Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Ιούλιος 1517 Απαγωγή του Δούκα της Νάξου
Ο νέος Δούκας της Νάξου ο Ιωάννης Δ΄ απήχθη από Τούρκους πειρατές ενώ βρισκόταν στο κυνήγι. Λευτερώθηκε με ενέργειες του πρεσβευτή της Βενετίας.
Οι Νάξιοι παραπονιούνται για τις ζημιές που τους προξένησε ο Τούρκος κουρσάρος Κουρτόγλου. Οι Βενετοί υποστηρίζουν το αίτημα των Ναξίων καθιστώντες γνωστό στους Τούρκους ότι δεν θα υπάρξει φιλία αναμεταξύ τους προτού αποζημιώσουν τους Ναξιώτες. Μετά το θάνατο του αφέντη της Πάρου, ο Δούκας της Νάξου στέλνοντας στρατό κατέλαβε το κάστρο του Κέφαλου. Στη μεγάλη προετοιμασία του υπέταξε και τη Νάουσα.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 24, σ. 467, βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

Ιούλιος 1528 Βενετός Ναύαρχος στη Νάξο
Ένας Βενετός ναύαρχος επισκέφθηκε τη Νάξο. Δηλώνει ότι ο Δούκας δεν κυβερνά καλά. Προσφέρει λέει τρόφιμα στα πολεμικά πλοία της Ρόδου που είναι εχθροί των Τούρκων. Ο Δούκας ισχυρίσθηκε ότι έδωσε τρόφιμα μόνο γιατί οι Ρόδιοι κατεδίωξαν ένα Τούρκο πειρατή που προξένησε πολλές ζημιές στη Νάξο.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 31, σελ. 59,
βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

10 Ιουλίου 1816
Φθάνει στη Νάξο ο στόλος του Καπουδάν πασά.

17 Ιουλίου 1821
Φθάνει στη Νάξο η είδηση ότι ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στη Σάμο. Προκαλείται πανικός στους κατοίκους.

1 Ιουλίου 1851
Γεννήθηκε στη Χώρα ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς.


Ιούλιος 1852
Με νόμο που ψηφίζει η Βουλή οι Επισκοπές στις Κυκλάδες γίνονται τέσσερις, οι εξής: 1) Σύρου-Τήνου-Μήλου, 2) Άνδρου-Κέας, 3) Νάξου, 4) Θήρας
Πληροφορίες από περιοδικό «Αρχατός», τεύχος 1

Επανάσταση 1821
1 Ιουλίου 1821

Ένα μικρό πλοίο από τη Σύρο με Γαλλική σημαία έφθασε εδώ. Του επετέθει ένα Ελληνικό πλοίο που υπήρξε εδώ που το συνέλαβε και το έδεσε στην πλευρά του να ελέγξη εάν υπήρξαν γράμματα. Όμως ο πλοίαρχος έφερε μόνο δύο δέματα με γράμματα προς τον πρόξενος της Γαλλίας και του τα έδωσε. Ο Έλληνας πλοίαρχος έφερε αμέσως τα Γαλλικά γράμματα στη συνέλευση της Κοινότητας, αλλά αμέσως μετάνιωσε από αυτή την ανόητη δράση και εκάλεσε τον επίτροπο των Λατίνων και του έδωσε τα δέματα να τα μεταφέρει στον πρόξενο και έπειτα άφησε το Συριανό πλοίο. Ο Συριανός πλοίαρχος βεβαίωσε ότι πέρασε κοντά στη Χίο το Γαλλικό Ναυτικό σώμα 20 πλοίων και ακόμα 10 Αγγλικές φεργάδες που θα έρθουν γρήγορα. Αυτό το νέο πάγωσε λίγο τους κατοίκους της Χώρας και έγιναν σιωπηλοί.

6 Ιουλίου
Έφθασε από την Ύδρα ένα μανιφέστο του κ. Δημητρίου Υψηλάντη, αδελφού του πρίγκιπα και γενικού διοικητή, που δίνει τον ορισμό σε όλα τα νησιά να δώσουν αμέσως τους συνηθισμένους φόρους να είναι για τη χρήση του Ελληνικού Έθνους, το οποίο δουλεύει χωρίς ανάπαυση για την απελευθέρωσή του.
12 Ιουλίου 2010
Ο λεγόμενος Στεκούλης επέστρεψε από την Ύδρα και φέρει επανάληψη του ορισμού της παράδοσης των φόρων που εκδόθηκε ήδη στις 6 του μηνός.
17 Ιουλίου
Βεβαιώνεται ότι ο Οθωμανικός στόλος έφθασε στη Σάμο. Όλοι οι Έλληνες είναι σε ανέκφραστο πανικό φόβου. Η κοινότης των Ελλήνων έστειλε αμέσως καράβι στη Σάμο να πάρει πληροφορίες. Όλοι οι Έλληνες προεστώτες, ο Δεσπότης και ο αρχηγός των χωριών κράτησαν εδώ ένα Ελληνικό καράβι του καπετάνιου Βαγγέλη και άλλες βάρκες για να μπορέσουν να προσφύγουν αλλού.
24 Ιουλίου
Το καράβι επέστρεψε. Ανακοινώθηκε φανερά ότι οι Έλληνες έκαψαν 9 από τα Τούρκικα πλοία, όταν έφτασαν στη Σάμο, και ότι τα λοιπά του Τουρκικού στόλου θα καταστραφούν γρήγορα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Ελληνικών πλοίων που τους κυνηγούν. Μ’ αυτό το νέο όλοι οι Έλληνες του τόπου έχουν μεγάλη χαρά. Το καράβι που έφερε τα νέα έφερε στον ιστό του τη σημαία με το σταυρό, με κάτω από αυτήν την κόκκινη Οθωμανική σημαία, η οποία βέβαια δεν χρειαζόταν.
25 Ιουλίου
Από τον Άγγλο Lord Hamilton που έφθασε στη Νάξο ακούομε το αντίθετο από τα χθεσινά νέα, δηλαδή ότι ο Τουρκικός στόλος, αφού κατέστρεψε τη Σάμο συνέχισε το ταξίδι του προς τον Μωριάν.
«Από το ημερολόγιο του Προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο», του Ολλανδού ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ, βλ. Περιοδικό «Ναξιακά», τ.16, Αυγουστος-Σεπτέμβρης 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια: