Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Μανόλης τ Απεράθου Ο Μανώλης του κόσμου


Έτσι έγραφε το φυλλάδιο, που τύπωσαν Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Ο Σύλλογος Ναξίων Αγίων Αναργύρων , με το οποίο προσκαλούσαν τον κόσμο σε μια εκδήλωση, για να τιμήσουν τον Μανόλη Γλέζο.
Εάν όμως έπρεπε να εξειδικεύσουν τον τίτλο της πρόσκλησης έπρεπε να συμπληρώσουν « Ο Μανόλης των Γλωσσολόγων, των Γεωλόγων , των Δημοσιογράφων , των Αυτοδιοικητικών , των Πολιτικών , των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης , των αγωνιστών για την ειρήνη την δημοκρατία και ενάντια στην αδικία και την εξαθλίωση.
Όλες τις παραπάνω πτυχές της προσωπικότητας του Μανόλη Γλέζου προσπάθησαν οι διοργανωτές να ξεδιπλώσουν , σε μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση στην οποία ο κόσμος ανταποκρίθηκε, με άξιους ομιλητές. Για τον γλωσσολόγο Γλέζο μίλησε ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, για τον γεωλόγο Γλέζο μίλησε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Μαριολάκος, για τον δημοσιογράφο Γλέζο μίλησε ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης, για τον Αντιστασιακό Γλέζο μίλησε το στέλεχος της Ε.Δ.Α και συντρόφισσα κ. Γιούλια Λιναρδάτου , για τον αγωνιστή και αυτοδιοικητικό Γλέζο μίλησε η φιλόλογος κ. Σοφία Κατσουρού.
Οι ομιλίες ενδιάμεσα διανθίστηκαν με ποιήματα και τραγούδια , με περιεχόμενο την ζωή και τις δράσεις του Μ. Γλέζου, που έγραψαν Η Σταμάτα Σταυριανού και ο Νίκος Σαρρής.
Οι ομιλίες έκλεισαν με τον τιμώμενο ο οποίος με τον μεστό ,γλαφυρό, αιρετικό, λόγιο και περιεκτικό λόγο του ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους διοργανωτές, αλλά σχολίασε και την σημερινή πραγματικότητα.
Στην συνέχεια αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Αγίων Αναργύρων και του απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες από την Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων και τον πρόεδρο του Συλλόγου.
Παραβρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμούς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνης, η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων και Νάξου. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικοί Ινστιτούτου, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, Πρόεδροι Ναξιακών Συλλόγων, μέλη του Δ. Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. Πρόεδροι άλλων Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα των διοργανωτών.

Ένα από τα ποιήματα που απαγγέλθηκαν

Τσοι λαοί όλοι συγκίνη
σε η πράξη σας εκείνη

θα θυμούνται για πολύ
αιώνες την ακρόπολη

τη σημαία κατεβάσα
σι και δόκασι ανάσα

ήταν μήνυμα τρανό
εκείνο για τον Γερμανό

οι λαοί πείρασι δύνα
μη πολή τα χρόνια κείνα

στείλατε ελπίδας όρα
μα σ ολόκληρη τη χώρα

θα πομείνεις με τον Σάντα
κορυφαίοι του σαράντα

αψηφήσατε κινδύνους
τους σκληρούς καιρούς εκείνους

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα και στην Ποταμιά




Με μεγαλοπρέπεια και μεγάλη κοσμοσυρροή πιστών τιμήθηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου σε διάφορες περιοχές του νησιού, στα περισσότερα (ή και σε όλα τα) δημοτικά διαμερίσματα της Νάξου (πχ. Στον Κινίδαρο, στο Σαγκρί, στα Ύρια κλπ.).
* Στη Χώρα της Νάξου εόρτασε ο Ναός που βρίσκεται πλησίον του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νάξου. Επίσης εόρτασε και ο Άγιος Γεώργιος της περιοχής της ακτής Γρόττας.
* Μεγαλοπρεπής ήταν και ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου και στην Ποταμιά της Νάξου, όπου ο φερώνυμος Ναός είναι και ενοριακός Ναός της Μεσαίας Ποταμιάς (ή «Πλατανακιού»).
Στη θεία λειτουργία ιερούργησε ο εφημέριος της Ποταμιάς και Αρχιερατικός Επίτροπος της εκκλησιαστικής περιοχής «Ναξίας» πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Γρυλλάκης.
Στο ψαλτήρι αποδόθηκαν μελωδικά οι εκκλησιαστικοί ύμνοι από ομάδα ιεροψαλτών με επικεφαλής τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτριο Παπάνη και με συμμετοχή και των κ.κ. Στυλιανού Μαϊτού, Γιώργου Ν. Μαϊτού, Γιάννη Λογαρά κ.ά.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση εικόνων και ιερών συμβόλων στα γραφικά δρομάκια του χωριού πλάϊ στην καταπράσινη φύση και επ’ ολίγον και στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Ποταμιάς-Τραγαίας.

Γιάννης Λογαράς

16 χρόνια χωρίς τον Γ. Γεννηματά...


“Eγώ πιστεύω στο όραμα, εγώ πιστεύω στο όνειρο,
ξέρω ότι δεν θα γίνει επί ημερών μας,
ξέρω ότι αυτό θα ανήκει στα παιδιά των παιδιών μας,
αλλά πιστεύω σ’ αυτό ,
λένε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και της Ελλάδος είναι απρόσμενο,
εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι γι’ αυτούς που δεν προβλέπουν,
γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν,
και τα δύο, γι’ αυτούς που δεν έχουν όνειρο.
Θέλω να ’μαι απ’ αυτούς που έχουν όνειρο,
που έχουν όραμα και θέλουν ναι γίνει πράξη το όραμά μας.’’


Έρχονται φορές που αναζητάς να γράψεις δυο λόγια, για να σχολιάσεις, να σατιρίσεις, να πεις τις σαχλαμάρες σου. Και κει επάνω βρίσκεις μπροστά σου τα λόγια που είπε κάποιος μεγάλος, κάποιος τρανός και παγώνεις, κάνεις ένα βήμα πίσω γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο να γράψεις από αυτό που έχεις μπροστά σου: Τα λόγια ενός άλλου. Αυτός ο άλλος, ο μεγάλος, ο τρανός που δεν μπορώ να μη σας μεταφέρω τα λόγια του, αυτά που βρήκα γραμμένα σε ένα δελτίο τύπου μιας Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός που οραματίστηκε, που ενέπνευσε, που δούλεψε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του για την πατρίδα, για την Δημοκρατία, για τα όνειρα και τις ιδέες του. Είναι αυτός ο πολιτικός που η επίκληση του ονόματός του διαψεύδει όποιον συκοφάντη της πολιτικής και της Δημοκρατίας λέει αβίαστα «όλοι τους είναι ίδιοι».
Όσο και αν είναι λίγοι αυτοί που μοιάζουν στο Γιώργο Γεννηματά, όσο και αν λιγοστεύουν μέρα με την ημέρα, θα υπάρχουν πάντα για να αποδεικνύουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι υπηρέτες του Λαού και της Πατρίδας.
Σ.Ε.Φ.

ΑΜΠΕΛ...ΣΟΦΙΕΣ 62

ΑΤΑΚΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο σύλλογος Ναξίων Αγίων Αναργύρων με τον τοπικό Δήμο για να τιμήσουν τον Μανόλη Γλέζο, μίλησαν πολλοί. Μερικές
«ατάκες» από τις ομιλίες είναι άξιες επισημάνσεων ορισμένες που κρύβουν μεγάλες αλήθειες. Τις παραθέτω.

Απόστολος Κακλαμάνης. « Μανόλη Γλέζο εσύ το καθήκον σου το έκανες με τον καλύτερο τρόπο, κατέβασες την Γερμανική σημαία. Την σημαία της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της συναλλαγής εμείς θα μπορέσουμε να την κατεβάσουμε?» !!!

Χρήστος Πασαλάρης. « Με τον Μανόλη είμαστε της Σχολής του Καραγιώργη και δουλεύαμε στον ριζοσπάστη. Για να βρούμε την είδηση και να την διασταυρώσουμε τρέχαμε, τρέχαμε πολύ. Σήμερα όχι μόνο τρέχουν, αλλά άλλοι τα παίρνουν για να ομιλούν και άλλοι τα παίρνουν για να σιωπούν». !!

Μανόλης Γλέζος. « Σήμερα βλέποντας τα δελτία ειδήσεων, βλέπουμε ειδήσεις; Αντί να λένε την είδηση και να κάνουν επισημάνσεις για την είδηση, ξεκινούν με σχόλια για την είδηση και μπορεί μετά να πουν την είδηση».

ΦΩΣΤΗΡΕΣ
Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχει απασχολήσει δύο φορές μέχρι σήμερα σε συνεδριάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας. Αντίθετα κουβέντα ακόμη δεν έχει γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου. Δύο συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από αυτό το σχόλιο:1) Η διαβούλευση γίνεται “of the record” σε κλειστές συνεδριάσεις των παρατάξεων ή διαφόρων ομάδων και 2) Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νάξου τα μελέτησαν, τα κατάλαβαν, τα αφομοίωσαν και απομένει να επανεκλεγούν και να τα εφαρμόσουν.!!! Μπράβο παλικάρια μου…!!! Φωστήρες σας βρίσκω!!!

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ
Πολύς ντόρος για τα δρομολόγια που δεν γίνονται στη Νάξο, ύστερα από την αφορμή που έδωσε το κόψιμο του δρομολογίου του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ». Ακαριαία … έδρασαν οι φορείς, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση γιατί οι ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει από τον Οκτώβριο. Σε γειτονικά νησιά δεν υπάρχουν ανάλογου μεγέθους προβλήματα γιατί εκεί ζουν «παιδιά φρονίμων»…Ο προγραμματισμός και η διορατικότητα κινδύνων και ευκαιριών είναι για τη Νάξο άγνωστες λέξεις.
Εδώ πέφτουμε σε λήθαργο και χειμερία νάρκη για μήνες και καμιά φορά για χρόνια…!!!

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να σχηματίζουν τα ψηφοδέλτιά τους. Συνεχείς οι προσεγγίσεις και οι βολιδοσκοπήσεις αλλά ο βαθμός ανταπόκρισης δεν είναι ικανοποιητικός παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, όπως π.χ. 80% που δήλωνε προ καιρού ο Ν. Μαράκης. Μεγάλη πάντως αποδοχή φαίνεται να έχει ο Θ. Γρυλλάκης στην κοινωνία, ενώ ο Μ. Μαργαρίτης προσπαθεί να συσπειρώσει τις κομματικές δυνάμεις της Ν.Δ.
Η τάση πάντως των νέων είναι να ζητούν υπερκομματικά και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

"Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" θα είναι η νέα ονομασία του Δήμου μας

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα είναι η νέα ονομασία του Δήμου μας, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα μικρά νησιά του Επαρχείου, η Σχοινούσα, η Δονούσα,
η Ηρακλειά και το Κουφονήσι, όπως ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών κ।Γιάννης Ραγκούσης। Αυτή είναι και η μοναδική συνένωση νησιών σε ενιαίο Δήμο,
ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εφαρμόστηκε η αρχή κάθε νησί και Δήμος। Στις Κυκλάδες θα συσταθούν 19 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ η Σύρος θα έχει τη σύνθετη ονομασία Δήμος Σύρου – Ερμούπολης। «Μόνο τα μικρά νησιά τα οποία εξυπηρετούνται από άλλοτε νησιωτικούς Δήμους και διαθέτουν απρόσκοπτη τακτική επικοινωνία με την έδρα τους, συνενώνονται με αυτόν» τόνισε ο κ. Ραγκούσης και συνέχισε «η πολυδιάσπαση μιας περίκλειστης εδαφικής ενότητας όπως είναι ένα νησί, δημιουργεί πολύ σοβαρές διοικητικές δυσλειτουργίες και απώλειες πόρων. Οι νησιωτικοί Δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», γιατί πέρα από τις αρμοδιότητες των ηπειρωτικών καλλικράτειων Δήμων, αποκτούν ακόμη περισσότερες, γίνονται έτσι Δήμοι - κυβερνεία, που συγκεντρώνουν ευρύτατες εξουσίες, αρμοδιότητες». Όσο για τη χωροταξία των αιρετών Περιφερειών, συγκροτούνται στα όρια των σημερινών 13 διοικητικών Περιφερειών, κατά συνέπεια οι Κυκλάδες και η Νάξος θα υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η θητεία των αιρετών γίνεται πενταετής και οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα διεξάγονται μαζί με τις Ευρωεκλογές, αρχής γενομένης από το 2014. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο πάντοτε βεβαίως των αρχών που έχουμε από την αρχή κιόλας θέσει γι' αυτό». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Ραγκούσης, οι 910 Δήμοι και οι 124 Κοινότητες που υπάρχουν σήμερα συνενώνονται σε 333 έως 343 Δήμους. Οι 57 Νομαρχίες και τα 19 Επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες και οι 13 κρατικές Περιφέρειες αντικαθίσταται με τη σειρά τους από 7 αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους μισούς περίπου. Επίσης οι 195 θέσεις Αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές Αντιπεριφερειαρχών και οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους.Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000
θέσεις. Μόνο δε από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%. Τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων από 6.000 που είναι σήμερα μειώνονται σε λιγότερο από 2.000. Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται κατά 40.000 και βεβαίως φτάνουν σε ένα αριθμό περί τις 20.000 μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑΞΟΥ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΝΑΞΟΥ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 26 Απριλίου στα γραφεία της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νάξου, με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Μαν. Σέργη παραβρεθήκαν εκπρόσωποι φορέων όπως Δήμος Νάξου, Ένωση Ξενοδόχων, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, Σύλλογος Μαζικής Εστίασης, Εμπορικός Σύλλογος καθώς και ναυτικοί πράκτορες. Στη σύσκεψη εξετάστηκε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης δρομολογίων, ύστερα μάλιστα από τη διακοπή των δρομολογίων του ΕΓ/ΟΓ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ που θα δρομολογηθεί στη γραμμή Σύρος-Μύκονος-Φούρνοι-Ικαρία-Σάμος. Αποφασίσθηκε να παραστούν εκπρόσωποι στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τα δρομολόγια και να κατατεθούν προτάσεις που θα αφορούν την αύξηση των δρομολογίων προς και από τον Πειραιά και τη Ραφήνα καθώς και την σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σάμο-Ικαρία, τη Θεσσαλονίκη και τα Δωδεκάνησα.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010




Απο το "ΠΑΝΤΕΛΗΣ" του Καπεταν Παντελή Στάη


και αργότερα στα Μ/S NAΞΟΣ και ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ


και αργότερα ......στο "ΔΕΣΠΟΙΝΑ" (φωτο), το ΜΙΑΟΥΛΗΣ και το ΚΑΝΑΡΗΣ φτάσαμε.....





...στο ΕΛΛΗ, το ΚΥΚΛΑΔΕΣ και το ΛΗΜΝΟΣ

...μέχρι που ήρθαν τα "γρήγορα και άνετα"... .....

αλλά τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Εγκαίνια στο Αγερσανί







Με τρεις επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας λειτούργησε φέτος το Δημοτικό Σχολείο Αγερσανίου, αίθουσες που ανεγέρθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και εγκαινιάσθηκαν την περασμένη Κυριακή, με την παρουσία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπαμανώλη και του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα.
Το νέο κτίσμα που προστέθηκε στο υπάρχον σχολικό κτίριο καλύπτει συνολικά εμβαδόν 219 τ.μ. Στο ισόγειο κατασκευάστηκε μία αίθουσα διδασκαλίας με χώρους υγιεινής για αγόρια, κορίτσια, ΑΜΕΑ και δασκάλους και μια αποθήκη, ενώ στον πρώτο όροφο διαμορφώθηκαν δύο αίθουσες διδασκαλίας και το γραφείο δασκάλων.
Για την υλοποίηση του έργου δαπανήθηκαν 423.653 €, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2008 και ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο του 2009.
Στα εγκαίνια, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν μεταξύ άλλων και την κα Ματίνα Χίου, η οποία συνέταξε την πρώτη μελέτη, αλλά και την κα Ευδοκία Ψαρρά, η οποία διετέλεσε διευθύντρια του σχολείου, όταν έγιναν προσπάθειες για την επέκταση.
Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν και ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Θανάσης Γρυλάκης, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τσαγλής, Βάλλης, Σέργης και Πιταράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Βασίλης Μετζουβής κ.α.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αρσενίου λειτουργεί τμήμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου
Νάξος, 21-04-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Χ.Υ.Τ.Α. ΝΗΣΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΙ»

Για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Νομαρχία Κυκλάδων, με τη συναίνεση του Δήμου Νάξου, θα καταφέρουν να στερήσουν τη Νάξο από ένα μεγίστης σημασίας αναπτυξιακό έργο που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η δρομολόγηση χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α. και επόνησης μελετών χωρίς την κοινωνική αποδοχή και χωρίς η τοποθεσία «Κορφή Ξύδη» να είναι κατάλληλη για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. (βάση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου), οδηγούν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, σε μία ακόμη αστοχία.
Η λαθεμένη επιλογή κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και η λαθεμένη επιλογή του χώρου, δηλαδή σε υψόμετρο κοντά στη Χώρα της Νάξου, θα έχει ως αποτέλεσμα την από αέρος μεταφορά οσμών, σκόνης, θορύβου και τοξικών αερίων προς την πόλη της Νάξου και τις γύρω περιοχές, Εγγαρές, Γαλήνη, Αγ. Θαλλέλαιο, Μέλανες, Αγγίδια και μέρους των Λειβαδιών. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν επιφανειακές πηγές, γεωτρήσεις, πηγάδια και ρέμα, καθώς και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε μικρή απόσταση. Το κυριότερο από τεχνικής πλευράς, όπως αναφέρει η μελέτη Χατζηνικολάου, «το χώμα είναι ακατάλληλο για σήψη, γι’ αυτό και πρέπει να απομακρύνεται και να μεταφέρεται στην περιοχή άλλο κατάλληλο», γεγονός που σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Υπενθυμίζουμε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. μέχρι το 2012 και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. μέχρι το 2015. Κατά συνέπεια μιλάμε για έργο που εν τη γενέσει του θα έχει κιόλας λήξει.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν την έλλειψη σωστού προσανατολισμού και αξιολόγησης όλων των παραμέτρων για ένα αναπτυξιακό έργο τέτοιας σημασίας και σπουδαιότητας. Τέτοια έργα πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στο όφελος του συνόλου και να είναι απαλλαγμένα από κοντόφθαλμες πολιτικές βλέψεις και πρακτικές.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου λέει «όχι» στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. οπουδήποτε στη Νάξο και «ναι» στην εξεύρεση κατάλληλης θέσης για τη δημιουργία Χώρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που και κοινωνική αποδοχή θα έχει και αποτελεί λύση οριστική, ουσιαστική και μακρόβια.
Ωστόσο, η ένδεια προγράμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή έχει οδηγήσει στον υπέρ του δέοντος κορεσμό του υπάρχοντος Χ.Α.Δ.Α.. Γι’ αυτό και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, απαιτούμε από τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων που αποτίθενται στο Χ.Α.Δ.Α. Απαιτούμε να δράσουν άμεσα ώστε να λειτουργήσει, επιτέλους, η ανακύκλωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό (αντί του ποσοστού 2-3% που γίνεται σήμερα), με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, ώστε να επιφορτίζεται όσο το δυνατό λιγότερο ο υπερφορτωμένος Χ.Α.Δ.Α..
Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αποκομιδή έως τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σύνθετα και πολλαπλά. Οι αρμόδιοι που καλούνται να τα διαχειριστούν έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί και δίχως προσανατολισμό. Οι Ναξιώτες έχουν χρέος και δικαίωμα να ενημερώνονται επαρκώς και να επωφελούνται έργων για βελτίωση των όρων διαβίωσής τους και για ένα αειφόρο νησί που θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές!

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Η Συντονιστική Επιτροπή

Μαθητικοί βαθμοί και μύθοι

Ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας, που εισάγει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, είναι οι επιδόσεις των μαθητών Λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πολύ σωστά δεν είναι το μόνο ούτε το βασικό κριτήριο. Είναι όμως και αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι –όπως πολλοί ειδικοί ερευνητές έχουν αποδείξει– η σχολική επίδοση γενικότερα και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικότερα, σχετίζονται θετικά προπάντων με το κοινωνικό-μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο της οικογένειας του μαθητή. Η διαπίστωση αυτή δεν ακυρώνει τον ατομικό παράγοντα, αλλά, τον τοποθετεί σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο και τον συναρτά με τις αναπόδραστες προϋποθέσεις του.
Αλλά πώς και τι ακριβώς μετράει η εικοσαβάθμια κλίμακα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο; Στηρίζεται σε ποσοτικά και ποιοτικά ελέγξιμα τεκμήρια (διαγωνίσματα, τεστ, εργασίες, παρουσιάσεις, ημερολογιακές καταγραφές κ.ά.); Αποτυπώνει αντικειμενικά και αξιόπιστα τις πολύπλευρες δεξιότητες που ο μαθητής εκδηλώνει στο σχολείο (π.χ. την ικανότητα κατανόησης, ανάλυσης, σύνθεσης, εφαρμογής, και αξιολόγησης γνώσεων, την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους άλλους) ή, μήπως, μετράει μόνο –και με αβέβαιο τρόπο– την απομνημόνευση σπαραγμάτων της εξεταστέας ύλης;
Δυστυχώς, οι σχολικοί βαθμοί αντιμετωπίζονται από πολλούς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σαν «φετίχ». Έχουν δηλαδή μυθοποιηθεί. Ωστόσο, η βαθμοθηρία, η «αριστειομανία» και άλλα συναφή με τον ανταγωνιστικό ατομικισμό λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, συσκοτίζοντας τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Ένας φλεγματικός παρατηρητής θα υποστήριζε, εξάλλου, ότι οι επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οφείλονται μάλλον στη λειτουργία καλών φροντιστηρίων στη γειτονιά του σχολείου. Άλλος, πιο κυνικός, θα παρατηρούσε ότι γονείς και μαθητές ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον Βαθμό Πρόσβασης και ποσώς για την ορθολογική λειτουργία του Λυκείου, την ακριβοδίκαιη αξιολόγηση, την «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού» και άλλους ευσεβείς πόθους. [Στην Ελλάδα με αξιοθαύμαστη συνέπεια μετατρέπονται τα σοφιστικέ σχέδια σε κουρελόχαρτα]. Υπ' αυτούς τους όρους προκύπτει –όχι σπάνια– ο «πληθωρισμός» αριστούχων.
Συμπερασματικά: Ένας αριθμός (ο σχολικός βαθμός) δεν συμπυκνώνει την αναπτυσσόμενη προσωπικότητα ενός εφήβου. Ούτε συμβάλλει στην αυτογνωσία του αν δεν απομυθοποιηθεί.
Παναγιώτης Γατσωτής, φιλόλογος του Λυκείου Νάξου

ΑΜΠΕΛ....ΣΟΦΙΕΣ

Πρώτη απογοήτευση

Με τη φράση «ο υπουργός μας απογοήτευσε» ο Ν. Μαράκης πέταξε το μπαλάκι των διορισμών που είχε τάξει, στον Υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Είναι εύκολο να τάζεις μα δύσκολο να ικανοποιείς τις υποσχέσεις σου. Για να βγαίνεις όμως αλώβητος από το πρόβλημα πετάς την ευθύνη στον άλλον και τελείωσες. Έλα όμως που δεν τελείωσες φίλε Νίκο γιατί σε περιμένουν και άλλες απογοητεύσεις …!!!


Νοικοκυρέματα

Από τις 45 θέσεις υπαλλήλων που είχε προτείνει ο Δήμος Νάξου πέρασαν μόνο οι 19. Για αυτό βέβαια δεν φταίει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά η νέα αντίληψη της νέας Κυβέρνησης για νοικοκύρεμα στο Κράτος. Και ο Δήμος είναι θεσμός του κράτους που επίσης πρέπει να νοικοκυρευτεί. Είπε άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου σε πρόσφατες δηλώσεις του : «οι συνέπειες της πελατειακής από κάθε άποψη συγκρότησης και λειτουργίας του κράτους, η διαφθορά σε πολλούς και καίριους τομείς του δημοσίου αλλά και οι ανορθόδοξες, τουλάχιστον, σχέσεις μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, είχαν ως αποτέλεσμα αφενός μεν τις κακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που βλέπουμε, αφετέρου δε ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.»

Η μπάλα παίρνει πολλούς

Η αναφορά αυτή βέβαια δεν έγινε από τον Γ.Α.Π. για τον Ν. Μαράκη αλλά κυρίως για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι μόνο. Αυτό το «όχι μόνο» μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει αν διαβάσει και τη παρακάτω δήλωση του Πρωθυπουργού
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από την Μεταπολίτευση. Έχουμε χρέος να απαντήσουμε σε μείζονα διλήμματα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε μια διπλή αναγκαστική πρόκληση. Τις παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 χρόνων και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής και των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή.»
Ναι πρόεδρε συμφωνούμε και σε στηρίζουμε, για να κλείσει ο ιστορικός κύκλος με τις παθογένειες πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν….


Ο (Ι)άννης μας …προκαλεί εγκεφαλικά…

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Νάξου παραβρέθηκε και ο γνωστός φίλος και άγρυπνος φρουρός της Ναξιακής χλωρίδας και πανίδας Ι. Φ. Μπαρδάνης.
Ακούγοντας όμως ότι ο Δήμος εγκρίνει ποσό 15.000,00 Ευρώ για τον καθαρισμό των παραλιών, εξεμάνη και με παρέμβασή του άφησε υπονοούμενα για το σχεδιασμό του Δήμου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ανορθόδοξο, όπως άφησε να εννοηθεί, τρόπο. Επιμένοντας δε, δημιούργησε εκρήξεις σε μέλη της Δημοτικής αρχής του «κάτω» Δήμου, δηλώνοντας με τη στάση του ότι είναι πανναξιακός και όχι μόνο πανωχωριανός αφού είναι πανταχού παρών …

Άσπρο – μαύρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του παραδοσιακού πηγαδιού σε χωριό της ορεινής Νάξου και προς απογοήτευση πολλών κατοίκων μια μαύρη εικόνα κυριαρχούσε από το αρμολόγημα με μαύρο τσιμέντο. Η μελέτη πάντως προέβλεπε άσπρο τσιμέντο και για να γίνει τώρα η πληρωμή πρέπει να γίνει το Άσπρο – Μαύρο.
Αισιοδοξία υπάρχει πάντως, πως θα βρεθεί λύση. Εδώ κοτζάμ γόρδιος δεσμός λύθηκε το αρμολόγημα θα μας γλιτώσει;!!!

Τα …Μυστήρια

Όλα τα … Μυστήρια χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι για να αποκομίσουν τις πολυπόθητες ψήφους για την εκλογή τους σε αξιώματα. Η συχνότητα εμφάνισής τους σε αυτά πυκνώνει σε προεκλογικές περιόδους και έτσι βλέπουμε να παρελαύνουν πολλοί από δαύτους σε γάμους, κηδείες, μνημόσυνα κ.λ.π. Αυτό όμως που δεν περίμενα να ακούσω είναι ότι χρησιμοποιήθηκε και το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας με υποψήφιο να κρατάει το Κάλυμμα. από το Άγιο Δισκοπότηρο και να συμμετέχει μαζί με τον Παπά στη μετάδοση της θείας Κοινωνίας. Χριστέ μου!!! Τα Πάθη Σου …!!!
Τι άλλο θα ακούσω;;;

Συνέδριο, μετά τι;

Συνέδριο, μετά τι;
Θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, στην ανακαινισμένη πρώην Σχολή Ουρσουλινών ( άντε να αρχίσει να αξιοποιείται) το 4ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εργασίες του και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και μαζική συμμετοχή.
Το συνέδριο γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το νησί μας, αλλά και για την Πατρίδα μας γενικότερα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για συμμετοχή. Στις τοποθετήσεις και στις παρεμβάσεις , θα ανακοινωθούν επιστημονικές έρευνες, θα ειπωθούν εμπειρίες , ιδέες, προβληματισμοί , θα εκφραστούν φόβοι και στο τέλος θα διατυπωθούν συμπεράσματα. Συμπεράσματα που θα εστιάζονται στο τι πρέπει να γίνουν, πώς πρέπει να γίνουν, πότε πρέπει να γίνουν, ποιοι πρέπει να τα κάνουν , σε ποιους απευθύνονται αυτά που πρέπει να γίνουν. Όλα θεμιτά και αναμενόμενα.
Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι δύο έρευνες που εκπόνησε η εταιρία M.R.B. για την Νάξο και τις Κυκλάδες , με εντολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και αφορούσαν τον τουρισμό και συγκεκριμένα την επικρατούσα κατάσταση και τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν. Από αυτές βγήκαν συμπεράσματα που εστιάζονται στο εξής. « Ναξιώτες εκμεταλλευτείτε το νησί σας με τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό, τα προϊόντα ,τα μνημεία του, οργανωθείτε φτιάξτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας και θα γίνετε μεγάλος πόλος έλξης για τους ντόπιους και για τους ξένους.» Τι και πόσα άραγε υλοποιήθηκαν και πόσα σχεδιάζονται να υλοποιηθούν είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.
Αυτό είναι το διακύβευμα του συνεδρίου, το κατά πόσο θα μπορέσουν οι συλλογικοί φορείς και οι επαγγελματίες να υλοποιήσουν τα συμπεράσματα. Διαφορετικά το συνέδριο θα εξελιχθεί σε ένα ακόμη συνέδριο, χωρίς ουσία και σκοπό.
Κύριοι διοργανωτές καλή επιτυχία.

Κ. Β.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010


ΒΗΜΑ 60


ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΣΧΕΔΙΟ – ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ
Με φράσεις όπως «Νεροπίστολο» το πιστόλι που ήθελε ο Παπανδρέου», «φιάσκο η συμφωνία των Βρυξελλών», «πάνε στράφι οι κόποι των Ελλήνων» κλπ, κλπ. απαξίωναν ορισμένοι την πολιτική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και Εθνικών προβλημάτων στα οποία έχει περιέλθει η Χώρα. Τώρα αγνοούνται όλοι αυτοί που την ώρα που η κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός δίνουν κάθε μέρα τον υπέρ πάντων αγώνα για τη σωτηρία της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πανηγυρίσουν οποιοδήποτε πισωγύρισμα ή πρόβλημα.
Το σημαντικό είναι ότι η χώρα αλλά και το ευρώ, διαθέτουν πια ένα ξεκάθαρο δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέδειξε αυτό που κανένα Ευρωπαίος ηγέτης δεν έκανε: τα βρώμικα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Πριν λίγους μήνες όλοι μας είχαν ξεγραμμένους και κανένας δεν ασχολούνταν μαζί μας. Τα εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν στιγματίσει θανάσιμα την αξιοπιστία της χώρας. Από τότε μεσολάβησαν 6 μήνες, αγώνων και καθημερινής διαχείρισης κρίσεων. Τα πράγματα βρίσκουν το δρόμο τους.
Λύθηκαν τα προβλήματά μας; Φυσικά όχι. Τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε μόνοι μας και το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν ήδη σημαντικό αποτέλεσμα (π.χ. το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% το α’ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009) είναι αυτό που «ξεκλείδωσε» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα υπήρχε, αν η κυβέρνηση δεν παρουσίαζε τον προϋπολογισμό που έπρεπε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έπρεπε, αν δεν έπαιρνε τις κατάλληλες, αν και σκληρές αποφάσεις, την ώρα που έπρεπε και αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πραγματοποιούσε μία χωρίς προηγούμενο εκστρατεία σε όλο τον κόσμο για την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε Πρωθυπουργός: «Κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι. Είναι ανάγκη σήμερα να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε με τις μεγάλες τομές, όλοι μαζί, με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα της πολιτικής, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και για την Ελλάδα».
Στρ. Ε. Φουτάκογλου



Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΩΝΕΣ


Ο κ. Βρούτσης με δελτίο τύπου επικαλείται την κατά 30% μείωση που παρουσίασε η φετινή τουριστική κίνηση του Πάσχα στις Κυκλάδες και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει «ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ» μέτρα προκειμένου να στηρίξει τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Κυκλάδων ενώ παράλληλα την κατηγορεί ότι «με την ολιγωρία που επιδεικνύει, την προχειρότητα και την έλλειψη τουριστικής πολιτικής, οδηγεί το τουριστικό προϊόν του Νομού σε υποβάθμιση». Και καταλήγει
« η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο τουρισμός είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας , ο οποίος μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την έξοδο της Χώρας από την οικονομική κρίση».Δύο παροιμίες ο σοφός λαός μας λέει σε αντίστοιχες περιπτώσεις « Η σιωπή είναι χρυσός» και «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Καλό θα ήταν ο αγαπητός συντοπίτης μας να τις θυμάται και να τις εφαρμόζει, διότι διαφορετικά εκτίθεται και παράλληλα προκαλεί μειδιάματα.Ποιος ευθύνεται που ο κόσμος δεν έχει χρήματα για διακοπές το Πάσχα;Ποιος ευθύνεται που η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού;Η στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «τον μάρανε»;Τώρα νοιάστηκε για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, τώρα θυμήθηκε ότι ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας, τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει και τουριστική πολιτική, τώρα θυμήθηκε την στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Άραγε μόνο αυτές πρέπει να στηριχθούν(???) ή ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων που συναποτελούν το τουριστικό προϊόν;Τα κάστανα από την φωτιά κλήθηκαν να τα βγάλουν άλλοι και όπως φαίνεται πάνε καλά.
Κ. Β.


AMPEL ...ΣΟΦΙΕΣ 60

Ο Τάκης Ρήγας είναι φορές που όταν κάνει δηλώσεις με εκφράζει απόλυτα. Έτσι λοιπόν ψάχνοντας βρήκα τις δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη του στον Παναγιώτη Μυτιληναίο, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Τα Νέα της Σαντορίνης» (http://www.neasantorinis.gr/) και παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα :

Τι είπε..
Ο Καλλικράτης απαιτεί άλλη ποιότητα στελεχών

«Αυτή η αλλαγή, ο Καλλικράτης, απαιτεί άλλη ποιότητα στελεχών, δεν μπορούμε να παίζουμε πλέον με τους θεσμούς ..Πρέπει να αναβαθμιστεί το στελεχιακό δυναμικό της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει μόνο να το συνειδητοποιήσουν αλλά και να το απαιτήσουν. Τις τύχες της διαχείρισης όλων αυτών των δύσκολών και σοβαρών υποθέσεων θα πρέπει να τις αναλάβουν, οι ικανότεροι, οι αξιότεροι σε κάθε τοπική κοινωνία, είναι μια μεγάλη ευθύνη που βαρύνει πια τούς πολίτες ....»

Όχι κομματικά καπελώματα
«Δεν είναι σωστό να προκύψουν οι υποψήφιοι από κομματικές διαδικασίες, πρέπει να αναδειχθούν από τις τοπικές κοινωνίες…»
«Να υπάρξουν στη Σαντορίνη τέτοιες επιλογές που να είμαστε περήφανοι που εδώ στα νησιά μας, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Νάξο ότι αναδείξαμε κάποιους εκπροσώπους μας, οι οποίοι πράγματι στον 21ο αιώνα με τις ευθύνες που αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τα νησιά αυτά τα οποία δεν είναι τυχαία ... και η βιτρίνα τους που είναι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να είναι μια βιτρίνα, καθαρή, διαυγής, όπου να εκπροσωπείται με τον καλύτερο τρόπο... Αυτό βάζει μια επιπρόσθετη ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ όχι για να καπελώσει αλλά ...»


και... Τι δεν είπε ....
Δεν ακούσαμε όμως τον κ Ρήγα να λέει αυτά που είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νάξου (Μεσόγειος) ..ότι για τις κομματικές επιλογές έχουν προβάδισμα οι εν ενεργεία Δήμαρχοι που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Εκεί (Σαντορίνη) άλλος είναι ο εκλεκτός..... όχι βέβαια ο σημερινός Δήμαρχος, Άγγελος Ρούσσος που είχε στηρίξει άλλον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές....
Άλλα μέτρα και σταθμά.

Στροφή
Όπως με πληροφόρησαν σε νέα συνέντευξη του ο κ. Ρήγας στην κ. Μπράουν, έκανε στροφή τέτοια που βάζει ακόμη και σε αμφισβήτηση το «προβάδισμα» του Ν. Μαράκη !!
Τι να άλλαξε;!! Τι να άλλαξε;!!!


Ανεξάρτητη Γρηγορία
Εν μέσω αυτών των δηλώσεων (του κ. Ρήγα) που άκουγα με ενδιαφέρον στο Σαντορινιό site, ανοίγω την τηλεόραση σε Κυκλαδίτικο κανάλι και βλέπω την Έπαρχο Πάρου, Γρηγορία Πρωτολάτη, να ανακοινώνει δημόσια σε κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο ΠΑΝΔΡΟΣΟΣ (αχ!! αυτά τα ξενοδοχεία..), ότι θα είναι υποψήφια Δήμαρχος Πάρου.
Αυτό όμως που με εντυπωσίασε δεν ήταν ούτε η ανακοίνωση (ήταν λίγο ως πολύ γνωστό), ούτε το πολυπληθές ακροατήριο, αλλά οι πολλοί Νεοδημοκράτες που παραβρέθηκαν μαζί με Πασόκους και αριστερούς.
Αυτή μάλιστα !!! είναι υποψηφιότητα που δεν χρειάζεται ούτε χρίσματα, ούτε στήριξη κομματική.





Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πάσχα των Ναξίων

Με τον εορτασμό της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισας την Παρασκευή 9-4-2010, ολοκληρώνονται οι εορτές του Πάσχα στη Νάξο।
Οι Ναξιώτες και φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προσπάθησαν να περάσουν τις Πασχαλινές γιορτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς όμως οι εκκλησίες των Χωριών δεν ήταν γεμάτες όπως ήταν άλλα χρόνια, . Θες η οικονομική κρίση, θες η περικοπή των δώρων, θες το ότι Χριστούγεννα- Απόκριες- Πάσχα ήταν φέτος πολύ κοντά, οι Πατριώτες μας, αλλά και οι φίλοι της Νάξου δεν ήλθαν όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, η μείωση ήταν στο 30%.
Η αγορά μουδιασμένη, οι έξοδοι λιγοστές, η συμμετοχή στα γλέντια περιορισμένη, αμηχανία και προβληματισμός παντού.
Όλα αυτά λίγο- πολύ ήταν αναμενόμενα, σε κάποιο βαθμό.
Όμως εκείνο που πρέπει να προσεχθεί από όλους, αλλά περισσότερο από τους ντόπιους και ιδιαίτερα τους Δήμους, τα Τοπικά Διαμερίσματα και τους Πολιτιστικούς Φορείς, είναι η διατήρηση των Πασχαλινών Εθίμων, τα οποία τείνουν ( ένεκα ορισμένων κακών νοοτροπιών και συμπεριφορών που υπάρχούν ) να υποβαθμίζονται, να αλλοιώνονται, ή ακόμη και να καταργούνται.
Όλοι έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας, απέναντι στα παιδιά μας , να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία , σε συνδυασμό με τα σπάνια πράσινα τοπία και τα εκλεκτά παραδοσιακά φαγητά, θα λειτουργήσουν και ως κίνητρο για τους ξένους να επισκεφθούν το Νησί μας.
Ας είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και ας ενεργοποιηθούμε για την διατήρησή της. Ας μην παρασυρόμαστε με το εύκολο , το ξενόφερτο και το βιομηχανοποιημένο. Ας παραμείνουμε στο δικό μας ,έστω και αν είναι δύσκολο.
Κ.Β.

Μεγάλα event για περισσότερο και καλύτερο τουρισμό

Γράφει ο Στράτος Ε. Φουτάκογλου
Τις μέρες που πέρασαν είδαμε στο νησί αρκετούς επισκέπτες και ένα ερώτημα που πλανάται είναι αν η Νάξος μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί περισσότερους. Την ίδια περίοδο πολλοί Ελληνικοί τόποι διαφημίστηκαν από τα ΜΜΕ για τα έθιμά τους, για τις εκδηλώσεις τους και την «ομορφιά» τους γενικότερα. Μια ομορφιά που ο δικός μας ο τόπος την προσφέρει απλόχερα, αλλά δυστυχώς λίγοι την απολαμβάνουν και ακόμη λιγότεροι το μαθαίνουν. Αυτά που γίνονται δεν προβάλλονται αλλά και αυτά που δεν γίνονται από κακό προγραμματισμό, θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις.
Η δράση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου θα μπορούσε να γίνεται ισορροπημένα και με τρόπο ώστε να μην αφήνει μήνες ολόκληρους το τόπο πολιτιστικά έρημο, όπως τη περίοδο του Χειμώνα και τη Άνοιξης που πέρασε. Επί πλέον ο τρόπος και ο χρόνος προβολής του νησιού υστερούν σημαντικά έναντι άλλων.
Με αφορμή το σχόλιο που ακούγαμε συχνά στα δελτία ειδήσεων ότι «σε όλο το νησί υπήρχε πληρότητα 100% των καταλυμάτων» και είχε να κάνει με το έθιμο των ρουκετών στο Βροντάδο της Χίου, έρχονται στο μυαλό μου οι παρακάτω σκέψεις τις οποίες έχω ξανά δημοσιοποιήσει.
Στη Νάξο λείπουν οι μεγάλες και ξεχωριστές εκδηλώσεις οι οποίες θα αποτελούσαν πόλο έλξης πολλών τουριστών, το πολιτιστικό επίπεδο των οποίων, θα ήταν ανάλογο με το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Η δημιουργία μεγάλων «events» είναι η νέα άποψη που περνάει και επικρατεί σταδιακά, ιδιαίτερα σε τόπους που είναι χώροι υποδοχής ταξιδιωτών και προσπαθούν να αναβαθμίσουν το «πακέτο» προσφερόμενων παροχών προσδοκώντας ανάλογα οφέλη. Στο παρελθόν είχε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος- εκδήλωσης. Η σκέψη ήταν να κατασκευαστεί ένα αρχαίο πλοίο που θα διέσχιζε το Νότιο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, ακολουθώντας τη πορεία που η μυθολογία ήθελε το βασιλόπουλο της Αθήνας «Θησέα» να μεταφέρει τη κόρη του βασιλιά Μίνωα «Αριάδνη» στη Νάξο και …..οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι πολλές και να «δέσουν» με το όλο εγχείρημα. Η σκέψη αυτή η οποία είχε αγκαλιαστεί και από τους Κρήτες (Δήμος Ηρακλείου, Νομαρχία, Ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.ά) θα μπορούσε να αναβιώσει και ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι είχαν τη πατρότητά της, ποιοι έφταιξαν και δεν πραγματοποιήθηκε, να γίνει ένα από αυτά τα «μεγάλα γεγονότα» στη Νάξο. Η Όπερα του Στράους «Αριάδνη στη Νάξο» θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο μεγάλο τέτοιο «γεγονός»,το οποίο είτε ανεξάρτητα είτε προσαρμοσμένο στη προηγούμενη πρόταση θα αποτελούσε κίνητρο να επισκεφθούν τη Νάξο περισσότεροι Ευρωπαίοι από τις χώρες που γνωρίζουν το συγκεκριμένο έργο Όπερας όπως γνωρίζουμε εμείς, ας πούμε «Το Αρμενάκι»….
Τρίτο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο οι Ναξιώτες έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε είναι ένα Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου αφιερωμένο στο Ναξιώτη Πατριάρχη του Νεοελληνικού θεάτρου Ιάκωβο Καμπανέλλη. Και σαν τελευταία σκέψη να αναφέρω ένα «event» με θέμα τους «Εμπόρους των Εθνών» του Παπαδιαμάντη με πρωταγωνιστή το Δούκα του Αιγαίου, Μάρκο Σανούδο, αξιοποιώντας παράλληλα τον οικισμό των εμπόρων αυτών, το «Κάστρο της Νάξου» αλλά και το «Επάνω Κάστρο» και το Κάστρο «Τ'Απαλύρου»
Όλα τα παραπάνω θέλουν πίστη και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό αλλά πάνω από όλα χρειάζεται οι προτάσεις αυτές να είναι αποδεκτές από τους ανθρώπους που ηγούνται στο τόπο και να γίνουν αρωγοί και μπροστάρηδες για τη υλοποίηση τους.
Είναι καιρός να περιοριστούν οι εκδηλώσεις της αρπαχτής που όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν το τόπο αλλά αντίθετα αφήνουν πολλά ερωτηματικά και ταυτόχρονα λειτουργούν ανταγωνιστικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλοι πρωτοβάθμιοι πολιτιστικοί φορείς τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ

Ετοιμάζονται οι προσφυγές…
Στο πλευρό του Συλλόγου Γαλήνης θα βρεθεί η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, στην προσπάθεια να μη γίνει ο Χ.Υ.Τ.Α. στην κορφή Ξύδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. της ΠΕ.ΚΙ.Ν. αποφάσισε να συνυπογράψει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα υποβάλλει ο Σύλλογος της Γαλήνης, αντιδρώντας στη χωροθέτησή του. Η απόφαση της ΠΕΚΙΝ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών, ενώ να θυμίσουμε ότι και ο Σύλλογος Εγκαριτών θα προσφύγει στο ΣτΕ για το ίδιο θέμα.

Μεσημεριάτικη... κλοπή

Μέρα μεσημέρι ληστές έκλεψαν το κατάστημα «Βόσπορος», στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, στην οδό Παπαβασιλείου, την περασμένη Δευτέρα. Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του καταστήματος, αλλά στο χώρο του εργαστηρίου, δεν αντιλήφθηκαν τους δράστες, οι οποίοι απέσπασαν ένα φορητό υπολογιστή και χρηματικό ποσό περίπου 100 €. «Ποιος θα φανταζόταν ότι μέρα μεσημέρι και σε ανοικτό μαγαζί στη Νάξο θα γινόταν κάτι τέτοιο», μας δηλώνει η ιδιοκτήτρια κα Ματζουράνη, η οποία τονίζει ότι όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί… Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, ενώ οι ιδιοκτήτες αναμένεται να υποβάλουν μήνυση κατ’ αγνώστων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Γράφει ο Θανάσης Καραβίας

Μετά από χρόνια είδαμε γκρέιντερ και φορτοτάκια να καθαρίζουν τα χαντάκια και τα γεφυράκια του επαρχιακού οδικού δικτύου! Λέτε να περιμένουμε ισχυρές βροχές;
Λέω κάλλιο αργά γιατί αυτές οι δουλειές (συντήρηση δρόμων-οδικού δικτύου) κατά κανόνα γίνονται το φθινόπωρο εν αναμονή του χειμώνα και όχι την άνοιξη εν αναμονή του καλοκαιριού. Είναι βέβαιον ότι αυτές οι εργασίες αν είχαν γίνει το φθινόπωρο, το οδικό δίκτυο κυρίως της ορεινής Νάξου θα είχε υποστεί πολύ λιγότερες ζημιές. Οι εργασίες αυτές θα έπρεπε επίσης να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 2-3 χρόνια και όχι σε διάστημα δεκαετίας όπως συμβαίνει σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Η εργολαβία καθαρισμού χανδάκων και τεχνικών θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και συγκεκριμένη και όχι να μπαίνει «τσόντα» σε μεγάλες εργολαβίες βελτίωσης -ασφαλτόστρωσης- διάνοιξης οι οποίες είναι χρονοβόρες και υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το υπάρχον οδικό δίκτυο εν αναμονή ολοκλήρωσης μελετών και εξεύρεσης πιστώσεων. Είναι μια «καταστροφική» πρακτική αυτή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νομού, που αντί να συντηρούνται τα δημόσια έργα (οδικό δίκτυο, λιμάνια, φράγματα, αγροτική οδοποιία κ.λ.π...) αφήνονται χωρίς συντήρηση επιχειρώντας νέα έργα που κι αυτά με τη σειρά τους θα μείνουν χωρίς συντήρηση και άρα θα καταστραφούν.
Κατά την άποψή μου πρώτα συντηρείς και αξιοποιείς αυτό που ήδη υπάρχει και μετά επεκτείνεσαι σε νέα έργα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πάντως θα έπρεπε ένα ποσοστό αρκετά σοβαρό από τα προγράμματα δημοσίων έργων (εθνικά ή κοινοτικά) να διατίθεται υποχρεωτικά για τη συντήρηση των έργων, πράγμα που θα έδινε μακροβιότητα στα έργα και καλή λειτουργικότητα, προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας οικονομίας και προς θλίψην των εργολάβων.
Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι με τις προσπάθειες του προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου κυρίου Θανάση Γρυλλάκη έστω και με καθυστέρηση (λόγω Σύρου) ο καθαρισμός έγινε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο για να μην πω άριστα, όπως όλοι μας μπορούμε να διαπιστώσουμε.


Θανάσης Καραβίας
Μηχανολόγος Μηχανικός.

Αναδρομές

Δημήτριος Η. Προμπονάς
Είχε τότε εκδηλώσει να είναι υποψήφιος ο γνωστός φαρμακοποιός Αθηνών Δημήτριος Προμπονάς από το Φιλώτι, ο οποίος τελικά δεν μπήκε στο συνδυασμό στις εκλογές του 1915. Στις Αθηναϊκές εφημερίδες της 20ης Απριλίου 1915 δημοσιεύτηκε επιστολή 300 Ναξίων της Αθήνας, αλλά και τοπικών παραγόντων, που ζητούσαν από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων να είναι υποψήφιος στη Νάξο ο Δ. Προμπονάς «…επιθυμούμεν όπως εις το εξής η πατρίς μας Νάξος αντιπροσωπεύηται εν τω Κοινοβουλίω υπό γνησίου Ναξίου και ουχί Παρίων. Παρακαλούμεν όπως εις τον συνδυασμόν του Κόμματος προσληφθή εκ Νάξου ο εκ των σπλάχνων του λαού προερχόμενος, εκ του μηδενός αυτοδημιουργηθείς ένθερμος πατριώτης, υποστηρικτής και προστάτης των λαϊκών τάξεων κ. Δ. Προμπονάς, φαρμακοποιός, ιατρός, βιομήχανος, υποστηριζόμενος υφ’ ημών καθώς και υπό των σπουδαιοτέρων εν Νάξω πολιτικών παραγόντων και τέως δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων και υπό σύμπαντος του Ναξιακού λαού…» και καταλήγουν με την προειδοποίηση ότι «εν εναντία περιπτώσει θα υποστηρίξωσι των κ. Πρωτοπαπαδάκην…»
Ο ίδιος ο Δ. Προμπονάς, με επιστολή του στον Ελ. Βενιζέλο στις 24-04-1915 κατηγορεί το Σ. Παπαβασιλείου ότι αδιαφορεί για το συμφέρον του Κόμματος που το θεωρεί ατομικό του τιμάριο, ενώ έβαλε στο συνδυασμό και δεύτερο Παριανό υποψήφιο «…ανήκοντα εις την χορίαν της καταλυθείσης φαυλοκρατίας…» και δηλώνει ότι ο ίδιος υπήρξε ανέκαθεν ακραιφνής βενιζελικός και ότι είχε αναρτήσει έξω από το φαρμακείο του στην Ομόνοια πελώρια εικόνα με το Ρήγα Φεραίο και το Βενιζέλο με το ρητό «Ρήγας ο σπείρας, Βενιζέλος ο θερίσας…»
Εφ. «Μάσκα», Δεκέμβρης 2009

Απαγόρευση για τους Κρήτες φυγάδες
Η Νάξος απετέλεσε περιοχή ομαδικώς εκ Κρήτης αποχωρήσεως, η οποία επέφερε αλλοίωση του πληθυσμού της, πράγμα το οποίο ανησύχησε τας Τουρκικάς αρχάς με αποτέλεσμα ο Γαζή Χουσείν την 20η Απριλίου 1797 εξαπολύσει διαταγή προς τους αποδεχόμενους τους Κρήτας φυγάδας νησιώτας, όπως στο μέλλον να μη δέχονται τούτους, αλλά να παραδώσουν όσους τυχόν εξ αυτόν κατέφυγον εις τας νήσους…
Βλ. «Εποικισμοί εις το Κυκλαδικόν πολύνησον» Ιακ. Καμπανέλης, Εφ. «Κυκλαδική» 10-08-2007, σελ. 9

Πρόοδος προς τα πίσω
Εις την πόλιν της Νάξου επίκειται η τοποθέτησης μαγνητικών τηλεφώνων, κατόπιν της τοποθετήσεως του δικτύου συνδέσεως. Ως γνωστόν, τα «μαγνητικά τηλέφωνα» ανήκουν πλέον σε μια πολύ παληά εποχή, εποχή που δεν έχει σχέσιν με την σημερινήν, όπου το αυτόματο τηλέφωνο το έχει εκπορθήση τελείως και το έχει πετάξει πραγματικά στα σκουπίδια. Εν τούτοις τη Νάξο τη φέρνουν πίσω και στον τομέα αυτό και την καθηλώνουν εις απηρχαιωμένας και απαραδέκτους δια τον σημερινόν άνθρωπον μορφάς τηλεπικοινωνίας.
Εφ. «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 5/31-03-1960

Οι ευγενείς στα κτήματα …στην εξοχή
…Μετά το Πάσχα αι οικογένειε των ευγενών μετέβαινον εις τα εν τοις χωρίοις κτήματα αυτών και επανήρχοντο κατά τον Σεπτέμβριον. Και κατά την έξοδον και κατά την επάνοδον η μεν Κυρία ίππευεν μίαν ίππον και επροπορεύετο, είτε τα μέλη της οικογένειας, είτε ο πατήρ. Συνωδεύοντο δε από τριάκοντα ή τεσσαράκοντα υπηρέτας, υπηρετρίας και καλλιεργητάς των κτημάτων αυτών, ιππεύοντας οι μεν όνους, οι δε πεζοί. Απαντες ούτοιέφερον χρειώδη της οικογενείας, άλλοι ιμάτια άλλοι χειρόμακτρα, έπιπλα και λοιπά, και ούτως επορεύοντο εν πομπή και παρατάξει. Η συνήθεια αύτη κατά τι επικρατεί μέχρι σήμερον, αναφέρεται δε και από τον Bruzen de la Martiniern tom.
Βλ. άρθρο του Ιωαν. Ν. Δελα-Ρόκκα «Άγνωστα έθιμα της εποχής της Ενετοκρατίας στη Νάξο», περ. «Ναξιακά», τ.8/9, Μάιος –Αύγουστος 1986