Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

14ο Συνέδριο ΕΝΑΕ

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ν.Α.Ε.
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ( Ε.Ν.Α.Ε.), μάλλον το τελευταίο και στο οποίο κυριάρχησε το σχέδιο « Καλλικράτης».
Προφανώς το λόγο είχαν οι αιρετές Περιφέρειες, σε αντιδιαστολή με το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που τον λόγο είχαν οι νέοι Δήμοι.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου, αλλά και στον προθάλαμο, το ενδιαφέρον όλων ήταν έκδηλο. Τέσσερις λέξεις ήταν συνεχώς στο στόμα τους. Δομές, Αρμοδιότητες, Πόροι, Χωροταξία. Σε αυτές τις λέξεις επικέντρωναν τους προβληματισμούς τους, αναφορικά με το προσχέδιο που έδωσε η Κυβέρνηση για την νέα Διοικητική μεταρρύθμιση.
Όλοι οι ομιλητές (Πολιτικοί, Νομάρχες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Νομαρχιακές Παρατάξεις) αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο στην ιδέα της Διοικητικής μεταρρύθμισης, είπαν ότι το σχέδιο διαβούλευσης είναι προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως είναι γενικό και θα πρέπει να τύχει εξειδίκευσης και αυτή πρέπει να προέλθει μέσα από διαβούλευση . Μάλιστα ορισμένοι είπαν ότι εάν στο τελικό κείμενο δεν προστεθούν οι αποφάσεις των συνέδριων θα πρέπει η ΕΝΑΕ να μπλοκάρει τον διάλογο.
Στις ομιλίες διατυπώθηκε από όλους η θέση ότι η Νομαρχίες δεν θα πρέπει να παύσουν να είναι διοικητικοί θεσμοί και ότι θα πρέπει να διατηρηθούν στην νέα δομή των αιρετών περιφερειών ως Διοικητικές υπηρεσίες κοντά στους πολίτες. Διαφάνηκε ότι η Ε.Ν.Α.Ε. και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. θα φάνε τα μουστάκια τους για το ποιες αρμοδιότητες των Νομαρχιών θα παραμείνουν στις Περιφέρειες και ποιες θα πάνε στους νέους Δήμους.
Επισημαίνονται σε τίτλους τα σπουδαιότερα σημεία από τα συμπεράσματα.
Προσδιορισμός ρόλου Κεντρικής Διοίκησης. Απόλυτο προσδιορισμό αρμοδιοτήτων των επιπέδων αυτοδιοίκησης και οριοθέτηση συνεργασίας των δύο βαθμών. Κοστολόγηση αρμοδιοτήτων και εξασφάλιση των πόρων. Δημιουργία χάρτη ανθρώπινου δυναμικού. Σύνταξη κώδικα. Διαμόρφωση αρχών για την δημιουργία ισχυρών νησιωτικών πόλων στα νησιωτικά συμπλέγματα. Η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών χώρων απαιτεί διαμορφωμένο μοντέλο διοίκησης- αυτοδιοίκησης και ειδικές πολιτικές.
Διαφαίνεται θερμός και ενδιαφέρων διάλογος των τριών συνομιλητών ( Υπουργείου, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ). Ας ελπίσουμε ότι θα είναι για το καλό μας.
Κ. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: