Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Γράφει ο Θανάσης Καραβίας

Μετά από χρόνια είδαμε γκρέιντερ και φορτοτάκια να καθαρίζουν τα χαντάκια και τα γεφυράκια του επαρχιακού οδικού δικτύου! Λέτε να περιμένουμε ισχυρές βροχές;
Λέω κάλλιο αργά γιατί αυτές οι δουλειές (συντήρηση δρόμων-οδικού δικτύου) κατά κανόνα γίνονται το φθινόπωρο εν αναμονή του χειμώνα και όχι την άνοιξη εν αναμονή του καλοκαιριού. Είναι βέβαιον ότι αυτές οι εργασίες αν είχαν γίνει το φθινόπωρο, το οδικό δίκτυο κυρίως της ορεινής Νάξου θα είχε υποστεί πολύ λιγότερες ζημιές. Οι εργασίες αυτές θα έπρεπε επίσης να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 2-3 χρόνια και όχι σε διάστημα δεκαετίας όπως συμβαίνει σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Η εργολαβία καθαρισμού χανδάκων και τεχνικών θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και συγκεκριμένη και όχι να μπαίνει «τσόντα» σε μεγάλες εργολαβίες βελτίωσης -ασφαλτόστρωσης- διάνοιξης οι οποίες είναι χρονοβόρες και υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το υπάρχον οδικό δίκτυο εν αναμονή ολοκλήρωσης μελετών και εξεύρεσης πιστώσεων. Είναι μια «καταστροφική» πρακτική αυτή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Νομού, που αντί να συντηρούνται τα δημόσια έργα (οδικό δίκτυο, λιμάνια, φράγματα, αγροτική οδοποιία κ.λ.π...) αφήνονται χωρίς συντήρηση επιχειρώντας νέα έργα που κι αυτά με τη σειρά τους θα μείνουν χωρίς συντήρηση και άρα θα καταστραφούν.
Κατά την άποψή μου πρώτα συντηρείς και αξιοποιείς αυτό που ήδη υπάρχει και μετά επεκτείνεσαι σε νέα έργα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πάντως θα έπρεπε ένα ποσοστό αρκετά σοβαρό από τα προγράμματα δημοσίων έργων (εθνικά ή κοινοτικά) να διατίθεται υποχρεωτικά για τη συντήρηση των έργων, πράγμα που θα έδινε μακροβιότητα στα έργα και καλή λειτουργικότητα, προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας οικονομίας και προς θλίψην των εργολάβων.
Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι με τις προσπάθειες του προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου κυρίου Θανάση Γρυλλάκη έστω και με καθυστέρηση (λόγω Σύρου) ο καθαρισμός έγινε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο για να μην πω άριστα, όπως όλοι μας μπορούμε να διαπιστώσουμε.


Θανάσης Καραβίας
Μηχανολόγος Μηχανικός.

1 σχόλιο:

δημότης είπε...

τόσα χρόνια που είχαν να καθαριστούν τα χαντάκια, πού ήταν ο κ. Γρυλλάκης; και για το υπόλοιπο επαρχειακό δύκτιο τι γίνεται; ο κάθε δημόσιος υπάλληλος οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του πάντα και όχι μόνο προεκλογικά και, μάλιστα, να τον εξυμνούμε επειδή πράττει το αυτονόητο, επειδή πράττει αυτό για το οποίο τον πληρώνουμε.