Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Πάσχα των Ναξίων

Με τον εορτασμό της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισας την Παρασκευή 9-4-2010, ολοκληρώνονται οι εορτές του Πάσχα στη Νάξο।
Οι Ναξιώτες και φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προσπάθησαν να περάσουν τις Πασχαλινές γιορτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς όμως οι εκκλησίες των Χωριών δεν ήταν γεμάτες όπως ήταν άλλα χρόνια, . Θες η οικονομική κρίση, θες η περικοπή των δώρων, θες το ότι Χριστούγεννα- Απόκριες- Πάσχα ήταν φέτος πολύ κοντά, οι Πατριώτες μας, αλλά και οι φίλοι της Νάξου δεν ήλθαν όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, η μείωση ήταν στο 30%.
Η αγορά μουδιασμένη, οι έξοδοι λιγοστές, η συμμετοχή στα γλέντια περιορισμένη, αμηχανία και προβληματισμός παντού.
Όλα αυτά λίγο- πολύ ήταν αναμενόμενα, σε κάποιο βαθμό.
Όμως εκείνο που πρέπει να προσεχθεί από όλους, αλλά περισσότερο από τους ντόπιους και ιδιαίτερα τους Δήμους, τα Τοπικά Διαμερίσματα και τους Πολιτιστικούς Φορείς, είναι η διατήρηση των Πασχαλινών Εθίμων, τα οποία τείνουν ( ένεκα ορισμένων κακών νοοτροπιών και συμπεριφορών που υπάρχούν ) να υποβαθμίζονται, να αλλοιώνονται, ή ακόμη και να καταργούνται.
Όλοι έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας, απέναντι στα παιδιά μας , να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία , σε συνδυασμό με τα σπάνια πράσινα τοπία και τα εκλεκτά παραδοσιακά φαγητά, θα λειτουργήσουν και ως κίνητρο για τους ξένους να επισκεφθούν το Νησί μας.
Ας είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και ας ενεργοποιηθούμε για την διατήρησή της. Ας μην παρασυρόμαστε με το εύκολο , το ξενόφερτο και το βιομηχανοποιημένο. Ας παραμείνουμε στο δικό μας ,έστω και αν είναι δύσκολο.
Κ.Β.

1 σχόλιο:

δημότης είπε...

καλό το ευχολόγιο και τα γενικά σχόλια, αλλά πια είναι τα Πασχαλινά έθιμα που χάνονται και πρέπει να διατηρηθούν; Ο κ. Κ.Β. έχει κάποιο "δικό μας" πολιτιστικό γεγονός που πρέπει να ανβιώσει; αν ναι, ας το αναφέρει.χωρίς να θέλω να μειώσω την καλή πρόθεση του αρθρογράφου, το να γράφεις σε μια στήλη είναι εύκολο, το να ενεργείς υπέρ των απόψεών σου είναι το ζητούμενο, "έστω κι αν είναι δύσκολο".