Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟ

Το ντεμπούτο  του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνει ο Μανόλης Λυκουρόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των πολιτών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Μανόλη Μαργαρίτη.
Ο Μανόλης Λυκουρόπουλος  εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τα τοπικά δρώμενα, που επέλεξε να στηρίξει το Μανώλη Μαργαρίτη και παράλληλα μας μεταφέρει το όραμά του για τα πέντε νησιά του νεοσύστατου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Για πρώτη φορά αποφασίσατε  να ασχοληθείτε με τα Δημοτικά δρώμενα. Τι σας ώθησε στην ενασχόληση με τα κοινά των πέντε νησιών;
     Καταρχήν, μ’ ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα κοινά, γενικώς. Είμαι ήδη πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρόττας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου και, ως προς τα επαγγελματικά, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντοτεχνιτών Ελλάδος και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Εταιρίας Εφαρμοσμένης Οδοντοτεχνικής Πράξης.
     Πράγματι, για πρώτη φορά καταθέτω την  υποψηφιότητά μου στην κρίση  των δημοτών των νησιών μας,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  το ενδιαφέρον μου είναι όψιμο.
Ο «Καλλικρατικός»  Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελεί πρόκληση και ώθηση για ενεργό συμμετοχή καθενός που ζητά να αλλάξει το, μέχρι σήμερα, σκηνικό της απάθειας και της απραξίας, που η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει καθιερώσει ως φυσικό επακόλουθο της δικής της αδυναμίας. Σαν γονιός, ευελπιστώ να αποδείξω έμπρακτα στην κόρη μου ότι τα όνειρα δεν υλοποιούνται από τον καναπέ, αλλά με μαχητικότητα και δυναμισμό.

Προτάσεις για τη συμμετοχή  σας σε ψηφοδέλτιο είχατε και από  άλλους υποψηφίους Δημάρχους. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην επιλογή του συνδυασμού του Μ. Μαργαρίτη;
     Ο συνδυασμός του Μανόλη Μαργαρίτη αποτελεί, χωρίς ενδοιασμούς, την πιο ολοκληρωμένη, φρέσκια και πολλά υποσχόμενη αυτοδιοικητική πρόταση, με άξιους συνεργάτες, έτοιμους για δουλειά. Ο επικεφαλής, με τη δεκτικότητά του, τον ήπιο και καθαρό χαρακτήρα του και τον δυναμισμό του, κατάφερε να συλλέξει και ενώσει διαφορετικές «φωνές», χωρίς ωστόσο να επιδιώκει να τις καταπνίξει, ή να τις υποβαθμίσει. Από την άλλη, η τελματωμένη και αποτυχημένη νυν δημοτική αρχή δεν μπορεί να εμπνεύσει, ούτε να πείσει. Επίσης, τα ψηφοδέλτια  του αριστερού χώρου, τα οποία απαρτίζονται από ικανά πρόσωπα, δεν είναι ολοκληρωμένα και, συνεπώς, αδύναμα να διοικήσουν.
Πως κρίνετε την πορεία και την εικόνα της Νάξου, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια; Είναι ικανοποιητική για τους Δημότες και τους επισκέπτες;
     Τα  μηνύματα δυσφορίας για την  κατάσταση, στην οποία έχει  περιέλθει η Νάξος τα τελευταία  χρόνια, είναι έντονα και διάσπαρτα.  Μέχρι σήμερα, η Νάξος των δύο  Δήμων κινείται με δύο ταχύτητες. Ο Δήμος Δρυμαλίας, αν και με πενιχρά έσοδα, έχει καταφέρει να σταθεί σε ένα καλό επίπεδο, λόγω της προσπάθειας των διοικούντων του. Από την άλλη, ο Δήμος Νάξου, με πλεόνασμα αδιάθετου κεφαλαίου, «πληγώνει» καθημερινά τους δημότες, λόγω της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής. Παρόμοια μηνύματα έρχονται και από τους επισκέπτες. Ωστόσο, το βάρος κρίνω ότι πρέπει να δοθεί στην καθημερινότητα του δημότη και, εφόσον υπάρξει βελτίωση εκεί, θα μετακυλήσει αυτομάτως και στην κρίση του επισκέπτη. Ουσιαστικά, η Νάξος χρειάζεται επαναπροσδιορισμό της πορείας που έχει χάσει.  
Στο πρόγραμμα του  συνδυασμού σας περιλαμβάνονται  πολλά έργα και  δράσεις. Η νέα  Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει και υλοποιήσει αναπτυξιακά  έργα ή θα αναλωθεί στην προσπάθεια οργάνωσης  του νέου Δήμου και στη «διαχείριση» της καθημερινότητας;
     Θεωρώ  ότι πρωταρχικός στόχος θα  είναι η οργάνωση του νέου  μεγάλου Δήμου, ώστε οι υπηρεσίες  του να ανταποκριθούν επαρκώς  στα αυξημένα καθήκοντά του.  Παράλληλα, πρέπει να δρομολογούνται  αναπτυξιακά έργα και στα πέντε νησιά, να τεθούν οι βάσεις, ώστε να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Σας θυμίζω ότι η θητεία της επόμενης δημοτικής αρχής θα διαρκέσει 3,5 χρόνια, τα οποία ωστόσο θα αποδειχτούν θεμελιώδη για τη μετέπειτα πορεία τοη Δήμου. Όσο αφορά στα θέματα της καθημερινότητας, εφόσον επιλεγούν ικανά άτομα στη διοίκηση του Δήμου, η αλλαγή της εικόνας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Χρειάζεται οργάνωση και όρεξη για δουλειά, χαρακτηριστικά που διαθέτουμε.
Υπάρχει προοπτική ισόρροπης  ανάπτυξης μεταξύ των πέντε νησιών, αλλά και της ορεινής και πεδινής Νάξου και κατά πόσο το εγχείρημα του «Καλλικράτη» θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή;
     Προσφάτως,  ένας αυτοδιοικητικός από το  Κουφονήσι μού είπε ότι η  Νάξος έχει μείνει 50 χρόνια πίσω. Αν επισκεφτείτε το Κουφονήσι, θα επιβεβαιώσετε τη ρήση του. Με άλλα λόγια, οι 6 συνεννούμενοι Ο.Τ.Α. κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες προς το μέλλον. Ο «Καλλικράτης» έρχεται να θέσει νέες βάσεις στην αναπτυξιακή δυνατότητα των νησιών μας, μόνο ως προς την εξισορρόπηση των στόχων. Αναλογιστείτε ότι η κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται κατά 30% τουλάχιστον και τα κύρια έσοδα του Δήμου θα προέρχονται από τους δημότες του. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μία διοίκηση με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσει στους δημότες ισότητα και ισονομία. Η αναγκαστική, λοιπόν, «Καλλικρατική» συνένωση θα πετύχει μόνο μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη.
Σε  ποια έργα θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα την επόμενη τετραετία;
    Αναφερόμενος σε μεγάλα έργα, σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε αυτά που θα εξυπηρετούν και τα πέντε νησιά. Πρωτίστως, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με το Χ.Υ.Τ.Υ. Νάξου, που όταν ολοκληρωθεί, θα δέχεται και τα απορρίμματα των μικρών νησιών. Είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και, αν δεν επιλυθεί σύντομα, κινδυνεύουμε με επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.
Ακολούθως, θεωρώ  ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί το θέμα του εμπορικού λιμένα, καθώς και  ενός μικρού λιμένα στο Βόλακα, ο οποίος, σε συνδυασμό με την κατασκευή του περιφερειακού της Νάξου, θα εξυπηρετήσει τη διασύνδεση της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας και των Κουφονησίων με την έδρα του Δήμου, τη Νάξο.
Πως οραματίζεστε τη Νάξο και τα 4 νησιά, τα επόμενα χρόνια και πως μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη το όραμα αυτό;
     Οι στόχοι είναι πολλοί και το όραμα ένα. Να ζήσουμε σε μια Νάξο φιλική και ανθρώπινη για τους δημότες και τους επισκέπτες, διατηρώντας τα γηγενή χαρακτηριστικά της. Για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, χρειάζεται συσπείρωση όλων των υγειών δυνάμεων του τόπου και συμμετοχή του δημότη στον καθορισμό μιας κοινά αποδεκτής συνισταμένης. Χρειάζεται δουλειά, διάλογος, δημοκρατικές διαδικασίες και εφικτές προτάσεις. Έτσι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτό που τούς αξίζει και τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο που μεγάλωσαν. 

Το  όραμα αυτό περιλαμβάνει και τα τέσσερα  μικρά νησιά; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι Μικρές Κυκλάδες από τη νέα Δημοτική Αρχή, αν εκλεγείτε στις 7 Νοεμβρίου;
     Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων αποτελούν το στολίδι του νέου Δήμου. Οι κάτοικοί τους, είτε εκ του νόμου ορμώμενοι, είτε εκ χαρακτήρος, θα έχουν ηχηρή φωνή στο νέο συμβούλιο και πρωτεύουσα φροντίδα και μέριμνα. Το δικαιούνται, άλλωστε. Για να είμαι ειλικρινής, ως νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από τον τρόπο σκέψης και συλλογικότητας των κατοίκων αυτών των νησιών, αφού μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν και να διεκδικούν και να υλοποιούν με γνώμονα το καλό του τόπου τους.

"ΝΑΞΟΣ και ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΩΘΕΝ" του Γ. Ανωμερίτη

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη Ν. Μαράκη σε Γαλανάδο-Βίβλο-Σαγκρί

Δελτίο Τύπου


      Με  τη φράση « Δεν χρειάζονται  πειράματα στον Νεοσύστατο Δήμο» ο Δήμαρχος Νάξου και υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Νίκος Μαράκης, άνοιξε την ομιλία του με τους παρευρισκόμενους κατοίκους στο Γαλανάδο χθες το απόγευμα.
      Αναφερόμενος  στο πλαίσιο λειτουργίας του  πολυνησιακού δήμου ο κ. Μαράκης  δήλωσε μεταξύ άλλων πως στην εύρυθμη  και ομαλή λειτουργία του δήμου χρειάζονται Αυτοδιοικητικοί  με εμπειρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά την φράση: «Την Επιστήμη της Αυτοδιοίκησης την σπουδάζεις μέσα σ’ αυτήν».
      Στη Βίβλο  ο κ. Μαράκης έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό, τον οποίο  και ο ίδιος ανταπέδωσε δηλώνοντας την ευαισθησία και την αγάπη που αισθάνεται για την συγκεκριμένη περιοχή.
      Την ίδια ένθερμη υποδοχή αντιμετώπισε και στο Σαγκρί όπου και ολοκλήρωσε την χθεσινή περιοδεία του.
      Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010, στις 19:00, ο κ. Μαράκης θα επισκεφθεί τα Αγγίδια, στις 20:00 την Ποταμιά και στις 21:30 τις Μέλανες.
      Από το Γραφείο Τύπου

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Καταστροφή προκάλεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ αφαιρώντας πανό, πινακίδες και δημιουργώντας φθορές στην πρόσοψη του κτιρίου.
Η μαρτυρία του κλειστού κυκλώματος και αυτοπτών μαρτύρων έχει ήδη οδηγήσει στην αναγνώριση των δραστών.
Ο συνδυασμός μας δε θα ακολουθήσει το δρόμο της πόλωσης. Η δυναμική του θα ξεδιπλωθεί στην πράξη στις 7 του Νοέμβρη, όταν ο λαός των νησιών μας θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο νίκης.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
      Επίσκεψη  Μανόλη Μαργαρίτη σε Γαλανάδο –  Ποταμιά – Μονή – Κινίδαρο.
      Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, συνοδευόμενος από υποψηφίους και στελέχη του συνδυασμού του επισκέφτηκε το Γαλανάδο και στη συνέχεια την Ποταμιά συνομίλησε, αντάλλαξε απόψεις και απάντησε σε πλήθιος ερωτήσεων των κατοίκων των χωριών, δεσμεύτηκε ότι ως η αυριανή Δημοτική αρχή τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν από την αδράνεια και την αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής αρχής.
      Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου μετά τη λειτουργία και την Παρέλαση των μαθητών, ο κ. Μαργαρίτης επισκέφτηκε τον Κινίδαρο και τη Μονή συνομίλησε με κατοίκους, περπάτησε παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στα σοκάκια των χωριών και ενημέρωσε τους κατοίκους για το πρόγραμμα του συνδυασμού του και για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων τους.


      Αύριο Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο κ. Μαργαρίτης θα βρίσκεται στην Αθήνα και το απόγευμα στις 18:30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση ετεροδημοτών και φίλων του συνδυασμού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΥΣΣΑΙΟΥ ΣΕ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑΞΟ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                          29.10.2010
Με προορισμό  τη Νάξο, αναχώρησε σήμερα από τη Σύρο, προκειμένου να συνεχίσει την προεκλογική περιοδεία του στα νησιά ο κ. Γιώργος Πουσσαίος υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον συνδυασμό του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη «Νότιο Αιγαίο -Αρχιπέλαγος Δημιουργίας». 
ΣΥΡΟΣ
Στη Σύρο ο κ. Πουσσαίος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου παρακολούθησε την παρέλαση, την κατάθεση στεφάνων και την δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό της Ερμούπολης  ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καθολικών Σύρου. Επίσης παραβρέθηκε στη λειτουργία που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στο Μάνα της Σύρου ενώ συμμετείχε και στην εκδήλωση που έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στο θέατρο «Απόλλων».
Ακόμα, ο κ. Πουσσαίος επισκέφθηκε το ναυπηγείο του Νεωρίου στο οποίο ήταν και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Τάκης Ρήγας και συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι στο νησί τον συνόδευαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι Δημήτρης Γρυπάρης, Βαγγέλης Δεναξάς, Τζώρτζης  Μακρυνιώτης και Μάριος Ρούσσος. 
ΝΑΞΟΣ
Στο πλαίσιο  της περιοδείας του στο νησί της Νάξου ο κ. Πουσσαίος σήμερα το βράδυ πρόκειται να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες του επισκέψεις σε Γλινάδο,  Αγερσανί, Τρίποδες, Γαλανάδο, Ποταμιά και Μέλανες.
Αύριο Σάββατο  θα περιηγηθεί στη Χώρα και θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και την Πυροσβεστική. Στη συνέχεια πρόκειται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε άλλες περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα στον Απόλλωνα, την Κωμιακή, την Κόρωνο, την Απείρανθο, το Φιλότι και την Τραγαία.
Στην περιοδεία  του στην Νάξο τον κ. Πουσσαίο συνοδεύουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι Γιώργος Γκούφας, Λάζαρος Θεόφιλος, Νίκος Μουστάκης, Μανόλης Σέργης και Σταμάτης Σέργης.

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΦΥΛΛΟ 88 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Επίσκεψη Ν. Μαράκη σε Απόλλωνα-Σκαδό-Κεραμωτή-Κορωνίδα

Δελτίο Τύπου

Συνεχίζοντας  την πετυχημένη περιοδεία του  ο Δήμαρχος Νάξου και υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Μαράκης, επισκέφθηκε χθες τον Απόλλωνα, το Σκαδό, την Κεραμωτή, και την Κορωνίδα. Οι κάτοικοι των περιοχών έθεσαν καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ίδιο και τους συνεργάτες-υποψήφιούς  του.
      Ο κ. Μαράκης, δεν παρέλειψε να αναφέρει την τεράστια σημασία του Καλλικράτη στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ωστόσο το γεγονός πως πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν πως μόνο με ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε την άμεση ανάπτυξη και αναβάθμιση του νησιού, τόσο σε τουριστικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.
      Στον  Απόλλωνα ο κ. Μαράκης αφουγκράστηκε  τα προβλήματα της μικρής αυτής κοινωνίας, η οποία όμως αποτελεί σταθμό για το νησί της Νάξου, εφόσον τουριστικά μπορεί να εκτιναχθεί με την αναβάθμιση του ιστορικού Κάστρου καθώς και την ανάπλαση της περιοχής του Κούρου. Επίσης έγινε λόγος για ουσιαστικές λύσεις όσον αφορά τις συγκοινωνίες, τον φωτισμό, την πρόσβαση στις παραλίες, το πάρκινγκ, καθώς και τα δύο μεγάλα προβλήματα της περιοχής, τον βιολογικό και την ανάπλαση του λιμανιού.
      Στο Σκαδό ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο και τα τοπικά στελέχη, τα οποία δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα του πολυνησιακού δήμου.
      Στην Κεραμωτή τέθηκαν θέματα ουσίας που θα δώσουν πνοή στην ορεινή Νάξο, όπως η διάνοιξη του δρόμου Κεραμωτής-Κυνιδάρου (Καδή), καθώς επίσης το μονοπάτι που οδηγεί από την γραφική Κεραμωτή στον καταρράκτη, τον οποίο και επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες τη θερινή σεζόν.
      Στην  Κορωνίδα τονίστηκε από τους παρευρισκομένους κατοίκους το γεγονός πως μόνο ένας Δήμαρχος με μεγάλη εμπειρία μπορεί να καταφέρει έργα ουσίας και να μην μένει σε πειραματισμούς. Τα προβλήματα των ορεινών περιοχών χρειάζονται δραστικές λύσεις και ανθρώπους με πυγμή και τεράστια δυναμική στο χώρο.     
      Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010, στις 19:00, ο κ. Μαράκης θα επισκεφθεί το Γαλανάδο, στις 20:15 τις Τρίποδες και στις 21:30 το Σαγκρί.
      Από το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Νάξο


Σε ατμόσφαιρα έντονου πατριωτισμού και εθνικής έξαρσης γιορτάστηκε η Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Νάξο.

Την παραμονή Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 το πρωί στα Σχολεία έγιναν επίκαιροι εορτασμοί με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικά δρώμενα (σκετς). Επίσης απονεμήθηκαν τα βραβεία και αριστεία προόδου στους διακριθέντες στην επίδοση στα μαθήματα μαθητές και δόθηκε η ελληνική σημαία του κάθε Σχολείου στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες της σημαίας. Ακολούθησε συντεταγμένη πορεία (παρέλαση) μαθητών προς το Ηρώον πεσόντων της πόλης κατά τους εθνικούς αγώνες. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους (μαθητές και μαθήτριες) των Σχολείων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες και ανακρούστηκε ο Εθνικός ύμνος από την (υπό ανασυγκρότηση) Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και τελείωσε έτσι το κύριο μέρος του εορτασμού την ημέρα αυτή, ενώ το Λύκειο Νάξου μετέβη κατόπιν στον Ηρώον της Εθνικής Αντίστασης (Ιερολοχίτη) στα Απλώματα της Γρόττας και κατέθεσε εκεί στεφάνια για τους πεσόντες κατά την Κατοχή και στη μάχη για την Απελευθέρωση της Νάξου πεσόντες.

Σε ειδική τελετή που έγινε στο Λύκειο Νάξου απονεμήθηκαν τα χρηματικά βραβεία στη μνήμη του Γεωργίου Ευαγγ. Γαλατερού. Οι γονείς των μαθητών που αρίστευσαν στα Λύκεια του νησιού παρέλαβαν τα βραβεία απο την οικογένεια Γαλατερού και με εκπρόσωπο την κ. Στέλλα Τζακωνιάτη ευχαρίστησαν τους δωρητές. Η όλη εκδήλωση διεξήχθει μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.Την εκδήλωση τίμησε με τηνν παρουσία του ο τ. Αντιδήμαρχος και τ. διευθυντης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης      Νάξου κ. Ιωάννης Ποσάντζης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής επετείου που καταρτίζεται από τον Δήμο Νάξου, την ημέρα της εορτής Πέμπτη 28 Οκτωβρίου τελέστηκε Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό και κατόπιν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές του τόπου στο Ηρώον πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου εκεί και ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών. Η παρέλαση στη Χώρα αλλά και οι παρελάσεις σε όλο το νησί βρήκαν εμπόδιο τον βροχερό καιρό. Στη συνέχεια ο Δήμος δεξιώθηκε τους επισήμους και πολίτες στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Γ.Σ.Λ.

Επιδοτήσεις και για τους αγρότες

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατα-
βληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά
μέτρα του 2009 (εξισωτική αποζημίωση, βιολογική
γεωργία - κτηνοτροφία, κ.α.), συνολικού ύψους
150 εκατ. ευρώ, όπως και οι εκκρεμότητες των
ετών 2006-09, ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις
στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100εκατ. ευρώ.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουρ-
γός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης,
στο διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2011 θα γίνουν οι
πληρωμές για τα Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα
2010, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, για τη
στήριξη φυτικής και ζωικής παραγωγής ποσό 77
εκατ. ευρώ, η εξισωτική αποζημίωση ποσού 160
εκατ. ευρώ και για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης
ποσού 70 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοί-
νωσε ότι εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 12 εκατ.
ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος
ενημέρωσης του αγρότη, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο
οποίος θα διαθέτει και την κάρτα αγρότη και θα
έχει κάθε πληροφορία στη διάθεσή του μέσω του
διαδικτύου.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγοράκι από τη Νάξο 5,5 ετών πρόκειται να υποβληθεί σε εγχείρηση μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Απαιτείται μεγάλος αριθμός φιαλών ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Οσοι μπορούν να δόσουν παρακαλούνται θερμά να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μου.
Τα ΜΜΕ και τα BLOGS που κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται να δόσουν τη δημοσιότητα που είναι αναγκαία στην περίπτωση του παιδιού.
Για όσους πιθανόν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το αγοράκι και την οικογένεια του με προσφορά ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, παρακαλούνται να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία μαζί μου.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΪΤΟΣ Πρόεδρος ΔΣ της ΟΝΑΣ τηλ. 6932 785 211.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Χώρα της Νάξου

Τιμήθηκε στη Νάξο η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και προστάτου της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 σε διάφορους Ι. Ναούς του νησιού, φερώνυμους και ενοριακούς. (Ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε τα πρώτα χρόνια του τέταρτου αιώνα μ. Χ.).
Στην πόλη της Νάξου εόρτασε και ο φερώνυμος Ναός του Αγίου στην παλιά Χώρα (κάπου στην αρχή του δρόμου απέναντι από το παλιό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου (στη μικρή πλατεΐτσα των Αγίων Αναργύρων). Την παραμονή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς (ο οποίος έκανε και το θείο κήρυγμα), ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Στο Αναλόγιο βρίσκονταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Δημήτρης Παπάνης, Γεώργιος Παπάνης, Δημήτρης Ψαρράς, Στέλιος Μανδηλαράς και άλλοι.
Ανήμερα της εορτής το πρωί τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία ετέλεσαν ο π. Αντώνιος Παραράς και π. Απόστολος Βελώνης, ενώ στο Ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Αποστόλης Μετζητάκος, Παναγιώτης Καγκής, Νίκος Κορρές κ.ά.
Σημαντικές υπηρεσίες κατά την εορτή πρόσφερε ο κ. Θοδωρής Παπαδόπουλος και η νεωκόρος κ. Πετρούλα Κουρτέση κ.ά.
Μετά τη θεία Λειτουργία προσφέρθηκε πρόχειρο κέρασμα (αναψυκτικά κλπ.) στους εκκλησιασθέντες.
Είναι τόσο αξιόλογες οι θρησκευτικές ακολουθίες όχι μόνο στα χωριά και στην εξοχή, αλλά και μέσα στην πόλη και στους ενοριακούς Ναούς αλλά και στα γραφικά παρεκκλήσια στα δαιδαλώδη στενά της παλιάς Χώρας.
Γιάννης Λογαράς

Χειροτονία νέου ιερέα
Ένας νέος ιερέας προστέθηκε στη δύναμη των ιερέων της Νάξου. Πρόκειται για τον π. Μιχαήλ Φραγκουλόπουλο, ο οποίος χειροτονήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας (η οποία ας σημειωθεί ότι ήταν του εορτάζοντος εκείνη την ημέρα Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και η οποία λειτουργία τελείται σπάνια, συνήθως μία φορά το χρόνο). Με την παρουσία πολλών κληρικών τη χειροτονία τού μέχρι τώρα Διακόνου σε Πρεσβύτερο έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος. Κατά πληροφορίες μας ο νέος ιερέας θα πληρώσει την κενή θέση του Εφημερίου Κινιδάρου Νάξου. Συγχαρητήρια και ευχές για επιτέλεση του δύσκολου αλλά πολύτιμου έργου του ιερέα.
Γιάννης Λογαράς

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Καλή πατρίδα σύντροφοι.

Μοιάζει μετακατοχικό τούτο το φθινόπωρο με πανίσχυρους Μ.Α.Υ.δες

κι αγωνιστές κυνηγημένους…..

Σύντροφοι και συναγωνιστές αντισταθείτε ….…

Στους κλέφτες του κοινωνικού χρήματος και χαλκευτές των ιδεών μας…..

στους είρωνες και υπερφίαλους αλαζόνες….

στους αμετανόητους συνοδοιπόρους της πελατειακής σχέσης ,

της ανισότητας και των υπόγειων διαδρομών.

Στους βολεμένους , που ολημερίς πασχίζουν να φιμώσουν

τις μικρές συνειδησιακές τους αντιρρήσεις,

για το ΜΗΔΕΝ της προσφοράς τους,

με δανεικά μιας πατρίδας που με πρόθεση έβλαψαν.

Σ αυτούς που δεν ντρέπονται για τις¨ χορηγίες¨….

τις καταθέσεις εκατομμυρίων….

όμοιοι με θλιβερούς μητροπολίτες

με τα δις « για τα γεράματά τους στις τράπεζες»,

στους ¨άμωμους εν οδό ¨ δουλέματος και παρακμής.

Στους σφετεριστές της λαϊκής βούλησης

που διαχειρίζονται ιδιοκτησιακά τη πολιτεία,

σε αυτούς που διαθέτουν την υψηλή κυριότητα της ψήφου σου

για τα λίγα τετραγωνικά αυθαίρετου που σου νομιμοποίησαν,

για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, για μια μετάθεση,

σε αυτούς που σ’ έδεσαν πισθάγκωνα

σε μια θλιβερή αντιπαροχή ¨εξυπηρέτησης¨

με μια ντροπιαστική σύγχρονη ¨ΔΗΛΩΣΗ¨ ισόβιας υποταγής.

Στο ¨σταυρωμένο¨ ψηφοδέλτιο και στις ¨τράμπες¨των ψήφων ,

¨ποδοσίδια¨στο χορό των δερβίσηδων ,

των ¨ιδιαιτέρων¨ και των κομματαρχών,

γραμμάτιο και προίκα απ΄ τους μαυραγορίτες της κατοχής ,

που χρόνια μας βαραίνουν σημαδεύοντας ΠΑΝΤΑ την ήττα μας.

Στους αθεόφοβους χρήστες ¨ επι ματαίω¨ , οσίων και ιερών ,

στο βωμό και μόνον της επανεκλογής τους,

στους πολιτικούς γυρολόγους κλεφτοκοτάδες

που διαπραγματεύονται λάφυρα-ψήφους

και εξαργυρώνουν τη πολιτική ομηρία

με συμφωνίες κάτω απ το τραπέζι.

Στους ΔΗΘΕΝ επαναστάτες και τραβεστί αριστερούς,

στις συντεχνίες των επαγγελματιών της εξουσίας,

στις ετερόκλητες συσπειρώσεις

και στη ¨κομματική δημοκρατία¨.

Αντισταθείτε στη καταιγίδα της παγκόσμιας φτώχιας

που μας προβάρουν οι κομματικοί μας διασώστες ,

που κάθε φορά βγαίνουν ¨καθαροί¨

δυστυχώς με τη δική μας συνενοχή.

Αντισταθείτε στις κάθε λογής «εξυπηρετήσεις»

απ το φαινόμενο ΒΡΟΥΕΖΑ ,

σβηστείτε απ το κομματικό τεφτέρι

των άθλιων μικροπωλητών ονείρων .

Σ αυτούς που σε ολονυχτίες ¨εκτιμούν¨

τις οικογένειες σε ψήφους

προσθαφαιρώντας επιρροές,

τους δολιοφθορείς των συνειδήσεων

και των ονείρων των παιδιών που έρχονται.

Σε αυτούς που έκαναν τις ψήφους μας –μάρκες …

για δύο και τρείς¨ ζωές¨ οι ¨καρτούν¨επαναστάτες ..

στα απέραντα κοινωνικά ανθρώπινα φλιπεράκια .

Σ’ αυτούς που για να κρυφθεί η μοναδική τους αγωνία …..

που είναι το παχύ τους έντερο ,

βρίσκουν φτηνά ευφυολογήματα « για διαρκείς ταξικούς αγώνες»

και άλλα λαϊκά παρωχημένα ευτράπελα,

συμπληρώνοντας μια φρικτή εικόνα απίστευτης απαξίωσης.

Σ’ αυτούς που ποτέ τους δεν πίστεψαν τις αρχές της ισότητας

και της κοινωνικής δικαιοσύνης,

δεν σεβάστηκαν τη πολιτική διαφωνία

και μετέτρεψαν σε ¨σοσιαλιστικό διαλογισμό¨ 35 χιλιοειπωμένες λέξεις

βολεμένοι στη πολιτική απάτη και μετριότητα.

Στους τάχαμ - δήθεν κομματικούς υπάκουους ,

το άλλοθι της βιοποριζόμενης πολιτικής τους διαδρομής ,

βασισμένη στη κρατική αντιμισθία ,την εξάρτηση και τη συνενοχή.

Στους de facto προοδευτικούς, που ζυγίζουν το μέλλον τους

μέσα από αδίσταχτο κομματικό ανατολίτικο παζάρι ,

χρησιμοποιώντας τα πάντα,

προκειμένου να παραμένουν στο προσκήνιο ,

ισόβια φρένα στην αλλαγή …

υφαίνοντας υπόγεια την αποτυχία κάθε αξιόλογης προσπάθειας.

Ως εδώ όμως.

Επειδή η πατρίδα ανήκει και σε σ’ αυτούς που δεν έχουν…….

«μπάρμπα στη Κορώνη»….

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ:

Εφήμεροι κατακτητές , όσο η πατρίδα ¨κοιμάται¨

απολαύστε τα λάφυρά σας…..

με τους μπράβους σας λυτούς να περιδιαβαίνουν….

«να λύνουν και να δένουν»

στο κουφάρι μιας ακρωτηριασμένης κοινωνίας.

Έχετε μόνο καλά το νού σας…….

Μην ποτέ επαναστατήσουν οι συνειδήσεις των «ραγιάδων»

και μπούν ανάσχεση στη χρήση του ψέματος και του εμπαιγμού.

Μην ποτέ τα παιδιά του κατώτερου Θεού

μαζευτούν σε τραπέζι ανάστασης

και τις ΑΡΧΕΣ τους

σταυρωτά φυσικλέκια στο στήθος τους αρματώσουν…..

ΤΟΤΕ πια θα μαθευτεί πως ο ¨βασιλιάς¨ήταν ΠΑΝΤΑ γυμνός.

ΤΟΤΕ μήτε φίλοι μήτε κόλακες θα σας περιμαζέψουν,

γιατί ¨οι παρακρατικοί¨ που σας περιβάλλουν

και συνασκείται την εξουσία,

τη μέρα λουφάζουν και ¨εξυπηρετούν¨ τη πελατεία σας,

τη νύχτα δολοπλέκουν και ασχημονούν

και σαν ¨φέξει¨ εγκαταλείποντας το φώς,

φορώντας την εφεδρική τους κουκούλα θα σας καταδώσουν.

Κι όταν οι προστάτες σας γκρεμισθούν,

θα ψάξουμε να σας βρούμε στα λαγούμια σας,

όχι για κρέμασμα καθώς σας έπρεπε ,

αλλά για εμπλουτισμό του

¨ανθρώπινου μουσείου συλλογής κινδύνων¨

που διαβρώνουν αιώνιους δεσμούς.

Θε να φτιάξουμε χρωματιστό το δείγμα σας,

να σας γνωρίζουν στο διάβα τους

και να σας αποφεύγουν οι γενιές που θάρθουν.

Δυστυχώς ταυτιστήκατε με κείνο που παλεύαμε να απαλλαγούμε.

Είσθε η ίδια κληρονομούμενη σκουριά,

διανοητική αλαζονεία , αυτοχρισμένοι προοδευτικοί ,

σοσιαλίζοντες καιροσκόποι ,

τυραννική ντροπή και σύγχρονοι Μ.Α.Υ.δες.

Όμως μη θριαμβολογείτε προκαταβολικά για τις κοινωνικές μας ήττες.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

«Συναγωνιστές καλή αντάμωση …..»

Υ.Γ. : 1.(ΜΑΥ) Μονάδες Αστυνομεύσεως Υπαίθρου

(Παραστρατιωτικές ομάδες στη διάρκεια του εμφυλίου)

2.ΒΡΟΥΕΖΑΣ: Κομματάρχης ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ στην ταινία «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ».

3.Κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ συμπτωματική.

Αφιερωμένο στους τελευταίους συντρόφους.

Βαγγέλης Κουκουζής Οκτώβρης 2010

ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ..;;..!!

ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ VIDEO ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» στον Πύργο του Χειμάρρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η κίνησή μας «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα της εγκατάλειψης των μνημείων του τόπου μας, οργάνωσε συμβολική διαμαρτυρία στον Πύργο του Χειμάρρου, που αναμένει την αναστήλωσή του εδώ και μερικές δεκαετίες.

Μ’ αυτή την κίνησή μας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε όχι μόνο τη σημασία της ιστορικής συνέχειας και μνήμης, αλλά και τη δυνατότητα οργανικής ένταξης των μνημείων μας σ΄ ένα εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, όσον αφορά την παραγωγή και τον τουρισμό.

Μια σειρά από αυτά βρίσκονται στο έλεος του χρόνου και όχι μόνο. Ακρόπολη του Πανέρμου, Απάνω Κάστρο, Βυζαντινές εκκλησίες, Μεσαιωνικοί πύργοι μπορούν ν’ αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης των περιοχών που τα φιλοξενούν με αποτέλεσμα την τόνωση των τοπικών οικονομιών, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού.

Η κίνησή μας «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» θ’ αγωνιστεί γι’ αυτό το σκοπό μ’ όλες της τις δυνάμεις.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία, προβάλλοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της περιοχής μας με ομιλία του Κωστή Χατζημιχάλη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη – Καλλικράτης».
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της κίνησης και θα δοθεί το πρόγραμμά της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Οκτώβρη, 7 μ.μ., στο χώρο του εστιατορίου «Απόλαυσις», στην παραλία της Χώρας.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΜΟΡΦΗ ΝΑΞΙΩΤΙΣΣΑ

Πέθανε η Καίτη Χωματά
Την τελευταία της πνοή άφησε στα 64 της χρόνια η Καίτη Χωματά, μια από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες του Νέου Κύματος.
Έδινε μάχη με τον καρκίνο για χρόνια ενώ λίγο καιρό πριν είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και νοσηλευόταν στο ΝΙΜΙΤΣ.
Γεννήθηκε στην Πλάκα και σε πολύ μικρή ηλικία την ανακάλυψε ο Γιώργος Οικονομίδης, ο οποίος την έβαλε στον χώρο της μουσικής.
Από τα πιο γνωστά κομμάτια που είχε ερμηνεύσει το "Άσπρα καράβια τα όνειρα μας" σε ντουέτο με τον Μ. Βιολάρη, "Μια αγάπη για το καλοκαίρι", "Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω αστέρι", "Κι αν σ΄ αγαπώ δεν σ΄ορίζω", "Το Χριστινάκι" και " Η Μαρία των Βράχων".
Πέρυσι τραγούδησε σε μουσική σκηνή στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης, στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο νεκροταφείο Ηλιούπολης.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο της Καίτης Χωματά
Το συλλυπητήριο μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού θα ήθελε να εκφράσει τη λύπη της για το θάνατο της Καίτης Χωματά. Η τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του 60 και του 70, έδωσε τη φωνή της σ ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και ή ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό.".
Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη: "Η Καίτη Χωματά η αρχετυπική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος, η γυναίκα που με την γνήσια συμπαθή παρουσία της και την ζεστασιά της φωνής της τραγούδησε τις αναμνήσεις της γενιάς των μπουάτ, δεν είναι πια κοντά μας. Στο Δήμο Αθηναίων πάντοτε βρίσκαμε αφορμές να απολαμβάνουμε τα τραγούδια της μέσα από τις εμφανίσεις της στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που θα κάνει την απουσία της πιο ηχηρή. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.".
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, για την απώλεια της Καίτης Χωματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Καίτη Χωματά, αντιπροσωπευτική εκπρόσωπος του Νέου Κύματος, δεν είναι πια μαζί μας. Η επάρατη νόσος νίκησε μια φωνή, συνδεδεμένη με μια Ελλάδα, που δημιουργούσε πολιτισμό, μουσική, τραγούδια, τέχνη. Είναι σίγουρο ότι εκεί που είναι, τα σύννεφα έχουν φύγει και έχει γίνει αστέρι … »
Αναδημοσίευση απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΔΥΟ VIDEO ΜΕ ΤΗ ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ '70 ΚΑΙ ΤΟΥ '80

ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ στη Χώρα της Νάξου(δεκαετία '80)

συμπρωταγωνιστούν: Γιάννα Λιζάρδου, Μαρία Ελευθερίου, Γιώργος Βασαλάκης, Λευτέρης Λ. Ελευθερίου και Παναγιώτης Πολυκρέτης


ΜΑΥΡΟΜΑΛΟΥΣΑ ΚΟΠΕΛΙΑ

στην Μικρή Βίγλα (δεκαετία '70)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΙΡΠΙΛΙΔΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


Πέρασαν 4 κιόλας χρόνια. Ήμουν πολύ αισιόδοξος όταν ο παρών δήμαρχος ανέλαβε. Άλλωστε πίναμε καφέ μαζί . Ήταν φίλος μου. Αυτό βεβαία δεν σήμαινε ότι δεν είχα καταφερθεί θεσμικά εναντίον του από τότε που ήμουν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η όταν έγραφα σε τοπική εφημερίδα από τότε που ήταν αντιδήμαρχος δηλαδή, και έβλεπα κάτι στραβό. Συχνά πυκνά τον έπαιρνα τηλέφωνο. Νίκο εδώ υπάρχει αυτό το στραβό η υπάρχουν παράπονα για κείνο. Έτσι πίστευα ότι τότε από την θέση του δημάρχου θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα. Χρόνια στην αυτοδιοίκηση, μαθητής Κοκκοτα, ντόπιος. Σίγουρα είπα θα δώσει λύση στα προβλήματα που όλοι ξέρουμε και μας ταλαιπωρούν . Ο καιρός περναγε όμως και δεν έβλεπα έργο. Ο κόσμος που ήξερε ότι τον σήκωσα στην πλάτη μου, που ήξερε ότι πολέμησα για την εκλογή του στην αναμέτρηση με τον Λάζαρο, άρχισε να μου στέλνει πικρά μυνήματα. Κι εγώ στεναχωριόμουν . Πέρασα και τον είδα στο δημαρχείο. Του έδωσα τα μυνήματα που είχα, και του τόνισα ότι πρέπει να βιαστεί αν θέλει να ξαναβγεί δήμαρχος και αν θέλει να προσφέρει. Δεν έχω ανθρώπους μου έλεγε, η ότι η περιφέρεια δεν εγκρίνει τα έργα. Δικαιολογίες σκεφτόμουν. Αυτά όμως έλεγα κι εγώ έξω σε φίλους και γνωστούς προσπαθώντας να υπερασπιστώ το έργο του. Κατόπιν άρχισαν τα σχόλια και για συγγενικό του πρόσωπο. Παίρνει δουλειές μου έλεγαν, σκάνδαλο μου έλεγαν. Πάλι τα μήνησα στον Δήμαρχο. Όλα είναι νόμιμα μου είπε. Νίκο του είπα δεν φτάνει να είναι νόμιμα πρέπει να είναι και ΗΘΙΚΑ. Είναι; Οι ψίθυροι έγιναν καταγγελίες και βρήκαν στα ραδιόφωνα και την τηλεόραση. Οι δικαιολογίες ήταν λίγες και αδύναμες. Ήταν ακριβώς 2 χρονιά από την δημιουργία του συνδυασμού ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ του νυν δημάρχου, και ο δήμαρχος κάλεσε φίλους και μέλη του συνδυασμού στο δημαρχείο. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την ιδιαιτέρα του δημάρχου και ζήτησα την άδεια όταν πάω, να μπορέσω να πάρω το λογο, να μιλήσω σε όλους. Με κάλεσε η ιδιαιτέρα του και μου είπε ότι ο Δήμαρχος δέχτηκε. Στην σάλα του δημοτικού συμβουλίου και αφού μίλησαν άπαντες πήρα τον λόγο. Με το θάρρος του φίλου, του ανθρώπου που βοήθησε, και αυτού που ήθελε να βοηθήσει τον Δήμαρχο να επανεκλεγεί, τα είπα όλα. Ήμουν αμίληκτος. Επαίνεσα το έργο, Πομωνη, Πολυκρετη, Βαλλη, Λογαρα, ζήτησα από τους υπόλοιπους να δραστηριοποιηθούν, υποστήριξα τα Μ.Μ.Ε και τις εφημερίδες (άλλωστε από εκεί προερχόμουν) , ότι είναι μεν καταγγελτικά τα σχόλια τους , αλλά υπάρχει λόγος και κάνουν απλά τη δουλειά τους, και τέλος ξαναείπα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα της ανάμιξης συγγενικού προσώπου του δημάρχου σε προμήθειες η οποιαδήποτε άλλη οικονομική συναλλαγή. Καταλαβαίνετε ότι όταν αυτά ακούγονται δημόσια, από τα μικρόφωνα της σάλας του δημοτικού συμβουλίου, το ρήγμα φιλίας προς το πρόσωπο σου είναι τεράστιο. Έστω κι αν το κάνεις για καλό. Μετά από όλα αυτά, και τα γεγονότα του πολιτιστικού, (ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ) το ρήγμα έγινε χαώδες και το χάσμα αγεφύρωτο. Αν και πίστευα ότι δεν θα ασχοληθώ ποτέ με τα κοινά σαν ενδυνάμει δημοτικός σύμβουλος , ένας λόγος του υποψηφίου Δημάρχου Μ.Μαργαριτη που συνάντησα στο φαρμακείο του με ταρακούνησε. Μου είπε. Καλά εσύ μια ζωή μόνο θα κρίνεις ; είσαι άξιο άτομο κι ενδιαφέρεσαι, γιατί δεν κατεβαίνεις στο τοπικό ψηφοδέλτιο μαζί μου; Αυτό ήταν. Δώσαμε τα χέρια και έκανα το βήμα. Αρκετοί με ρώτησαν, μα εσύ δεν είσαι δεξιός , πως και πηγές με τον Μαργαρίτη; φίλοι συνδημότες, το πρώτο πράγμα που άκουσα από τα χείλια του Μαργαρίτη ήταν . ΟΧΙ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΙ. Εξάλλου στις δημοτικές δεν ψηφίζεις κόμμα, ψηφίζεις ανθρώπους. Συγγνώμη αν σας κούρασα. Είμαστε οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι, έχω μάθει να λέω τα πράγματα επώνυμα, και δεν μ αρέσει να κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία του Internet. Πιστεύω ότι ο δημοτικός σύμβουλος πρέπει να εξυπηρετεί τους συνανθρώπους του όχι για το προσωπικό συμφέρον τους, η το δικό του αλλά για το γενικό καλό, για το μέλλον των παιδιών μας, για το περιβάλλον, για την καθημερινότητα μας. Γι αυτό δεν θα δείτε καμιά διαφημιστική προβολή, σε κανένα μέσο ενημέρωσης για το πρόσωπο μου. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για το μέλλον και την ανάπτυξη μας, ο Καλλικράτης θα κόβει χρήματα παρά θα δίνει, κάθε υπόσχεση θα πρέπει να είναι μετρημένη απέναντι σε κουρασμένους και υποψιασμένους πολίτες. Πιστεύω ότι ο επόμενος Δήμαρχος θα είναι ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ και ο Συνδυασμός μας "ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ". Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Μανώλης μας θα είναι πάντα αυτός που ξέραμε. ΤΙΜΙΟΣ, ΠΡΑΟΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ,ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ. Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω τα προσωπικά συγχαρητήρια μου, στον ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ και όσους τον στήριξαν μέχρι τέλους.

Ο ΣΥΝΔΗΜΟΤΗΣ ΣΑΣ

ΑΚΗΣ ΠΥΡΠΙΛΙΔΗΣ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η εορτή της Απελευθέρωσης της Νάξου

Με εθνική έξαρση και πατριωτική υπερηφάνεια γιορτάστηκε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010 στη Χώρα της Νάξου η 66η επέτειος της Απελευθέρωσης της Νάξου από τον γερμανικό ζυγό Κατοχής με δυο κεντρικές εκδηλώσεις την ημέρα αυτή και με μια τρίτη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ την μεθεπομένη ημέρα, 17 Οκτωβρίου.
Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2010 μετά τη θεία λειτουργία εψάλη Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου και στη συνέχεια τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Λογαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντιστασιακό αγώνα που διεξήχθη στο νησί της Νάξου και κατόπιν στα γεγονότα της Μάχης της Νάξου (13 έως 15 Οκτωβρίου 1944) και της Απελευθέρωσης του νησιού. Κατόπιν μια αντιπροσωπεία επισήμων με τη συνοδεία και άλλων συμπολιτών μετέβη στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (ή Ιερολοχίτη) στην περιοχή Απλώματα Γρόττας και μετά από επιμνημόσυνη δέηση (από τον π. Βελώνη) και τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς της μάχης, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Έπαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κορρέ και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Τσαγκλή στο μνημείο.
Την ακολουθία του Όρθρου, τη θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό ετέλεσαν ο Εφημέριος ιερέας π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός ενώ στο Αναλόγιο ήταν οι κ.κ. Στυλιανός Βλησίδης, Στυλιανός Μαϊτός, Νικόλαος Σκουλάτος (και επ’ ολίγον και ο γράφων).
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών από τα Σχολεία της πόλης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Παρέστησαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσαγκλής, οι Δημοτικός Σύμβουλος κ.. Στάθης Αγγελής, ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ποσάντζης, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Γιώργος Γκούφας, ο τ. Λυκειάρχης κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων κ. κ. Σπύρος Ποσάντζης (2ου Δημ.) και Λουκάς Κατσιούλης (3ου Δημ.), άλλοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο τ. Διευθυντής του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου κ. Μανώλης Ισπανόπουλος, η τ. Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Σκληράκη, ο συγγραφέας-δικηγόρος κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης, η ποιήτρια κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά (και η οποία απήγγειλε ένα ποίημά της κατά την εκδήλωση) και άλλοι.
Ο εφετινός εορτασμός ήταν ένας από τους λαμπρότερους εορτασμούς των τελευταίων (τουλάχιστον) ετών και ενισχύει τις προσπάθειες και συμβάλλει αποφασιστικά στην καθιέρωση επίσημα από το κράτος της ημέρας αυτής ως σπουδαίας τοπικής εορτής εθνικής μνήμης και σημασίας.
Εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Κάστρο
Η δεύτερη αξιόλογη εκδήλωση της ημέρας (15ης Οκτωβρίου) για την Απέλευθέρωση του νησιού έγινε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κάστρου, στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Στην εκδήλωση με παρουσία καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου (που κατέκλυσαν την Αίθουσα και το προαύλιο του κτιρίου και έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση) καθώς και επισήμων και άλλων συμπολιτών μας, ο τέως Λυκειάρχης Νάξου, φιλόλογος καθηγητής και συγγραφέας κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο, αλλά και με τεκμηριωμένα στοιχεία ειδικής έρευνας, τα περιστατικά της μάχης της Νάξου και της Απελευθέρωσης του νησιού από το γερμανικό ζυγό Κατοχής. Μέσω υπολογιστή και προβολέα παρουσιάζονταν (κατά τη διάρκεια της ομιλίας) ενδιαφέρουσες διαφάνειες και φωτογραφίες από τα γεγονότα και άλλα θέματα ναξιακά. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλειος Κορρές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Στάθης Αγγελής και Γιάννης Λογαράς, ο τ. Διευθυντής του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου κ. Μανώλης Ισπανόπουλος, ο τ. Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Ματσούκας, ο Διευθυντής του Λυκείου Νάξου κ. Γιώργος Γκούφας και ο πρώην Διευθυντής του ίδιου Σχολείου κ. Νίκος Κορρές, η πρώην Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου κ. Μαρία Σκληράκη, οι συγγραφείς κ.κ. Ben Slot και Ιάκωβος Ναυπλιώτης, η ποιήτρια κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά και άλλοι συμπολίτες μας.
Η ιδέα της χρησιμοποίησης του Πολιτιστικού αυτού Κέντρου του Κάστρου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση (και για ένα τόσο σπουδαίο ιστορικό γεγονός) και ιδίως η ευκαιρία που δόθηκε στο πολυάριθμο μαθητικό δυναμικό του Γενικού Λυκείου Νάξου να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον χώρο του Πολιτιστικού αυτού Κέντρου και να παρακολουθήσει μια σημαντική ομιλία είναι άξια επαίνου και πρέπει να επαινέσουμε τη διαχειριστική επιτροπή του Κέντρου που έχει οριστεί από τον Δήμο Νάξου και κυρίως το μέλος της Επιτροπής και πρωτεργάτη και εμπνευστή της ιδέας, τ. Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου κ. Κώστα Παγώνη, αλλά ιδιαιτέρως και τον τ. Λυκειάρχη κ. Αναστάσιο Ναυπλιώτη για τη σπουδαία ομιλία του (την τόσο χρήσιμη στους παλαιοτέρους, αλλά ιδίως στη νέα γενιά της Νάξου).
Γιάννης Λογαράς

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΝ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο συνδυασμός “ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ” σας προσκαλεί στην παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων του, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11:00 στο αμφιθέατρο “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ”.

Πρόγραμμα επισκέψεων Υποψήφιου Δημάρχου κ. Μαράκη Νικόλαου στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων .

Πρόγραμμα επισκέψεων Υποψήφιου Δημάρχου κ. Μαράκη Νικόλαου στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων .
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010
20:00’ Παρουσίαση υποψηφίων συνδυασμού «Συμπαράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».
21:30’ Εγκαίνια εκλογικού κέντρου.
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010
20:00’ Επίσκεψη στην Μονή.
21:00’ Επίσκεψη στο Φιλότι.
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010
Επίσκεψη στις Μικρές Κυκλάδες.
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010
Επίσκεψη στις Μικρές Κυκλάδες.
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
19:15’ Επίσκεψη στον Δανακό.
20:30’ Επίσκεψη στην Απείρανθο.
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
19:15’ Επίσκεψη στις Εγγαρές.
20:00’ Επίσκεψη στην Γαλήνη.
21:30’ Επίσκεψη στον Κινίδαρο.
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010
19:15’ Επίσκεψη στην Κεραμωτή.
20:30’ Επίσκεψη στο Σκαδό.
21:15’ Επίσκεψη στην Κορωνίδα.
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010
19:00’ Επίσκεψη στο Γαλανάδο.
20:15’ Επίσκεψη στις Τρίποδες.
21:30’ Επίσκεψη στο Σαγκρί.
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010
20:00’ Επίσκεψη στην Ποταμιά.
21:30’ Επίσκεψη στις Μέλανες.
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010
11:00’ Κεντρική ομιλία στους ετεροδημότες στο πνευματικό κέντρο Δήμου Γαλατσίου.
Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010
19:45’ Επίσκεψη στον Δαμαριώνα.
21:00’ Επίσκεψη στο Χαλκείο.
Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010
20:00’ Επίσκεψη στην Μέση
21:00’ Επίσκεψη στην Κόρωνο.
Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010
20:00’ Επίσκεψη στο Γλινάδο.
21:15’ Επίσκεψη στον Άγιο Αρσένιο.
Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010
19:30’ Επίσκεψη στην Απέιρανθο.
21:00’ Επίσκεψη στο Φιλότι.

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ (Ο ΚΑΙΡΟΣ)

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ
Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Μη θέλοντας να μας καλομάθει στο πολύ νερό ο Οκτώβρης, αποφάσισε για το επόμενο επταήμερο να κρατήσει τις συννεφιές αλλά με βροχή μόνο κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες και μάλιστα χωρίς καταιγίδες. Παράλληλα μας επιφυλάσσει ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Η ένταση των ισχυρών ανέμων από διάφορες διευθύνσεις θα φτάνει τα 7Β.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί
μεταξύ 16 και 20 β. η ελάχιστη και μεταξύ 21 και 25 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.
Όλες οι ημέρες θα είναι συννεφιασμένες με βροχή από τη Δευτέρα.
Με τιμές του δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 4, η έκθεση στο μεσημεριανό ήλιο (12:00-16:00) με ακάλυπτο δέρμα για πάνω από 3 ώρες προκαλεί ερύθημα στα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :

ΠΕΜΠΤΗ 21/10
Δ 5-6
20…25
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/10
Β 6-7

18…23
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/10
Β 6-7

16…21
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/10
Β 5-6
16…21
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10
ΝΑ 5-6
17…23
ΤΡΙΤΗ 26/10
ΝΔ 6-7
18…24
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/10
ΝΔ 7-8
19…24
Πέμπτη 21/10 : Λίγες νεφώσεις, με ανέμους Δ 5-6Β και θερμοκρασία 20–25 β.
Παρασκευή 22/10 : Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με ανέμους Β 6-7Β και θερμοκρασία 18–23 β.
Σάββατο 23/10 : Λίγες νεφώσεις, με ανέμους Β 6-7Β και θερμοκρασία 16–21 β.
Κυριακή 24/10 : Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με ανέμους Β 5-6Β και θερμοκρασία 16-21 β.
Δευτέρα 25/10 : Νεφώσεις με βροχή από το μεσημέρι, με ανέμους ΝΑ 5-6Β και θερμοκρασία 17–23 β.
Τρίτη 26/10 : Νεφώσεις με βροχή, με ανέμους ΝΔ 6-7Β και θερμοκρασία 18-24 β.
Τετάρτη 27/10 : Νεφώσεις με βροχή, με ανέμους ΝΔ 7-8Β και θερμοκρασία 19–24 β.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΟΪΚΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Ως εκπρόσωπος των επαγγελματικών φορέων:
( Εμποροεπαγγελματικού - Ξενοδόχων -Ενοικιαζομένων Δωματίων - Μαζικής Εστίασης - Ενοικιαζομένων Μοτοποδηλάτων- Μοτοσυκλετών - Ενοικιαζομένων Τροχοφόρων - ΚΤΕΛ ), έχοντας αναλάβει την εισήγηση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος για το νησί μας, που δεν είναι άλλο από το ακτοπλοϊκό και τις προεκτάσεις του στην οικονοµική και κοινωνική ζωή της Νάξου, θα ήθελα να αποφύγουμε τις απλές επαναλήψεις πάνω σε αυτό το θέµα και να ξεφύγουµε επιτέλους από το να λέµε απλά «τον πόνο µας». Προτείνουμε λοιπόν να γυρίσουµε σελίδα, όχι µε λόγια, αλλά µε στοχευµένες και συντονισµένες ενέργειες. Δεν αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες. Υπήρξαν πιέσεις θα έπρεπε όμως να είναι εντονότερες, μεθοδικότερες.
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε μία σύσκεψη των επαγγελματικών φορέων μαζί με ναυτικούς πράκτορες απ’ το νησί μας. Εκεί αφού ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα και εκθέσαμε και τις δικές μας απόψεις αποφασίσθηκε να γίνει η σημερινή συνάντηση που σκοπό έχει την συστράτευση όλων, γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί όλους τους Ναξιώτες αφού έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής των κατοίκων.
Θα ήθελα καταρχάς να κάνουμε µια μικρή αναφορά στην υφιστάµενη κατάσταση, και στη συνέχεια, να προτείνουμε τις ενέργειες που κατά την άποψή µας πρέπει να πραγµατοποιήσουµε, προκειµένου να καταλήξουµε σε µια ώριµη και βιώσιµη πρόταση για την επίλυσή του προβλήµατος. Πιστεύω πως όλοι θα συµφωνήσουµε στο ότι η Πολιτεία ενώ έχει δείξει ιδιαίτερη µέριµνα για τις συγκοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας (οδικοί άξονες, µεγάλα συγκοινωνιακά έργα), ωστόσο, το ενδιαφέρον και η πολιτική της σε σχέση µε τις θαλάσσιες συγκοινωνιακές αρτηρίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σηµασία αν λάβουµε υπόψη τη µορφολογία της χώρας, δεν απέδωσαν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. Η ορθή αντιµετώπιση αυτού του προβλήµατος, θα έπρεπε να ικανοποιεί όλες τις πλευρές των άµεσα ενδιαφεροµένων, δηλαδή τόσο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, όσο και των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών. Αυτή η ισορροπία, ουδέποτε εξασφαλίσθηκε από τη σχετική νοµοθεσία και από τον «περιορισµένο» στην πράξη, εποπτικό ρόλο της Πολιτείας.
Έτσι ενώ πραγµατοποιήθηκε η πλήρης απελευθέρωση των ναύλων, και καταργήθηκε το ανώτατο όριο ηλικίας των πλοίων , ωστόσο δεν προβλέφθηκαν βασικά σηµεία του ακτοπλοϊκού ζητήµατος, όπως η διασφάλιση σχεδιασµού και εφαρµογής σταθερών συνδέσεων µε επαρκή συχνότητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και προσιτό οικονοµικό αντίτιµο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, δηµιουργώντας µε τον τρόπο αυτό µια αίσθηση άνισης µεταχείρισης και αποµόνωσης των νησιωτικών περιοχών με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και των νησιών μεταξύ τους, διαρρηγνύοντας έτσι, την συνοχή του κοινωνικού και οικονοµικού ιστού.
Θα αναφέρουμε ως παράδειγµα ότι κατά το παρελθόν υλοποιήθηκαν µελέτες που ενώ µπορεί να «άγγιξαν» την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης για το ακτοπλοϊκό, δεν µπόρεσαν τελικά να υλοποιηθούν, πολλές φορές προσδιορίζονταν και διαµορφώνονταν υπό την πίεση τοπικών συµφερόντων, συντεχνιών, πελατειακών σχέσεων ή και ανταγωνιστικών τάσεων µεταξύ νησιών.
Η υφιστάµενη νοµοθεσία θέτει την πολιτεία παθητικό θεατή στο σχεδιασµό και εφαρµογή των δροµολογίων. Οι ανακοινώσεις και ο ενέργειες όλων των αρµόδιων Υπουργών την τελευταία εικοσαετία είναι αποσπασµατικές, ευκαιριακές και αναποτελεσµατικές. Απαιτείται Ριζική αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου, µε την πολιτεία να αναλαµβάνει ενεργό ρυθµιστικό και εποπτικό ρόλο, αφού όπως γνωρίζουµε, µέχρι σήµερα δεν αποφασίζει εκείνη για τα δροµολόγια, αλλά οι εταιρείες.
Απαιτείται όμως άμεση κινητοποίηση από εμάς προκειμένου να προλάβουμε τις εξελίξεις για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πιστεύουµε ότι οι γενικές αρχές τις οποίες θα πρέπει να αποδεχτούν όλες οι εµπλεκόµενες πλευρές και οι οποίες θα καθορίσουν τις ενέργειες για την διεκδίκηση της επίλυσης του προβλήµατος, είναι οι εξής:
Η αρχή της ισότητας των πολιτών. Η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες µεταφορών αποτελεί δηµόσιο αγαθό και δικαίωµα που δεν µπορεί να εξαρτάται και να καθορίζεται µόνο από µεγέθη κόστους και ωφέλειας. Συνεπώς, κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει συνδέσεις µε επαρκή συχνότητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και προσιτό οικονοµικό αντίτιµο σε όλους τους πολίτες της χώρας, εποµένως και στους κατοίκους των νησιών. Είναι άδικο και άνισο η γειτονική μας Πάρος να έχει τόσα περισσότερα δρομολόγια από τη Νάξο ενώ και τα δύο νησιά βρίσκονται στο προνομιακό σύμπλεγμα Πάρου-Μυκόνου –Νάξου –Σαντορίνης.
Η κομβικότητα της Νάξου όπως αυτή προβλέπεται από τις σχετικές μελέτες πρέπει να τονίζεται στις διεκδικήσεις μας και τώρα περισσότερο με τη συννένωση του Δήμου με τις Μικρές Κυκλάδες.
Η σύµπνοια όλων των εµπλεκοµένων µερών και φορέων, η οποία θα εξασφαλισθεί µε την αποδοχή της πρότασης από τις τοπικές κοινωνίες και τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Πρέπει να προβούμε σε άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Όσον αφορά τις άμεσες ενέργειες.

Σκοπός µας πρέπει να είναι, να δραστηριοποιηθούμε άμεσα, µε µια ώριµη και βιώσιµη πρόταση προς την πολιτεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες, η οποία θα αφορά στην επίλυση μέρους η του συνόλου του ακτοπλοϊκού προβλήµατος των δρομολογίων στο νησί μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρότασή μας δεν πρέπει να περιέχει ανέφικτες και τεράστιες απαιτήσεις αλλά θα πρέπει να είναι χαραγμένη πάνω σε πραγματικές βάσεις συνεκτιμώντας τον διαθέσιμο στόλο των εταιρειών αλλά και των δυνατοτήτων του υπάρχοντος Λιμανιού.
Η ενεργοποίηση όλων των γνωριμιών και των σχέσεων που έχουμε πρέπει να είναι δεδομένη. Η βοήθεια ( για παράδειγμα) του συμπατριώτη μας κ. Γιώργου Ανωμερίτη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και βέβαια κι’ εκείνος θα θέλει να δει μία οργανωμένη προσπάθεια από όλους τους Ναξιώτες.
Επίσης η πρόταση και οι επαφές μας καλό θα είναι πέρα όλων των άλλων κυβερνητικών στελεχών κλ.π να υποστηρίζονται από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα των Σωματείων μας, τις Ομοσπονδίες μας, πράγμα που είναι εφικτό να γίνει και θα δώσει μία επιπλέον βαρύτητα στις διεκδικήσεις μας. .
Την τελική πρόταση µας, την οποία αφού πρώτα θα έχουµε τεκµηριώσει, υιοθετήσει και αποδεχθεί, θα παρουσιάσουµε στην πολιτική ηγεσία και στις ναυτιλιακές εταιρείες και θα διεκδικήσουµε την εφαρµογή της.
Σας παραθέτουμε στην συνέχεια τα κυριότερα κατά την άποψη µας σηµεία της πρότασης αυτής:
Καθορισµός σταθερών δροµολογίων, όπως γίνεται στις χερσαίες και αεροπορικές µεταφορές. Είναι ιδανικό αν μπορέσει να υπάρξει ένα σταθερό επιχειρηµατικό κλίµα για τους κλάδους που ο προγραµµατισµός τους εξαρτάται σηµαντικά από τη σταθερότητα των δροµολογίων.
Σχεδιασµός δροµολογίων, που αφενός θα είναι κερδοφόρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες, αφετέρου θα καλύπτουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των νησιών. Στο σηµείο αυτό, πρέπει να τονίσουµε, ότι σε καµία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιµετωπίζουµε «εχθρικά» τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να «ποινικοποιούµε» το κέρδος τους που άλλωστε είναι το τελικό ζητούµενο για κάθε επιχείρηση. Ταυτόχρονα όµως, ο συνολικός σχεδιασµός θα πρέπει να διασφαλίζει την ισότιµη αντιµετώπιση ακτοπλοϊκών και χερσαίων συγκοινωνιών, σύµφωνα µε την αρχή του «µεταφορικού ισοδύναµου» κατά την οποία, οι προσφερόµενες υπηρεσίες θαλάσσιων µεταφορών πρέπει να συγκλίνουν µε τις υπηρεσίες των χερσαίων µεταφορών όσον αφορά στην οικονοµική επιβάρυνση του χρήστη, στη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και στην προσφερόµενη ποιότητα, µε δίκαιες χρεώσεις ανάµεσα σε µεταφορές ίσων αποστάσεων.
Ειδικότερα:
Σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όχι απαραίτητα μαζί στην ίδια γραμμή αλλά ίσως και μέσω Πειραιά.
2-3 επιπλέον δρομολόγια την ημέρα από και προς Πειραιά.
Σύνδεση με Σάμο- Ικαρία.
Σύνδεση με το λιμάνι της Ραφήνας.
Καθημερινή σύνδεση με τα γειτονικά νησιά που έχουν διεθνή αεροδρόμια ( Μύκονο – Σαντορίνη), από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο και να συνυπολογισθούν οι ώρες των αφιξοαναχωρήσεων των τσάρτερς.
Εκτός των τακτικών δρομολογίων να γίνουν δεκτές και τυχόν αιτήσεις για έκτακτες δρομολογήσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού για εξάμηνο.
Μακροπρόθεσμες ενέργειες
Αμέσως μετά και με συνεχείς προσπάθειες θα πρέπει να:
Δρομολογήσουμε τις εξελίξεις για την αποκατάσταση των βλαβών στο σημερινό Λιμάνι και να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σύμφωνα με τις απαιτήσεις τις κοινωνίας και τις δυνατότητες μας. Μέσα από διαβούλευση και ορθολογικό σχεδιασμό θα πρέπει να αποφασίσουμε πως και που θέλουμε το νέο Λιμάνι και αν πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός του Εμπορικού Λιμανιού.
Θα πρέπει να κατοχυρώσουμε και να εκμεταλλευτούμε την κομβικότητα της Νάξου.
Θα πρέπει να ζητήσουμε την απαλλαγή των εισιτηρίων από τα κόμιστρα «προς τρίτους» τα οποία βαρύνουν το εισιτήριο με 30% επιπλέον. Σ’ αυτήν την διεκδίκηση είναι σημαντικό να είναι μαζί μας και τα Πρωτοβάθμια όργανα των επαγγελματικών κλάδων. Είναι κάτι που μπορεί να φαντάζει απίθανο, όμως έστω κι’ αν δεν το πετύχουμε μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων μας.
Αφού συνταχθεί το τελικό σχέδιο της πρότασης να αναλάβουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, ώστε αφυπνισθούν, να ενστερνισθούν και να υποστηρίξουν το εγχείρηµα και στην συνέχεια να ελέγχουμε να στηρίζουμε και να παρακολουθούμε την λειτουργία των Δρομολογίων. Το παράδειγμα με την απομάκρυνση του «Νήσος Μύκονος» πρέπει να αποτελέσει για μας μάθημα και είμαστε υπόλογοι που δεν αφυπνίσαμε την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν να δούµε το εγχείρηµα αυτό, κοιτάζοντας στο µέλλον µε ανοικτό µυαλό, απαλλαγµένοι από πιέσεις τοπικών ή και προσωπικών συµφερόντων, που άλλωστε παράγουν βραχυπρόθεσµα αποτελέσµατα, µόνο για µια µερίδα ενδιαφεροµένων. Ας οραµατισθούµε και ας χτίσουµε το µέλλον των νησιών µας, γιατί µέχρι και σήµερα µας συντηρεί και µας στηρίζει µόνο το ένδοξο παρελθόν τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γύρω μας υπάρχουν σκληροί ανταγωνιστές πού απαιτούν, διεκδικούν και πολλές φορές πετυχαίνουν. Πρέπει να τους αποδείξουμε και στην πράξη πως είμαστε ικανότεροι από αυτούς.
Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι θεωρώ ότι πρέπει άµεσα να ζητήσουμε µια συνάντηση µε τον Υπουργό Ναυτιλίας και τις Ναυτιλιακές εταιρείες όπου θα συζητηθούν τα βασικά σηµεία της πρότασης µας. Κυρίαρχο θέµα της συνάντησης θα είναι η αντιµετώπιση των άµεσων προβληµάτων .
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι όλα τα παραπάνω είναι κοινά αιτήματα όλων των φορέων του νησιού μας.
Εμείς όλοι που προσυπογράφουμε το παρόν έγγραφο σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε για τη θετική ανταπόκριση σας.
Σας ευχαριστούμε