Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πλημμύρισε απο ... αδιαφορία ο Άη Γιώργης

Αντιμέτωποι με το αποκρουστικό θέαμα των λυμάτων να κυλούν στο δρόμο και να καταλήγουν στη θάλασσα βρέθηκαν οι λουόμενοι στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, το μεσημέρι της Τρίτης. Αποχετευτικό φρεάτιο υπερχείλισε, με αποτέλεσμα
τα λύματα να βγουν στην επιφάνεια και στο δρόμο, προκαλώντας έντονη
δυσοσμία. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σέργη, αντλία του αποχετευτικού που στέλνει τα λύματα στο Βιολογικό καθαρισμό του Δήμου «μπλόκαρε», με αποτέλεσμα να σταμάτησε να λειτουργεί και να υπερχειλίσει το φρεάτιο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
Υπάλληλοι του Δήμου μετέβησαν στο σημείο και με το αποφρακτικό μηχάνημα αποκατέστησαν το πρόβλημα. Ακολούθησε καθαρισμός της περιοχής και αναμόχλευση της άμμου. «Οι υπάλληλοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα» δηλώνει στο «ΒτΝ» ο κ. Σέργης και καταλήγει
«είναι ό,τι χειρότερο να συμβεί αυτό εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά ευτυχώς η αντίδραση των υπαλλήλων ήταν άμεση».

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν γινεταί συστηματική παρακολούθηση της στάθμης του φρεατίου προκειμένου να παρεμβαίνουν προληπτικά και όχι κατασταλτικά τα συνεργεία του Δήμου.

ΑΣΒΕΣΤΟ ΦΩΣ


Για τρίτη συνεχή μέρα συνεχίζουν να ανάβουν τα φώτα στους στύλους της Χώρας και στις παραλίες. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο λογαριασμός συνεχίζει να φουσκώνει.

Ποιος όμως πληρώνει το ...μάρμαρο;

Το μόνο παρήγορο είναι ότι πριν λίγα εικοσιτετράωρα τα φώτα ήταν σβηστά τις νύκτες. Ειναι αυτό που λένε καμμία φόρα ότι "κάναμε τη μέρα - νύκτα". Είδες η ΔΕΗ!!

ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο, 31 Ιουλίου
-Στο Φιλώτι, ποίηση και μουσική με την Αναστασία Μουτσάτσου και Νότη Μαυρουδής, στο Ανοιχτό αθλοθέατρο, στις 21:30, από τη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη
-Στην Κεραμωτή, παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, στις 19:00, από τον ΠΟΔΔ
-Στην Αγία Άννα, γιορτή πατάτας με το χορευτικό της Πτολεμαϊδας, στις 21:00, από τον ΠΟΔΝ
-Τζαζ μελωδίες, στο Ενετικό Μουσείο, στις 21:15
Κυριακή, 1 Αυγούστου
-Στο Φιλώτι, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Αντώνης Φωστιέρης παρουσιάζουν το
έργο τους και απαγγέλλουν ποιήματα, στις 20:30, από τη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη.
-Στον Καλόξυλο, έκθεση με θέμα «η καλαθοπλεκτική στην καθημερινή μας ζωή»
και μαθήματα καλαθοπλεκτικής, στις 20:00.
-Στον Πύργο Μπαζαίου, ρεσιτάλ πιάνου με το Χρήστο Μαράντο, στις 21:30.
Δευτέρα, 2 Αυγούστου
-Νησιώτικη βραδιά με τον Κονιτόπουλος, στην παραλία της Χώρας, στις 21:00, από τον ΠΟΔΝ.
-Στον Κυνίδαρο, εργαστήρι χορού και ακροβατικών, στις 20:00, στο εστιατόριο
«Σιντριβάνι». Είσοδος δωρεάν.
-Το Cine Astra προβάλλει την ταινία «Γράμματα στην Ιουλιέτα», στις 21:00 και
23:00, έως 4/08
Τρίτη, 3 Αυγούστου
-Μουσικοθεατρική παράσταση «Μικρές Ατασθαλίες», στις 21:00, στην παραλία της
Χώρας, από τον ΠΟΔΝ.

-Στον Κυνίδαρο, ημέρες χορού και χοροθεατρική παράσταση, στις 21:00, στις Νυριάδες.
-Στον Πύργο Μπαζαίου, συναυλία αφιέρωμα στο συνθέτη Περικλή Κούκο, στις
21:30.

Δηλώνει Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόθεσή τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο κοινής δράσης εν όψει των Περιφερειακών εκλογών εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνκυκλαδικής πρωτοβουλίας, οι δύο αυτοδιοικητικές κινήσεις με αφετηρία τις κοινές προγραμματικές θέσεις και τις αρχές τους, ξεκινούν από σήμερα το συντονισμό και τη δράση τους, απευθυνόμενες σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του αριστερού και του οικολογικού χώρου στο Ν. Αιγαίο. Επιδιώκουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου να εκφραστεί μέσα από ένα κοινό ψηφοδέλτιο η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν σε παραπλήσιες θέσεις, αρχές και οράματα. Στην κατεύθυνση αυτή οι δύο Κινήσεις συγκρότησαν 30μελή Συντονιστική Επιτροπή, με επικεφαλής το Νομαρχιακό Σύμβουλο Νίκο Συρμαλένιο. Από τη Νάξο εκπρόσωποι είναι οι κ.κ. Στέλιος Μαρινάκης και Μιχάλης Φραγκίσκος

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις για την παράδοση του έργου του αρχαίου υδραγωγείου

Εκδηλώσεις για την παράδοση του έργου του αρχαίου υδραγωγείου
Μεγάλο επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός για το νησί της Νάξου αποτελεί η όλη διαδικασία της ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου της αποκάλυψης σημαντικών τμημάτων του αρχαίου υδραγωγείου της Νάξου που ξεκινούσε από την περιοχή των Μελάνων (πλησίον του Κούρου) και έφτανε μέχρι τη Χώρα της Νάξου (στην Τρανή Φουντάνα, πλησίον της Γρόττας) σε μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων.
Η διαδικασία της πανηγυρικής παράδοσης συντελέστηκε το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουλίου 2010 σε δύο κύριες φάσεις και μια εορταστική. Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 το βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Θεάτρου Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκτέλεσε το έργο με επικεφαλής τον Καθηγητή της Αρχαιολογίας κ. Λαμπρινουδάκη «παρέδωσε» (κατά τη σχετική ορολογία) το έργο στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, η πρώην Περιφερειάρχης κ. Μάρθα Σημαντώνη, ο Νομάρχης Κυλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Κόκκοτας, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, η κ. Μαρία Βλαζάκη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υποργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η κ. Μαρίζα Μαρθάρη Προϊσταμένη της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτ
ήτων (υπεύθυνη για Κυκλάδες), η κ. Κατερίνα Δελλαπόρτα Προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, πολλοί άλλοι επιστήμονες και πλήθος κόσμου. Έγιναν διάφορες προσφωνήσεις επισήμων που αναφέρθηκαν στη σπουδαιόττα του έργου και της συμβολής της επιστημονικής ομάδας, ιδίως του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη (ο οποίος, ας σημειωθεί, έχει ηγηθεί αντίστοιχων επιστημονικών ομάδων που πραγματοποίησαν τα σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας έργα των Υρίων και του Γύρουλα)
Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010 το πρωί έγινε ξενάγηση των επισήμων από τον κ. Λαμπρινουδάκη και άλλους αρχαιολόγους στα τμήματα του υδραγωγείου που ανασκάφηκαν ή αποκαλύφτηκαν. Η όλη διαδικασία κατέληξε με μια πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση στην περιοχή του Φλεριού, στο (ξερό κατά το καλοκαίρι) ποτάμι πλησίον του Κούρου των Μελάνων με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τοπικούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Μελάνων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε όλους, επισήμους και επισκέπτες του χώρου, ντόπιους και ξένους, να ψυχαγωγηθούν και να δεθούν περισσότερο με την τοπική πολιτιστική παράδοση.
Το αρχαίο υδραγωγείο της Νάξου, της Αρχαϊκής εποχής, αλλά και της εποχής της Ρωμαιοκρατίας, είναι πολύ σημαντικό έργο και από τεχνολογικής απόψης αλλά και για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας των εποχών αυτών.
(Ανάμεσα στα σημεία-τμήματα του αρχαίου υδραγωγείου που κατά τη γνώμη μου είναι ίσως τα αξιόλογα και μπορεί να επισκεφτεί ο κάθε επισκέπτης είναι αυτά του χώρου της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, στο μέσον περίπου της διαδρομής Χώρας-Αγγιδίων καθώς και αυτά στον ειδικά διαμορφωμένου χώρου πλησίον του Ι. Ναού και του χωριού Άγιος Θαλλέλαιος καθώς και τα σημεία πλησίον του Κούρου στο Φλεριό Μελάνων).
Με την ανάδειξη του έργου αυτού όπως και με τα αντίστοιχα έργα του Επιτόπιου Μουσείου στην Πλατεία Μητροπόλεως Νάξου καθώς και με τα έργα στα Ύρια και στο Γύρουλα, που αξιοποιήθηκαν και είναι επισκέψιμα, αναδεικνύεται σημαντικά η Νάξος και έτσι μπορεί να μπει σε σπουδαίες επιστημονικούς και τουριστικούς οδηγούς και να προβληθεί σημαντικά το νησί μας.
Η Νάξος μπορεί να αναδειχθεί στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού (και συγκεκριμένα και του επιστημονικού και αρχαιολογικού τουρισμού) με το πλήθος των μνημείων (όλων των εποχών) που διαθέτει ανάμεσα στα οποία μεγάλη σπουδαιότητα έχει πλέον και το αρχαίο υδραγωγείο καθώς και τα άλλα που ανέδειξαν οι επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Λαμπρινουδάκης.
Γιάννης Λογαράς

ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ


Δύο μερόνυκτα δεν λένε να σβήσουν τα φώτα στο Δήμο Νάξου. Το λογαριασμό όμως τον πληρώνει όπως πάντα ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες και την ίδια ώρα ο Δήμαρχος δηλώνει ότι "ενδεχομένως η ΔΕΗ να μας κάνει κάποια έκπτωση γιατί το πρόβλημα οφείλεται σε εκείνη". Βιαστικός ο Δήμαρχος να δικαιολογήσει τη ΔΕΗ, την οποία για συναισθηματικούς και άλλους...λόγους οφείλει να υπερασπίζει. Η αλήθεια πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, την ώρα που κάθε Ελληνας και Ελληνίδα πρέπει να δείχνει κατανόηση στα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, η ΔΕΗ και ο Δήμος σπαταλούν όχι μόνο χρήματα αλλά και ενέργεια.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Η Φιλοζωική Νάξου θα ήθελε να πληροφορήσει τα μέλη της αλλά και εν γένει τους κατοίκους της Νάξου για τα εξής:
Την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010, κατά την τακτική ετήσια γενική συνέλευση του Διοικητικού συμβουλίου προσήλθαν τα μέλη της Φιλοζωικής προκειμένου να αναδείξουν το νέο Διοικητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου είναι :
Πρόεδρος
Ιωαννίδου Σταματία
Αντιπρόεδρος
Γεωργιάδου Μαρία
Ταμίας
Γαμπάι Ρονίτ
Γραμματέας
Ρόζενστοκ Μόνικα
Αναπληρωματικό Μέλος
Στιούαρτ Λουκρητία
Ελεγκτική Επιτροπή
Πρωτονοτάριος Χρήστος
Ρόζενβίγκε Μέττε


Κατά των απολογισμό των πεπραγμένων διάστημα Ιουλίου 2009- Ιουνίου 2010 διαπιστώθηκε ότι :
1.Η φιλοζωική στείρωσε 145 γάτες και 34 σκύλους
2. Φρόντισε να βρεθούν νέες οικογένειες για 34 σκύλους και 19 γάτες.
3. Έχει στην φροντίδα της, σε διάφορους χώρους τουλάχιστον 13 σκύλους και διατηρεί σταθμούς σίτισης για ομάδες γατών. Κάθε μέρα η Φιλοζωική ταΐζει περίπου 250 γάτες.
4. Έχει μηνυθεί αδίκως από αγρότες οι οποίοι ζητούν αποζημίωση. Τα ζώα που προκαλούν καταστροφές είτε έχουν ιδιοκτήτη που τα αφήνει ανεξέλεγκτα είτε δε γνωρίζουμε κάτι για αυτά. Επιπλέον οι εθελοντές της Φιλοζωικής δέχονται συνεχώς απειλές και παρενοχλούνται από αγρότες γειτονικών περιοχών. Να θυμήσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 κάποιος εισέβαλε σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας και πυροβόλησε δύο σκυλιά, ένα εκ των οποίων τις επόμενες ημέρες αναχωρούσε για το καινούριο σπίτι της! .
5. Διαπιστώθηκε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη χώρων φιλοξενίας για τα σκυλιά.
Δεδομένων λοιπών των προβλημάτων, της απουσίας του Δήμου αλλά και του αδιέξοδου στο οποίο βρίσκονται οι εθελοντές της Φιλοζωικής, η μόνη, αναγκαστική, λύση είναι να κλείσει ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας που διατηρεί, με ό, τι συνεπάγεται αυτό: την απελευθέρωση των σκύλων που τώρα ζουν εκεί, την αδυναμία περίθαλψης τραυματισμένων ζώων αλλά και σκύλων που έχουν στειρωθεί πρόσφατα αλλά και την μη περισυλλογή αδέσποτων. Η αλήθεια είναι ότι τα αδέσποτα προκύπτουν από την αμέλεια και την ανευθυνότητα των μελών της κοινωνίας- που είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους όταν τους είναι ανεπιθύμητα, είτε δεν στειρώνουν με αποτέλεσμα να έχουμε τόσα κουτάβια, κυριολεκτικά πεταμένα, ενίοτε, και σε κάδους σκουπιδιών. Δεν χωρά αμφιβολία λοιπόν ότι ο μόνος λόγος που δεν παρατηρούνται αδέσποτα στη Χώρα της Νάξου είναι αποκλειστικά οι συνεχείς προσπάθειες της Φιλοζωικής!
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν αλλά και λόγω της αυξανόμενης συχνότητας των ανησυχητικών περιστατικών που προκύπτουν, η Φιλοζωική Νάξου θα ήθελε να γνωστοποιήσει στους κατοίκους της Νάξου πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση της εθελοντικής αυτής οργάνωσης τόσο σε πόρους όσο και στους ακόλουθους τομείς:
1. Η Φιλοζωική Νάξου είναι η μόνη μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει έργο καθημερινά στην τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη και οι εθελοντές της αφιερώνουν χρόνο, κόπο και χρήματα με μόνο σκοπό την ανακούφιση των ζώων στη Νάξο. Συνεπώς η εθελοντική προσφορά είναι ανεκτίμητη. Για την επίτευξη των στόχων της υπάρχουν επιμέρους εργασίες και χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα τις διεκπεραιώσουν!
2. Επίσης μπορείτε να γίνετε ο αντιπρόσωπος της Φιλοζωικής στην περιοχή σας και να αναλαμβάνετε τα περιστατικά που προκύπτουν κοντά σας.
3. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης χώρου φιλοξενίας σας ζητάμε να διαθέσετε ένα κομμάτι της αυλής σας ή του χωραφιού σας προκειμένου να μπορούμε εκεί να φροντίσουμε ένα σκυλί. Ακόμα κι αν δεν μένετε όλο το χρόνο στη Νάξο, θα αναλάβει κάποιος άλλος εθελοντής τη φροντίδα του σκυλιού..Εννοείται ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είστε υποχρεωμένοι να αναλάβετε και τα έξοδα.
Η Φιλοζωική Νάξου μετρά 5 χρόνια έργου στο νησί. Για να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε όμως χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη όλων.
Νόμος 3170/2003.
Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο ή την κοινότητα

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΑΤΖΕΝΤΑ

Πέμπτη, 29 Ιουλίου
-Στο Δανακό, διαγωνισμός Μαγειρικής και «Ναξιομαγειρέματα», από τον Πολιτιστικό
Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας, στις 20:00
-Παράσταση με το μάγο Sankara στο προαύλιο του Γυμνασίου Χώρας, στις 21:00.
-Ρεσιτάλ κιθάρας, στο Ενετικό μουσείο, στις 21:15
-Το Cine Astra προβάλει την ταινία «Knight& Day», στις 21:00 και 23:00, έως 1/08
Παρασκευή, 30 Ιουλίου
-Αιμοδοσία από το Ίδρυμα Στήριξης Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, στις Τρίποδες (16:30-
21:00)
-Στο Φιλώτι, εγκαίνια της έκθεσης «Scripta Manent» με αυθεντικά χειρόγραφα
συγγραφέων και ποιητών, στις 20:30
-Μουσική και ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία.
-Στον Πύργο Μπαζαίου, ρεσιτάλ της ρωσίδας Έλενα Φρόλοβα, στις 21:30
-Ελληνική Μουσική με μπουζούκι, στο Ενετικό Μουσείο, στις 21:15

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Ερμούπολη 29 Ιουλίου 2010

Την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Κυκλάδων στη Νάξο.
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν, είναι και η εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο καθιέρωσε τη νέα διοικητική δομή της χώρας, αν και αντιμετωπίστηκε καταρχήν θετικά από όλους τους αιρετούς των Κυκλάδων, έθεσε και αρκετά ερωτήματα και προβληματισμούς ως προς την εφαρμογή του, αφού το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται οικονομική στήριξη του όλου εγχειρήματος δεν απαντάται με σαφήνεια μέσα από τον νόμο, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως μεταφορά αρμοδιοτήτων, στελέχωση υπηρεσιών, οργάνωση των νέων δήμων, αφήνονται στην έκδοση αρκετών Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά και Υπουργικών Αποφάσεων.
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, αφουγκρασμένη την αγωνία των αιρετών μελών της, καταβάλει προσπάθειες μέσα από την συνεργασία των στελεχών της με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), να απαντήσει στην πληθώρα των δυσνόητων σε πολλά σημεία διατάξεων του Νόμου. Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Προγραμματίζεται όπως σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., καταρτισθούν υποδείγματα αποφάσεων για την κατάρτιση των οργανισμών των νέων δήμων, να καταγραφούν οι αρμοδιότητες οι οποίες μεταφέρονται σε αυτούς και να δοθούν λύσεις όσον αφορά την λειτουργία τους, την πρώτη περίοδο εφαρμογής του νέου συστήματος διοίκησης. Παράλληλα συμμετέχει, σε επίπεδο νομού, σε δράσεις της κεντρικής διοίκησης για την υποστήριξη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπως είναι η καταγραφή των κτιριακών υποδομών των Ο.Τ.Α., η εκπόνηση υποδειγμάτων Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών, η καταγραφή των οικονομικών στοιχείων, η καταγραφή και κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική, η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των συνενωμένων Ο.Τ.Α., κ.λ.π.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν κληθεί να παρευρεθούν κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ., στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και κάθε αυτοδιοικητικός ο οποίος επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του για την εφαρμογή του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Τα συμπεράσματα του συμβουλίου θα είναι χρήσιμα για τον προγραμματισμό των δράσεων των αιρετών, έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας, να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος προς όφελος των νησιωτών μας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

Η εορτή της Αγίας Άννας στην Ποταμιά

Σε μια όμορφη εξοχική τοποθεσία, στον κεντρικό δρόμο Χώρας-Ποταμιάς-Τραγαίας και περίπου πεντακόσια μέτρα πριν από την Κάτω Ποταμιά, βρίσκεται το γραφικό βυζαντινού ρυθμού ξωκλήσι της Αγίας Άννας, που γιόρτασε την Κυριακή 27 Ιουλίου 2010, ημέρα της μνήμης της Αγίας. Τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της Ποταμιάς και Μελάνων (και αρχιερατικός Επίτροπος της εκκλησιασικής περιοχής «Ναξία») πατήρ Εμμανουήλ Γρυλλάκης και στο Αναλόγιο ήταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Εμμανουήλ Γιαμπουράς, Νικος Γιαμπουράς, Πασχάλης Μαϊτός, Ιάκωβος Γιαμπουράς, Γιάννης Βαγενάς (και επ’ ολίγον και ο γράφων).
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος, όπου βρίσκεται ο Ναός, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Γιαμπουράς και τα μέλη της οικογενείας του και συγγενείς του, δείχνοντας την ιδιαίτερη φιλόξενη διάθεσή τους, δεξιώθηκαν στο προαύλιο του Ναού τους πολλούς παρευρεθέντες κυρίως από τα τρία χωριά της Ποταμιάς, αλλά εν μέρει και από αλλού, προσφέροντας πρόχειρα εδέσματα και αναψυκτικά. Μια ωραία θρησκευτική πανήγυρη σε ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον δείχνει (σε συνδυασμό και με ανάλογες ακολουθίες σε άλλους Ναούς της υπαίθρου του νησιού μας) την πίστη των Ναξίων αλλά και τις δυνατότητες προβολής των ακολουθιών ως μια σπουδαιότατη μορφή εναλλακτικού (θρησκευτικού, εν προκειμένω) τουρισμού.
(Σημειώνουμε ότι η Αγία Άννα γιορτάστηκε και στο Ναό της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας καθώς και στον Ναό της Αγίας Άννας στην ομώνυμη παραλία της περιοχής του Αγερσανίου και αλλού).

Γιάννης Λογαράς

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email :
nicodris@gmail.com

Απτόητος ο μαΐστρος, με συντήρηση δυνάμεων αφού δεν ξεπερνάει σε ένταση τα 6Β, επιβάλλει τις δικές του ευχάριστα αποδεκτές συνθήκες μιας καλοτάξιδης ναυσιπλοΐας και ανακουφιστικά δροσερών ημερών στην καρδιά του Καλοκαιριού. Θαρρείς «μιλημένος» από το Διόνυσο, έχει σα στόχο να προσελκύσει παραθεριστές κάθε εθνικότητας, ηλικίας και φύλου να γιορτάσουν μαζί του αυτό το Καλοκαίρι στο νησί της αγαπημένης του Αριάδνης τη Νάξο.
Οι άνεμοι, για όλες τις ημέρες εκτός από την Πέμπτη, θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση όχι μεγαλύτερη από 6Β..
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί
μεταξύ 24 και 27 β. η ελάχιστη και μεταξύ 29 και 33 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.
Η παντελής έλλειψη νεφών επιτρέπει στον ήλιο, στο φεγγάρι και στ’ άστρα μερόνυχτα να «αλωνίζουν» στο ουράνιο στερέωμα.
Προσοχή απαιτούν οι μεσημεριανές ώρες, με το δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 8, δηλαδή πολύ επικίνδυνο για χρόνο έκθεσης χωρίς αντιηλιακό, για μεν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πάνω από μία το πολύ ώρα για δε τα σκουρόχρωμα δέρματα πάνω από μιάμιση με δύο το πολύ ώρες.
Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :
ΠΕΜΠΤΗ 29/7
Β 6-7
24…29
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/7
ΒΔ 6

25…30
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/7
BΔ 5
26…31
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/8
Δ-ΒΔ 5
26…32
ΔΕΥΤΕΡΑ 2/8
ΒΔ 6
25…31
ΤΡΙΤΗ 3/8
ΒΔ 5
26…32
ΤΕΤΑΡΤΗ 4/8
ΒΔ 5
27…33
Πέμπτη 29/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6 και τις απογευματινές ώρες 7Β και θερμοκρασία 24–29 β.
Παρασκευή 30/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 6Β και θερμοκρασία 25–30 β.
Σάββατο 31/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 26–31 β.
Κυριακή 1/8 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ-ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 26-32 β.
Δευτέρα 2/8 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 6Β και θερμοκρασία 25–31 β.
Τρίτη 3/8 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 26-32 β.
Τετάρτη 4/8 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 27–33 β.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ Φ. 75




Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
· Πέμπτη 29 Ιουλίου, 8 μ.μ. Δανακός: Ναξιομαγειρέματα. Μαγειρεύουμε αξιοποιώντας τα τοπικά υλικά. Διαγωνισμοί, επιτόπιο μαγείρεμα, μουσική, χορός.
Θα συμμετάσχει ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών
· Σάββατο 31 Ιουλίου, 7 μ.μ. Κεραμωτή: Παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
· Κυριακή 1 Αυγούστου, 8 μ.μ. Καλόξυλος: Έκθεση με θέμα: «Η καλαθοπλεκτική στην καθημερινή μας ζωή» Παρουσίαση χειροποίητων αντικειμένων (καλάθια, πανέρια, κάνεστρα, και ο ρόλος τους στην καθημερινότητά μας. Μαθήματα καλαθοπλεκτικής.
Θα ακολουθήσει παραδοσιακή μουσική στην πλατεία του Καλόξυλου.
· «Κυνηγώντας ένα …θησαυρό» Ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα μνημεία, τις φυσικές ομορφιές, τον πολιτισμό και την παράδοση του δήμου Δρυμαλίας. Ξεκινάει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 ΤΟΥ ΠΟΔ ΝΑΞΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
02/08 ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ
03/08 ‘’ ΜΙΚΡΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ’’ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ
03/08 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΙΡΗΒΗ
ΚΥΝΙΔΑΡΟΣ- ΧΩΡΑ- ΜΕΛΑΝΕΣ -ΤΡΙΠΟΔΕΣ - ΓΑΛΗΝΗ
05/08 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΑΠΕΡΑΝΘΙΤΗ
ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ
08/08 ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ
09/08 ΄΄Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ’’ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΓ.ΜΗΝΑ
10/08 ‘’ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ’’ Η ΟΝΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΓΛΙΝΑΔΟΥ-ΤΡΙΠΟΔΩΝ –ΑΓ.ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΥΡΙΩΝ.
11/08 ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ
12/08 ΣΥΝΑΥΛΙΑ- ΒEACH PARTY ΣΤΗΝ ΑΓ.ΑΝΝΑ
13/08 JAZZ MATE ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΗΧΟΥΣ JAZZ
ΣΧΟΛΗ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ
15/08 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ’’ΑΦΑΝΕΙΣ’’, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΓ.ΜΗΝΑ
18/08 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ‘’ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ΄΄
ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΙΑΚ.ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΣ 15e
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ
20/08 ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΡΗΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕΚΕΔΟΝIA
ME THN MAΡΙΑ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΑΣ ΝΑΞΟΥ
21/08 ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΑ ΜΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΞΟ
22/08 ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΞΑΟΠΟΥΛΟ ΚΙΜΩΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ
23-24-25/08 ‘’ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ’’
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΣΟΣ ΕΛΛΗΣ – ΚΥΝΙΔΑΡΟΣ-ΓΑΛΗΝΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 21,00. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΩΡΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΤΣΙ


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γεφυριού του Γαλανάδου (Περίτσι) με την συμμετοχή του Σεβασμιοτατου Μητροπολίτη παροναξίας κ.κ.Καλλινίκου και του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάϊλα. Παρόντες την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 8.00 το απόγευμα ήταν επίσης ο Επαρχος Νάξου, οι Δήμαρχοι Νάξουκαι Δρυμαλίας, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των δύο Δήμων καθώς και μέλη του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ. Δεν έλλειψαν οι
υποψήφιοι για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ.κ. Μαργαρίτης και Λιανός καθώς και ο κ.Θανάσης Γρυλλάκης, ο οποίος ήταν και ο κύριος υπεύθυνος του έργου ως προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε για την υλοποίηση του έργου, ο τ. Δήμαρχο Νάξου κ. Βασίλης Κόκοτας, ο οποιος ήταν πάρών στην τελετή.

Γιουσουρούμ η παραλία

Γιουσουρούμ η παραλία
Απειλεί με πρόστιμα το Λιμενικό Ταμείο
Τάξη στην αναρχία και αυθαιρεσία που επικρατεί στην παραλία προσπαθεί να βάλει
το Λιμενικό Ταμείο Νάξου. Μετά από αυτοψίες που έγιναν από την αρμόδια επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου στην παραλία, με αφορμή προφορικές καταγγελίες Δημοτών, διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και ιδιαίτερα
των πεζοδρόμων.Με έγγραφό του το Λιμενικό Ταμείο προς όλους τους καταστηματάρχες της λιμενικής ζώνης έδωσε προθεσμία τριών ημερών και αν οι επιχειρηματίες δεν απομακρύνουν τα παράνομα τοποθετημένα αντικείμενα, τότε θα τους επιβληθούν από το Λιμενάρχη τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Πιο συγκεκριμένα, με έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου
κ. Μανώλης Μανωλάς, στη χερσαία ζώνη του λιμένα διαπιστώθηκε η τοποθέτηση
διαφημιστικών πινακίδων πάνω στο πεζοδρόμιο, οι οποίες προκαλούν προβλήματα
στην κίνηση των πεζών. Επίσης τραπεζοκαθίσματα έχουν τοποθετηθεί παράνομα σε
χώρους στους οποίους δεν έχει παραχωρηθεί άδεια, ενώ σε χώρους με άδεια αποκλειστικά για τραπεζοκαθίσματα έχουν τοποθετηθεί ογκώδη αντικείμενα, όπως ψυγεία, πινακίδες, σταντ, υπαίθρια μπαρ κ.α.
Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην αποστολή ενημε-
ρωτικών επιστολών προς συμμόρφωση των επιχειρηματιών, τους οποίους και προειδοποιεί για την επιβολή προστίμων από το Λιμεναρχείο, σε περίπτωση που δεν
απομακρύνουν άμεσα κάθε παράνομα τοποθετημένο αντικείμενο. Καιρός ήταν κάποιος να βάλει τάξη και ας είναι «ορεινός».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ και ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ
Ένας διαχρονικά ενεργός Μεσαιωνικός οικισμός



Φωτογραφίες: Γιώργος Ανωμερίτης, Γιάννης Γιαννέλος
Ιστορικό λεύκωμα, σελ. 212, διαστάσεις: 23,5 × 24 εκ.
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά
Εκδόσεις Μίλητος, 2010
ISBN: 978-960-464-165-9





Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα 212 σελίδων με 175 φωτογραφίες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη με τον τίτλο “Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του – Ένας διαχρονικά ενεργός Μεσαιωνικός οικισμός”, με εισαγωγικό σημείωμα του φιλόλογου – παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσελίκα.
Το βιβλίο το οποίο εμπλουτίζεται από 13 χρησιμότατους πίνακες στοιχείων, παρουσιάζει τη Νάξο διαχρονικά από την αρχαία Καλλίπολη μέχρι τη σημερινή Χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μεσαιωνικό Φράγκικο Κάστρο, τους οικισμούς του και τα μνημεία του.
Ο συγγραφέας, ναξιακής άλλωστε καταγωγής από πατέρα, γνωστός για την πολιτική του ιστορία, εξιστορεί λιτά τις μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας Νάξου, οι οποίες με πλούσια κινητή εικονογραφία, κοσμούν το Κάστρο, το Μπούργκος και τις νεώτερες συνοικίες της Χώρας. Ναούς, καθολικούς και ορθόδοξους, οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με την εκπαιδευτική και πολιτιστική εξέλιξη της μεταβυζαντινής Νάξου. Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης εξάλλου και με το περυσινό του βιβλίο με τον τίτλο “Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας – Ένας θρησκευτικός νησιωτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξο” μας είχε εισαγάγει στον εκπληκτικό κόσμο της βυζαντινής Νάξου, με τις 200 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες του νησιού από τις οποίες οι 140 είναι τοιχογραφημένες με εικόνες του 6ου έως 13ου αιώνα, τριάντα δε εξ΄ αυτών μεταξύ των οποίων και η Παναγία η Δροσιανή (6ος αι.) βρίσκονται στο πάλαι ποτέ κεντρικό και παραγωγικό τμήμα του νησιού.
Το βιβλίο εμπεριέχει επίσης σύντομες αναφορές στη Βενετία και το Δουκάτο του Αιγαίου, στη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, για να σταθεί ιδιαίτερα στο Κάστρο, το οποίο ολόρθο δεσπόζει της Χώρας, της πρωτεύουσας της Νάξου. Ένα Κάστρο, όπως παρατηρεί και ο συγγραφέας, από τα ελάχιστα της χώρας, το οποίο από την ίδρυσή του, λίγο μετά το 1207 παραμένει σήμερα συνεχώς κατοικημένο.
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Ανωμερίτη και του Γιάννη Γιαννέλου.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ATZENTA

Κυριακή, 25 Ιουλίου
-Παράσταση από τη χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων Θεσσαλονίκης, στις 20:30, στο Χαλκί.
-Παραδοσιακή γιορτή στο Φλεριό, στις 13:00.
-Συναυλία της Τυνήσιας Εμέλ Μαλούτι, στις 21:30,στον Πύργο Μπαζαίου.

Δευτέρα, 26 Ιουλίου
-Το Cine Astra προβάλλει την ταινία «Ραντεβού για παντρεμένους», στις 21:00 και στις 23:00, έως 28/07
-Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδούν στην Απείρανθο,
στις 21:00.
Διοργανωτής ο Α.Π.Σ. Φανάρια

...ΣΟΦΙΕΣ

ΑΠΟ …προβολή εκδηλώσεων …ΤΙΠΟΤΑ
Μας έχει μπερδέψει ο Δήμος Νάξου με τη λιτότητα που άλλοτε επικαλείται και άλλοτε καταστρατηγεί. Από τη μία βλέπουμε πλουσιοπάροχα τραπέζια και βεγγαλικά και από την άλλη πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς την παραμικρή διαφήμιση ή για να ακριβολογούμε με υποτυπώδη προβολή. Αναρωτιόμαστε που είναι τα πανό και οι αφίσες του περυσινού και του προπέρσινου καλοκαιριού!! Που είναι τα έντυπα με τα προγράμματα των εκδηλώσεων που κυκλοφορούσαν κατά χιλιάδες, έστω και καθυστερημένα. Μια εξήγηση που μας έδωσαν κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, είναι ότι η έλλειψη διαφημιστικής προβολής των εφετινών εκδηλώσεων οφείλεται στο κλείσιμο της επιχείρησης, που προμήθευε κατ΄ αποκλειστικότητα τα προηγούμενα χρόνια, τον Δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Ενόχλησε πολύ τους δημοτικούς μας άρχοντες ο τίτλος του προηγούμενου φύλου της εφημερίδας μας «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ …ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ» και έφεραν τεχνηέντως το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης. Αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες αφού ο πρόεδρος του Δ.Σ. είχε ενοχληθεί αφάνταστα και για να μην καρφωθούν έβαλαν το Στάθη (τον Αγγελη..ο..φόρο)σε θέση πασαδώρου και τον Δήμαρχο σε θέση σέντερ φόρ. Έτσι πέτυχαν το γκολ και μείωσαν το σε βάρος τους σκορ. Άντε Στάθη, πασπαρτού σε βλέπω στην ομάδα. Σε όλες τις θέσεις θα σε χρησιμοποιήσουν λόγω της καλής μπάλας που ξέρεις, άλλες φορές άμυνα, άλλες επίθεση και αν χρειαστεί να μοιράζεις και παιχνίδι. Ούτε ο Τόρο να ήσουνα..!!!


ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ «ΔΟΚΟΥΝ»
Και μπορεί το θέμα της τουριστικής διαφήμισης να βρήκε θέση στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα του δημοτικού μας συμβουλίου, δεν είχε όμως την ίδια τύχη και το πρόβλημα που έχει προκύψει με το προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να συζητηθεί όπως ζήτησε ο κ. Μ. Πολυκρέτης το θέμα του πάρκινγκ στο 1ο δημοτικό, γιατί είναι εκτός θέματος, αφήνει ερωτηματικά και επιβεβαιώνει την επιλεκτικότητα «κατά το δοκούν» με την οποία λειτουργεί το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ή ΕΚΛΟΓΕΣ
Και τι δεν είχε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, διαπληκτισμούς, ύβρεις, αποχωρήσεις και άλλα ευτράπελα. Όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν με αφορμή τους κυβόλιθους που έχουν τοποθετηθεί στο Αγερσανί και την δυσφορία που έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του χωριού. Ο κ. Μαράκης πάντως αμυνόμενος είπε τη θεϊκή ατάκα:
"οι Αγερσανιώτες θα μας πουν αν είναι καλό το έργο των πλακοστρώσεων στις 7 Νοεμβρίου..." !!!
Δημοψήφισμα για τους κυβόλιθους θα έχουμε κ. Δήμαρχε ή εκλογές;;!! Έλεος!!!

Μαργαρίτη στηρίζει η Νέα Δημοκρατία στη Νάξο
Τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 βρήκαμε σε γνωστό blog Νάξιου την παρακάτω ανάρτηση με τον παραπάνω τίτλο:
«Σήμερα, που το πολιτικό τοπίο σιγά-σιγά αρχίζει και διαμορφώνεται, σας αποκαλύπτουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη υποψήφιων δημάρχων σε έξι νησιά των Κυκλάδων.Ξεκινάμε από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον κ. Μανώλη Μαργαρίτη. Ο άλλος υποψήφιος που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Νάξου και προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Δημήτρης Λιανός. Ο κ. Λιανός ανακοίνωσε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή στο σταθμό «Ραδιοφωνία Κυκλάδων» το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο θα κατέβει και είναι: «Δημοτική Δράση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». Επίσης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει και τους υποψήφιους που θα στηρίξουν τον συνδυασμό του.»…Πολύ καλά ενημερωμένος ο Νάξιος για όσα συμβαίνουν στην Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν μας είπε με ποιον είναι;!!!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αιδώς Αργείοι

Οξεία αντιπαράθεση, με ύβρεις και συκοφαντικές εκφράσεις για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου…
Σκηνές απείρου κάλους πουποβιβάζουν και υποβαθμίζουν το επίπεδο των Δημοτικών μας αρχόντων και τουπολιτικού πολιτισμού εκτυλίχθηκαν για μια ακόμηφορά στη συνεδρίαση τουΔημοτικού ΣυμβουλίουΝάξου, την περασμένη Παρασκευή. Αφορμή αυτή τηφοράστάθηκαν οι …κυβόλιθοι στο Αγερσανί, έργο τοοποίο προώθησε η ΔημοτικήΑρχή, μέσα όμως σε κλίμα
αντιδράσεων για την αισθητική και την ποιότητα τωνεργασιών…Η διαμαρτυρία του κ. Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος πρότεινε το «ξήλωμα» του πεζοδρόμου και την αντικατάσταση των κυβολίθων προκάλεσε την «έκρηξη» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Καραμανή, ο οποίο με τη σειρά του αποκάλεσε τον κ. Μαργαρίτη «ψεύτη και παλιάνθρωπο…» μπροστά στους έκπληκτους Δημοτικούς Συμβούλους και παρευρισκομένους. Ο κ. Καραμανής κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μαργαρίτη για παράνομο κλείσιμο χαντακιού στα όρια του ξενοδοχείου του. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο κ.Φώτης Μαυρομάτης, ενώ την επόμενη ημέρα η Δημοτική Παράταξή «Νάξος μαζί για το αύριο» εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει και καταδικάζει τη στάση αυτή.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην ανακοίνωση τα εξής:
«Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου, για μία ακόμα φορά ακολουθώντας πρακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», σταλινικές μεθόδους, αγνοώντας και μάλιστα επιδεικτικά το θεσμικό του ρόλο, ότι δηλαδή πρόεδρος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου,αντιμετωπίζει του δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Παρατάξεως μας, ως
«Παρίες», οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν άποψη και λόγο και να εκφέρουν τούτο κατά
τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς αφήνουμε τους ανωτέρω κύριους
στην κρίση του Ναξιακού Λαού αλλά και του Λαού των Μικρών Κυκλάδων
πλέον. Η 7-11-2010 άλλωστε πλησιάζει γοργά και τότε θα λάβουν την απάντηση που
πραγματικά τους αξίζει από τον ίδιο το Λαό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

ΑΤΖΕΝΤΑ


Σήμερα Παρασκευή στις 20:00 το βράδυ θα γίνει αγιασμός
και παράδοση του έργου ολοκλήρωσης του γε-
φυριού στο Γαλανάδο, με την παρουσία του
Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη, 22 Ιουλίου
-Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ταno Apostolo
και Γιώργου Σάρδη, στο Πνευματικό Κέντρο
της Καθολικής Μητρόπολης, έως 27 Ιουλίου.
-Το Cine Astra προβάλλει την ταινία «Twilight:
Έκλειψη», στις 21:00 και στις 23:00, έως 25/07
Παρασκευή, 23 Ιουλίου
-Κουαρτέτο κλασσικής μουσικής με τον Έλληνα
σολίστα Δ. Γραμμένο, στην κεντρική πλατεία, στις
21:00, από τον ΠΟΔΔ.
Σάββατο, 24 Ιουλίου
-Παρουσίαση του έργου «συντήρηση και ανάδειξη
του αρχαίου υδραγωγείου Νάξου και του ιερού των
πηγών στις Μέλανες», στο Δημ. Θέατρο «Ι. Καμπα-
νέλλης», στις 20:00
-Έκθεση χειροποίητων δημιουργημάτων και τοπι-
κών προϊόντων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μο-
νιατών «Η Τέχνη», στις 19:00.

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
( πρ. Δημάρχου Νικόλα Βασιλάκη)

Πριν από ένα χρόνο, όταν η τότε κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την αναβολή των συνενώσεων των δήμων, με το λεγόμενο ¨Καποδίστρια 2¨, ανακοίνωσα και έστειλα στα μέσα ενημέρωσης την απόφαση και τις θέσεις μου να ηγηθώ αδέσμευτου ψηφοδελτίου, για τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής στο δήμο Δρυμαλίας.
Μεταξύ άλλων ανέφερα τότε:
· Ο συνδυασμός μας θα είναι πολιτικά αδέσμευτος και ο όρος αυτός θα συμπεριλαμβάνεται στην ονομασία του.
· Η συνεργασία θα γίνει σε επίπεδο προσώπων, που μπορεί να ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους και όχι σε επίπεδο κομμάτων.
· Δεν αποδεχόμαστε το χαρακτηρισμό ή την ερμηνεία ότι ο συνδυασμός μας ανήκει στο Α ή στο Β κόμμα. Ανήκει, σε όλους τους δημότες του δήμου.
Οι παραπάνω θέσεις και αρχές μου, ισχύουν και σήμερα και δε μεταβάλλονται
ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και συγκυρίες. Και ισχύουν επειδή, μετά από μια πολύχρονη παρουσία και ενεργό δράση, πάνω στα τοπικά θέματα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμπλοκή των κομμάτων και η κομματική καθοδήγηση των ψηφοφόρων, λειτουργούν αρνητικά, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας .
Απόδειξη αυτών των εκτιμήσεων μου αποτελεί, η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου και οι αρνητικές εξελίξεις και στους δύο δήμους της Νάξου, όπου η εκλογή των δημοτικών αρχών στηρίχτηκε κυρίως στο κομματικό φιλότιμο, στη κομματική πόλωση και συσπείρωση των ψηφοφόρων και όχι στην αξιοκρατική επιλογή των στελεχών.
Μετά την οριστική μου απόφαση, να μην ηγηθώ συνδυασμού στο νέο δήμο ¨Νάξου και Μικρών Κυκλάδων¨, επέλεξα να ενταχθώ σε δημοτικό συνδυασμό, που οραματίζεται, διατυπώνει και μπορεί να εφαρμόσει δημοτικές πολιτικές και θέσεις, κανόνες και αρχές εξουσίας, που είναι πλησιέστερα στις δικές μου.
Επέλεξα τον αδέσμευτο δημοτικό συνδυασμό, με επικεφαλής το Θανάση Γρυλλάκη, για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή:
· Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής αξιόλογων προσώπων, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στο τόπο τους, αλλά που παραμένουν αδρανείς, αρνούμενοι να ενταχθούν σε κομματικούς συνδυασμούς.
· Συνδυάζεται η εμπειρία και αξιοποίηση δοκιμασμένων και πετυχημένων στε-λεχών, με το δυναμισμό, τη φρεσκάδα και τις σύγχρονες ιδέες των νεότερων.
· Ο επικεφαλής, με πολύχρονη διοικητική εμπειρία, ως προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου και ιδιαίτερα ως βαθύς γνώστης των τεχνικών θεμάτων, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αποτελεί εγγύηση για το σωστό σχεδιασμό, το προγραμματισμό και την υλοποίηση σημαντικών δράσεων και έργων, που είναι αναγκαία για την ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.
Η επιλογή μου αυτή πιστεύω ότι συμβάλλει στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας,
που θα έχει σαν τελικό αποτέλεσμα, ένα καλλίτερο μέλλον και μια καλλίτερη προοπτική για τους δημότες και τα νησιά του νέου δήμου.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ Φ. 74



ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email :
nicodris@gmail.com

Κουρασμένος ο μαΐστρος από την υπερένταση του προηγούμενου επταήμερου των 8Β και θέλοντας να προωθήσει την τουριστική κίνηση στο νησί της Αριάδνης εμφανίζεται με το καλοτάξιδο και δροσερό πρόσωπο των 5-6 Β, δείχνοντας στους υποψήφιους παραθεριστές το δρόμο προς το νησί μας. Αρωγοί στην προσπάθεια η σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία και ένας καταγάλανος την ημέρα Ναξιώτικος ουρανός, που ξέρει να πλανεύει με τις φεγγαρόλουστες νυχτερινές του εμφανίσεις.
Οι άνεμοι του βορειοδυτικού τομέα δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα 6Β και αυτό μέχρι το Σάββατο, αφού από την Κυριακή θα εξασθενήσουν στα 5Β.
Η θερμοκρασία, ελαφρά υψηλότερη, θα κυμανθεί
μεταξύ 25 και 28 β. η ελάχιστη και μεταξύ 30 και 34 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.
Η απουσία νεφών επιτρέπει στον ήλιο και στη σελήνη να εκφράσουν ευγενικά και ανενόχλητα την ευεργετική τους κυριαρχία στον απέραντο ουράνιο θόλο.
Προσοχή απαιτούν οι μεσημεριανές ώρες, με το δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 9, δηλαδή πολύ επικίνδυνο για χρόνο έκθεσης χωρίς αντιηλιακό, για μεν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πάνω από μισή ώρα για δε τα σκουρόχρωμα δέρματα πάνω από μια ώρα.
Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :
ΠΕΜΠΤΗ 22/7
ΒΔ 6
26…31
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/7
Β 7

25…30
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/7
B 6-7

26…31
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/7
ΒΔ 5
27…33
ΔΕΥΤΕΡΑ 26/7
ΒΔ 5
28…34
ΤΡΙΤΗ 27/7
Δ 5
27…32
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/7
Δ 5
27…33
Πέμπτη 22/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 6Β και θερμοκρασία 26–31 β.
Παρασκευή 23/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 7Β και θερμοκρασία 25–30 β.
Σάββατο 24/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6-7Β και θερμοκρασία 26–31 β.
Κυριακή 25/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 27-33 β.
Δευτέρα 26/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ 5Β και θερμοκρασία 28–34 β.
Τρίτη 27/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ 5Β και θερμοκρασία 27-32 β.
Τετάρτη 28/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ 5Β και θερμοκρασία
27–33 β.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Απερίγραπτες εικόνες συναντούν κάθε βράδυ και όχι μόνο, ντόπιοι κάτοικοι και ξένοι επισκέπτες όταν περνούν από τους κάδους των σκουπιδιών. Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζουμε είναι άκρως δυσφημιστική για τον τόπο μας και ιδιαίτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και σε κεντρικούς δρόμους όπως η Παπαβασιλείου από όπου και η φωτογραφία που τραβήχτηκε 3 η ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Σκουπίδια κάθε λογής τα οποία αποδεικνύονται αρκετά ελκυστικά για σκυλιά, γάτες και ποντίκια που κάθε βράδυ έχουν πάρτι. Ο κίνδυνος βέβαια δεν προέρχεται μόνο από τη δυσφήμηση που γίνεται αλλά ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η υγεία των κατοίκων. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για το φαινόμενο αυτό φέρουν νοικοκυραίοι και επιχειρηματίες που δεν προσέχουν καθόλου τον τρόπο που τα συλλέγουν και τα αποθέτουν μέσα ή έξω από τους κάδους. Όμως την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο Δήμος τόσο γιατί δεν έχει σωστό και συχνό σύστημα αποκομιδής αλλά και γιατί δεν προσπαθεί να ενημερώσει τους πολίτες. Ένα ακόμη μέτρο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλούς Δήμους είναι η επιβολή προστίμων. Αλλά τι λέμε τώρα για πρόστιμα, αφού στο Δήμο Νάξο το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι «να κάνουν το κορόιδο» ή αν χρειαστεί να σβήσουν κανένα από τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης που καμία φορά κάνουν «λάθος» οι δημοτικοί αστυνόμοι να κόβουν. Η διαφορά άλλωστε φάνηκε τις λίγες μέρες που έκανε την εμφάνισή του κάποιο συνεργείο της τροχαίας από τη Σύρο. Αν η αστυνομία αναλάμβανε να ελέγξει και τις παράνομες καταλήψεις πεζοδρομίων και την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση των απορριμμάτων τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για μια πιο όμορφη και πιο καθαρή πόλη. Η λύση βέβαια δεν βρίσκεται στην επέκταση των αστυνομικών δραστηριοτήτων και ευθυνών αλλά στην αλλαγή νοοτροπίας και παιδείας των δημοτών και της δημοτικής μας αρχής.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΕ ΣΤΑΘΗ ΑΓΓΕΛΗ

Απάντηση στην απο 24/6/2010 ανοιχτή επιστολή του κ. Στάθη Αγγελή που δημοσιεύσαμε με τίτλο “ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010”. Αγαπητέ Στάθη, Επειδή επιζητείς μια γνώμη πάνω στην πρόθεσή σου να στηρίξεις τον Νίκο Μαράκη στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, και επειδή έχουμε συνεργαστεί παλαιότερα και στην Ε.Α.Σ. Νάξου, αλλά και στο συνδυασμό “Νέα Πορεία” , αισθάνομαι την ανάγκη να σου επισημάνω κάποια πράγματα. Κατ αρχήν επικαλείσαι στην επιστολή σου αυτή τα λεχθέντα μητροπολιτών και αγίων! Αραγε τα έργα και οι δράσεις συμφωνούν με το κήρυγμα , ή εφαρμόζουμε το “δάσκαλε που δίδασκες και νόμον δεν εκράτεις......” Αναφέρεσαι σε μια σειρά απο έργα που δεν έγιναν απο την παρούσα Δημοτική αρχή. Και έτσι ομολογείς εμμέσως πλην σαφώς ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ . Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα πάντα, λες και η κακή μοίρα χτύπησε αποκλειστικά τον Δήμαρχο Νάξου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα που έγιναν σοβαρά έργα (αν θες σε επόμενα φύλλα να μάθεις τι έχει γίνει αλλού) εκεί υπήρχε βλέπεις άλλο κράτος, άλλη δικαιοσύνη, άλλη γραφειοκρατία , άλλες διαδικασίες. Σαν δικηγόρο υπεράσπισης δεν θα σε επέλεγα. Τι άλλαξε όμως απο τότε, όταν πριν λίγα χρόνια κάναμε μαζί αγώνα στην “Νέα Πορεία” για να αλλάξουμε τα πράγματα, θεωρώντας τον Νίκο Μαράκη ανεπαρκή; Μήπως βελτιώθηκε ο Μαράκης; Η μήπως χειροτέρεψες εσύ; Η μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που εγώ δεν είμαι εις θέση να αντιληφθώ;
Θανάσης Καραβίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ

Διεύθυνση: Φιλώτι, 84302 Νάξος Τηλ: 22850-32664, 210-3215801
Site:
http://www.biblioanom.gr/

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010

ΠΟΙΗΣΗ και ΜΟΥΣΙΚΗ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010, ώρα 20:30
· ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ (Scripta Manent)
αυθεντικά χειρόγραφα 35 ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.
(30.07.2010 έως 30.09.2010) Μια μοναδική έκθεση στο νησί μας.

· Μουσική και ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία,
με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).
Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου


Σάββατο 31 Ιουλίου 2010, ώρα 21:15
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ
Ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου σε ένα ανθολόγιο με έργα Χατζιδάκι και Μαυρουδή. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα) και ο Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα).
Αθλοθέατρο Φιλωτίου


Κυριακή 1 Αυγούστου 2010, ώρα 20:15
ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
· Τίτος Πατρίκιος
· Αντώνης Φωστιέρης
Παρουσίαση του ποιητικού έργου των μεγάλων μας ποιητών και απαγγελίες από τους ίδιους. Μιλάνε για το έργο τους, οι Γιώργος Μαρκόπουλος και Γιώργος Ανωμερίτης.
Προλογίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Τιμόθεος Βάσιλας. Συντονιστής ο φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης.
Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου.



ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ



Καλές οι συμβουλές του Δήμου για την οικονομία νερού.... αλλά δεν φτάνουν.
Ολοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι η πηγή της ζωής για όλους και για όλα. Απο το νερό εξαρτάται άμεσα η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και όλοι εμείς. Ωραίο και το σποτάκι του Δήμου που συμβουλεύει για οικονομία νερού στα λουλούδια, στις βεράντες, στις τζαμαρίες αλλά και στη βρύση του σπιτιού, ακόμα και στο ξύρισμα. Σοφός, σοφότατος ο Δήμος Νάξου με αυτά που μας λέει. Δεν μας λέει όμως τι γίνεται με το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, του οποίου έχει την ευθύνη, κάποιες πισίνες, και κάποιες σημαντικότατες απώλειες στην δεξαμενή του Δήμου στον Αγιο Χρυσόστομο. Κύριοι του Δήμου, μήπως διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον όπως είπε στους γραμματείς και φαρισσαίους ο Κύριος ημών Χριστός; Θ.Κ.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Ιούλιος 1517 Απαγωγή του Δούκα της Νάξου
Ο νέος Δούκας της Νάξου ο Ιωάννης Δ΄ απήχθη από Τούρκους πειρατές ενώ βρισκόταν στο κυνήγι. Λευτερώθηκε με ενέργειες του πρεσβευτή της Βενετίας.
Οι Νάξιοι παραπονιούνται για τις ζημιές που τους προξένησε ο Τούρκος κουρσάρος Κουρτόγλου. Οι Βενετοί υποστηρίζουν το αίτημα των Ναξίων καθιστώντες γνωστό στους Τούρκους ότι δεν θα υπάρξει φιλία αναμεταξύ τους προτού αποζημιώσουν τους Ναξιώτες. Μετά το θάνατο του αφέντη της Πάρου, ο Δούκας της Νάξου στέλνοντας στρατό κατέλαβε το κάστρο του Κέφαλου. Στη μεγάλη προετοιμασία του υπέταξε και τη Νάουσα.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 24, σ. 467, βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

Ιούλιος 1528 Βενετός Ναύαρχος στη Νάξο
Ένας Βενετός ναύαρχος επισκέφθηκε τη Νάξο. Δηλώνει ότι ο Δούκας δεν κυβερνά καλά. Προσφέρει λέει τρόφιμα στα πολεμικά πλοία της Ρόδου που είναι εχθροί των Τούρκων. Ο Δούκας ισχυρίσθηκε ότι έδωσε τρόφιμα μόνο γιατί οι Ρόδιοι κατεδίωξαν ένα Τούρκο πειρατή που προξένησε πολλές ζημιές στη Νάξο.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 31, σελ. 59,
βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

10 Ιουλίου 1816
Φθάνει στη Νάξο ο στόλος του Καπουδάν πασά.

17 Ιουλίου 1821
Φθάνει στη Νάξο η είδηση ότι ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στη Σάμο. Προκαλείται πανικός στους κατοίκους.

1 Ιουλίου 1851
Γεννήθηκε στη Χώρα ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς.


Ιούλιος 1852
Με νόμο που ψηφίζει η Βουλή οι Επισκοπές στις Κυκλάδες γίνονται τέσσερις, οι εξής: 1) Σύρου-Τήνου-Μήλου, 2) Άνδρου-Κέας, 3) Νάξου, 4) Θήρας
Πληροφορίες από περιοδικό «Αρχατός», τεύχος 1

Επανάσταση 1821
1 Ιουλίου 1821

Ένα μικρό πλοίο από τη Σύρο με Γαλλική σημαία έφθασε εδώ. Του επετέθει ένα Ελληνικό πλοίο που υπήρξε εδώ που το συνέλαβε και το έδεσε στην πλευρά του να ελέγξη εάν υπήρξαν γράμματα. Όμως ο πλοίαρχος έφερε μόνο δύο δέματα με γράμματα προς τον πρόξενος της Γαλλίας και του τα έδωσε. Ο Έλληνας πλοίαρχος έφερε αμέσως τα Γαλλικά γράμματα στη συνέλευση της Κοινότητας, αλλά αμέσως μετάνιωσε από αυτή την ανόητη δράση και εκάλεσε τον επίτροπο των Λατίνων και του έδωσε τα δέματα να τα μεταφέρει στον πρόξενο και έπειτα άφησε το Συριανό πλοίο. Ο Συριανός πλοίαρχος βεβαίωσε ότι πέρασε κοντά στη Χίο το Γαλλικό Ναυτικό σώμα 20 πλοίων και ακόμα 10 Αγγλικές φεργάδες που θα έρθουν γρήγορα. Αυτό το νέο πάγωσε λίγο τους κατοίκους της Χώρας και έγιναν σιωπηλοί.

6 Ιουλίου
Έφθασε από την Ύδρα ένα μανιφέστο του κ. Δημητρίου Υψηλάντη, αδελφού του πρίγκιπα και γενικού διοικητή, που δίνει τον ορισμό σε όλα τα νησιά να δώσουν αμέσως τους συνηθισμένους φόρους να είναι για τη χρήση του Ελληνικού Έθνους, το οποίο δουλεύει χωρίς ανάπαυση για την απελευθέρωσή του.
12 Ιουλίου 2010
Ο λεγόμενος Στεκούλης επέστρεψε από την Ύδρα και φέρει επανάληψη του ορισμού της παράδοσης των φόρων που εκδόθηκε ήδη στις 6 του μηνός.
17 Ιουλίου
Βεβαιώνεται ότι ο Οθωμανικός στόλος έφθασε στη Σάμο. Όλοι οι Έλληνες είναι σε ανέκφραστο πανικό φόβου. Η κοινότης των Ελλήνων έστειλε αμέσως καράβι στη Σάμο να πάρει πληροφορίες. Όλοι οι Έλληνες προεστώτες, ο Δεσπότης και ο αρχηγός των χωριών κράτησαν εδώ ένα Ελληνικό καράβι του καπετάνιου Βαγγέλη και άλλες βάρκες για να μπορέσουν να προσφύγουν αλλού.
24 Ιουλίου
Το καράβι επέστρεψε. Ανακοινώθηκε φανερά ότι οι Έλληνες έκαψαν 9 από τα Τούρκικα πλοία, όταν έφτασαν στη Σάμο, και ότι τα λοιπά του Τουρκικού στόλου θα καταστραφούν γρήγορα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Ελληνικών πλοίων που τους κυνηγούν. Μ’ αυτό το νέο όλοι οι Έλληνες του τόπου έχουν μεγάλη χαρά. Το καράβι που έφερε τα νέα έφερε στον ιστό του τη σημαία με το σταυρό, με κάτω από αυτήν την κόκκινη Οθωμανική σημαία, η οποία βέβαια δεν χρειαζόταν.
25 Ιουλίου
Από τον Άγγλο Lord Hamilton που έφθασε στη Νάξο ακούομε το αντίθετο από τα χθεσινά νέα, δηλαδή ότι ο Τουρκικός στόλος, αφού κατέστρεψε τη Σάμο συνέχισε το ταξίδι του προς τον Μωριάν.
«Από το ημερολόγιο του Προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο», του Ολλανδού ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ, βλ. Περιοδικό «Ναξιακά», τ.16, Αυγουστος-Σεπτέμβρης 1987

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΔ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

"Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤΗ ...ΝΑΞΟΤην Κυριακή 18 Ιουλίου, 11 π.μ., στο Χαλκί (χώρος διεξαγωγής Δημοτικών Συμβουλίων) θα γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα "Καλλικράτης" σε σχέση με το νησί μας και το νέο δήμο που θα προκύψει. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με διευκρινήσεις σχετικά με το πρόγραμμα από τον κ. Λάζαρο Θεόφιλο, Αντινομάρχη Κυκλάδων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ του ΣΦΝ

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της τα τελευταία τρία χρόνια (Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης και Γιάννης Ρίτσος), έτσι και φέτος η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου ανακοίνωσε τις φετινές της καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Φιλώτι η σύνθεση των οποίων αποτελεί για τη Νάξο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του ΣΦΝ θα διεξαχθούν την Παρασκευή 30 Ιουλίου έως και την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010, στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Ανοιχτό Αθλοθέατρο στο Φιλώτι.

Όπως είναι γνωστό στη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του ΣΦΝ, της οποίας οι εκδηλώσεις κινούνται στα πλαίσια των πολιτικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, λειτουργούν (α) η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου για ενήλικες (β) η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου και (γ) οι κύκλοι “Λογοτεχνία και Σινεμά” και “Βιβλίο και Κινηματογράφος”, στα πλαίσια των οποίων προβάλλονται ταινίες κάθε Σαββατοκύριακο όλο τον χειμώνα. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι όλες οι εκδηλώσεις να διεξάγονται από το φθινόπωρο έως την Άνοιξη και να διοργανώνεται μόνο μια κεντρική εκδήλωση το καλοκαίρι, πανελλήνιου ενδιαφέροντος υπό την αιγίδα του Ε.Κ.Ε.ΒΙ..

Το φετινό θερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2010

ΠΟΙΗΣΗ και ΜΟΥΣΙΚΗ


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010, ώρα 20:30
· ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ (Scripta Manent)
αυθεντικά χειρόγραφα 35 ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.
(30.07.2010 έως 30.09.2010) Μια μοναδική έκθεση στο νησί μας.

· Μουσική και ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία,
με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).
Πολιτιστικό Κέντρο Σ.Φ.Ν.


Σάββατο 31 Ιουλίου 2010, ώρα 21:15
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

Ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου σε ένα ανθολόγιο με έργα Χατζιδάκι και Μαυρουδή. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα) και ο Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα).
Αθλοθέατρο Φιλωτίου


Κυριακή 1 Αυγούστου 2010, ώρα 20:15
ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
· Τίτος Πατρίκιος
· Αντώνης Φωστιέρης
Παρουσίαση του ποιητικού έργου των μεγάλων μας ποιητών και απαγγελίες από τους ίδιους. Μιλάνε για το έργο τους, οι Γιώργος Μαρκόπουλος και Γιώργος Ανωμερίτης. Προλογίζει ο Πρόεδρος του ΣΦΝ κ. Τιμόθεος Βάσιλας.
Πολιτιστικό Κέντρο Σ.Φ.Ν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Τον Οκτώβρη η σέντρα της Α΄ Κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος
Προβληματισμός στις Ναξιώτικες ομάδες της Β΄ Κατηγορίας

Στις 2 Οκτωβρίου θα βρεθούν στη σέντρα του τοπικού πρωταθλήματος οι ομάδες που συμμετέχουν στην Α Κατηγορία Κυκλάδων. Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχει ήδη προκηρύξει την οργάνωση των αγώνων Α΄ κατηγορίας, μεταξύ των δέκα σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 30 Ιουλίου. Όπως ήταν αναμενόμενο και αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΚ, η Α΄ κατηγορία θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο.
Όσο για τη Β κατηγορία, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού η ΕΠΣ Κυκλάδων δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος, σύμφωνα με την οποία θα διαμορφωθεί και η στάση των σωματείων. Οι Ναξιώτικες πάντως ομάδες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο τοπικό πρωτάθλημα, το οποίο όμως δεν θα τελεί υπό την …ομπρέλα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων. Σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν ο Αστέρας Τραγαίας, το Φιλώτι, η Κορωνίδα, η Αναγέννηση και ο Αστέρας Μαρμάρων. Όλα πάντως αναμένεται να κριθούν μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης των αγώνων του Πρωταθλήματος.

…προεκλογικές μελωδίες, από την μπάντα του Δήμου

Μετά από 2 χρόνια απουσίας, η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου αναμένεται να επαναλειτουργήσει. Στην Φιλαρμονική μπορούν να συμμετέχουν νέοι από 9 ετών, υποβάλλοντας αιτήσεις στα γραφεία του ΠΟΔΝ και μέσω φαξ στο 22850 26601. Τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος αναμένεται να δημοσιεύσει την προκήρυξη για την πλήρωση μιας θέσης μουσικού, ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας επανασύστασης της φιλαρμονικής και θα προσληφθεί για ένα χρόνο, με σύμβαση μίσθωσης έργου. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η βιαστική ανακοίνωση για τη λειτουργία της φιλαρμονικής πριν ακόμη γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη μουσικού.
Οι απόψεις του κ. Μαράκη που έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί ένας μουσικός για έναν και μόνο χρόνο και πάνω στο κλείσιμο του πρώτου χρόνου συνεργασίας του με τον Π.Ο.Δ.Ν. να ψάχνουμε για άλλον που θα κληθεί να τον αντικαταστήσει» ήταν μία από τις αιτίες που δύο χρόνια τάρα δεν έχει επαναλειτουργήσει η μπάντα που γέμιζε μουσικές τους δρόμους της πόλης και των χωριών. Ωστόσο στο χρονικό αυτό διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, αφού η λύση που ακολουθήθηκε θα θέσει και πάλι σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της φιλαρμονικής. Δικαίως λοιπόν πολλοί χαρακτήρισαν «προεκλογικό τρικ» την προσπάθεια αυτή…

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Αξιολόγηση στα σχολεία;

Αξιολόγηση στα σχολεία;

Ένα κατεξοχήν επίμαχο και επίκαιρο ζήτημα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης είναι αυτό της εφαρμογής –ή μη– των ήδη θεσπισμένων προβλέψεων σχετικά με την αξιολόγηση στις σχολικές μονάδες. Μετά την κατάργηση του θεσμού του Επιθεωρητή και την αντικατάστασή του από τον Σύμβουλο (Νόμος 1304/1982), και παρά τις διαδοχικές εισαγωγές συναφών νομοθετικών πλαισίων (Ν. 2525/1997, 2986/2002, 3848/2010), η αξιολόγηση παραμένει ουσιαστικά ανενεργή λόγω σφοδρών αντιδράσεων και ισχυρών αδρανειών. Το ερώτημα δεν απαντιέται μονολεκτικά: Αν δεν πληρούνται κάποιοι όροι είναι προτιμότερο το ΟΧΙ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι προτιμότερο το ΝΑΙ.
Από την μία πλευρά έχουν δίκιο όσοι αγωνιούν για το ποιος, ποιον, πώς και γιατί θα αξιολογήσει, δεδομένου ότι: 1. αναξιοκρατία και μεροληπτικότητα δύσκολα ξεπερνιούνται, 2. η αξιολόγηση, στο πνεύμα του κακώς εννοούμενου Επιθεωρητισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πειθαρχικού ελέγχου και ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών για όλα τα δεινά του συστήματος (με το στίγμα της ανεπάρκειας «παραπέμπονται σε επιμόρφωση» αντί τιμωρίας), 3. οι ανταγωνιστικές επιδιώξεις διαιρούν το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλη ζημιά προκαλεί η απουσία «κουλτούρας αξιολόγησης», που συμπυκνώνεται σε αποστροφές του τύπου: «Ωχ αδερφέ! Τι ψάχνεις να βρεις τώρα; Άστα να πάνε..», «Καλά είμαστε κι έτσι», «Μην θίγετε τα κακώς κείμενα!», «Άντε να τελειώνουμε (γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές..)». Με αυτή την νοοτροπία όμως, τα σχολεία δεν δρομολογούν συστηματικά, στοχαστικά και με συνέπεια διαδικασίες συνεχούς βελτίωσης των όρων λειτουργίας τους. Αντίθετα, διαχειρίζονται διεκπεραιωτικά καταστάσεις, αναπαράγουν τα κατεστημένα αδιέξοδα και απαξιώνονται σταθερά στην εκτίμηση της κοινής γνώμης που τα παρακάμπτει, εύλογα, διά μέσου των φροντιστηρίων. Όταν οι μαθητές έρχονται μεν στο σχολείο, αλλά δεν πιστεύουν ότι εκεί θα μάθουν ή θα κερδίσουν κάτι το ουσιαστικό, μόνο περιμένουν το διάλειμμα, το κενό, το κόψιμο της πίτας, την εκδρομή, την γιορτή, τους σχολικούς αγώνες, την αργία ή την κατάληψη, τότε, η κατάσταση γίνεται κάποτε τρικυμιώδης.
[Στα κύματα επιπλέουν οι φελλοί (ημέτεροι και μη), κάνουν ρεσάλτο οι πειρατές και πνίγεται όποιος ζητάει το δίκιο του «με τον σταυρό στο χέρι». Ελλείψει Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης, τοπικά καπετανάτα λυμαίνονται τα πελάγη και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!]
Και για να σοβαρευτούμε: Η με διαφάνεια αυτοαξιολόγηση του έργου της σχολικής μονάδας κατά τομείς (πόροι, κλίμα και σχέσεις μαθητών-προσωπικού-διεύθυνσης, συντονισμός δράσεων, αποφυγή απώλειας διδακτικών ωρών, αποτελέσματα όχι μόνο της φοίτησης και της επίδοσης, αλλά και της ατομικής-κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών) μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αυτοδιαχείρισης [Τι κάνουμε; Πού πάμε;] και βελτίωσης των όρων λειτουργίας, εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν ειλικρινά, εάν το θεωρήσουν όχι ως πάρεργο, αλλά ως στρατηγική διασφάλισης των ίδιων από την απαξίωση του κόσμου και άλλους κινδύνους που ακολουθούν την αδυναμία ανταπόκρισης στις νέες προκλήσεις, στα αιτήματα των καιρών.

Παναγιώτης Γατσωτής, φιλόλογος του Λυκείου Νάξου

Η Παιδική Χωρωδλια του Παρισιού "Ile de France" στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Στο blog μας συνηθίζουμε να αναρτούμε ειδήσεις, σχόλια και άρθρα που αφορούν το νησί μας. Ωστόσο υπάρχουν φορές που γεγονότα, όπως εκδηλώσεις, έργα κ.λπ. που αφορούν άλλα νησιά της περιοχής μας (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) πρέπει να μας βάζουν σε σοβαρό προβληματισμό. .

Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Αι Γιάννης Δέτης, Δημοτική Α.Ε.

Η Παιδική Χορωδία του Παρισιού “Ile de France” στο Πάρκο Πάρου Σαράντα αγγελικές φωνές της παιδικής γαλλικής χορωδίας «Ile de France», θα τραγουδήσουν κλασσικά και σύγχρονα τραγούδια την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στο ανοιχτό θέατρο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου, σε συναυλία της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στην στήριξη παιδιών και νέων με σοβαρά προβλήματα.Υπό τη διεύθυνση του γνωστού λυρικού καλλιτέχνη Francis Bardot, η παιδική και νεανική χορωδία «Ile de France», αποτελεί για 25 χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής σκηνής του Παρισιού, συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ δεκάδες συναυλίες τους έχουν ηχογραφηθεί. Η συναυλία οργανώνεται από την μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Πάνος & Χρυσηϊδα-Βοήθεια στα παιδιά» που ενισχύει οικονομικά και υποστηρίζει παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης, εξάρτησης, ενθαρρύνει νέους που διαθέτουν ιδιαίτερα ταλέντα για συνέχιση των σπουδών τους, και βελτιώνει με έργα εκπαίδευσης και άθλησης, τη ζωή παιδιών σε μειονεκτούσες περιοχές . Η Εταιρεία με σημαντικό έργο τα τελευταία τρία χρόνια, δημιουργήθηκε στην μνήμη δύο ταλαντούχων νέων ανθρώπων, του Πάνου και της Χρυσηϊδας, φίλων και συμμαθητών, που πέθαναν πρόωρα. Τα έσοδα της Εταιρίας, προέρχονται από χορηγίες και εκδηλώσεις , όπως η παραπάνω συναυλία.

Η είσοδος θα είναι δωρεάν για νέα παιδιά κάτω των 18.

Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ.

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΟΝΟΜΙΑ ΝΕΡΟΥ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

Καλές οι συμβουλές του Δήμου για την οικονομία νερού.... αλλά δεν φτάνουν.
Ολοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι η πηγή της ζωής για όλους και για όλα. Απο το νερό εξαρτάται άμεσα η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και όλοι εμείς. Ωραίο και το σποτάκι του Δήμου που συμβουλεύει για οικονομία νερού στα λουλούδια, στις βεράντες, στις τζαμαρίες αλλά και στη βρύση του σπιτιού, ακόμα και στο ξύρισμα. Σοφός, σοφότατος ο Δήμος Νάξου με αυτά που μας λέει. Δεν μας λέει όμως τι γίνεται με το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, του οποίου έχει την ευθύνη, κάποιες πισίνες, και κάποιες σημαντικότατες απώλειες στην δεξαμενή του Δήμου στον Αγιο Χρυσόστομο. Κύριοι του Δήμου, μήπως διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον όπως είπε στους γραμματείς και φαρισσαίους ο Κύριος ημών Χριστός;

Θ.Κ.

ΑΜΠΕΛ...ΣΟΦΙΕΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Με την υπογραφή του υπεύθυνου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του ΠΟΔΝ κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν (άκουσον- άκουσον) !! συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο για να τις εγκρίνει.
Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος του ΠΟΔΝ έχει εξουσιοδοτήσει τον υπεύθυνο εκδηλώσεων να τον υποκαθιστά, αλλά σε κάθε Νομικό Πρόσωπο που προβλέπεται θέση αντιπροέδρου είναι για να αντικαθιστά τον πρόεδρο όπου και όταν χρειάζεται. Επίσης είναι πάγια διαδικασία τα έγγραφα να υπογράφονται και από τον/την γραμματέα. Πληροφορίες πάντως φέρουν τον υπεύθυνο εκδηλώσεων να επικοινωνεί και ως αντιδήμαρχος πολιτισμού. Άντε Ηλία …η ώρα η καλή. Άλλωστε εσύ το δικαιούσαι περισσότερο από άλλους…!!!

ΚΑΙ ΜΑΕΣΤΡΟΣ …ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ
Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς μαέστρο και χωρίς φιλαρμονική στο Δήμο Νάξου. Με πολύ χαρά όμως μαθαίνουμε ότι ξεκινάει πάλι την λειτουργία της, όπως μας ενημέρωσε με έγγραφό του ο ΠΟΔΝ (με υπογραφή πάντα του υπεύθυνου εκδηλώσεων κ. Ηλία Δημέα). Το ερωτηματικό πάντως που γεννιέται είναι ότι χωρίς να έχει ακόμη προσληφθεί ο μαέστρος προαναγγέλλεται η λειτουργία της φιλαρμονικής!! Καταλαβαίνω την αγωνία του Ηλία που τον οδήγησε στη βιαστική ανακοίνωση πριν ακόμη γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη μαέστρου. Πάντως καλά θα ήταν να έχουμε και λίγη υπομονή να συζητήσουμε με τον άνθρωπο που θα έλθει και στη στη συνέχεια να γίνει ο σχεδιασμός και το νέο ξεκίνημα. Έτσι κι αλλιώς τις προλαβαίνουμε τις εκλογές…!!! Αν πάλι κάτι δεν πάει καλά τότε βλέπω τον Ηλία να κάνει και τον μαέστρο …

ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Χρόνια τώρα είχαμε συνηθίσει το ράλλυ Αιγαίου να πιάνει και το λιμάνι της Νάξου προσφέροντας σημαντική και δωρεάν διαφήμιση στο τόπο αλλά και τη δυνατότητα να επιδείξουμε τη φιλοξενία και τις παραδόσεις μας. Φήμες θέλουν τους διοργανωτές να έχουν παράπονα από την περυσινή υποδοχή λόγω της ταυτόχρονης διοργάνωσης του beach volley. Τη φετινή χρονιά βλέπουμε τα τηλεοπτικά σπότ να διαφημίζουν τη διαδρομή που περιλαμβάνει τα γειτονικά νησιά της Πάρου και του Κουφονησίου μαζί με την Νίσυρο. Ας μην έχουμε όμως παράπονο γιατί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι μέσα και το Κουφονήσι ξέρει να κάνει φιλοξενίες !!!


ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ
Το άκουσα σε στιχομυθία μεταξύ δύο δημοτών που έκαναν αναλύσεις και σχόλια για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και το μεταφέρω αυτούσιο:
-Μα γιατί ξαναβάζει …δεν καταλαβαίνει πως…
-Βάζει λέει για να συμπληρώσει οχταετία σα Δήμαρχος και να πάρει σύνταξη.
-Και γιατί δεν μας το λέει να του τι βγάλουμε εμείς και να βάλουμε άλλο στη θέση του. …!!!!

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ ΜΠΕΡΝΤΕ


ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ ΜΠΕΡΝΤΕ
Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διαφημιστική αφισο- ρύπανση στο Δήμο της Νάξου βάζοντας το κερασάκι στη τούρτα της ασχήμιας και της ακαταστασίας που παρουσιάζει η πόλη και οι όμορφες κατά τα άλλα παραλίες μας. Πάνω από είκοσι διαφορετικά θέματα μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα στύλο της ΔΕΗ όπως: προαναγγελία πολιτιστικών εκδηλώσεων συλλογικών φορέων ή ιδιωτών(θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις καραγκιόζη κ.λ.π.), θρησκευτικές πανηγύρεις, κηδείες και μνημόσυνα, επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, φαγητού, clubs, disco κ.ά. Και καλά ο δήμος δεν τα βλέπει, οι άλλοι φορείς που ασχολουνται με τον τουρισμό και αποζητούν την διαφήμιση και την τουριστική ανάπτυξη δεν τα βλέπουν? Γιατί από όσο βλέπουμε εμείς οι ξένοι τα βλέπουν και την εικόνα αυτή δεν την αποδίδουν στο Δήμο ή στους συλλογικούς φορείς, αλλά σε όλους μας .!!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
http://energoipolitesnaxou.blogspot.com
mail: energoipolitesnaxou@gmail.com
Nάξος 14 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου, μετά την κατάθεση της ανοικτής πρόσκλησης
προς τους υποψηφίους δημάρχους για τη σύσταση Ενιαίου Ψηφοδελτίου, προχώρησε σε επιμέρους συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους (κ. Γρυλλάκη, κ. Μαράκη, κ. Μαργαρίτη) και με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια η συντονιστική ομάδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου πραγματοποίησε δύο κοινές συναντήσεις με όλες τις παραπάνω πλευρές, πλην του κ. Μαράκη, ο οποίος εξαρχής αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης σε ένα Ενιαίο Δημοτικό Ψηφοδέλτιο.
Στις κοινές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της πρωτοβουλίας των Ενεργών Πολιτών, αφού για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ετερόκλητες πλευρές και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού μας, εκφράστηκε η κοινή αγωνία όλων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί μας και η κοινή επιδίωξη όλων να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά ενώ τα σημεία διαφωνίας είναι ελάχιστα, αφού τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις συγκεκριμένες.
Στην τελευταία συνάντηση εξουσιοδοτήθηκαν οι Ενεργοί Πολίτες να συνεχίσουν την αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, το οποίο θα αποτελεί συνδετικό κρίκο, θα συσπειρώνει όλες τις πλευρές και θα δεσμεύεται για την εφαρμογή του προγράμματος που θα καταρτιστεί από κοινού. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προεκλογική τους προετοιμασία μέχρι τη συζήτηση για το πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Επειδή η πρότασή μας συνεχίζει να έχει ευρεία αποδοχή στην κοινωνία μας κι επειδή το διακύβευμα για τον τόπο μας είναι τεράστιο, θα συνεχίσουμε ως το τέλος την προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου συνδυασμού νίκης ή ακόμη και για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού ψηφοδελτίου.


Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου
Η συντονιστική επιτροπή

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ Νάξος 11 Ιουλίου 2010
http://energoipolitesnaxou.blogspot.com
mail: energoipolitesnaxou@gmail.com

Ανοιχτή επιστολή
προς τον κύριο Μανόλη Μαργαρίτη,
επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Στροφή στο Μέλλον»

Κοινοποίηση:
Τοπικά ΜΜΕ

Αξιότιμε κύριε Μανόλη Μαργαρίτη,

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυκλαδική» (Τετάρτης 7 Ιουλίου 2010) με τίτλο «Δική του στροφή στο Μέλλον κάνει ο Μανώλης Μαργαρίτης…» θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στη συνάντηση των Ενεργών Πολιτών Νάξου με τους ενδιαφερόμενους επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών την Τρίτη 6/7/2010. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου, το ρεπορτάζ γράφτηκε στις 18.40΄ ενώ η συνάντηση θα ξεκινούσε στις 22.00΄, άρα ο συντάκτης του άρθρου είχε στα χέρια του μόνο εικασίες, πληροφορίες και φήμες, καμία επίσημη ανακοίνωση. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του πληροφοριοδότη, τον οποίο, κύριε Μαργαρίτη, οφείλετε να αναζητήσετε στο συνδυασμό σας, δεδομένου ότι ο συντάκτης αποκαλύπτει και το όνομα του συνδυασμού σας.
Δημιουργούνται όμως εύλογα ερωτήματα και για το ότι δεν διαψεύσατε, ως οφείλατε, το απαράδεκτο, προβοκατόρικο, γεμάτο εικασίες και δήθεν «πληροφορίες» δημοσίευμα την επομένη της συνάντησής μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα ονόματα (Δελλαρόκας, Κατσουρός, Χωματάς), τα οποία εμείς ουδέποτε προτείναμε και αφήσατε μια εφημερίδα να διαμορφώσει τις εξελίξεις για εσάς και το συνδυασμό σας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε ταυτόχρονα να δυναμιτιστεί η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο με τη συστράτευση των ικανότερων πρόσωπων της κοινωνίας μας, το οποίο αποτελεί καθολικό αίτημα των συμπολιτών μας.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν ελέγχετε τους συνεργάτες σας, ή συνυπογράφετε και αποδέχεστε το εν λόγω δημοσίευμα της Κυκλαδικής. Αν ναι, γιατί μπήκατε στον κόπο και ήρθατε στη συνάντηση, αφού ήδη είχατε προαποφασίσει να πορευτείτε μόνοι σας; Μήπως τελικά προτάσσετε το προσωπικό σας όφελος έναντι του κοινού;
Εμείς, οι Ενεργοί Πολίτες Νάξου, εμφορούμενοι από τα ίδια αγνά και ανιδιοτελή κίνητρα με τα οποία ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία μας, θα συνεχίσουμε στο δύσκολο δρόμο της ευθύνης που επιλέξαμε και θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τις επαφές, τις διεργασίες και τις πρωτοβουλίες μας μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη δημιουργία του ενιαίου ελπιδοφόρου ψηφοδελτίου.

Υ.Γ.
Θα ακολουθήσει Δελτίο Τύπου για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πρωτοβουλίας μας και για τις μελλοντικές μας ενέργειες.

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου
Η συντονιστική επιτροπή

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email :
nicodris@gmail.com

Μέσα Ιουλίου και όλοι οι θαλασσινοί και ουράνιοι δρόμοι οδηγούν στη Νάξο μας, με τις πεντακάθαρες παραλίες, τα πανέμορφα χωριά, τα γραφικά ταβερνάκια, τους φιλόξενους κατοίκους και το δροσερό μελτεμάκι να συντροφεύει υπομονετικά τις ηλιόλουστες μέρες και τις ξάστερες, φεγγαρόλουστες νύχτες του νησιού.
Οι άνεμοι Βόρειοι μέχρι Βορειοδυτικοί θα είναι ενισχυμένοι φτάνοντας και τα 7-8 Β για Παρασκευή και Σάββατο μεσημέρι που ενισχύεται το μελτέμι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί
μεταξύ 24 και 26 β. η ελάχιστη και μεταξύ 29 και 31 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.
Καθαρός από σύννεφα ο Ναξιώτικος ουρανός, με τον ήλιο και το φεγγάρι να φωτίζουν ανενόχλητα τις μέρες και τις νύχτες μας στις μαγευτικές παραλίες του νησιού.
Προσοχή απαιτούν οι μεσημεριανές ώρες, με το δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 9, δηλαδή πολύ επικίνδυνο για χρόνο έκθεσης χωρίς αντιηλιακό, για μεν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πάνω από μισή ώρα για δε τα σκουρόχρωμα δέρματα πάνω από μια ώρα.
Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :

ΠΕΜΠΤΗ 15/7
Β-ΒΔ 6-7
26…31
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/7
Β-ΒΔ 7-8
25…30
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/7
B 7-8
24…29
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/7
Β 6-7
24…29
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/7
Β 6
25…30
ΤΡΙΤΗ 20/7
Β 6-7
26…31
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/7
Β 6-7
26…31
Πέμπτη 15/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β-ΒΔ 6Β και τις μεσημεριανές ώρες 7Β και θερμοκρασία 26–31 β.
Παρασκευή 16/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β-ΒΔ 7Β και τις μεσημεριανές ώρες πιθανόν 8Β και θερμοκρασία 25–30 β.
Σάββατο 17/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 7Β και τις μεσημεριανές ώρες πιθανόν 8Β και θερμοκρασία 24–29 β.
Κυριακή 18/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6Β και τις μεσημεριανές ώρες 7Β και θερμοκρασία 24-29 β.
Δευτέρα 19/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6Β και θερμοκρασία 25–30 β.
Τρίτη 20/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6Β και τις μεσημεριανές ώρες πιθανόν 7Β και θερμοκρασία 26-31 β.
Τετάρτη 21/7 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6Β και τις μεσημεριανές ώρες 7Β και θερμοκρασία 26–31 β.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (14-7-2010)


Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Με μεγαλοπρέπεια και με προσέλευση σημαντικού αριθμού ιερωμένων καθώς και επισήμων και πλήθους λαού γιορτάστηκε στον Ι. Ναό των Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 το πρωί (και την παραμονή Τρίτη 13 Ιουλίου το βράδυ) η μνήμη του συμπολίτη μας Αγίου Νικοδήμου τ
ου Αγιορείτου, της μεγάλης αυτής μορφής της μοναστικής ζωής και των θεολογικών γραμμάτων και καταξιωμένου ευρύτερα σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και απηηύθυνε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ με την παρουσία και των Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου, Πτολεμαΐδος Αιγύπτου κ. Προτερίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Παρίσταντο από τους επισήμους: ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Κούρτης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου κ. Βασίλειος Μπρακουμάτσος, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάϊλας, ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Δήμαρχος Ακανθούς Κύπρου κ. Σάββας Σαββίδης, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, ο Δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Γιάννης Μπαρδάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Βασιλάκης, ο Διευθυντής Λιμενικού Σώματος Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος κ. Κώστας Ροΐδης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ.

Στο τέλος του Εσπερινού μετά από σχετικές προσφωνήσεις ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσέφερε τον Μεγαλόσταυρο της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας στον Δήμαρχο της κατεχομένης σήμερα Ακανθούς της Κύπρου (Δήμου αδελφοποιημένου με τον Δήμο Νάξου) κ. Σαββίδη, ο οποίος με τη σειρά του πρόσφερε μέσω του κ. Καλλινίκου στον εορτάζοντα Ι. Ναό της Νάξου μια εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας, αντίγραφο εικονίσματος Ι. Ναού της Κύπρου.
Του Εσπερινού προηγήθηκε (στον εορτάζοντα Ι. Ναό) υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου που αφίχθηκε με συνοδεία Μοναχών από την Ι. Μονή Προφήτη Ηλία της Θήρας.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία με όμοια περίπου συμμετοχή κληρικών και επισήμων και λαού στον φερώνυμο Ι. Ναό και στις ιερές αυτές ακολουθίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος (ο οποίος έκανε και το θρησκευτικό κήρυγμα). Στα Αναλόγια ήταν αρκετοί ιεροψάλτες με επικεφαλής (δεξιά) τον κ. Γιάννη Κόντε και (αριστερά) τον κ. Δημήτρη Παπάνη.
Το βράδυ της εορτής τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου στον φερώνυμο Ι. Ναό και στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της εικόνας του εορτάζοντος Αγίου και Τιμίων Λειψάνων μέσω των κεντρικών οδών της πόλης (Παπαβασιλείου, παραλιακής και έμπροσθεν του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου) μέχρι τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου εψάλη Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κατά τη διέλευση της πομπής από την παραλιακή οδό, στην εξέδρα της πλατεία ανεπέμφθη Δέηση προς τον Ύψιστο.

Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου τιμήθηκε μεγαλοπρεπώς και στον φερώνυμο Ι. Ναό του Αγίου στο Γλινάδο της Νάξου.
Ας σημειωθεί ότι προηγήθηκε της εορτής του Αγίου Νικοδήμου (και προς τιμήν του) μια σειρά ιερών ακολουθιών σε διάφορους Ι Ναούς του νησιού μας από 7-14 Ιουλίου 2010 με τίτλο «Νικοδήμεια».
Η 14η Ιουλίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου, είναι πολύ σημαντική και για τη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και για τον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο, γιατί τιμάται μια εκκλησιαστική προσωπικότητα αναγνωρσμένη ευρύτερα και είναι ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας που ανέδειξε αυτόν τον καταξιωμένο Μοναχό και σπουδαίο θεολογικό συγγραφέα και πατέρα της Χριστιανικής Εκκλησίας, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Γιάννης Λογαράς