Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Νηπιαγωγείο Φιλωτίου

Κόντρα εργολάβου-Δήμου
Για την παράδοση του Νηπιαγωγείου Φιλωτίου

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μπήκε ο πρώτος λίθος και θεμελιώθηκε το Νηπιαγωγείο Φιλωτίου, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει παραδοθεί στους Φιλωτίτες. Αντίθετα εργολάβος και Δήμος αδυνατούν να συνεργαστούν και να δώσουν λύση στο επίμαχο θέμα και να δώσουν το κτίριο προς χρήση. Να σημειώσουμε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό, εκκρεμεί η περίφραξη του περιβάλλοντα χώρου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το Φιλώτι, που όμως η κωλυσιεργία, η αδιαλλαξία και η μετάθεση ευθυνών αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έναρξη λειτουργίας του νηπιαγωγείου.
Παραθέτουμε την τελευταία αλληλογραφία για το θέμα, του εργολάβου κ. Νικ. Προμπονά και την απάντηση της επιβλέποντα μηχανικού του έργου κ. Πανταζίδη.

Τι λέει ο ανάδοχος κ. Προμπονάς, με έγγραφό του προς την Τεχνική Υπηρεσία και το Δήμο Δρυμαλίας
Παρακαλώ όπως ενεργήσετε, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί Δημοσίων έργων και με ευθύνη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σας στη οποία έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον ανάδοχο, να συντάξει θεωρήσει και εγκρίνει τους αντίστοιχους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών των πιο πάνω έργων, οι οποίοι εκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιβεβλημένες σύννομες και ρητές ως ορίζουν οι νόμοι, οφειλόμενες ενέργειες σας, να εκτελεσθούν άμεσα, προκειμένου τα πιο πάνω έργα να ολοκληρωθούν, παραδοθούν και εξοφληθούν χρηματικά.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Νικόλαος Προμπονάς



Τι απαντάει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Πανταζίδης
Η υλοποιούμενη εργολαβία του ομότιτλου υποέργου της πράξης του θέματος ξεκίνησε με την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης στις 30-6-2006, με προθεσμία ολοκλήρωσης 12 μηνών, ήτοι με προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης την 30-6-2007. Κατόπιν εγκριθεισών παρατάσεων (βάσει προεγκρίσεων της ΠΝΑ/ΕΔΑ) η προβλεπόμενη περαίωση μετατέθηκε αρχικά στις 12-9-2007 (αρ. Αποφ. 201/2006 Δημ. Συμβουλίου).
Κατόπιν του β΄ σχετικού (υποβολή προς έγκριση ΑΠΕ στην ΠΝΑ/ΑΔΕ εώς 20-11-08) δόθηκαν οι σχετικές εντολές στον εκπρόσωπο της αναδόχου Κ/ξιας, προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα στο αίτημα της ΠΝΑ/ΕΔΑ και να ολοκληρώσει το έργο προσκομίζοντας και τις τελικές επιμετρήσεις, ώστε να συνταχθεί από την Υπηρεσία ο Α.Π.Ε. του παραπάνω έργου, δεδομένης της λήξης του Προγράμματος.
Κατόπιν του γ΄σχετικού (υποβολή τελικού λογαριασμού στην ΠΝΑ/ΕΔΑ έως 15-5-09) δόθηκαν οδηγίες στον εκπρόσωπο της αναδόχου Κ/ξιας για την επίσπευση των διαδικασιών (προσκόμιση τελικών επιμετρήσεων, σύνταξη και έγκριση Α.Π.Ε και σύνταξη τελικού λογαριασμού). Ως εκ τούτου κατόπιν επιμετρήσεων του αναδόχου, συντάχθηκε ο 1ος και Τακτοποιητικός Α.Π.Ε , ο οπόιος υποβλήθηκε προς έγκριση στην ΠΝΑ/ΕΔΑ (δ΄σχετικό) περί διόρθωσης και επανυποβολής του ΑΠΕ (σύμφωνα με το συνημμένο φύλλο ελέγχου). Λόγω του ελάχιστου υπολειπόμενου χρόνικού περιθωρίου (πέρας προθεσμίας πληρωμών 30-6-09), αποφασίστηκε από κοινού με ΕΔΑ, η υποβολή λογαριασμού που θα αντιστοιχούσε στο 80% του συμβατικού ποσού, προκειμένου να μην απενταχθεί το ομότιτλο υποέργο της πράξης του θέματος, όπως και έγινε.
Αφού παρήλθε η λήξη του προγράμματος (30-6-09) δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προς ολοκήρωση του έργου εργασίες και ως εκ τούτου δεν προσκομίσθηκε άμεσα διορθωμένη η τελική επιμέτρηση των εργασιών έως το τέλος του 2009. Η σύνταξη του ΑΠΕ από τη Υπηρεσία κατέστη δυνατή τον Ιανουάριο του 2010, αν και εκκρεμούν ακόμη οι προαναφερθείσες εργασίες.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η αδυναμία του αναδόχου να ανταποκριθεί στις ισχύουσες προθεσμίες.
α. Του Ν.3669/08 περί υποβολής επιμετρήσεων σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 2.
Β. Του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αγαίου 2000-2006 έχει δημιουργήσει το πρόβλημα που ο ίδιος επικαλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: