Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου στο "ΒτΝ"


Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης μιλάει στο «ΒτΝ» για τη διοικητική μεταρρύθμιση, την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, για τις νησιωτικές πολιτικές, αλλά και για την έδρα της Περιφέρειας.

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανοίξει ο διάλογος για τα γεωγραφικά όρια των Περιφερειών, όμως εσείς έχετε μπει για τα καλά στο χορό της διεκδίκησης της έδρας της Περιφέρειας, στη Ρόδο.
Υπάρχει μια κακώς νοούμενη άποψη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι η έδρα, αλλά να περάσουμε τις δεσμεύσεις για τις νησιωτικές πολιτικές, που αυτές μας βασανίζουν. Στη συνέχεια να δούμε το θέμα της έδρας. Αν εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, έχουμε συγκοινωνία και μεταφορές όπως στη στεριανή Ελλάδα, πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών στα νησιά, με τις ίδιες τιμές όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα τότε θα έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη. Πρέπει να παλέψουμε σαν Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων να αποτυπώσουμε στον Καλλικράτη αυτά που μας διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την νησιωτική αυτή ιδιαιτερότητα, όμως εμείς δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί. Έπρεπε να απειλήσουμε τους συναδέλφους της στεριανής Ελλάδας για να βάλουμε στα ψηφίσματα την αναγνώριση της νησιωτικότητας.

Ωστόσο, σας ενδιαφέρει η έδρα τα Περιφέρειας να μεταφερθεί στη Ρόδο;
Θεωρώ ότι λίγο ενδιαφέρει έναν ναξιώτη αν η έδρα είναι στη Νάξο ή στη Ρόδο, ή στον Πειραιά. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι στις έδρες των Νομαρχιών που συνενώνονται να υπάρχει αντιστοίχιση των υπηρεσιών, και αυτό μόνο για τις νησιωτικές περιοχές. Αν ανοίξει η συζήτηση για τα Διοικητικά όρια των Περιφερειών και επανορισθούν οι έδρες, τότε θα ζητήσουμε να δοθούν υπηρεσίες εκεί που υπάρχει αντικείμενο. Για παράδειγμα τα δάση είναι στα Δωδεκάνησα, δεν θα μπορούσε λοιπόν η Διεύθυνση Δασών να μην είναι στη Ρόδο. Ο κ. Μπάιλας καλώς κάνει και υπερασπίζεται με σθένος την έδρα στη Σύρο, όμως εκφράζω την πικρία μου, γιατί η δική μας απαίτηση θεωρείται κάτι το πρωτόγνωρο. Όπως αναγνωρίζω στις Κυκλάδες το δικαίωμα να διεκδικούν την παραμονή της έδρας στη Σύρο, θα ήθελα οι Κυκλαδίτες να μην είναι τόσο αρνητικοί και να βάζουν κόκκινη γραμμή…


Πληθυσμιακά τα Δωδεκάνησα υπερτερούν των Κυκλάδων. Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι;
Ο κόσμος κρίνει αν κάποιος είναι άξιος και ικανός, είτε είναι από τις Κυκλάδες, είτε από τα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι και από τους δύο Νομούς, που μπορούν να ηγηθούν ενός σχήματος που θα έχει εμβέλεια Νοτίου Αιγαίου. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποκλείεται κάποιος υποψήφιος, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων. Ο κ. Μπάιλας για παράδειγμα, είναι συνάδελφος που έχει τιμηθεί δύο φορές από τον Κυκλαδίτικο λαό, έχει δουλέψει και αγωνιστεί…
Όσο για τη διάθεση κονδυλίων, είναι αστείο να μιλάμε για ανισομερή διάθεση, αφού ήδη έχουμε συμφωνήσει και υπάρχει αναλογία της κατανομή τους, με ποσοστό 55% στα Δωδεκάνησα και 45% στις Κυκλάδες, άλλωστε θα υπάρχει προγραμματισμός από την αρχή. Απλά κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να παίζουν.

Υποψήφιος στον πρώτο ή στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης;
Αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογα με τι θα αποτυπωθεί στον Καλλικράτη. Εάν δεν είναι ελκυστική η ενασχόληση και δεν πάμε πραγματικά σε μια ανατροπή της σημερινής κατάστασης, το λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς.

Αν πάντως είστε υποψήφιος στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ πιθανόν να βρείτε αντίπαλο τον κ. Κόκκινο. Θα είναι εύκολος αντίπαλος, με δεδομένο ότι «δούλεψε» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Όντως ακούω ότι ενδιαφέρεται να ασχοληθεί. Φαντάζομαι άλλωστε ότι δεν θα γυρίσει στο σχολείο… Ο κ. Κόκκινος είχε μια ευπαρουσίαστη δραστηριότητα στο νησιωτικό χώρο. Μας προβλημάτιζε το πλουσιοπάροχο πρόγραμμα, το βλέπουμε όμως σήμερα, σε μια πατρίδα που καταρρέει. Είχα ενδοιασμούς που βρέθηκαν τόσα χρήματα, τα οποία δόθηκαν δεξιά και αριστερά. Εγώ δεν ήμουν αποδέκτης. Με το ζόρι τα έβγαζα πέρα και από άλλες πηγές. Τώρα πηγαίνω στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεν υπάρχει μία, ενώ πριν 6-7 μήνες χρήμα έρεε άφθονο. Έβλεπα αποφάσεις 2-3 εκ. ευρώ και έλεγα πως γίνεται, τη στιγμή που η Νομαρχία που έχει ευθύνη όλου του νομού δεν είχε πρόσβαση…Αν το κριτήριο των πολιτών είναι μόνο να ψηφίζουν αυτόν που δίνει έργα, τότε η Ν.Δ. δεν θα έχανε. Κυρίαρχο ρόλο παίζει η παρουσία και η ενασχόληση με τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: