Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Επιτέλους Βελτιώσεις στο Οδικό δίκτυο






Περισσότερα από τρία χρόνια χρειάστηκαν για να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει τελικά η υλοποίηση του έργου βελτίωσης και σήμανσης του οδικού δικτύου Χώρας –Γαλανάδου-Χαλκείου-Φιλωτίου, Μελάνων - Κυνιδάρου και Ποταμιάς – Δανακού. Το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έχει προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκ. ευρώ, ενώ η μελέτη έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Επαρχείου Νάξου. Τα συνεργεία βρίσκονται ήδη στο δρόμο και παρά τις καιρικές συνθήκες, καλούνται να παραδώσουν το έργο στο τέλος του Φεβρουαρίου. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου 2009, προβλέπεται μάλιστα η περαίωση του έργου σε 100 ημέρες, αγνοώντας προφανώς τις δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να προκύψουν, όπως π.χ. τις καιρικές συνθήκες.
Που θα γίνουν παρεμβάσεις
Σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή της μελέτης, επιχειρείται παρέμβαση στα πλέον επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται άρση των καταπτώσεων και καθαρισμός οχετών, όπου απαιτείται, κατασκευή φρεατίων συλλογής όμβριων υδάτων, τοίχων αντιστήριξης σε διάφορα σημεία, ανακατασκευή οδοστρώματος στην περιοχή κοντά στο πρατήριο υγρών καυσίμων AVIN, αλλά και κατασκευή ασφαλτικής στρώσης από το μαρμαράδικο Γεωργακόπουλου έως το πρατήριο Ορφανού. Παράλληλα, θα γίνει βελτίωση της σήμανσης με αντικατάσταση των κατεστραμμένων πινακίδων και τη συμπλήρωσή τους, όπου απαιτείται. Βελτιώσεις προγραμματίζονται στη συμβολή του δρόμου του Δανακού, με το δρόμο της Απειράνθου, στο Κουρουνοχώρι (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης σε δύο τμήματα), ενώ ράμπα θα κατασκευαστεί στο δρόμο προς το Λατομείο Μαρμάρου.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Γαλανάδο και στην περιοχή Μητροπόλου, λίγο πριν το Κάτω Σαγκρί, με εργασίες κατασκευής καναλιών για την παροχέτευση νερού, στην Ποταμιά και στο Δανακό (τοιχία αντιστήριξης και βελτίωση ελιγμού στο Δανακό), ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η διαπλάτυνση του γεφυριού μεταξύ Δαμαριώνα και Δαμαλά. Η βελτίωση της ασφάλτου αναμένεται να ξεκινήσει με τη βελτίωση του καιρού. Ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Επαρχείου Νάξου και επιβλέπων μηχανικός εξέφρασε την αγανάκτησή του για το χρόνο που χρειάστηκε για το έργο. «Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο» μας λέει και εξηγεί τους λόγους καθυστέρησης των έργων «έχουμε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, έλλειψη τμήματος μελετών και εξειδικευμένου προσωπικού στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, οι προδιαγραφές είναι πεπαλαιωμένες, ενώ οι τιμές που έχει ορίσει το Υπουργείο για τα έργα είναι κακομελετημένες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη δημοπράτηση των έργων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μελέτη συντάχθηκε το Φεβρουάριο του 2008, δημοπρατήθηκε το Μάρτιο του ίδιου έτους (δύο φορές), χωρίς όμως ενδιαφέρον από κάποιο εργολάβο. Το Σεπτέμβριο του 2008 άλλαξαν οι τιμές και τελικά το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2009. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη πέντε μήνες αργότερα.
Το Γεφύρι Γαλανάδου
Η έναρξη εργασιών στο γεφύρι του Γαλανάδου, από το οποίο διέρχεται το 80% των οχημάτων του νησιού (στοιχεία από κυκλοφοριακή μελέτη) είναι πια γεγονός. Σύμφωνα με την υπογραφή της σύμβασης στις 23 Νοεμβρίου 2009, το έργο είναι προϋπολογισμού 523.605€, αναμένεται αν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν δύο λωρίδες κατεύθυνσης επί της γέφυρας και ο δρόμος από το παλιό γεφύρι θα διακοπεί. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα γίνει το παλαιό γεφύρι. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συντήρηση και αποκατάστασή του, γεφύρι που σύμφωνα με ενδείξεις και χρονολογία που βρίσκεται χαραγμένη σε λίθο, κατασκευάστηκε το 1877.

Δεν υπάρχουν σχόλια: