Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-1-2015

Ο πιο ωραίος τρόπος για να πεις ψέματα δεν είναι άλλος από την επίκληση των αριθμών. Εκεί όπου όλα αλλοιώνονται και προσφέρονται κατά το δοκούν. Όπως θεωρεί κανείς ότι μπορεί να ανατρέψει την εις βάρος του εικόνα είτε να την ενισχύσει και να βρει επιχειρήματα ώστε να θεμελιώσει την υπόθεση εργασίας. Λόγια όμως και τώρα μιλάμε για εκλογές. Και σταυροδοσία. Η χαρά των αναγνωστών και η αγωνία των υποψηφίων για να δουν ποιοι τους γύρισαν την πλάτη, ποιοι έκαναν πράξη την υπόσχεση ψήφου που είχαν δώσει και κυρίως εάν η προσπάθεια που έκαναν στην προεκλογική περίοδο βρήκε ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους.
Μονοκούκι

Και το ξεκίνημα της βόλτας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
ξεκινάει από την ορεινή Νάξο εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πρόσφορο έδαφος καθότι παραδοσιακά οι αριστεροί ως άνθρωποι της εργατιάς και του μόχθου αλλά και με διαύγεια πνεύματος και πιο ανοιχτά μυαλά είχαν την τάση να ακολουθούν κινήματα ή κόμματα που είχαν ως σημείο αναφοράς την αριστερά. Ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Η αλλαγή της περιφέρειας από τριεδρική σε τετραεδρική μάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους μη γνωστούς στους Νάξιους ψηφοφόρους υποψήφιους βουλευτές ή πολιτευτές. Ο λόγος; Στην τετραεδρική οι ψηφοφόροι μπορούσαν να σταυρώσουν δύο εκλεκτούς έναντι ενός στην τριεδρική, ότι δηλαδή γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουμε στα χέρια μας αναλυτικά την σταυροδοσία ανά χωριό και εκλογικό τμήμα και αποδεικνύεται ότι σε αρκετά εκλογικά κέντρα υπήρξαν ψηφοφόροι που επέλεξαν το .μονοκούκι όσον αφορά το κόμμα που υποστήριξαν στερώντας σε κάποιον άλλο τη δεύτερη ψήφο. Αντίθετα κάπου αλλού είδαμε ότι κοντά στα ξερά κάηκαν και τα .χλωρά. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι ενδεχομένως να έχει βάσει υπόνοια πολιτευτή ότι το ισχυρό όνομα του ψηφοδελτίου είχε δώσει οδηγία για συγκεκριμένη σταυροδοσία μη επιτρέποντας τον υγιή ανταγωνισμό.
Μονομαχίες
Όμως, λένε ότι στην πολιτική, στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Και επειδή η πολιτική υπερισχύει όλων, τέτοιου είδους .ζαβολιές μπορούν να συμβούν. Τι είδαμε λοιπόν στην ορεινή Νάξο; Τη μάχη του Δανακού, έδρα του κ. Μανιού, του βουλευτή Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάγεται από τη Νάξο και το Δανακό. Η Νέα Δημοκρατία πήρε το χωριό με διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων (40.9 έναντι 35,4) αλλά ο Μανιός πήρε τη νίκη με διαφορά .στήθους (37-36) από τον Βρούτση στην προσωπική τους μονομαχία,. Όπως ήταν λογικό η ρεβάνς δόθηκε στο Φιλώτι, την έδρα του πρώην υπουργού. Κι εκεί ο Βρούτσης έκανε περίπατο επικρατώντας με 419 έναντι 292 ψήφους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εμφάνιση του κ Βλασερού στο Φιλώτι όπου συγκέντρωσε 240 ψήφους.
Κυριαρχία

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μανιός είχε το πρώτο λόγο σε Απείρανθο, Δαμαριώνα, Κόρωνο και Κωμιακή ενώ στο Χαλκί η διαφορά άγγιξε το τριψήφιο αριθμό (147 έναντι 51). Ο κ. Βρούτσης πάντως ακούει Μονή και Μέση και δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά, ενώ και στην Κωμιακή όπως και τη Μέση βρέθηκε πίσω και από την Παγουνή του ΚΚΕ με τη νεαρή δικηγόρο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αρκετοί πάντως είπαν ότι η Ορεινή Νάξος γύρισε τη πλάτη κακώς στον κ. Βρούτση που λειτούργησε θετικά ώστε οι σμυριδεργάτες να μην χάσουν την αυτοτελή ασφάλισή τους, αλλά πιθανότητα αυτό δεν ήταν αρκετό. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα μικρά κόμματα δεν είχαν ρόλο στην ορεινή Νάξο και σε εκλογικό τμήμα της Κωμιακής (131ο) δεν χάθηκε ούτε ένα ψηφοδέλτιο. Οσοι ψήφισαν ήταν έγκυροι, κάτι μοναδικό για τα δεδομένα του νησιού.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΔΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: