Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αναδρομές

Αναμένομεν
Η άφιξις του κ.κ. Νομάρχου και Δημάρχου εις Αθήνας, η σύσκεψις των μετά του κ. Υπουργού Συντονισμού, η εν συνεχεία κάθοδος τούτων μετά του κ. Νομομηχανικού εις Νάξον, ουδέν άλλο μαρτυρούν ή την αφύπνισιν των εκ της χειμερίας νάρκης εις την οποίαν μακαρίως είχον ριφθή. Τα εκρηκτικά ζητήματα της Νάξου, τα οποία αναμένουν άμεσον και ριζικήν αντιμετώπισιν, πρέπει να προβληθούν εις τούτους υπό των αρμοδίων παραγόντων της Νάξου, οι οποίοι δεν είναι ανεύθυνοι δια την υπάρχουσαν κατάστασιν. Ειλικρινώς ευχόμεθα η υπό της συσκέψεως αρξαμένη προσπάθεια να στεφθή υπό επιτυχίας και ημείς πρώτοι θα την χειροκροτήσωμεν. Ίδωμεν.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Το Γυμνάσιον Τραγαίας
Η αναφυείσα έρις περί της τοποθεσίας του υπό ανέγερσιν Γυμνασίου Τραγαίας είναι άσκοπος και πολύ φοβούμεθα ότι οφείλεται εις πολιτικήν σκοπιμότητα ή μικρόψυχον συμφεροντολογικόν υπολογισμόν. Οι αρόδιοι παράγοντες απηλλαγμένοι πάσης ιδιοτελείας ή απαράδεκτου μικροπολιτικής νοοτροπίας οφείλουν με μοναδικόν γνώμονα την καλλιτέραν εξυπηρέτησιν των αναγκών του Γυμνασίου, να προβούν εις την επιλογήν της τοποθεσίας.
Το Γυμνάσιον είναι ένα έργον που θα μείνη, ενώ τα πάθη παρέρχονται. Θα είναι ολέθριον υπό την επήρειαν εμπαθείας, το κτίριον να ανεγερθεί εις ακατάλληλον τόπον. Απαιτείται επομένως περίσκεψις και προπάντων αγάπη εις αυτόν το ιερόν Τέμενος εις του οποίου τα θεμέλια δεν επιτρέπεται να ριφθή η δυναμίτις της πολιτικής συναλλαγής. Εφ ω και εφιστώμεν την προσοχήν.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Εμπαιγμός
Την 10ην Φεβρουαρίου αφίχθη εις Αθήνας επιτροπή Σμυριδεργατών δια τα φλέγοντα θέματα τα οποία τους απασχολούν. Η πρώτη τους ενέργεια υπήρξε η μεταβίβασις εις τον ιδιαίτερον του κ.Υπουργού με σκοπό να επιτύχουν τη μετ’ αυτού συνάντησιν. Δυστυχώς παρήλθον εννιά ημέραι αόκνων προσαπαθειών χωρίς να επιτεύχθη το ποθούμενον. Σημειωτέον ότι εν μέλος της επιτροπής είναι δεδηλωμένος φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Υπουργού, δι’ αυτό άλλωστε και ήλθεν. Είναι το ολιγότερον απαράδεκτος ο πολυήμερος εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων, εμπαιγμός που ευλόγως είχεν δυσμενέστατον αντίκτυπον εις όλους τους συμπατριώτας μας.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Στις εφημερίδες εδημοσιεύθη το επιτελεσθέν έργο της πολιτικής Αεροπορίας κατά το 1959. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ιδρύθη νέος αερολιμήν εις Λήμνον και έγιναν προκαταρκτικαί εργασίαι δια την δημιουργία αερολιμένων εις Κω, Κάρπαθον, Κεφαλληνίαν κ.τ.λ.. Ευλόγως θυμηθήκαμε το μακαρίτικο αεροδρόμιο της Νάξου που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται κοντά στο χωριό Σαγκρί. Άλλα νησιά γιατί να έχουν αεροπορική συγκοινωνία και η Νάξος να στερείται; Όταν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι το αεροπλάνο γραμμής Ρόδου κάλλιστα μπορούσε να προσγειώνεται στη Νάξο, δικαιολογημένα απορεί γιατί η προ δεκαετίας και πλέον πομπωδώς αναγγελθείσα δημιουργία αεροδρομίου ήταν…αεροκουβέντες.
Από τη στήλη «Η σκοπιά μας», της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 3/19-02-1960

Κλοπή ως πανώλης
Ως άλλη πανώλης εμποιούσα φόβον τοις ανθρώποις και επισκεπτομένη απ’ άκρου εις άκρον τούτους, ούτω και η κλοπή εις την νήσον μας ολόκληρον ανεπτερώθη επί φόβω απάντων ημών. Η προς ταύτην κλίνοντες και φύσει τολμητίαι ήρξαντο του επονειδίστου έργου των και εις αυτήν την πόλιν μας δεχθείσαν δύο κρούσματα κλοπής κατά την παρελθούσαν Δευτέραν. Και το μεν πρώτο εγένετο εν τω εξώστη της οικίας του εργολάβου του λιμένος μας κ. Λεονταρίτου επί ενός ολοκλήρου χοιρομερίου, το δε δεύτερον εν τω κεντρικώ καφενείω του συμπολίτου μας Εμμ. Βιλαντώνη παθόν αβαρίαν πάντων των πακέτων καπνού και πέντε η εξ δραχμών εις χαλκόν. Καλή αρχή!!! Πιστεύομεν όμως ότι οι κύριοι αυτοί θα δώσωσιν όσον ούπω λόγον των πράξεών των…
Ελπίζομεν ότι τα γραφόμενά μας θέλουσιν επισπάσει την προσοχήν των αρμοδίων και ότι θέλουσι σπεύσει ούτοι να διορθώσωσι το προσγενόμενον αδίκημα εις τους κατοίκους του Δήμου Βίβλου.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 33/17-02-1902

Δεν υπάρχουν σχόλια: