Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (14-7-2010)


Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Με μεγαλοπρέπεια και με προσέλευση σημαντικού αριθμού ιερωμένων καθώς και επισήμων και πλήθους λαού γιορτάστηκε στον Ι. Ναό των Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 το πρωί (και την παραμονή Τρίτη 13 Ιουλίου το βράδυ) η μνήμη του συμπολίτη μας Αγίου Νικοδήμου τ
ου Αγιορείτου, της μεγάλης αυτής μορφής της μοναστικής ζωής και των θεολογικών γραμμάτων και καταξιωμένου ευρύτερα σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και απηηύθυνε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ με την παρουσία και των Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου, Πτολεμαΐδος Αιγύπτου κ. Προτερίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Παρίσταντο από τους επισήμους: ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Κούρτης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου κ. Βασίλειος Μπρακουμάτσος, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάϊλας, ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Δήμαρχος Ακανθούς Κύπρου κ. Σάββας Σαββίδης, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, ο Δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Γιάννης Μπαρδάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Βασιλάκης, ο Διευθυντής Λιμενικού Σώματος Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος κ. Κώστας Ροΐδης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ.

Στο τέλος του Εσπερινού μετά από σχετικές προσφωνήσεις ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος προσέφερε τον Μεγαλόσταυρο της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας στον Δήμαρχο της κατεχομένης σήμερα Ακανθούς της Κύπρου (Δήμου αδελφοποιημένου με τον Δήμο Νάξου) κ. Σαββίδη, ο οποίος με τη σειρά του πρόσφερε μέσω του κ. Καλλινίκου στον εορτάζοντα Ι. Ναό της Νάξου μια εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας, αντίγραφο εικονίσματος Ι. Ναού της Κύπρου.
Του Εσπερινού προηγήθηκε (στον εορτάζοντα Ι. Ναό) υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου που αφίχθηκε με συνοδεία Μοναχών από την Ι. Μονή Προφήτη Ηλία της Θήρας.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία με όμοια περίπου συμμετοχή κληρικών και επισήμων και λαού στον φερώνυμο Ι. Ναό και στις ιερές αυτές ακολουθίες προεξήρχε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος (ο οποίος έκανε και το θρησκευτικό κήρυγμα). Στα Αναλόγια ήταν αρκετοί ιεροψάλτες με επικεφαλής (δεξιά) τον κ. Γιάννη Κόντε και (αριστερά) τον κ. Δημήτρη Παπάνη.
Το βράδυ της εορτής τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου στον φερώνυμο Ι. Ναό και στη συνέχεια έγινε λιτάνευση της εικόνας του εορτάζοντος Αγίου και Τιμίων Λειψάνων μέσω των κεντρικών οδών της πόλης (Παπαβασιλείου, παραλιακής και έμπροσθεν του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου) μέχρι τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου εψάλη Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. Κατά τη διέλευση της πομπής από την παραλιακή οδό, στην εξέδρα της πλατεία ανεπέμφθη Δέηση προς τον Ύψιστο.

Η εορτή του Αγίου Νικοδήμου τιμήθηκε μεγαλοπρεπώς και στον φερώνυμο Ι. Ναό του Αγίου στο Γλινάδο της Νάξου.
Ας σημειωθεί ότι προηγήθηκε της εορτής του Αγίου Νικοδήμου (και προς τιμήν του) μια σειρά ιερών ακολουθιών σε διάφορους Ι Ναούς του νησιού μας από 7-14 Ιουλίου 2010 με τίτλο «Νικοδήμεια».
Η 14η Ιουλίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου, είναι πολύ σημαντική και για τη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και για τον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο, γιατί τιμάται μια εκκλησιαστική προσωπικότητα αναγνωρσμένη ευρύτερα και είναι ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας που ανέδειξε αυτόν τον καταξιωμένο Μοναχό και σπουδαίο θεολογικό συγγραφέα και πατέρα της Χριστιανικής Εκκλησίας, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: