Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις για την παράδοση του έργου του αρχαίου υδραγωγείου

Εκδηλώσεις για την παράδοση του έργου του αρχαίου υδραγωγείου
Μεγάλο επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός για το νησί της Νάξου αποτελεί η όλη διαδικασία της ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου της αποκάλυψης σημαντικών τμημάτων του αρχαίου υδραγωγείου της Νάξου που ξεκινούσε από την περιοχή των Μελάνων (πλησίον του Κούρου) και έφτανε μέχρι τη Χώρα της Νάξου (στην Τρανή Φουντάνα, πλησίον της Γρόττας) σε μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων.
Η διαδικασία της πανηγυρικής παράδοσης συντελέστηκε το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουλίου 2010 σε δύο κύριες φάσεις και μια εορταστική. Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 το βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Θεάτρου Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκτέλεσε το έργο με επικεφαλής τον Καθηγητή της Αρχαιολογίας κ. Λαμπρινουδάκη «παρέδωσε» (κατά τη σχετική ορολογία) το έργο στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, η πρώην Περιφερειάρχης κ. Μάρθα Σημαντώνη, ο Νομάρχης Κυλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Κόκκοτας, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, η κ. Μαρία Βλαζάκη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υποργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η κ. Μαρίζα Μαρθάρη Προϊσταμένη της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτ
ήτων (υπεύθυνη για Κυκλάδες), η κ. Κατερίνα Δελλαπόρτα Προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, πολλοί άλλοι επιστήμονες και πλήθος κόσμου. Έγιναν διάφορες προσφωνήσεις επισήμων που αναφέρθηκαν στη σπουδαιόττα του έργου και της συμβολής της επιστημονικής ομάδας, ιδίως του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη (ο οποίος, ας σημειωθεί, έχει ηγηθεί αντίστοιχων επιστημονικών ομάδων που πραγματοποίησαν τα σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας έργα των Υρίων και του Γύρουλα)
Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010 το πρωί έγινε ξενάγηση των επισήμων από τον κ. Λαμπρινουδάκη και άλλους αρχαιολόγους στα τμήματα του υδραγωγείου που ανασκάφηκαν ή αποκαλύφτηκαν. Η όλη διαδικασία κατέληξε με μια πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση στην περιοχή του Φλεριού, στο (ξερό κατά το καλοκαίρι) ποτάμι πλησίον του Κούρου των Μελάνων με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και τοπικούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Μελάνων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε όλους, επισήμους και επισκέπτες του χώρου, ντόπιους και ξένους, να ψυχαγωγηθούν και να δεθούν περισσότερο με την τοπική πολιτιστική παράδοση.
Το αρχαίο υδραγωγείο της Νάξου, της Αρχαϊκής εποχής, αλλά και της εποχής της Ρωμαιοκρατίας, είναι πολύ σημαντικό έργο και από τεχνολογικής απόψης αλλά και για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας των εποχών αυτών.
(Ανάμεσα στα σημεία-τμήματα του αρχαίου υδραγωγείου που κατά τη γνώμη μου είναι ίσως τα αξιόλογα και μπορεί να επισκεφτεί ο κάθε επισκέπτης είναι αυτά του χώρου της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, στο μέσον περίπου της διαδρομής Χώρας-Αγγιδίων καθώς και αυτά στον ειδικά διαμορφωμένου χώρου πλησίον του Ι. Ναού και του χωριού Άγιος Θαλλέλαιος καθώς και τα σημεία πλησίον του Κούρου στο Φλεριό Μελάνων).
Με την ανάδειξη του έργου αυτού όπως και με τα αντίστοιχα έργα του Επιτόπιου Μουσείου στην Πλατεία Μητροπόλεως Νάξου καθώς και με τα έργα στα Ύρια και στο Γύρουλα, που αξιοποιήθηκαν και είναι επισκέψιμα, αναδεικνύεται σημαντικά η Νάξος και έτσι μπορεί να μπει σε σπουδαίες επιστημονικούς και τουριστικούς οδηγούς και να προβληθεί σημαντικά το νησί μας.
Η Νάξος μπορεί να αναδειχθεί στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού (και συγκεκριμένα και του επιστημονικού και αρχαιολογικού τουρισμού) με το πλήθος των μνημείων (όλων των εποχών) που διαθέτει ανάμεσα στα οποία μεγάλη σπουδαιότητα έχει πλέον και το αρχαίο υδραγωγείο καθώς και τα άλλα που ανέδειξαν οι επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Λαμπρινουδάκης.
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: