Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

Ερμούπολη 29 Ιουλίου 2010

Την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Κυκλάδων στη Νάξο.
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν, είναι και η εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο καθιέρωσε τη νέα διοικητική δομή της χώρας, αν και αντιμετωπίστηκε καταρχήν θετικά από όλους τους αιρετούς των Κυκλάδων, έθεσε και αρκετά ερωτήματα και προβληματισμούς ως προς την εφαρμογή του, αφού το μεγάλο ερωτηματικό που λέγεται οικονομική στήριξη του όλου εγχειρήματος δεν απαντάται με σαφήνεια μέσα από τον νόμο, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως μεταφορά αρμοδιοτήτων, στελέχωση υπηρεσιών, οργάνωση των νέων δήμων, αφήνονται στην έκδοση αρκετών Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά και Υπουργικών Αποφάσεων.
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, αφουγκρασμένη την αγωνία των αιρετών μελών της, καταβάλει προσπάθειες μέσα από την συνεργασία των στελεχών της με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., αλλά και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), να απαντήσει στην πληθώρα των δυσνόητων σε πολλά σημεία διατάξεων του Νόμου. Δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Προγραμματίζεται όπως σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., καταρτισθούν υποδείγματα αποφάσεων για την κατάρτιση των οργανισμών των νέων δήμων, να καταγραφούν οι αρμοδιότητες οι οποίες μεταφέρονται σε αυτούς και να δοθούν λύσεις όσον αφορά την λειτουργία τους, την πρώτη περίοδο εφαρμογής του νέου συστήματος διοίκησης. Παράλληλα συμμετέχει, σε επίπεδο νομού, σε δράσεις της κεντρικής διοίκησης για την υποστήριξη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπως είναι η καταγραφή των κτιριακών υποδομών των Ο.Τ.Α., η εκπόνηση υποδειγμάτων Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών, η καταγραφή των οικονομικών στοιχείων, η καταγραφή και κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική, η προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των συνενωμένων Ο.Τ.Α., κ.λ.π.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν κληθεί να παρευρεθούν κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ., στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και κάθε αυτοδιοικητικός ο οποίος επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του για την εφαρμογή του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Τα συμπεράσματα του συμβουλίου θα είναι χρήσιμα για τον προγραμματισμό των δράσεων των αιρετών, έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας, να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος προς όφελος των νησιωτών μας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: