Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Μανόλης τ Απεράθου Ο Μανώλης του κόσμου


Έτσι έγραφε το φυλλάδιο, που τύπωσαν Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Ο Σύλλογος Ναξίων Αγίων Αναργύρων , με το οποίο προσκαλούσαν τον κόσμο σε μια εκδήλωση, για να τιμήσουν τον Μανόλη Γλέζο.
Εάν όμως έπρεπε να εξειδικεύσουν τον τίτλο της πρόσκλησης έπρεπε να συμπληρώσουν « Ο Μανόλης των Γλωσσολόγων, των Γεωλόγων , των Δημοσιογράφων , των Αυτοδιοικητικών , των Πολιτικών , των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης , των αγωνιστών για την ειρήνη την δημοκρατία και ενάντια στην αδικία και την εξαθλίωση.
Όλες τις παραπάνω πτυχές της προσωπικότητας του Μανόλη Γλέζου προσπάθησαν οι διοργανωτές να ξεδιπλώσουν , σε μια λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση στην οποία ο κόσμος ανταποκρίθηκε, με άξιους ομιλητές. Για τον γλωσσολόγο Γλέζο μίλησε ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, για τον γεωλόγο Γλέζο μίλησε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Μαριολάκος, για τον δημοσιογράφο Γλέζο μίλησε ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης, για τον Αντιστασιακό Γλέζο μίλησε το στέλεχος της Ε.Δ.Α και συντρόφισσα κ. Γιούλια Λιναρδάτου , για τον αγωνιστή και αυτοδιοικητικό Γλέζο μίλησε η φιλόλογος κ. Σοφία Κατσουρού.
Οι ομιλίες ενδιάμεσα διανθίστηκαν με ποιήματα και τραγούδια , με περιεχόμενο την ζωή και τις δράσεις του Μ. Γλέζου, που έγραψαν Η Σταμάτα Σταυριανού και ο Νίκος Σαρρής.
Οι ομιλίες έκλεισαν με τον τιμώμενο ο οποίος με τον μεστό ,γλαφυρό, αιρετικό, λόγιο και περιεκτικό λόγο του ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους διοργανωτές, αλλά σχολίασε και την σημερινή πραγματικότητα.
Στην συνέχεια αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Αγίων Αναργύρων και του απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες από την Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων και τον πρόεδρο του Συλλόγου.
Παραβρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμούς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Α. Κακλαμάνης, η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων και Νάξου. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικοί Ινστιτούτου, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, Πρόεδροι Ναξιακών Συλλόγων, μέλη του Δ. Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. Πρόεδροι άλλων Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα των διοργανωτών.

Ένα από τα ποιήματα που απαγγέλθηκαν

Τσοι λαοί όλοι συγκίνη
σε η πράξη σας εκείνη

θα θυμούνται για πολύ
αιώνες την ακρόπολη

τη σημαία κατεβάσα
σι και δόκασι ανάσα

ήταν μήνυμα τρανό
εκείνο για τον Γερμανό

οι λαοί πείρασι δύνα
μη πολή τα χρόνια κείνα

στείλατε ελπίδας όρα
μα σ ολόκληρη τη χώρα

θα πομείνεις με τον Σάντα
κορυφαίοι του σαράντα

αψηφήσατε κινδύνους
τους σκληρούς καιρούς εκείνους

Δεν υπάρχουν σχόλια: