Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ο Γιάννης Σμαραγδής, στο ΒτΝ

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μιλάει για τη Νάξο
Είκοσι ένα χρόνια πέρασαν από τότε που ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Νάξο. Φέτος, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Ελ Γκρέκο» βρέθηκε και πάλι στο νησί, «σκαλίζοντας» τις αναμνήσεις της πρώτης επίσκεψης.
«Όταν ζεις μια όμορφη περίοδο και ξαναέρχεσαι σε αυτόν τον τόπο νιώθεις τη γλύκα και τη ζεστασιά. Ευχαριστηθήκαμε γιατί οι άνθρωποι παρέμειναν ίδιοι, παρόλο που έχει εισχωρήσει στο νησί ο τουρισμός. Η σημερινή εικόνα της Νάξου είναι καλύτερη από αυτήν που είχα συναντήσει την πρώτη φορά. Τότε ήταν πιο έρημη, σήμερα είναι λίγο πιο τουριστική, συνάμα όμως και πιο ζεστή».
Δύο προβολές της ταινίας Ελ Γκρέκο, στη Χώρα και στο Φιλώτι, έδωσαν τη δυνατότητα στο σκηνοθέτη, να βρεθεί κοντά με τους ανθρώπους της Νάξου, της πόλης και του χωριού… «Ικανοποίηση είναι να βλέπεις τους ανθρώπους να ζεσταίνονται και να γλυκαίνονται από την τέχνη, την ταινία, αυτό είναι το μαλακτικό της ψυχής. Στην επαρχία, ο κόσμος είναι πιο αθώος, πιο δεκτικός και αγαπάει την ταινία. Στο Φιλώτι ήταν ακόμα πιο αθώοι. Όταν τελείωσε η προβολή, είδα πολλά χαμογελαστά πρόσωπα. Λαϊκές γυναίκες μου χάιδευαν τα χέρια, αισθάνθηκα πιο ζεστά. Ήταν πιο μικρός χώρος, οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δίψα στα μάτια τους… Οι άνθρωποι της επαρχίας δεν επηρεάζονται από τις κριτικές και όσα γράφονται για μια ταινία.»
Από τον «Ελ Γκρέκο στον Βαρβάκη… «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σμαραγδής και αναμένεται να βγει στη μεγάλη οθόνη σε δύο χρόνια, αν όλα πάνε καλά....

Δεν υπάρχουν σχόλια: