Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Αναδρομές φ. 26


Ο θάνατος του Δούκα της Νάξου
18 Αυγούστου 1579, Ο Πρεσβευτής της Βενετίας πληροφορεί την κυβέρνησή του, περί του θανάτου του Δούκα της Νάξου Ιωσήφ Νάση, που πέθανε από επίσχεση κάτουρου (Σ.Σ μάλλον προστάτη) με μεγάλους πόνους, αυτός ο μοχθηρός και κακός Ιωσήφ Νάση, αλλιώς γνωστός ως Ιωάννης Μικές, κάτι το οποίο δημιούργησε μεγάλη χαρά στους Τούρκους και Χριστιανούς, ακόμα και στους δικούς του Εβραίους....
Κρατικά Αρχεία Βενετίας, «Γράμματα από Κωνσταντινούπολη 13»

Ο Μπέης της Νάξου στον Άγιο Προκόπη
10 Αυγούστου 1676, Έφτασε ο Μπέης της Νάξου με το κάτεργο (Σ.Σ πλοίο) του στον Αγ. Προκόπιο, και οι κάτοικοι της Νάξου ήρθαν να τον χαιρετήσουν. Ο Μπέης είχε την εντολή από το Μεγάλο Βεζίρη να διερευνήσει εάν υπήρξαν πειρατές, που ήταν παντρεμένοι με Ναξιώτισσες, ή αν οι Ναξιώτες έδωσαν παξιμάδια και τρόφιμα στους πειρατές. Αλλά όταν φάνηκαν πλοία από μακριά, ο Μπέης φοβήθηκε και αναχώρησε....
Από Αρχεία Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου «Το χρονικό των Καπουτσίνων»

Γάλλος γραμματέας πρεσβείας στη Νάξο

3 Αυγούστου 1820, Έφτασε στην Νάξο ο υποκόμης ντε Μαρσέλλους, γραμματέας της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Κωνσταντινούπολη. Πήγε να επισκεφθεί το σπήλαιο του Ζα. Έμεινε στο σπίτι του Προξενικού πράκτορα της Γαλλίας Λαστίκ. Ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών του προσέφερε ένα λαμπρό δείπνο.
Από το ημερολόγιο του Ολλανδού προξένου στην Νάξο Φραγκίσκου Σωμμαρίπα. Κρατικά Αρχεία, Χάγη, Τουρκία 126
«Σ.Σ Αναφέρουμε ότι ο Μαρσέλλους έγραψε απομνημονεύματα, με ενδιαφέρον κομμάτι περί την Νάξο»

Αρίθμηση οικιών για φορολογία
4 Αυγούστου 1828, Σ' όλα τα σπίτια στη Νάξο γράφεται ένα νούμερο για την νέα φορολογία...
Από το ημερολόγιο του Ολλανδού προξένου στην Νάξο, Φραγκίσκου Σωμμαρίπα,
Κρατικά Αρχεία, Χάγη, Τουρκία 128
«Σ.Σ Τις παραπάνω πληροφορίες μου παραχώρησε ο φίλος ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ τον οποίο και ευχαριστώ»
Μαν. Μανωλάς

Πνιγμός στη Φανερωμένη
Την παρελθούσαν Κυριακήν ευρέθη επί τινός κάτωθεν της Μονής Φανερωμένης ακτής πτώμα ανδρός εν αποσυνθέσει. Δεν κατωρθώθη δε αυτού η αναγνώρισις ένεκα της καταστάσεως εις ην εκ της αποσυνθέσεως είχε καταστή υποτίθεται όμως ότι ήτο λεμβούχου τινός εκ Μυκώνου, όστις προ είκοσι ημερών είχε αναχωρήση εξ Απόλλωνος με φορτίον γεωμήλων, δια Μύκωνον.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 6, 5-08-1901

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ο Γιάννης Σμαραγδής, στο ΒτΝ

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μιλάει για τη Νάξο
Είκοσι ένα χρόνια πέρασαν από τότε που ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Νάξο. Φέτος, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Ελ Γκρέκο» βρέθηκε και πάλι στο νησί, «σκαλίζοντας» τις αναμνήσεις της πρώτης επίσκεψης.
«Όταν ζεις μια όμορφη περίοδο και ξαναέρχεσαι σε αυτόν τον τόπο νιώθεις τη γλύκα και τη ζεστασιά. Ευχαριστηθήκαμε γιατί οι άνθρωποι παρέμειναν ίδιοι, παρόλο που έχει εισχωρήσει στο νησί ο τουρισμός. Η σημερινή εικόνα της Νάξου είναι καλύτερη από αυτήν που είχα συναντήσει την πρώτη φορά. Τότε ήταν πιο έρημη, σήμερα είναι λίγο πιο τουριστική, συνάμα όμως και πιο ζεστή».
Δύο προβολές της ταινίας Ελ Γκρέκο, στη Χώρα και στο Φιλώτι, έδωσαν τη δυνατότητα στο σκηνοθέτη, να βρεθεί κοντά με τους ανθρώπους της Νάξου, της πόλης και του χωριού… «Ικανοποίηση είναι να βλέπεις τους ανθρώπους να ζεσταίνονται και να γλυκαίνονται από την τέχνη, την ταινία, αυτό είναι το μαλακτικό της ψυχής. Στην επαρχία, ο κόσμος είναι πιο αθώος, πιο δεκτικός και αγαπάει την ταινία. Στο Φιλώτι ήταν ακόμα πιο αθώοι. Όταν τελείωσε η προβολή, είδα πολλά χαμογελαστά πρόσωπα. Λαϊκές γυναίκες μου χάιδευαν τα χέρια, αισθάνθηκα πιο ζεστά. Ήταν πιο μικρός χώρος, οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δίψα στα μάτια τους… Οι άνθρωποι της επαρχίας δεν επηρεάζονται από τις κριτικές και όσα γράφονται για μια ταινία.»
Από τον «Ελ Γκρέκο στον Βαρβάκη… «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σμαραγδής και αναμένεται να βγει στη μεγάλη οθόνη σε δύο χρόνια, αν όλα πάνε καλά....

Αμπελοφιλο...σοφίες

Δικές μας είναι οι αρχές …
Πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, μπροστά στον χώρο της εκδήλωσης δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση, στο κόσμο που ήθελε να φύγει. Η ενέργεια αυτή ανήκει στους παρατρεχάμενους του τοπικού βουλευτή που πήγε με την κουστωδία του στον Χορό του Συλλόγου Κεραμωτής.

Στρατηγικές αλλαγές
Ακούμε για στρατηγικές αλλαγές στη διοικητική δομή του νέου Νοσοκομείου. Τα πανηγύρια από τις εξαγγελίες Αβραμόπουλου δεν έχουν ακόμη κοπάσει, ο νέος οργανισμός έχει τον ατέλειωτο και οι ασθενείς πηγαίνουν στην Πάρο για ακτινογραφίες. Στρατηγέ μας πρόσεχε, γιατί τον υπόλοιπο καιρό που μένει να ασκείς τα καθήκοντα σου, κινδυνεύει το κύρος σου. Και δεν με νοιάζει τίποτα άλλο, έρχονται και δημοτικές εκλογές.!!

Αγνόησαν τον Ρίτσο
Προς απογοήτευση πολλών πολιτών της Νάξου που τίμησαν τις εκδηλώσεις για το Ι. Ρίτσο και προερχόταν από όλους τους πολιτικούς χώρους δεν διακρίναμε πουθενά κανένα από τους εκλεγμένους μας άρχοντες. Πολυάσχολοι βλέπετε αυτό το διάστημα με τις πολλές εκδηλώσεις και τους πολλούς επισκέπτες και δεν περίσσευε χρόνος για τον ξεχασμένο γι αυτούς, Ι. Ρίτσο.

Δίαθλον
Την ίδια ημέρα και ώρα που οι Φιλωτίτες τιμούσαν τον Ρίτσο στο αθλοθέατρο του χωριού με τη συναυλία του Γιάννη Γλέζου, ανιψιού του μεγάλου μας ποιητή, ένας άλλος Γιάννης και Φιλωτίτης μάλιστα, ο βουλευτής κ. Ι. Βρούτσης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού αθλητικού κέντρου Νάξου κ. Μανώλη Πολυκρέτη παρακολούθησε τη συναυλία με το νεανικό συγκρότημα STAVENTO που διοργάνωσε ο Πανναξιακός Αθλητικός Όμιλος. Απορώ πως δεν συμμετείχε και στο τρίαθλον αφού τα πάει μια χαρά στο τρέξιμο και στο … κολύμπι, μήπως έμεινε από λάστιχο στο ποδήλατο;

Ο Φωτοδότης και οι "σκοτοδότες"

Ο φωτοδότης και οι «σκοτοδότες»

Στις 6 Αυγούστου, ημέρα του Σωτήρος, πολλοί κίνησαν να επισκεφθούν το Φωτοδότη, μα ποτέ δεν έφτασαν. Τόσο την παραμονή στον εσπερινό, όσο και στη λειτουργία ανήμερα, οι άθλιες συνθήκες του «μονοδρομικού» χωματόδρομου, εμπόδισαν τους προσκυνητές να φθάσουν στον ναό.
Είναι κρίμα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Νάξου, ο Φωτοδότης Χριστός, να παραμένει χωρίς δρόμο πρόσβασης. Ιδιαίτερα σήμερα, όταν η πολιτεία διέθεσε 1.200.000 ευρώ για την ανακαίνισή του. Η δημοτική Αρχή της Δρυμαλίας και οι εκπρόσωποι του δημοτικού διαμερίσματος του Δανακού πρέπει να δράσουν άμεσα, τώρα, και να κατασκευάσουν τη συνδετήρια οδό προς τον Φωτοδότη, έστω και με απλή διαπλάτυνσή της. Ο Δήμαρχος κ. Ι. Μπαρδάνης, ο οποίος έχει ήδη κάνει κάποιες προεργασίες και συνεννοήσεις, οφείλει να επιβάλει την κατασκευή του έργου άμεσα.
Ο Φωτοδότης Χριστός, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού, θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Νάξου. Η τρίκλιτη βυζαντινή βασιλική, στον ισόγειο χώρο του Καστρόπυργου, ανακαινίσθηκε πρόσφατα με τον πιο περίτεχνο τρόπο, καθώς και τα εξωτερικά κεκλιμένα τοιχία του μεσαιωνικού κάστρου. Ο Φωτοδότης Χριστός υπήρξε μετόχι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου και βρίσκεται στην άκρη ενός επιβλητικού τοπίου, το οποίο «κοιτάζει» την Δονούσα και την Πάτμο. Το μοναστήρι ήταν βυζαντινό, ενώ οι πύργοι χρονολογούνται στον 15ο αιώνα.
Τα μνημεία της Νάξου αξίζουν το σεβασμό μας και η έκφραση σεβασμού στην εποχή μας προς αυτά είναι απλά η ανάδειξή τους.
Ο δρόμος από τον επαρχιακό δρόμο Φιλωτίου-Δανακού μέχρι το Φωτοδότη πρέπει να γίνει άμεσα. Ας διαπλατυνθεί αρχικά κι ας γίνει αμέσως μετά η ασφαλτόστρωσή του. Οι σημερινοί απόγονοι της ιστορίας του νησιού οφείλουμε να αποδείξουμε με τα έργα μας, ότι είμαστε «φωτοδότες» και όχι «σκοτοδότες».

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η νέα γρίπη, άρθρο του ιατρού Γ. Καπίρη

Η νέα γρίπη όπως την αποκάλεσαν μιας και ‘κείνο το «γρίπη του χοίρου» δεν ηχούσε και τόσο καλά στ’ αυτιά είναι παρούσα και εδώ στο τόπο μας. Έχουμε ήδη άνω των 10 διαβεβαιωμένων κρουσμάτων από το ΓΝ-ΚΥ Νάξου και είναι μέσα σε αυτά και αλλοδαποί επισκέπτες και παραθεριστές από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Η ανησυχία στον πληθυσμό είναι έντονη και καλλιεργείται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ. Είναι επιλογή των καναλαρχών γιατί «πουλάει» το θέμα όπως λένε στην δημοσιογραφική γλώσσα; Εξυπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες σε μία κυβέρνηση που παραπαίει; Αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες, εμείς παραθέτουμε ένα στοιχείο που λέει πολλά: Το BBC, το αγγλικό κανάλι, αφιερώνει στο δελτίο του 1-2 λεπτά για την νέα γρίπη όταν η Αγγλία έχει πάνω από 12.000 κρούσματα γρίπης ενώ εμείς που έχουμε κάτι πάνω από 600, έχουμε όλα τα κανάλια να μας βομβαρδίζουν με τον ιό Α/Η1Ν1 πάνω από μία ώρα σε κάθε δελτίο ειδήσεων. Η υπερβολή είναι εμφανέστατη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να εφησυχάσουμε. Κάθε άλλο, τα κρούσματα αυξάνουν κάθε μέρα με ρυθμό επιταχυνόμενο και πρέπει πρώτα η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά να λάβουμε τα μέτρα μας. Ενημέρωση και επαγρύπνηση απ’ όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είναι η πρώτη κίνηση. Ενημέρωση όχι από τα κανάλια των τρομολάγνων αλλά από τον οικογενειακό μας γιατρό ή από την γραμμή 1135 του κέντρου ειδικών λοιμώξεων που δίνει όλο το 24ωρο έγκυρη και σωστή πληροφόρηση όσο και οδηγίες.

Η νέα γρίπη με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι μια ήπια γρίπη με ποσοστά θνησιμότητας για την Ευρώπη και την Αμερική που κυμαίνονται μεταξύ 0,2%-0,3% δηλαδή σαφώς μικρότερα από αυτά της συνήθους εποχιακής γρίπης. Τα περιστατικά πλέον σήμερα, εφ’ όσον δεν έχουν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, νοσηλεύονται στο σπίτι και τα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, μυαλγίες πιθανόν και διάρροια) υποχωρούν εντός τριημέρου.

Βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας:

  1. Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων σε λίγα τετραγωνικά.
  2. Σχολαστικός καθαρισμός χεριών.
  3. Αν υπάρξει κρούσμα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον η επαφή με τον ασθενή πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και πάντα με μάσκα.
  4. Ο προσβληθείς από τον ιό Η1Ν1 ασθενής μεταδίδει τον ιό για 7 ημέρες από την μέρα έναρξης των συμπτωμάτων του και για τα παιδιά οι 7 μέρες είναι 15. Εννοείται ότι αυτές τις μέρες ο ασθενής παραμένει στο σπίτι του και υπό ιατρική παρακολούθηση.
  5. Συμπτώματα όπως «δυσκολία στην αναπνοή» , «πόνος στο στήθος», «εμετοί», «σημεία σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού» είναι λόγοι που θα μας οδηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στο νοσοκομείο ή θα μας επισκεφθεί ο γιατρός στο σπίτι.
  6. Δεν χρησιμοποιούμε ασπιρίνη ως αντιπυρετικό ούτε στους ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά.
  7. Εμβόλιο δεν υπάρχει προς το παρόν και αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα.
  8. Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου διακατέχονται αυτή τη στιγμή από το φόβο της συμφόρησης δηλαδή της μαζικής προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία σε μία έξαρση της νέας γρίπης που είναι δυνατόν να προσβληθεί το 20%-25% του πληθυσμού, γιατί τότε εκτός από το ότι θα αποκαλυφθεί ο βαθμός της ετοιμότητας, της αποτελεσματικότητας ή της γύμνιας του συστήματος Υγείας κάθε χώρας, θα δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή με μη προβλέψιμες παραμέτρους και συνέπειες.

Η δική μας κυβέρνηση βεβαίως αυτόν τον φόβο τον έχει ξεπεράσει ΟΧΙ γιατί το μεγαλόπνοο σχέδιο δράσης του κου Υπουργού τα έχει όλα ρυθμίσει στην εντέλεια και προβλέψει τα απρόβλεπτα, αλλά γιατί έναν άλλο ιό φοβάται περισσότερο από τον Η1Ν1… Ποιόν; Μα τον ιό του οικονομικού κραχ.

Κλείνουμε με τη φράση του ΚΥΡ από το Βήμα, «Το καλύτερο φάρμακο για την γρίπη είναι να μην βλέπεται τηλεόραση»

Του Ιατρού

Γερμανού Καπίρη

Αμπελοφιλοσοφίες φύλλο 25

Βρουτσίσματα

Μεσάνυκτα και κάτι παρέα νεαρών απολαμβάνει τη βραδιά κάτω από τον πλάτανο του χωριού. Στην παρέα μπαίνει και αράζει δίπλα τους το μηχανάκι του, ένας άλλος νεαρός που πριν λίγη ώρα είχε κάνει την καθιερωμένη του εκκωφαντική περασάδα, από τα μαγαζιά του αμαξωτού.

Από το παρακείμενο Αστυνομικό Τμήμα ξεμυτίζει με το μπλοκάκι στο χέρι αστυνομικός, προφανώς από τα τηλεφωνήματα αγανακτισμένων και στέκει σε απόσταση. Στη παρέα κάτω από τον πλάτανο γίνεται ο εξής διάλογος μεταξύ των νεαρών.

-Τι θέλει πάλι αυτός εκεί πέρα.

-Εσένα ρε βγήκε να γράψει με τις μα… που κάνεις.

-Μα και εγώ τον έχω γραμμένο. Τρείς φορές μ’έχει γράψει και ώσπου να πάει μέσα τις είχα σβησμένες.

- Και εμένα, λέει ο άλλος, είχανε δυο φορές γραμμένο τον αφέντη μου και του τις καθαρίσανε.

- Γράψανε και τον αφέντη μου, λέει ο τρίτος αλλά πήγε και την πλήρωσε.

-Και γιατί δεν πήγε να του τη σβήσουνε;

-Του το είπανε, αλλά εκείνος είπε πως δεν τα θέλει τα «βρουτσίσματα».

-Τι είναι πάλι αυτά τα βρουτσίσματα;

-Τον ρώτησα και εγώ και μου είπε πως είναι τα καθαρίσματα, τα σβησίματα δηλαδή.

- ………………

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΕΣ

Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι η εποχικότητα απαιτεί πολιτικές δύο επιπέδων, ποτέ δεν θα προωθήσουν και επιλύσουν τα θέματα της καθημερινότητας.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το κυκλοφοριακό. Ένα επίσης θέμα δύο επιπέδων: αυτό της περιόδου Οκτωβρίου – Μαΐου και αυτό της περιόδου Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Γι αυτό απαιτούνται δυο διαφορετικά σχέδια κυκλοφοριακής ρύθμισης. Σοβαρά και εφαρμόσιμα.

Το φετινό χάλι, να βλέπει κανείς ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, έλλειψη χώρων στάθμευσης, αδιέξοδα στις διασταυρώσεις κ.λ.π. δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ας πάψει επιτέλους η περιφέρεια να αντιπολιτεύεται τη ζωή μας και τα συμφέροντα του νησιού μας.

ΤΟ ΚΕΓΕ

Είχαμε γράψει για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΓΕ. Δυστυχώς δεν είδαμε καμία αντίδραση. Καθαρίσανε πριν από μήνες τον περιβάλλοντα χώρο, βάψανε και τα κάγκελα, αλλά θα μπορούσαν να φυτέψουν και μερικά λουλούδια, να τοποθετήσουν ίσως και μερικά παγκάκια και να βάλουν επιτέλους τάξη στο χώρο που χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα για παρκινγκ. Οψόμεθα.

Όταν σε προηγούμενο φύλλο μας φιλοξενούσαμε άρθρο του Γιώργου Ανωμερίτη με θέμα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης κάποιοι μας λοιδόρησαν ότι κινδυνολογούμε και κομματικοποιούμε την οικονομική κρίση.

Βουλιάζουν στην αναξιοπιστία

Πλήρης όμως η δικαίωση και μάλιστα με την επίσημη ανακοίνωση της ίδιας της Κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα ανήλθε σε 18,6 δις ευρώ το εξάμηνο του 2009, όταν ολόκληρο το 2008 ήταν 17,5 δις ευρώ.

Και να σκεφθεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός προκάλεσε το 2007 εθνικές εκλογές, προκειμένου να καταρτίσει «αξιόπιστο προϋπολογισμό». Τόσο αξιόπιστο, ώστε το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ από 2,7% πέρυσι, να φθάσει φέτος το 7,5%, με ευρωπαϊκό όριο ως γνωστό το 3%. Πλήρης η αναξιοπιστία των αναξιόπιστων που βουλιάζουν στα φράγματα που εξαγγέλλουν.

Συνέντευξη: Βασίλης Φλεριανός (πρόεδρος Πανναξιακού)

Βασίλης Φλεριανός: Τυχεροί που αναλάβαμε τον Πανναξιακό, με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ίδρυση του ΠανναξιακούΑλλαγή σελίδας για τα διοικητικά, τα αγωνιστικά αλλά και τη φιλοσοφία του Πανναξιακού, από τη νέα σεζόν, με κύριο στόχο την οργάνωση του συλλόγου και την προσέλκυση των φιλάθλων. Ο πρόεδρος της ομάδας Βασίλης Φλεριανός μιλάει στο ΒτΝ και καλεί τον κόσμο στη συναυλία που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, συναυλία με τους Stavento στο Στάδιο της Χώρας. «Η συναυλία γίνεται με κύριο σκοπό την οικονομική ενίσχυση της ομάδας, εν όψει της νέας αγωνιστικής σεζόν» μας λέει ο κ. Φλεριανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε τη στήριξη του κόσμου, στην νέα αυτή προσπάθεια που κάνουμε στο σύλλογο. Είμαστε τυχεροί και περήφανοι σαν διοίκηση που αναλάβαμε την ομάδα τη χρονιά που συμπληρώνει τα 50 χρόνια. Ο κόσμος θα δει νέα πράγματα στο σύλλογο, όμως χρειάζεται υπομονή και χρόνος. Στοχεύουμε στην πολύ καλή οργάνωση του συλλόγου, αλλά και στην προσέγγιση των φιλάθλων ώστε να επιστρέψουν στις κερκίδες. Τρόπος για να το πετύχουμε είναι να στηριχθούμε στους παίκτες της Νάξου και όχι σε ξένους αθλητές. Θέλουμε να φέρουμε τους γονείς και τα παιδιά στο γήπεδο».

Στην προσπάθεια αυτή να στηριχθεί ο Πανναξιακός στους Ναξιώτες αθλητές, ήδη δύο παίκτες του Αστέρα Τραγαίας αποτελούν μεταγγραφικά αποκτήματα της ομάδας της Χώρας. Πρόκειται για τον Κώστα Βιτζηλαίο και το Σπύρο Μάκαρη, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Πέτρς Μαράκης ανέλαβε τις ακαδημίες, το παιδικό και το εφηβικό τμήμα του Πανναξιακού, μετά από συνεργασία των δύο σωματείων.

«Στόχος μας ήταν να προσλάβουμε και προπονητή Ναξιώτη, μιλήσαμε μαζί τους, όμως η ευθύνη ήταν μεγάλη να αναλάβουν την ομάδα, έτσι συνεργαστήκαμε με τον κ. Στέφανο Μειμάρογλου. Στο μυαλό μας πάντα είναι η άνοδος κατηγορίας, όμως αυτή τη χρονιά πρέπει να οργανωθούμε πολύ καλά σε όλους τους τομείς. Το γεγονός ότι σαν παλιοί αθλητές γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες, τη νοοτροπία αλλά και τι χρειάζεται η ομάδα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας» δηλώνει ο Βασίλης Φλεριανός και συνεχίζει «θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, το Δήμο Νάξου, τη Σπείρα, την Toyota, το Στέλιο Αγγελή τη Ραδιοφωνία Κυκλάδων και τον Μεσόγειος αλλά και τους ανθρώπους του ΔΑΚ που μας βοηθούν τόσο για τη διοργάνωση και προβολή της συναυλίας, όσο και για τη συνεργασία που έχουμε».

8ο Πανναξιακό τουρνουά σκακιού

Το 8ο Πανναξιακό τουρνουά σκακιού ανοίγει τις πύλες του στην Απείρανθο, από αύριο, έως και τις 13 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Πρόκειται για μια διοργάνωση που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα σκακιστών της Απειράνθου, όμως η ανταπόκριση του κόσμου και οι συμμετοχές από όλη τη Νάξο, από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του τουρνουά, το καθιέρωσε ως ετήσια Πανναξιακή συνάντηση. «Οι αγώνες δεν έχουν ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι της Ε.Σ.Ο. γιατί δεν διοργανώνονται από σύλλογο που να έχει σκακιστικό τμήμα» λέει στο ΒτΝ ο κ. Αντώνης Φραγκίσκος και καταλήγει «έγιναν κάποιες προσπάθειες από το σύλλογο «Τα Φανάρια», όμως ακόμα δεν έχουμε αποτέλεσμα».

Οι αγώνες οι οποίοι γίνονται απογευματινές ώρες (μετά τις 18:00), με τη συνδρομή της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, θα διεξαχθούν με το Ελβετικό Σύστημα, 5 ή έξι γύρων, ανάλογα με τις συμμετοχές, ενώ την τελευταία ημέρα, με την τελετή λήξης θα γίνουν αγώνες γρήγορου σκακιού και θα ακολουθήσουν οι απονομές. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, στο τηλ. 6931 841914, ενώ πληροφορίες υπάρχουν και στο site www.apeiranthos.gr.

Αναδρομές φύλλο 25

Αρχαιολογικαί ανασκαφαί εν Νάξω

Αφίκετο ενταύθα τη παρελθούση Παρασκευή ο εν τη ημετέρω Πανεπιστημίω Καθηγητής κ. Κλων Στεφάνου όπως ενεργήση εν διαφόροις μέρεσι της ημετέρας νήσου και δη εν τη θέσει «Καρβουνόλακοι» του Καλαντού, δοκιμαστικάς ανασκαφάς δαπάναις της αρχαιολογικής Εταιρίας. Ο κ. Στεφάνου τυγχάνει γνωστός εν τη ημετέρα νήσω ην προ ετων επεσκέψατο ΄χριν ανθρωπολογικών μελετών. Δεν περιορίζεται δε ο κ. Στεφάνου εις τα τοιούτου είδους φυσιολογικά μελέτας αλλ επεκτείνει τον κύκλον των εαυτού μελετών και εις ερεύνας ιστορικάς και αρχαιολογικάς καθ ας ανεδείχθη ωσαύτως κράτιστος ερευνητής της ιστορίας και της Ελληνικής αρχαιολογίας ακραιφνής λάτρης δια διαφόρων αξιολόγων αυτού συγγραφών περί Σύρου και των Κυκλάδων εν γένει…

Μιχ. Ιακ. Μαρκόπολις

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 101/1-08-1903

Δωρεά γηπέδου για Δημοτικό Σχολείο

29 Αυγούστου 1904 Απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του εν Βόθροις Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνης περί «δωρεάςγηπέδου (παλαιό νεκροταφείο) για την ανέγερση του Δημοτικού σχολείου αρρένων». Πρόκειται για το χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου και της αυλής του. Το νεκροταφείο μεταφέρθηκε το 1926 στη σημερινή του θέση, έξω από το χωριό.

Πληροφορίες από έγγραφο του αρχείου μου

Αναφορά Σμυριδωρύχων

18 Αυγούστου 1835 Σημαντική αναφορά των κατοίκων Απεράνθου και Κορώνου υπεβλήθη προς την γραμματεία του οικονομικού της επικρατείας, υπογραφόμενη από τους πληρεξούσιους Π. Πρωτοπαπαδάκη και Κ. Κουφόπουλο, κατευθυνόμενη προς την Α.Μ. του Βασιλέα Οθωνα.

28 Αυγούστου 1835 Αρ. Πρωτ. 5877 Απάντηση στην άνω αναφορά της γραμματείας των οικονομικών της Επικρατείας, με σημαντικές δεσμεύσεις υπέρ των Σμυριδωρυκτών.

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 101/21-10-1902

Σεισμός

Την παρελθούσαν Τρίτην περί την 6ην πρωινήν ώραν, σεισμός κυματοειδής παρατεταμένης τρομόδους κινήσεως διαρκείας πέντε δευτερολέπτων προς δυσμάς διευθυνόμενος και ασθενούς κατά την κλίμακα του Φορέλ δονήσεως εκλόνισε το έδαφος της ημετέρας νήσου.

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 101/1-8-1903

Επισκοπικά ψευδολογήματα

Μετ΄αγανακτήσεως πληροφορούμεθα ότι και εγγράφως και προφορικώς πλείστα όσα ψευδολογήματα εις βάρος μας διεδόθησαν ενταύθα παρά του υπηρέτου του Σ. Επισκόπου Παροναξίας. Τούτον παρακαλούμεν, ίνα μη υποχρεωθώμεν να τραπώμεν την προς την Εισαγγελίαςν άγουσαν να παύση συκοφαντών ημάς και θα του είμεθα ευγνόμωνες και δεν θα κάμωμεν λόγον ούτε δια τον δωριθέντα εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν μπερντέ ούτε δια την διαταχθείσαν λιτανείαν προς υποδοχή του αυτού μπερντέ.

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 101/1-8-1903

Κληροδότημα στη Φανερωμένη

Ερωτόμεν τους αρμοδίους τι γίνεται το δια την Μονήν Φανερωμένην εκ τριών χιλιάδων δραχμών κληροδότημα του αειμνήστου συμπολίτου μας Ανθίμου Λιερού αρχιμανδρίτου.

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 101/1-8-1903

Δοξολογία για τον Παπά

Την παρελθούσαν Κυριακή εν τω παρά τω Φρουρίω Μητροπολιτικώ Ναώ ετελέσθη υπό των συμπολιτών ημών Καθολικών επίσημος δοξολογία επί τη εις τον Παπικόν Θρόνον Πίου του Ιείς ην παρευρέθησαν πάσαι αι αρχαί της πόλεως και πλήθος κόσμου εκλεκτού.

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 101/1-8-1903

Ανακήρυξις Υποψηφίων της Επαρχίας Νάξου

Οι ανακηρυχθέντες υποψήφιοι της ημετέρας Επαρχίας υπό του Πρωτοδικείου Σύρου εισίν οι επόμενοι:

Δήμος Νάξου

Δήμαρχοι- Αλεβίζος Οικονομίδης, Ανδρέας Πολίτης

Πάρεδροι: Μιχ. Φρ. Σωμμαρίπας, Γεωρ. Μεσολογγίτης, Φραγκ. Μιχ. Σωμμαρίπας, Αντ. Ψωμμαδάκης, Δημ. Πάγκαλος, Νικ. Ιακ. Βαρότσης.

Σύμβουλοι: Γεωρ. Πυταράκης, Χρηστοφής Θεόφιλος, Νικ. Γκύλης, Μ. Βαρότσης, Δημ. Παλαιολόγος, Ιωσήφ Γ. Σωμμαρίπας, Μιχααήλ Ιως. Μαρκόπολις, Γερας. Φραγκόπουλος, Πετρ. Βιτσεράς, Γεωργ. Γαβαλλάς, Τίτος Καρτάλης, Δημ. Δρακούλης, Γεωρ. Μαυρομάτης, Κων. Χρύσης, Δημ. Λαγουρός, Ιωαν. Βυρίνης.

Δημος Τραγαίας

Δήμαρχοι: Β.Ν. Ναυπλιώτης, Εμμ. Γρατσίας, Αντ. Βλασερός, Γ. Βασιλάκης.

Δήμος Απερανθίας

Δήμαρχοι: Αντ. Φραγκίσκος, Γ. Ζευγώλης, Ηλ. Ηλιάδης, Γ. Πυτιλάκης, Νικ. Πρωτονοτάριος

Δήμος Βιβλου

Δήμαρχοι: Β. Ρεφενές, Σπ. Σκαρέντζος

Δήμος Κορωνίδας

Δήμαρχος:Αντ. Πρωτονοτάριος

Δήμος Πάρου

Δήμαρχοι: Π. Μπάος, Δ. Ράπτης

Δήμος Ναούσης

Δήμαρχοι: Σ. Κονταρίνης, Μιχ. Παπαδόπουλος

Δήμος Υρίας

Δήμαρχοι: Φρ. Χανιώτης, Νικ. Αλιπράντης

Δήμος Μαρπίσσης

Δήμαρχοι: Στεφ. Περράκης, Συμ. Δελλαγραμμάτικας, Γ. Ναυπλιώτης

Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 103/23-8-1903

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ο καιρός 30/7 έως 5/8

Με το μελτέμι να διατηρείται στα 7 με 8 Β τις δύο πρώτες ημέρες και βαθμιαία να εξασθενεί το Σαββατοκύριακο, για να φτάσει στα 5 με 6 Β από τη Δευτέρα και τη μέγιστη θερμοκρασία να εμφανίζει σταδιακή άνοδο από τους 31 στους 33 β. υπό σκιά θα κυλήσει το επόμενο επταήμερο στο νησί μας.

Οι ηλιόλουστες ημέρες εξακολουθούν να μας προωθούν στις παραλίες και οι φεγγαρόλουστες και ξάστερες νύχτες να μας προσκαλούν σε ειδυλλιακούς περιπάτους και απολαυστικά γεύματα σε γραφικά ταβερνάκια.

Προσοχή κατά τις μεσημβρινές ώρες, που η τιμή του δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας θα είναι στο 8 (πολύ επικίνδυνη για ανοιχτόχρωμα δέρματα και για χρόνο έκθεσης 30 λεπτά και πάνω).


Αναλυτικότερα:

Πέμπτη 30/7 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 7 Β και κατά τη διάρκεια της ημέρας 8 Β και θερμοκρασία 24 – 31 β.

Παρασκευή 31/7 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 7 Β και κατά τη διάρκεια της ημέρας 8 Β και θερμοκρασία 24 – 31 β.

Σάββατο 1/8 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 6 Β και κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 Β και θερμοκρασία 24 – 31 β.

Κυριακή 2/8 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 7 Β και από το βράδυ 6 Β και θερμοκρασία 25 – 32 β..

Δευτέρα 3/8 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 5 Β και κατά διαστήματα 6 Β και θερμοκρασία 25 – 32 β.

Τρίτη 4/8 : Αίθριος καιρός, με Β ανέμους 5 Β και κατά διαστήματα 6 Β και θερμοκρασία 26 – 33 β.

Τετάρτη 5/8 Αίθριος καιρός, με Β-ΒΔ ανέμους 6 Β και θερμοκρασία 26 – 33 β.


Νίκος Δρυς

Αμπελοφιλοσοφίες φύλλο 24

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Πριν ένα χρόνο πήγε στη χάρη της με την ιδιότητα του εκκλησιαστικού επιτρόπου για να εισπράξει τα ..Χρυσοβαλάντια πλην όμως έφυγε άπραγος κακήν κακώς. Μετά από ένα χρόνο και αφού έχει γίνει η αλλαγή του ρόλου του από αντιδήμαρχος σε πρόεδρο του Δ.Σ. φρόντισε να πάρει τη ρεβάνς. Όρισε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα, δηλαδή μέρα και ώρα που γινόταν ο εσπερινός στο όμορφο παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο χωριό του. Ποιος άραγε να ήταν ο σκοπός του, η αποφυγή της δικής του συμμετοχής στον εορτασμό ή να πάρει μαζί του κάλλους υποχρεωτικά;

ΜΕ ΒΕΡΜΟΥΔΑ …

Την επόμενη μέρα και ενώ οι πιστοί συνέρρεαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας και να συμμετέχουν στην αρχιερατική θεία λειτουργία, εκείνος με θερινή περιβολή (φορώντας βερμούδα) περιδιάβαινε τους δρόμους του Χαλκείου και τους διαδρόμους του δημαρχείου αδιαφορώντας για τη χάρη της.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δεν έκανε το ίδιο και ο δήμαρχος ο οποίος ανήμερα του εορτασμού παρευρέθει στον εορτασμό της στον όμορφο ναό που με περισσή φροντίδα έχουν κτίσει οι Φιλοτίτες με μπροστάρη τον ακούραστο και οραματιστή Παπαγιώργη.

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται στην Νάξο 70 επίδοξοι χορευτές παραδοσιακών χορών, από διάφορες Χώρες της Ευρώπης. Μάθαμε ότι κατά την επίσκεψή τους σε χωριό του Βυζαντινού πάρκου πρωτοστάτησε ο τοπικός δημοτικός άρχοντας που με τις δεξιότητες που διαθέτει πάει φουλ για επανεκλογή. Εκεί όμως που πρέπει να προσέξει είναι τον συνδυασμό τον οποίο θα επιλέξει. Αν θέλει βέβαια να είναι με τους νικητές.

Α-ΝΑΞΙΟΙ BLOGERS με τρία Α

Προσοχή – προσοχή , κυκλοφορούν στο διαδίκτυο Α-νάξιοι blogers οι οποίοι με Ανυπόστατα σχόλια αποδεικνύουν την Ανεπάρκειά τους.


ΠΙΝΟΚΙΟ

Έλεγαν

ότι το σχέδιο «Καποδίστριας» για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων θα το καταργούσαν άμεσα.

Πέντε χρόνια μετά διαλαλούν ότι θα το επεκτείνουν!

Έλεγαν

ότι μόλις αναλάβουν τη διακυβέρνηση θα καταργούσαν τα ΚΕΠ.

Πέντε χρόνια μετά ο Πρωθυπουργός τα επισκέπτεται κατακαλόκαιρα και καμαρώνει για την ύπαρξή τους!

Έλεγαν

ότι θα μείωναν κατά 10 δις. Ευρώ τις δαπάνες του κράτους του ΠΑΣΟΚ

Πέντε χρόνια μετά

στους πρώτους 6 μήνες του 2009 δανειστήκαμε για να καλύψουμε το έλλειμμα 17,5 δις. Ευρώ, όσα δηλαδή δανεισθήκαμε ολόκληρο το 2008!!

Οι Πινόκιο με τη μεγάλη μύτη!

Ανακοίνωση υποψηφιότητας πρ. δημάρχου Νικόλα Βασιλάκη

Η μέχρι σήμερα πορεία και το έργο τής δημοτικής αρχής στο δήμο Δρυμαλίας, δεν επιτρέπουν σε κανένα ενεργό πολίτη, να παραμένει αδιάφορος, θεατής των αρνητικών εξελίξεων, που παρατηρούνται στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Ο δήμος μας, όταν ανέλαβε την εξουσία η σημερινή δημοτική αρχή, ήταν ο καλύτερα εξοπλισμένος και οργανωμένος νεοσύστατος δήμος των Κυκλάδων, στελεχωμένος από αρκετούς ικανούς και έμπειρους υπαλλήλους. Σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια, οδηγείται από λαθεμένες επιλογές, σε διοικητικά και διαχειριστικά αδιέξοδα, που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του.

Δεν θα αποδώσω στη δημοτική αρχή ανικανότητα των στελεχών της, αφού σίγουρα υπάρχουν και ικανά, ούτε έλλειψη ενδιαφέροντος και προσπάθειας, για να πετύχει αυτό που έχει επιλέξει. Γι’ αυτό που έχει επιλέξει κάνει πράγματι ό,τι μπορεί. Θα αποδώσω αδυναμία στο να καθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες, να αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπόνησης και ωρίμανσης των αναγκαίων μελετών και να επωμισθεί τη πολιτική ευθύνη της ιεράρχησης, ένταξης και χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν, σε κάθε χωριό του δήμου μας

Πως όμως να αναλάβει η δημοτική αρχή αυτές τις δύσκολες, αλλά υπεύθυνες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει, για να πάει ο δήμος μπροστά, αφού συνειδητά έχει επιλέξει να ασχολείται και να καταναλώνεται, κυρίως με δευτερεύουσας σημασίας θέματα, τακτοποιήσεις ατομικών υποθέσεων και άλλα παρόμοια, που θεωρεί ότι την εξυπηρετούν επικοινωνιακά. Το είχε πει άλλωστε και προεκλογικά ο δήμαρχος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου « … άλλα φέρνουν τους ψήφους και όχι τα έργα ».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2007 μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013) και όμως το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει ακόμα συνεδριάσει για να προγραμματίσει και ιεραρχήσει, τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικές πιστώσεις μεγάλων έργων για το δήμο μας. Μετά από τις εξελίξεις αυτές, προτάσσοντας του ατομικού μικροσυμφέροντος το γενικότερο συμφέρον των δημοτών μας, με τη φιλοδοξία να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία παλαιότερων δοκιμασμένων στελεχών, μαζί με το δυναμισμό και τη φρεσκάδα των νεότερων, αποφάσισα να συμμετάσχω, ως υποψήφιος δήμαρχος, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο δήμο Δρυμαλίας.

Σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια, καλώ όλες και όλους εκείνους, ιδιαίτερα τους νεότερους, από κάθε κοινωνικό και πολιτικό χώρο, που θέλουν να προσφέρουν με τη συμμετοχή τους για μια καλύτερη προοπτική, για μια καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωριών και των κατοίκων του δήμου μας.

Σταθήκαμε όρθιοι, εκείνα τα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια, εξοπλίσαμε, οργανώσαμε το δήμο και πετύχαμε πολύ σημαντικό έργο.

Τώρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Νικόλας Γ. Βασιλάκης