθώντας την οικονομία του τόπου του Δήμου Δρυμαλίας, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του κοινού προς την πόλη της Νάξου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον τόπο διαμονής του καταναλωτικού κοινού.
Με αυτή τη στρατηγική και σκεπτικό πορεύεται στο μέλλον και σε όλες τις επαγγελματικές της κινήσεις, επιλογές και προγραμματισμούς και για αυτούς τους λόγους και για την προσφορά υπηρεσιών μεγαλύτερου φάσματος (πρωτοτυπήσαμε στη δημιουργία στο Χαλκί επιχείρησης παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που δεν υπάρχει σε όλο το Δήμο Δρυμαλίας, γραφείο τουρισμού και internet καφέ), προς όφελος και του καταναλωτικού κοινού, ως δικαιούται ζήτησε να επεκτείνει τις εξ 600 τ.μ. λειτουργικών εγκαταστάσεών της, σε συνολικά 881 τ.μ. και όχι ως σκοπίμως ψευδώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι ζητούμε την επέκταση σε 2.300 τ.μ.
Οι επιχειρήσεις της εταιρείας μας δεν ανταγωνίζονται επιχειρήσεις της περιοχής και του Δήμου Δρυμαλίας, αντίθετα λειτουργούσας της επιχειρήσεώς μας και άλλες επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή, καθώς λειτουργώντας ανταγωνιστικά και κρατώντας το καταναλωτικό κοινό στον τόπο του καθιστούμε την περιοχή του Χαλκείου εμπορικό κέντρο, όπως πριν πολλές δεκαετίες.
Η εταιρεία μας λειτουργεί και θα εξακολουθεί να λειτουργεί σύννομα, λαμβάνοντας τις νόμιμες άδειες που έχει ήδη λάβει, και σε καμία περίπτωση δεν θα εισέλθει στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση των υποψηφίων Δημάρχων και συμβούλων, επί τη προοψη των Δημοτικών εκλογών.
Η εταιρία μας όμως, λαμβάνοντας αφορμή του δημοσιεύματος ευχαριστεί το καταναλωτικό κοινό που την τιμά με την εμπιστοσύνη του τόσα έτη και υπόσχεται ότι θα διατηρήσει την υψηλή ποιότητα προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών στις ανταγωνιστικές τιμές, όπως επιτυγχάνει επί τόσα έτη, προς όφελος του καταναλωτή.

Αναδρομές

Αναμένομεν
Η άφιξις του κ.κ. Νομάρχου και Δημάρχου εις Αθήνας, η σύσκεψις των μετά του κ. Υπουργού Συντονισμού, η εν συνεχεία κάθοδος τούτων μετά του κ. Νομομηχανικού εις Νάξον, ουδέν άλλο μαρτυρούν ή την αφύπνισιν των εκ της χειμερίας νάρκης εις την οποίαν μακαρίως είχον ριφθή. Τα εκρηκτικά ζητήματα της Νάξου, τα οποία αναμένουν άμεσον και ριζικήν αντιμετώπισιν, πρέπει να προβληθούν εις τούτους υπό των αρμοδίων παραγόντων της Νάξου, οι οποίοι δεν είναι ανεύθυνοι δια την υπάρχουσαν κατάστασιν. Ειλικρινώς ευχόμεθα η υπό της συσκέψεως αρξαμένη προσπάθεια να στεφθή υπό επιτυχίας και ημείς πρώτοι θα την χειροκροτήσωμεν. Ίδωμεν.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Το Γυμνάσιον Τραγαίας
Η αναφυείσα έρις περί της τοποθεσίας του υπό ανέγερσιν Γυμνασίου Τραγαίας είναι άσκοπος και πολύ φοβούμεθα ότι οφείλεται εις πολιτικήν σκοπιμότητα ή μικρόψυχον συμφεροντολογικόν υπολογισμόν. Οι αρόδιοι παράγοντες απηλλαγμένοι πάσης ιδιοτελείας ή απαράδεκτου μικροπολιτικής νοοτροπίας οφείλουν με μοναδικόν γνώμονα την καλλιτέραν εξυπηρέτησιν των αναγκών του Γυμνασίου, να προβούν εις την επιλογήν της τοποθεσίας.
Το Γυμνάσιον είναι ένα έργον που θα μείνη, ενώ τα πάθη παρέρχονται. Θα είναι ολέθριον υπό την επήρειαν εμπαθείας, το κτίριον να ανεγερθεί εις ακατάλληλον τόπον. Απαιτείται επομένως περίσκεψις και προπάντων αγάπη εις αυτόν το ιερόν Τέμενος εις του οποίου τα θεμέλια δεν επιτρέπεται να ριφθή η δυναμίτις της πολιτικής συναλλαγής. Εφ ω και εφιστώμεν την προσοχήν.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Εμπαιγμός
Την 10ην Φεβρουαρίου αφίχθη εις Αθήνας επιτροπή Σμυριδεργατών δια τα φλέγοντα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Η πρώτη τους ενέργεια υπήρξε η μεταβίβασις εις τον ιδιαίτερον του κ.Υπουργού με σκοπό να επιτύχουν τη μετ’ αυτού συνάντησιν. Δυστυχώς παρήλθον εννιά ημέραι αόκνων προσαπαθειών χωρίς να επιτεύχθη το ποθούμενον. Σημειωτέον ότι εν μέλος της επιτροπής είναι δεδηλωμένος φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Υπουργού, δι’ αυτό άλλωστε και ήλθεν. Είναι το ολιγότερον απαράδεκτος ο πολυήμερος εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων, εμπαιγμός που ευλόγως είχεν δυσμενέστατον αντίκτυπον εις όλους τους συμπατριώτας μας.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Στις εφημερίδες εδημοσιεύθη το επιτελεσθέν έργο της πολιτικής Αεροπορίας κατά το 1959. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ιδρύθη νέος αερολιμήν εις Λήμνον και έγιναν προκαταρκτικαί εργασίαι δια την δημιουργία αερολιμένων εις Κω, Κάρπαθον, Κεφαλληνίαν κ.τ.λ.. Ευλόγως θυμηθήκαμε το μακαρίτικο αεροδρόμιο της Νάξου που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται κοντά στο χωριό Σαγκρί. Άλλα νησιά γιατί να έχουν αεροπορική συγκοινωνία και η Νάξος να στερείται; Όταν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι το αεροπλάνο γραμμής Ρόδου κάλλιστα μπορούσε να προσγειώνεται στη Νάξο, δικαιολογημένα απορεί γιατί η προ δεκαετίας και πλέον πομπωδώς αναγγελθείσα δημιουργία αεροδρομίου ήταν…αεροκουβέντες.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Κλοπή ως πανώλης
Ως άλλη πανώλης εμποιούσα φόβον τοις ανθρώποις και επισκεπτομένη απ’ άκρου εις άκρον τούτους, ούτω και η κλοπή εις την νήσον μας ολόκληρον ανεπτερώθη επί φόβω απάντων ημών. Η προς ταύτην κλίνοντες και φύσει τολμητίαι ήρξαντο του επονειδίστου έργου των και εις αυτήν την πόλιν μας δεχθείσαν δύο κρούσματα κλοπής κατά την παρελθούσαν Δευτέραν. Και το μεν πρώτο εγένετο εν τω εξώστη της οικίας του εργολάβου του λιμένος μας κ. Λεονταρίτου επί ενός ολοκλήρου χοιρομερίου, το δε δεύτερον εν τω κεντρικώ καφενείω του συμπολίτου μας Εμμ. Βιλαντώνη παθόν αβαρίαν πάντων των πακέτων καπνού και πέντε η εξ δραχμών εις χαλκόν. Καλή αρχή!!! Πιστεύομεν όμως ότι οι κύριοι αυτοί θα δώσωσιν όσον ούπω λόγον των πράξεών των…
Ελπίζομεν ότι τα γραφόμενά μας θέλουσιν επισπάσει την προσοχήν των αρμοδίων και ότι θέλουσι σπεύσει ούτοι να διορθώσωσι το προσγενόμενον αδίκημα εις τους κατοίκους του Δήμου Βίβλου.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 33/17-02-1902

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Προϋπολογισμός Δήμου Νάξου 2010

Το χρηματικό υπόλοιπο αυξάνεται

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός για το 2010. Νωρίτερα κόπηκε η πίτα και το φλουρί του Δήμου έπεσε στον κ. Δημήτρη Φραγκίσκου, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας(ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι καλά και να έχει τη τύχη με το μέρος του). Μια ώρα αργότερα άρχισε η συζήτηση άλλων 16 θεμάτων, σε ξεχωριστή συνεδρίαση, έτσι για να τηρηθεί τυπικά το γράμμα του νόμου που θέλει η συζήτηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε μία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό.
Με μια γρήγορη ανάγνωση των κωδικών και σχετική επεξήγηση των όρων ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία. Ελάχιστοι από τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους τοποθετήθηκαν επί της ουσίας σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας, αφού ως γνωστό ο Προϋπολογισμός ενός φορέα είναι αυτός που καθορίζει και τη πολιτική του για τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας πολλές φορές δεσμεύσεις και για τα επόμενα. Ο κ. Βασίλης Ραπτάκης ψήφισε μόνο τον κωδικό που αφορούσε μισθούς, μετακινήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, άδειες των υπαλλήλων και τον προϋπολογισμό των Νομικών Προσώπων, καταψήφισε δε τον υπόλοιπο προϋπολογισμό. Ο κ. Αργύρης Ανεβλαβής από την ελάσσονα αντιπολίτευση έκανε μία επί της ουσίας τοποθέτηση, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συζήτησης και διεξοδικής διαβούλευσης και μετά να πηγαίνουν στη Δημαρχιακή και στον προϋπολογισμό όσα κριθούν εξ αυτών σοβαρά θέματα και γενικού ενδιαφέροντος». Ο κ. Μανώλης Πολυκρέτης αναφέρθη στα έξοδα παράστασης, επιδόματα, κ.λ.π., δαπάνες που εισπράττουν όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν τακτικό μισθό και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, βάζοντας όχι νομικό αλλά ηθικό θέμα των αποζημιώσεων, λέγοντας ότι θα στείλει το θέμα στον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Κώστας Καπίρης έβαλε θέμα ανακολουθίας μεταξύ έργων αποφασισθέντων από προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια και έργα που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό. Άναψε η κόντρα μεταξύ του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιώργου Καραμανή και κ. Κώστα Καπίρη, παίρνοντας την απάντηση από τον κ. Καραμανή «εσύ είσαι η αιτία την μη υλοποίησης έργων στο Δήμο, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και τώρα κόπτεσαι για έργα; Η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά, ενώ η μείζονα μειοψηφία καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Από το Β.τ.Ν. ο κ. Θανάσης Καραβίας παρατήρησε ότι σε ένα προϋπολογισμό τους πολίτες ενδιαφέρει η αποτύπωση της πολιτικής βούλησης του προϋπολογισμού, σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως νεολαία, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, περιβάλλον, δημόσια έργα, ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού, των 20 εκ. ευρώ και όχι ψυχροί αριθμοί τους οποίους ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Επίσης ότι δεν φαίνονται τα ταμειακά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών.
Μια σημαντική παρατήρηση πάντως, από μια σύντομη ανάγνωση της συνολικής κατάστασης του προϋπολογισμού 2010 είναι το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενου έτους ύψους 5.800.000 ευρώ καθώς και οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις 3.161.008 ευρώ. Οι δύο αυτοί κωδικοί αποδεικνύουν την χαμηλή απορροφητικότητα που παρατηρείται στο δήμο, ο οποίος εμφανίζει αδυναμία να εκτελέσει τα έργα που έχει προγραμματίσει και γενικά να διαχειριστεί ακόμη και τα δικά του έσοδα. Οι «διαμορφωθείσες» επενδύσεις στις 11/12/2009 με ποσό 7.504.473 ευρώ σε αντιδιαστολή με τις «ενταλθείσες» στην ίδια ημερομηνία που ανέρχονται σε 2.060.893 ευρώ δείχνουν μια απόκλιση 5.443.580 ευρώ, δηλαδή περίπου 70% από το στόχο σε έργα, μελέτες, αγορές κτιρίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πληρωμές ΠΟΕ αφού σε αποδόσεις και προβλέψεις υπάρχει μια διαφορά 68%.
Στις εισπράξεις των παρελθόντων οικονομικών ετών εμφανίζεται μία αδυναμία (ή ίσως και απροθυμία) να εισπράττονται οι υποχρεώσεις πολιτών που συμπεριφέροντε με ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Το γεγονός βέβαια δημιουργεί ανισότητες και γεννά ευθύνες.
Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι παραμένει το συνεχώς διευρυνόμενο ταμειακό υπόλοιπο που έχει αγγίξει τα 6.000.000,00 ευρώ και δεν αναμένεται να μειωθεί αφού κάτι τέτοιο ομολογείται από τις προβλέψεις στον κωδικό «Τόκοι από χρηματικές καταθέσεις» που ανέρχεται στα 130.000,00 ευρώ έναντι του ίδιου ενταλθέντος ποσού για το προηγούμενο έτος (132.468,42). Αν σκεφθεί μάλιστα κανείς ότι στην αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος είχε εκφράσει το παράπονο ότι δεν βρήκε χρήματα στα ταμεία του Δήμου, τότε ο μέσος όρος αύξησης του ταμειακού υπολοίπου είναι περίπου 2.000.000,00 ευρώ το χρόνο.

Ανυπαρξία ιδεών και οράματος στο Δήμο Δρυμαλίας

του Νικόλα Βασιλάκη

Κυρίαρχοι στόχοι της δημοτικής αρχής του Δήμου Δρυμαλίας, θα έπρεπε να είναι η συγκράτηση των κατοίκων στα χωριά και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της σε αρκετά θέματα, δυστυχώς οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ενημέρωση επί της ουσίας, αποκρύπτοντας στοιχεία και εμποδίζοντας να διατυπωθούν διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, γνωμοδότησαν θετικά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του καταστήματος Γ. Κουτελιέρη στο Χαλκί. Αποφάσισαν δηλαδή, με άρνηση της μειοψηφίας, να χορηγηθεί άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων του Σούπερ Μάρκετ από τα 1.500 στα 2.300 τ.μ., για λειτουργία μικτού εμπορίου και επί πλέον κομμωτηρίου, φαρμακείου, κινητής τηλεφωνίας, μεζεδοπωλείου, καφετέριας κλπ δραστηριοτήτων.
Με την απόφαση τους αυτή η οποία βγήκε, όπως και για άλλες ύποπτες υποθέσεις, κάτω από την καθοδήγηση του δημοτικού συμβούλου Ν. Βλησίδη, παραβιάζονται βασικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία και από τον Ν3377/19-8-2005, όπου στο άρθρο 5, μεταξύ άλλων αναφέρεται. Για την έκδοση της άδειας λαμβάνονται υπόψη ιδίως, οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Αυτοί που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής τους, αφού άφησαν να αναγερθούν μέσα στον μοναδικό παραδοσιακό οικισμό τους οικοδομικά εκτρώματα, παράγκες και περιπτεροπέργκολες, ανέχθηκαν χωρίς αντίδραση τη τσιμεντοποίηση του Πύργου, σύμβολο του οικισμού, συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τη κακοποίηση και σταδιακή ερήμωση του τόπου τους. Πως να μην ερημώσει το Χαλκί και να ακολουθήσουν και τα άλλα χωριά με τέτοιες επιχειρήσεις. Την εποχή που με το ζόρι αντέχουν και μένουν στα χωριά τους μικροεπαγγελματίες και αποκτούν κάποιο μικροεισόδημα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, έρχεται ο δήμος και με τις πράξεις του ενθαρρύνει την εξαφάνιση τους, με την λειτουργία όλων σχεδόν των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε ένα μέρος και από ένα επιχειρηματία. Ποιος θα κυκλοφορεί πια στα σοκάκια των χωριών μας όταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει για όλες σχεδόν τις εμποροεπαγγελματικές συναλλαγές τους να πηγαίνουν σε κάποιο αστικού τύπου συγκρότημα έξω από τον οικισμό τους. Ποιες σκοπιμότητες δεν τους επιτρέπουν να καταλάβουν ότι στα χωριά μας η μια μικροδραστηριότητα βοηθάει την άλλη και όλες μαζί δημιουργούν ένα ιστό ζωντάνιας, αναδεικνύουν τις ομορφιές των οικισμών, προσελκύουν τους επισκέπτες και ισχυροποιούν την κοινωνική συνοχή και επαφή μεταξύ των κατοίκων. Πως για τη διάνοιξη μιας γεώτρησης στ’ Απεράθου ζήτησαν να γνωμοδοτήσει το Τοπικό Συμβούλιο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα ούτε καν ρωτήθηκε το Τ.Σ. Χαλκείου. Μα είναι γνωστό ότι εκεί αποφασίζει ο ένας για όλους τους άλλους.

Ανοιξε ο ψύκτης γάλατος της ΕΑΣ Νάξου στο Φιλώτι

Χθες η πρώτη ημέρα λειτουργίας της μονάδας συγκέντρωσης γάλατος

Σε λειτουργία τέθηκε χθες η μονάδα συγκέντρωσης γάλατος από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο Φιλώτι. Η λειτουργία του ψύκτη ήταν πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων του Φιλωτιού και των γύρω χωριών, προκειμένου να μειώσουν την απόσταση που κάλυπταν καθημερινά, για τη μεταφορά του γάλατος. Μετά από παρεμβάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων του Φιλωτιού στην ΕΑΣ, ο ψύκτης τέθηκε σε λειτουργία και θα μένει ανοικτός καθημερινά 12:00-18:30, μέχρι το Πάσχα, όπου και θα επαναπροσδριοριστεί το ωράριο λειτουργίας, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγών.

Αυξηση αυτοκτονιών

Αύξηση των αυτοκτονιών στις Κυκλάδες το 2008
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει στις Κυκλάδες ο αριθμός των αυτοκτονιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επεξεργάζεται η ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ», το 2008 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν, καταγράφηκαν 366 αυτοκτονίες, 38 αυτοκτονίες περισσότερες σε σχέση με το 2007. Οι νομοί με τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών ήταν οι νομοί Ευρυτανίας, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Ζακύνθου, Σάμου και Ηλείας.
Οι Κυκλάδες ήταν παραδοσιακά είναι ένας από τους νομούς με το χαμηλότερο δείκτη αυτοκτονιών. Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας στο συγκεκριμένο νομό για το 2008 υπολογίζεται σε 9 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αντίστοιχο δείκτη για όλη τη χώρα (3,25 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους). Συγκεκριμένα 10 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στα νησιά κατά τη διάρκεια του 2008, δηλαδή 10 φορές περισσότερες από αυτές που καταγράφηκαν το 2007.
Ο δείκτης αυτοκτονιών στις Κυκλάδες το 2008 είναι αυξημένος τόσο για τους άντρες (12,3 ανά 100.000), όσο και για τις γυναίκες (5,5 ανά 100.000, ο υψηλότερος δείκτης για τις γυναίκες σε όλη τη χώρα ). Επισημαίνεται ότι από το 1980 έως το 2008 (περίοδο για την οποία τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επεξεργάζεται η ΚΛΙΜΑΚΑ) δεν έχει σημειωθεί ποτέ τόσο υψηλός αριθμός αυτοκτονιών στα νησιά των Κυκλάδων. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο. Παράγοντες όπως το κοινωνικό στίγμα και η δυσκολία να διαπιστωθεί η πρόθεση αυτοκτονίας σε κάποιες περιπτώσεις θανάτων (π.χ. σε περίπτωση πνιγμού ή πτώσης), συμβάλλουν στην καταγραφή λιγότερων αυτοκτονιών από όσες πραγματικά γίνονται. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες που υπολογίζεται ότι είναι 10-20 φορές περισσότερες από τις θανατηφόρες.
Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος της αυτοκτονίας στις Κυκλάδες, η ΚΛΙΜΑΚΑ θα υλοποιήσει άμεσα δράσεις πρόληψης σε νησιά των ΝΑ Κυκλάδων τα οποία βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και συγκεκριμένα στη Νάξο, τη Σαντορίνη, την Ίο και την Αμοργό.
Οι δράσεις θα εστιάζονται στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, την παρακολούθηση των αυτοκαταστροφικών ατόμων από εξειδικευμένη υπηρεσία ψυχικής υγείας (Κινητή Μονάδα ΝΑ Κυκλάδων), τον διαγνωστικός έλεγχος (screening) για την κατάθλιψη, την ευαισθητοποίηση ειδικών επαγγελματικών ομάδων που μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αυτοκτονίας και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στα τοπικά ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής σχεδίου πρόληψης της αυτοκτονίας στις ΝΑ Κυκλάδες, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νοτιοανατολικών Κυκλάδων της Μ.Κ.Ο ΚΛΙΜΑΚΑ , οργανώνει διημερίδα με θέμα: «Νικάμε την προκατάληψη, μιλάμε για την αυτοκτονία» την Παρακευή 5 Φεβρουαρίου 2010 και το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Παρασκευή 5/2/10 09:30 -11:00, Χώρα Νάξου, Γραφεία Μονάδας Συνάντηση με τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό σώμα)
11:30 - 13:00, Χώρα Νάξου – Γραφεία Μονάδας Συνάντηση με τους Ιερείς
17:30 -19:00, Φιλώτι– Πολιτιστικό κέντρο Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς
19:30 -21:00, Φιλώτι– Πολιτιστικό κέντρο συλλόγου Φιλωτιτών Συνάντηση με το κοινό
Σάββατο 6/2/10
09:30 -11:00, Χώρα Νάξου, Γραφεία Μονάδας
Συνάντηση με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Επαρχείου και Δήμων
11:30 - 13:00, Χώρα Νάξου – Γραφεία Μονάδας
Συνάντηση με τους νοσηλευτές
17:30 -19:00, Xώρα Νάξου – Πνευματικό Κέντρο Παντάνασσας
Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς
19:30 -21:00, Χώρα Νάξου – Πνευματικό Κέντρο Παντάνασσας
Συνάντηση με το κοινό

Αναδρομές

Έθιμα της Σαρακοστής
-Στο Κάστρο της Ποταμιάς υπήρχε παλαιότερα ένα ωραίο εκκλησάκι, που ο τρούλος του διακρινόταν λαμπερός από πολύ μακριά. Σήμερα έχει ερειπωθεί. Εκεί μαζεύονταν κάθε Κυριακή της Ορθοδοξίας προσκυνητές από όλα τα γύρω χωριά. Γινόταν πανηγυρική λειτουργία και λιτανεία. Ύστερα, οι προσκυνητές, χωρισμένοι σε ομάδες κατά χωριά, ρίχνονταν σε φαγοπότι και γλέντι με νηστίσιμα φαγητά, έως αργά τη νύκτα. Άφθονο κρασί έδιδε κέφι και λαϊκά όργανα, τσαμπούνες, τουμπάκια, σουραύλια έπαιζαν όλη μέρα, ενώ τα τουφέκια διαλαλούσαν στα πέρατα του νησιού το μεγάλο πανηγύρι.
-Στο Φιλώτι της Νάξου την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκκλησιάζονται όλοι, μικροί και μεγάλοι. Είναι η πρώτη όπως τη λέγουν Κυριακή, που θα κρατηθεί σαν χρονικός σταθμός για να προσδιοριστούν γεγονότα. Στη μεγάλη λιτανεία που ακολουθεί προπορεύονται τα παιδιά του σχολείου κρατώντας μικρές εικόνες και ψάλουν ρυθμικά το «Κύριε ελέησον». Ακολουθούν οι άνδρες με τις εικόνες, μερικοί περιφέρουν και αυτές τις ζωγραφισμένες άγιες θύρες του ιερού, ιδροκοπώντας από το μεγάλο βάρος τους.
-Στη Χώρα της Νάξου την Κυριακή της Ορθοδοξίας συγκεντρώνονται στη Μητρόπολη οι εικόνες (μία από κάθε ένα από τα 45 εκκλησάκια της πόλεως). Μετά τη λειτουργία γίνεται μεγάλη λιτανεία, ιδιαίτερη ευλάβεια μεταφέρεται από το Μοναστήρι η εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου. Το έθιμο δίδει την ευκαιρία να θαυμάσει ο λαός και να προσκυνήσει τις ωραίες εικόνες που κρύβουν τα εκκλησάκια μας.
Από το μηνιαίο περιοδικό «Το νησιωτόπουλο», εκδιδόμενο από Διδασκαλικό Σύλλογο Νάξου, τ.3/Φεβρουάριος 1961, περ. β΄, σελ. 15

Οι παπάδες της Νάξου στα 1830
Ο Μητροπολίτης Πάρου-Νάξου Ιερόθεος έκανε τότε (8-02-1830) απογραφή των κληρικών και την απέστειλε στο Υπουργείο Θρησκείας την 20η Φεβρουαρίου 1830.
«Όπως διαπιστώνεται από τον παραπάνω κατάλογο, στη Νάξο υπήρχαν το 1830 107 ιερείς και ιερομόναχοι και στην Πάρο 52. Αν υπολογίσει κανείς το πλήθος των εκκλησιών στα δύο νησιά, αντιλαμβάνεται ότι ο αριθμός αυτός των ιερέων (159) δεν είναι υπερβολικός. Σήμερα (1995) ωστόσο στη Νάξο υπάρχουν μόνο 20 ιερείς. Εντύπωση προκαλούν οι διάφοροι τίτλοι, εκκλησιαστικά οφίκια των παπάδων, που θυμίζουν βυζαντινή εθιμοτυπία, που στη Μητρόπολη Παροναξίας διετηρείτο αυστηρά. Τέτοια εκκλησιαστικά οφίκια είναι: Οικονόμος, πρωτονοτάριος, σακελάριος, σκευοφύλαξ, χαρτοφύλαξ, σακελίων, πρωτοπαπάς, χωρεπίσκοπος, αρχιμανδρίτης, κανστρίσιος, ρεφερενδάριος, πριμικήριος, πρωτέκδικος και βουτιστής».
Ν. Κεφαλληνιάδης «Τέσσερα Ανέκδοτα έγγραφα». Από τον ΙΒ τόμο της Επετηρίδας της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών σελ. 163-175

Διάφορα
Εις όλας τας Δημοτικάς και Αστυνομικάς Αρχάς του Νομού Κυκλάδων απεστάλη εγκύκλιος του Νομάρχου, αφορώσης την ενεργουμένην εν Αιγύπτω και ιδία εν Αλεξανδρεία σωματεμπορίαν των ως υπηρετριών μεταβαινουσών εκεί ελληνίδων παρθένων. Επίσης δε και την στατιστικήν την εις Αίγυπτον αποβίβασιν των Ελληνίδων κατά το παρελθόν έτος, εκ των 600 παρθένων διαφόρου εθνικότητος αι 550 εισί ελληνίδες και εκ των τουρκικών νήσων. Αι πλείσται των οποίων μετά παρέλευσιν χρονικού τινός διαστήματος από υπηρετρίας κατατάσσονται εις την τάξιν των ιεροδούλων εξαχρηούμεναι τελείως ένεκα πολλών και διαφόρων λόγων. Εκ της συνδυασμένης ενεργείας των ενταύθα αρχών και Προξένων και των διαφόρων εκκλησιαστικών αρχών εν Τουρκία θέλει βεβαίως προέλθει μέγα καλό επ’ ωφελεία των ατυχών πλασμάτων, υπάρχει δε ελπίς το κακόν τούτο να εκλείψη τελείως.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 318/12-2-1909

Συντριβή ιστιοφόρου
Ως άλλη φθισιώσα νέα απερχομένη του νεανικού της ανθώνος προς τον τάφον, ούτω και το εις τον λιμένα μας ηγκηροβολημένον ξένον ιστιοφόρον, επαρεσύρετο υπό της μανίας των κυμάτων προς τους όπισθέν του βράχους ίνα κατασυντριβή όπερ και εγένετο, των ναυτικών μας μη δυνηθέντων όπως το διασώσωσι μέρα μεσημέρι, πως τούτο!
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 318/12-02-1909

Στατιστική της Επαρχίας μας του 1905
Καθ’ ‘ολον το παρελθόν έτος 1905 εν τω Δήμω Νάξου εγεννήθησαν 46 άτομα, εξ ών
τα 24 θήλεα. Απέθανον εν όλω 37 άτομα, εξ ών 19 θήλεα. Γάμοι δε εγένετο εν όλω 7.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 201/22-01-1906

Βήμα στα μπλόκα της αγροτιάς

Στα οδικά μπλόκα συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα ο αγώνας των αγροτών για την εξασφάλιση εγγυημένων εισοδημάτων, μείωση του κόστους παραγωγής, ασφαλιστική σταθερότητα και άλλα δίκαια αιτήματα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε για τη συχνότητα και την ευκολία με την οποία επιλέγεται αυτή η μορφή αγώνα πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία τους. Δεν μπορούμε όμως να συμμεριστούμε την εικόνα που προβάλλεται διεθνώς σε μια χρονική στιγμή που το κύρος της Ελλάδας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη γκρίζα εικόνα της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα που παρακολουθούμε με περηφάνια τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών οι οποίοι με ποιοτικά επιχειρήματα, απαράμιλλη σοβαρότητα και στιβαρή στάση απέναντι στα διεθνή χρηματοπιστωτικά – κερδοσκοπικά συμφέροντα δίνουν τη μάχη για αναστροφή του κλίματος και προάσπιση των εθνικών και κοινωνικών συμφερόντων των Ελλήνων, αυτή την ώρα δεν γίνεται να σπρώχνουμε στο γκρεμό με τόση πίεση μια Κυβέρνηση που αν μη τι άλλο δεν φέρει την ευθύνη για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας Αγρότης. Ο Γ. Παπανδρέου άλλωστε σε ομιλία του στη βουλή δήλωσε μεταξύ άλλων «Έχουν λοιπόν δίκιο οι αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον τους. Είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, το κόστος παραγωγής, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, το κόστος άρδευσης, να εκτοξεύονται, τις τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν, με τους μεσάζοντες να είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι» και ζήτησε πίστωση χρόνου για να ξεκινήσει μια νέα αγροτική πολιτική που θα είναι κοντά στον αγρότη. Η ειλικρίνειά του είναι πασιφανής και πρέπει ανεξάρτητα από τις κομματικές τους τοποθετήσεις, οι Έλληνες αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να του την δώσουν.
Σ.Ε.Φ.