Δηλώνει στους Γαληνιώτες: Η κορφή Ξύδη δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση
Δηλώνει στο Νομάρχη: δεν έχουμε λόγο μη θετικής γνωμοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου
Με τις φράσεις «μετά την ψήφιση του Καλλικράτη είναι δυνατόν ως ενιαίος Δήμος να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση πάνω στο νησί για ΧΥΤΑ» και «ίσως να μην είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση στην κορφή Ξύδη», ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους Γαληνιώτες που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή την παρουσία υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας στην περιοχή χωροθέτησης του ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι του χωριού εμπόδισαν νωρίς το πρωί τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας να πλησιάσουν το χώρο που αναμένεται να κατασκευαστεί ο Χ.Υ.Τ.Α., ενώ η παρουσία της Αστυνομία όξυνε ακόμα περισσότερο την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας αποχώρησαν άπρακτοι από τη Γαλήνη και η συνέχεια δόθηκε στο Δημαρχείο…
Εκεί συγκεντρώθηκαν περίπου πενήντα άτομα, ζητώντας να μιλήσουν με το Δήμαρχο Νάξου, όπως και έγινε.
Ο κ. Μαράκης προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν είχε περιθώριο να πράξει διαφορετικά, καθώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με έγγραφό της που υπογράφει ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας αναφέρει ότι ο Δήμος έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων και σύνταξης των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων. Ερμηνεύοντας ο κ. Μαράκης το έγγραφο αυτό, ανέφερε στους πολίτες που παρέστησαν στο Δημαρχείο ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει το καθήκον του ως Δήμος, χωρίς χρονοτριβές, όπως υποδεικνύει το έγγραφο, ενώ άφησε αιχμές για το Δήμο Δρυμαλίας, καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση για την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. …
Οι κάτοικοι της Γαλήνης και μέλη της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας που έδωσαν το παρόν στη συνάντηση αντέδρασαν έντονα για τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α, για τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους ψηφοθηρικούς λόγους που υπήρξαν στην επιλογή της θέσης στην Κορφή Ξύδη, αναφέρθηκαν μάλιστα και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Ζήτησαν μάλιστα επίμονα από το Δήμαρχο να πάρει θέση για το θέμα της χωροθέτησης και η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Μαράκη ήταν «δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη θέση…».
Η θετική γνωμοδότηση του Δημάρχου
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμαρχος να εξευμενίσει τους Γαληνιώτες και να αποποιηθεί των ευθυνών του για τη χωροθέτηση, με έγγραφό του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Νομάρχη κ. Μπάιλα στις 16/11/2009, γνωμοδοτεί θετικά για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Χ.Υ.Τ.Α. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την υλοποίηση του συνόλου των τεχνικών μελετών του εν λόγω έργου συμπεριλαμβανομένης και της Μ.Π.Ε. έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Νάξου για την πληρωμή των μελετών αυτών. Λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά την δημόσια συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τις εγκρίσεις για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, αλλά και της δύσκολης κατάστασης που περιέρχεται ο φορέας μας σε κάθε συμβούλιο με αυτό το θέμα, τις παρεμβάσεις και εν γένει το κλίμα που δημιουργείται, ουσιαστικά δεν προκύπτει αποτέλεσμα (απόφαση).
Επιπροσθέτως, το γεγονός της μείζονος σημασίας υλοποίησης του έργου, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, την εμπειρία και την ενασχόληση των υπηρεσιών σας, θεωρούμε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους να καλυφθεί και να συμπεριληφθεί κάθε αναγκαία ενέργεια και έγκριση, προκειμένου η οριστική μελέτη να μην έχει τυπικό, αλλά ούτε και τεχνικό πρόβλημα που να υπονομεύσει την υλοποίησή της. Επιπλέον, η υπηρεσία μας, μετά από ενημέρωση που είχε από το φάκελο της μελέτης Μ.Π.Ε. θεωρεί ότι δεν διαπιστώθηκαν λόγοι από τους οποίους να τεκμαίρεται η μη θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα’ ανωτέρω, παρακαλούμε για τη συνέχιση των διαδικασιών έγκρισης της Μ.Π.Ε. του έργου κατά τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, ενώ δηλώνουμε ότι από τη μεριά μας δεν έχουμε λόγο μη θετικής γνωμοδότησης για την ολοκλήρωση και έγκρισή της».
Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης μετείχε στην επιτροπή που στις 22/07/2002 γνωμοδότησε θετικά για την καταλληλότητα του χώρου δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α. που είχε υποδειχθεί στη θέση Ξύση.
Το ψήφισμα των κατοίκων
Έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Οι Πολιτιστικοί Εξωραιστικού Σύλλογοι Γαλήνης και Εγγαρών και η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο και επιδόθηκε στο Δήμαρχο Νάξου, στο τέλος της συγκέντρωσης στο Δημαρχείο, με το οποίο για άλλη μια φορά εκφράζουν την αντίδρασή τους στη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Τη Δευτέρα 17 Μαίου 2010 και νωρίς το πρωί, κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου, στο οποίο συμμετέχουν ο κ. Γρυλλάκης και η κα Καραμανή, με τη συνοδεία περίπου 15 αστυνομικών του Α.Τ. Νάξου ήλθαν στην περιοχή της διόδου προς την Κορφή Ξύδη προκειμένου να τοπογραφήσουν και καταγράψουν τις ιδιοκτησίες μέχρι τον προτεινόμενο τόπο δημιουργίας του Χ.Υ.Τ.Α.. Κανείς από τους ενδιαφερόμενους κατοίκους των χωριών Γαλήνης και Εγγαρών και κυρίως οι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες προορίζονται για απαλλοτρίωση δεν είχε ενημερωθεί, όπως προβλέπεται από το νόμο για τις παρόμοιες διαδικασίες. Προφανέστατα, η προγραμματισμένη από το Δήμο Νάξου τεχνική εργασία επρόκειτο να γίνει εντελώς μυστικά. Για να είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, ζητήθηκε και η συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η οποία ωστόσο δεν είχε άλλες εντολές παρά να παρευρίσκεται στο χώρο. Οι κάτοικοι και οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο σημείο, παρά την έλλειψη κάθε οργάνωσης ή προγραμματισμού, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη γη , τις ιδιοκτησίες τους, την υγεία τους, αλλά και τη νομιμότητα και τη λογική των κοινοφελών έργων. Έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι επιστημονικά ανεπαρκής και πρακτικά ανεφάρμοστη, για ένα έργο που από πολλές απόψεις θα αποβεί επικίνδυνο και στο τέλος άχρηστο, αφού σε δύο χρόνια από σήμερα ο Χ.Υ.Τ.Α. θα είναι παράνομος.
Εξ’ άλλου το έργο, αν τυχόν προχωρήσει, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον (μικρή απόσταση από τον οικισμό). Δεν θα είναι άμοιρος συνεπειών και αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας που τροφοδοτεί την πόλη της Νάξου.
Δεν θέλουμε έργα που σχεδιάζονται χωρίς προοπτική, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης σχεδόν ταυτόχρονη με αυτήν της έναρξής τους.
Δεν θέλουμε έργα που επιβαρύνουν δυσανάλογα μια ήδη επιβαρημένη περιοχή (σκουπιδότοπος, σφαγεία, νεκροταφείο).
Δεν θέλουμε έργα που επιβάλλονται με τη βοήθεια της αστυνομίας, ούτε διοίκηση που αγνοεί τις μέχρι σήμερα λογικές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις των φορέων και του λαού.
Θέλουμε έργα που σχεδιάζονται με βάση την αειφορία και βιωσιμότητα που προβλέπει το Σύνταγμα, με συναίνεση και προς όφελος του πληθυσμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου