Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νάξου κ. Νίκο Μαράκη


Ποια η άποψή σας για τον Καλλικράτη;

Καταρχήν, όπως έχουμε εκφράσει και μέσω των οργάνων μας, της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ είμαστε υπέρ της συνένωσης των Δήμων με τη νέα αρχιτεκτονική δομή. Για το νησί μας θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος, ενισχυμένος και δυναμικός Δήμος, που θα μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού. Κάθε νέο εγχείρημα που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες δομές έχει πάντα τις δυσκολίες του. Αυτές εστιάζονται στην οριστικοποίηση των δεδομένων με κώδικες, νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να γίνει η εφαρμογή του νέου εγχειρήματος. Όσο για τις οικονομικές εξασφαλίσεις έχω ήδη πεισθεί ότι θα αποδοθούν στους Δήμους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ομαλή εφαρμογή του Καλλικράτη, με δεδομένη την εμπειρία από την εφαρμογή του Καποδίστρια;

Σοβαρός παράγοντας θα είναι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το νέο εγχείρημα, να έχουν θετική γνώμη και αντίληψη για τον Καλλικράτη, να τον έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί και να έχουν την εμπειρία παρόμοιων εφαρμογών, όπως π.χ. του Καποδίστρια. Προκειμένου να βηματίσει ορθά ο Καλλικράτης πρέπει οι διαχειριστές του να είναι οι άνθρωποι που τον έχουν αναγνωρίσει, εκτιμήσει και υποστηρίξει. Η εφαρμογή του χωρίς επιπτώσεις στις κοινωνίες είναι θέμα διαχείρισης.


Το προσχέδιο του Καλλικράτη προβλέπει ανεξάρτητες υποψηφιότητες, έμμεση εκλογή για τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων και μείωση των μελών των Τοπικών Συμβουλίων. Είστε υπέρ των καινοτομιών αυτών;

Κάθε Δημότης θα έχει δικαίωμα να μπαίνει στη λίστα για την εκλογή του. Νομίζω ότι αυτό είναι θετικό. Δίνει το δικαίωμα μιας δημοκρατικότερης αντιπροσώπευσης, και ενασχόληση οποιουδήποτε θέλει να είναι ανεξάρτητος από τις δημοτικές παρατάξεις. Η μείωση των μελών δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς σήμερα η άποψη και απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων είναι γνωμοδοτική και η διαχείριση γίνεται από το θεσμοθετημένο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια, οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων θα είναι ενισχυμένες. Αρνητικό όμως και θα πρέπει να επανεξετασθεί είναι η έμμεση εκλογή του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται και παίρνει πλεονεκτήματα από την τοπική κοινωνία θα πρέπει αυτοδίκαια να ορίζεται ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και όχι να μπαίνει στην κρίση του ολιγομελούς συμβουλίου.

Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα γεωγραφικά όρια των Δήμων, μάλιστα στην περίπτωση της Νάξου υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα μικρά νησιά του Επαρχείου μας.
Μία από τις σκέψεις πράγματι είναι να ενταχθούν στο Δήμο Νάξου και τα μικρά νησάκια, οι δορυφόροι, όπως λέμε. Η θέση μας είναι τα νησιά να παραμείνουν στην αυτονομία τους και θεσμοθετημένα να εξυπηρετούνται στα τεχνικά και οικονομικά θέματα από το Δήμο της Νάξου. Είναι δύσκολο να δημιουργήσουν Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, κατά συνέπεια θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από μεγαλύτερους και οργανωμένους Δήμους.

Ο κ. Μανώλης Γλέζος εξέφρασε την άποψη η Απείρανθος να μείνει ανεξάρτητη Κοινότητα. Πως το σχολιάζετε;
Αν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το κοινό αίσθημα των Απεραθιτών και αν η επιθυμία τους εκφράζεται μέσω των θέσεων του Μαν. Γλέζου, ενδεχομένως δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως, με βάση το νέο σχεδιασμό, που προβλέπει ένα τρόπο διαχείρισης με ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αναγκαίες υποδομές που θα δείξουν τους Δήμους ως νέα και ισχυρά κυβερνεία στην περιοχή τους, δεν νομίζω ότι θα είναι εφικτό.

Ας περάσουμε όμως και στις προεκλογικές διεργασίες. Ο κ. Κόκκοτας και ο κ. Μαργαρίτης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του ενιαίου Δήμου.
Στο διάστημα που ακολουθεί θα ακουστούν και άλλα πρόσωπα και άλλες κινήσεις. Είναι θεμιτό και Δημοκρατικό, άλλωστε η παλαίστρα είναι ανοικτή και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει και να αγωνιστεί. Διέπεται βέβαια από κάποιους κανόνες, όπως η ιστορία, η ηθική, οι αξίες, η συνέπεια και εν κατακλείδι η απόφαση του κυρίαρχου λαού. Κάποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Ο κ. Μαργαρίτης είναι ένα καλό παιδί, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η καλοσύνη. Χρειάζεται εμπειρία, ειδικά τώρα με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Επειδή όμως το φάσμα των υποψηφιοτήτων και της οργάνωσης μιας Δημοτικής Παράταξης είναι πολύ μεγάλο, πιστεύω ότι θα υπάρχουν δυσκολίες να δημιουργηθούν τελικά παραπάνω από δύο σχήματα.

Αρκετός κόσμος, ακούγοντας τις πιθανές υποψηφιότητες, θεωρεί καλό «σχήμα» τον κ. Κόκοτα Δήμαρχο και εσάς Αντιδήμαρχο.
Και γιατί όχι να είναι Αντιδήμαρχος ο κ. Κόκοτας; Αφού επιθυμεί να συνδράμει γιατί δεν είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό μας; Σε κάθε περίπτωση, όποιος είναι ενδιαφερόμενος και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με φημολογία, δεν θα δώσει χρίσμα σε μικρούς Δήμους.
Θα μείνουν φήμες.

Δύο νέα πρόσωπα ανέλαβαν τα ηνία των Νομικών Προσώπων του Δήμου, στο ΔΑΚ ο κ. Μαργαρίτης και στο Λιμενικό Ταμείο ο κ. Μανωλάς. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, έγινε λόγος για αρκετές παρασκηνιακές πιέσεις. Οι επιλογές αυτές αποτελούν δέσμευση προς την παράταξή σας και για τις Δημοτικές εκλογές;
Καταρχήν δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκα πιέσεις, αλλά διαφορετικές προτάσεις και απόψεις. Μέσα από τη συζήτηση λύνονται αρκετά προβλήματα. Όσο για τις επιλογές, δεν προσπαθώ να σηματοδοτήσω κάτι. Ο κ. Μανώλης Μανωλάς είναι άνθρωπος που έχει μια ιστορία στην Αυτοδιοίκηση και μια σοβαρή σχέση με τη διαχείριση. Επί πλέον είναι εκπρόσωπος του Δήμου Δρυμαλίας, όπου υπάρχουν αρκετές ανάγκες και προγραμματισμένες παρεμβάσεις περιφερειακά του νησιού, όπως στο Λυώνα, τη Μουτσούνα, τον Απόλλωνα, το Αλυκό, στο Βόλακα κ.α.. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσει και για την καθημερινότητα της λιμενικής ζώνης.
Όσο για τον κ. Μαργαρίτη, είναι εξαιρετικός άνθρωπος και Δημοτικός Σύμβουλος, εμπλαίκεται με τα κοινά, έχει χρόνο και ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την προεδρεία του ΔΑΚ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: