Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ανυπαρξία ιδεών και οράματος στο Δήμο Δρυμαλίας

του Νικόλα Βασιλάκη

Κυρίαρχοι στόχοι της δημοτικής αρχής του Δήμου Δρυμαλίας, θα έπρεπε να είναι η συγκράτηση των κατοίκων στα χωριά και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της σε αρκετά θέματα, δυστυχώς οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ενημέρωση επί της ουσίας, αποκρύπτοντας στοιχεία και εμποδίζοντας να διατυπωθούν διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, γνωμοδότησαν θετικά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του καταστήματος Γ. Κουτελιέρη στο Χαλκί. Αποφάσισαν δηλαδή, με άρνηση της μειοψηφίας, να χορηγηθεί άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεων του Σούπερ Μάρκετ από τα 1.500 στα 2.300 τ.μ., για λειτουργία μικτού εμπορίου και επί πλέον κομμωτηρίου, φαρμακείου, κινητής τηλεφωνίας, μεζεδοπωλείου, καφετέριας κλπ δραστηριοτήτων.
Με την απόφαση τους αυτή η οποία βγήκε, όπως και για άλλες ύποπτες υποθέσεις, κάτω από την καθοδήγηση του δημοτικού συμβούλου Ν. Βλησίδη, παραβιάζονται βασικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία και από τον Ν3377/19-8-2005, όπου στο άρθρο 5, μεταξύ άλλων αναφέρεται. Για την έκδοση της άδειας λαμβάνονται υπόψη ιδίως, οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Αυτοί που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής τους, αφού άφησαν να αναγερθούν μέσα στον μοναδικό παραδοσιακό οικισμό τους οικοδομικά εκτρώματα, παράγκες και περιπτεροπέργκολες, ανέχθηκαν χωρίς αντίδραση τη τσιμεντοποίηση του Πύργου, σύμβολο του οικισμού, συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τη κακοποίηση και σταδιακή ερήμωση του τόπου τους. Πως να μην ερημώσει το Χαλκί και να ακολουθήσουν και τα άλλα χωριά με τέτοιες επιχειρήσεις. Την εποχή που με το ζόρι αντέχουν και μένουν στα χωριά τους μικροεπαγγελματίες και αποκτούν κάποιο μικροεισόδημα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, έρχεται ο δήμος και με τις πράξεις του ενθαρρύνει την εξαφάνιση τους, με την λειτουργία όλων σχεδόν των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε ένα μέρος και από ένα επιχειρηματία. Ποιος θα κυκλοφορεί πια στα σοκάκια των χωριών μας όταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει για όλες σχεδόν τις εμποροεπαγγελματικές συναλλαγές τους να πηγαίνουν σε κάποιο αστικού τύπου συγκρότημα έξω από τον οικισμό τους. Ποιες σκοπιμότητες δεν τους επιτρέπουν να καταλάβουν ότι στα χωριά μας η μια μικροδραστηριότητα βοηθάει την άλλη και όλες μαζί δημιουργούν ένα ιστό ζωντάνιας, αναδεικνύουν τις ομορφιές των οικισμών, προσελκύουν τους επισκέπτες και ισχυροποιούν την κοινωνική συνοχή και επαφή μεταξύ των κατοίκων. Πως για τη διάνοιξη μιας γεώτρησης στ’ Απεράθου ζήτησαν να γνωμοδοτήσει το Τοπικό Συμβούλιο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα ούτε καν ρωτήθηκε το Τ.Σ. Χαλκείου. Μα είναι γνωστό ότι εκεί αποφασίζει ο ένας για όλους τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: