Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η νέα γρίπη, άρθρο του ιατρού Γ. Καπίρη

Η νέα γρίπη όπως την αποκάλεσαν μιας και ‘κείνο το «γρίπη του χοίρου» δεν ηχούσε και τόσο καλά στ’ αυτιά είναι παρούσα και εδώ στο τόπο μας. Έχουμε ήδη άνω των 10 διαβεβαιωμένων κρουσμάτων από το ΓΝ-ΚΥ Νάξου και είναι μέσα σε αυτά και αλλοδαποί επισκέπτες και παραθεριστές από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Η ανησυχία στον πληθυσμό είναι έντονη και καλλιεργείται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ. Είναι επιλογή των καναλαρχών γιατί «πουλάει» το θέμα όπως λένε στην δημοσιογραφική γλώσσα; Εξυπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες σε μία κυβέρνηση που παραπαίει; Αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες, εμείς παραθέτουμε ένα στοιχείο που λέει πολλά: Το BBC, το αγγλικό κανάλι, αφιερώνει στο δελτίο του 1-2 λεπτά για την νέα γρίπη όταν η Αγγλία έχει πάνω από 12.000 κρούσματα γρίπης ενώ εμείς που έχουμε κάτι πάνω από 600, έχουμε όλα τα κανάλια να μας βομβαρδίζουν με τον ιό Α/Η1Ν1 πάνω από μία ώρα σε κάθε δελτίο ειδήσεων. Η υπερβολή είναι εμφανέστατη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να εφησυχάσουμε. Κάθε άλλο, τα κρούσματα αυξάνουν κάθε μέρα με ρυθμό επιταχυνόμενο και πρέπει πρώτα η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά να λάβουμε τα μέτρα μας. Ενημέρωση και επαγρύπνηση απ’ όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είναι η πρώτη κίνηση. Ενημέρωση όχι από τα κανάλια των τρομολάγνων αλλά από τον οικογενειακό μας γιατρό ή από την γραμμή 1135 του κέντρου ειδικών λοιμώξεων που δίνει όλο το 24ωρο έγκυρη και σωστή πληροφόρηση όσο και οδηγίες.

Η νέα γρίπη με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι μια ήπια γρίπη με ποσοστά θνησιμότητας για την Ευρώπη και την Αμερική που κυμαίνονται μεταξύ 0,2%-0,3% δηλαδή σαφώς μικρότερα από αυτά της συνήθους εποχιακής γρίπης. Τα περιστατικά πλέον σήμερα, εφ’ όσον δεν έχουν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, νοσηλεύονται στο σπίτι και τα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, μυαλγίες πιθανόν και διάρροια) υποχωρούν εντός τριημέρου.

Βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας:

  1. Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων σε λίγα τετραγωνικά.
  2. Σχολαστικός καθαρισμός χεριών.
  3. Αν υπάρξει κρούσμα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον η επαφή με τον ασθενή πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και πάντα με μάσκα.
  4. Ο προσβληθείς από τον ιό Η1Ν1 ασθενής μεταδίδει τον ιό για 7 ημέρες από την μέρα έναρξης των συμπτωμάτων του και για τα παιδιά οι 7 μέρες είναι 15. Εννοείται ότι αυτές τις μέρες ο ασθενής παραμένει στο σπίτι του και υπό ιατρική παρακολούθηση.
  5. Συμπτώματα όπως «δυσκολία στην αναπνοή» , «πόνος στο στήθος», «εμετοί», «σημεία σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού» είναι λόγοι που θα μας οδηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στο νοσοκομείο ή θα μας επισκεφθεί ο γιατρός στο σπίτι.
  6. Δεν χρησιμοποιούμε ασπιρίνη ως αντιπυρετικό ούτε στους ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά.
  7. Εμβόλιο δεν υπάρχει προς το παρόν και αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα.
  8. Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου διακατέχονται αυτή τη στιγμή από το φόβο της συμφόρησης δηλαδή της μαζικής προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία σε μία έξαρση της νέας γρίπης που είναι δυνατόν να προσβληθεί το 20%-25% του πληθυσμού, γιατί τότε εκτός από το ότι θα αποκαλυφθεί ο βαθμός της ετοιμότητας, της αποτελεσματικότητας ή της γύμνιας του συστήματος Υγείας κάθε χώρας, θα δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή με μη προβλέψιμες παραμέτρους και συνέπειες.

Η δική μας κυβέρνηση βεβαίως αυτόν τον φόβο τον έχει ξεπεράσει ΟΧΙ γιατί το μεγαλόπνοο σχέδιο δράσης του κου Υπουργού τα έχει όλα ρυθμίσει στην εντέλεια και προβλέψει τα απρόβλεπτα, αλλά γιατί έναν άλλο ιό φοβάται περισσότερο από τον Η1Ν1… Ποιόν; Μα τον ιό του οικονομικού κραχ.

Κλείνουμε με τη φράση του ΚΥΡ από το Βήμα, «Το καλύτερο φάρμακο για την γρίπη είναι να μην βλέπεται τηλεόραση»

Του Ιατρού

Γερμανού Καπίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: