Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Προϋπολογισμός Δήμου Νάξου 2010

Το χρηματικό υπόλοιπο αυξάνεται

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός για το 2010. Νωρίτερα κόπηκε η πίτα και το φλουρί του Δήμου έπεσε στον κ. Δημήτρη Φραγκίσκου, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας(ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι καλά και να έχει τη τύχη με το μέρος του). Μια ώρα αργότερα άρχισε η συζήτηση άλλων 16 θεμάτων, σε ξεχωριστή συνεδρίαση, έτσι για να τηρηθεί τυπικά το γράμμα του νόμου που θέλει η συζήτηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε μία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό.
Με μια γρήγορη ανάγνωση των κωδικών και σχετική επεξήγηση των όρων ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία. Ελάχιστοι από τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους τοποθετήθηκαν επί της ουσίας σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας, αφού ως γνωστό ο Προϋπολογισμός ενός φορέα είναι αυτός που καθορίζει και τη πολιτική του για τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας πολλές φορές δεσμεύσεις και για τα επόμενα. Ο κ. Βασίλης Ραπτάκης ψήφισε μόνο τον κωδικό που αφορούσε μισθούς, μετακινήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, άδειες των υπαλλήλων και τον προϋπολογισμό των Νομικών Προσώπων, καταψήφισε δε τον υπόλοιπο προϋπολογισμό. Ο κ. Αργύρης Ανεβλαβής από την ελάσσονα αντιπολίτευση έκανε μία επί της ουσίας τοποθέτηση, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συζήτησης και διεξοδικής διαβούλευσης και μετά να πηγαίνουν στη Δημαρχιακή και στον προϋπολογισμό όσα κριθούν εξ αυτών σοβαρά θέματα και γενικού ενδιαφέροντος». Ο κ. Μανώλης Πολυκρέτης αναφέρθη στα έξοδα παράστασης, επιδόματα, κ.λ.π., δαπάνες που εισπράττουν όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν τακτικό μισθό και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, βάζοντας όχι νομικό αλλά ηθικό θέμα των αποζημιώσεων, λέγοντας ότι θα στείλει το θέμα στον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο κ. Κώστας Καπίρης έβαλε θέμα ανακολουθίας μεταξύ έργων αποφασισθέντων από προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια και έργα που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό. Άναψε η κόντρα μεταξύ του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιώργου Καραμανή και κ. Κώστα Καπίρη, παίρνοντας την απάντηση από τον κ. Καραμανή «εσύ είσαι η αιτία την μη υλοποίησης έργων στο Δήμο, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και τώρα κόπτεσαι για έργα; Η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά, ενώ η μείζονα μειοψηφία καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Από το Β.τ.Ν. ο κ. Θανάσης Καραβίας παρατήρησε ότι σε ένα προϋπολογισμό τους πολίτες ενδιαφέρει η αποτύπωση της πολιτικής βούλησης του προϋπολογισμού, σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως νεολαία, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, περιβάλλον, δημόσια έργα, ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού, των 20 εκ. ευρώ και όχι ψυχροί αριθμοί τους οποίους ελάχιστοι καταλαβαίνουν. Επίσης ότι δεν φαίνονται τα ταμειακά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών.
Μια σημαντική παρατήρηση πάντως, από μια σύντομη ανάγνωση της συνολικής κατάστασης του προϋπολογισμού 2010 είναι το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενου έτους ύψους 5.800.000 ευρώ καθώς και οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις 3.161.008 ευρώ. Οι δύο αυτοί κωδικοί αποδεικνύουν την χαμηλή απορροφητικότητα που παρατηρείται στο δήμο, ο οποίος εμφανίζει αδυναμία να εκτελέσει τα έργα που έχει προγραμματίσει και γενικά να διαχειριστεί ακόμη και τα δικά του έσοδα. Οι «διαμορφωθείσες» επενδύσεις στις 11/12/2009 με ποσό 7.504.473 ευρώ σε αντιδιαστολή με τις «ενταλθείσες» στην ίδια ημερομηνία που ανέρχονται σε 2.060.893 ευρώ δείχνουν μια απόκλιση 5.443.580 ευρώ, δηλαδή περίπου 70% από το στόχο σε έργα, μελέτες, αγορές κτιρίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πληρωμές ΠΟΕ αφού σε αποδόσεις και προβλέψεις υπάρχει μια διαφορά 68%.
Στις εισπράξεις των παρελθόντων οικονομικών ετών εμφανίζεται μία αδυναμία (ή ίσως και απροθυμία) να εισπράττονται οι υποχρεώσεις πολιτών που συμπεριφέροντε με ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Το γεγονός βέβαια δημιουργεί ανισότητες και γεννά ευθύνες.
Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι παραμένει το συνεχώς διευρυνόμενο ταμειακό υπόλοιπο που έχει αγγίξει τα 6.000.000,00 ευρώ και δεν αναμένεται να μειωθεί αφού κάτι τέτοιο ομολογείται από τις προβλέψεις στον κωδικό «Τόκοι από χρηματικές καταθέσεις» που ανέρχεται στα 130.000,00 ευρώ έναντι του ίδιου ενταλθέντος ποσού για το προηγούμενο έτος (132.468,42). Αν σκεφθεί μάλιστα κανείς ότι στην αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος είχε εκφράσει το παράπονο ότι δεν βρήκε χρήματα στα ταμεία του Δήμου, τότε ο μέσος όρος αύξησης του ταμειακού υπολοίπου είναι περίπου 2.000.000,00 ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: