Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα και στην Ποταμιά




Με μεγαλοπρέπεια και μεγάλη κοσμοσυρροή πιστών τιμήθηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου σε διάφορες περιοχές του νησιού, στα περισσότερα (ή και σε όλα τα) δημοτικά διαμερίσματα της Νάξου (πχ. Στον Κινίδαρο, στο Σαγκρί, στα Ύρια κλπ.).
* Στη Χώρα της Νάξου εόρτασε ο Ναός που βρίσκεται πλησίον του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νάξου. Επίσης εόρτασε και ο Άγιος Γεώργιος της περιοχής της ακτής Γρόττας.
* Μεγαλοπρεπής ήταν και ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου και στην Ποταμιά της Νάξου, όπου ο φερώνυμος Ναός είναι και ενοριακός Ναός της Μεσαίας Ποταμιάς (ή «Πλατανακιού»).
Στη θεία λειτουργία ιερούργησε ο εφημέριος της Ποταμιάς και Αρχιερατικός Επίτροπος της εκκλησιαστικής περιοχής «Ναξίας» πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Γρυλλάκης.
Στο ψαλτήρι αποδόθηκαν μελωδικά οι εκκλησιαστικοί ύμνοι από ομάδα ιεροψαλτών με επικεφαλής τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτριο Παπάνη και με συμμετοχή και των κ.κ. Στυλιανού Μαϊτού, Γιώργου Ν. Μαϊτού, Γιάννη Λογαρά κ.ά.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση εικόνων και ιερών συμβόλων στα γραφικά δρομάκια του χωριού πλάϊ στην καταπράσινη φύση και επ’ ολίγον και στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Ποταμιάς-Τραγαίας.

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: