Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ο Φωτοδότης και οι "σκοτοδότες"

Ο φωτοδότης και οι «σκοτοδότες»

Στις 6 Αυγούστου, ημέρα του Σωτήρος, πολλοί κίνησαν να επισκεφθούν το Φωτοδότη, μα ποτέ δεν έφτασαν. Τόσο την παραμονή στον εσπερινό, όσο και στη λειτουργία ανήμερα, οι άθλιες συνθήκες του «μονοδρομικού» χωματόδρομου, εμπόδισαν τους προσκυνητές να φθάσουν στον ναό.
Είναι κρίμα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Νάξου, ο Φωτοδότης Χριστός, να παραμένει χωρίς δρόμο πρόσβασης. Ιδιαίτερα σήμερα, όταν η πολιτεία διέθεσε 1.200.000 ευρώ για την ανακαίνισή του. Η δημοτική Αρχή της Δρυμαλίας και οι εκπρόσωποι του δημοτικού διαμερίσματος του Δανακού πρέπει να δράσουν άμεσα, τώρα, και να κατασκευάσουν τη συνδετήρια οδό προς τον Φωτοδότη, έστω και με απλή διαπλάτυνσή της. Ο Δήμαρχος κ. Ι. Μπαρδάνης, ο οποίος έχει ήδη κάνει κάποιες προεργασίες και συνεννοήσεις, οφείλει να επιβάλει την κατασκευή του έργου άμεσα.
Ο Φωτοδότης Χριστός, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού, θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Νάξου. Η τρίκλιτη βυζαντινή βασιλική, στον ισόγειο χώρο του Καστρόπυργου, ανακαινίσθηκε πρόσφατα με τον πιο περίτεχνο τρόπο, καθώς και τα εξωτερικά κεκλιμένα τοιχία του μεσαιωνικού κάστρου. Ο Φωτοδότης Χριστός υπήρξε μετόχι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου και βρίσκεται στην άκρη ενός επιβλητικού τοπίου, το οποίο «κοιτάζει» την Δονούσα και την Πάτμο. Το μοναστήρι ήταν βυζαντινό, ενώ οι πύργοι χρονολογούνται στον 15ο αιώνα.
Τα μνημεία της Νάξου αξίζουν το σεβασμό μας και η έκφραση σεβασμού στην εποχή μας προς αυτά είναι απλά η ανάδειξή τους.
Ο δρόμος από τον επαρχιακό δρόμο Φιλωτίου-Δανακού μέχρι το Φωτοδότη πρέπει να γίνει άμεσα. Ας διαπλατυνθεί αρχικά κι ας γίνει αμέσως μετά η ασφαλτόστρωσή του. Οι σημερινοί απόγονοι της ιστορίας του νησιού οφείλουμε να αποδείξουμε με τα έργα μας, ότι είμαστε «φωτοδότες» και όχι «σκοτοδότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: