Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Χώρα της Νάξου

Τιμήθηκε στη Νάξο η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και προστάτου της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 σε διάφορους Ι. Ναούς του νησιού, φερώνυμους και ενοριακούς. (Ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε τα πρώτα χρόνια του τέταρτου αιώνα μ. Χ.).
Στην πόλη της Νάξου εόρτασε και ο φερώνυμος Ναός του Αγίου στην παλιά Χώρα (κάπου στην αρχή του δρόμου απέναντι από το παλιό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου (στη μικρή πλατεΐτσα των Αγίων Αναργύρων). Την παραμονή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ιερούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς (ο οποίος έκανε και το θείο κήρυγμα), ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Στο Αναλόγιο βρίσκονταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Δημήτρης Παπάνης, Γεώργιος Παπάνης, Δημήτρης Ψαρράς, Στέλιος Μανδηλαράς και άλλοι.
Ανήμερα της εορτής το πρωί τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία ετέλεσαν ο π. Αντώνιος Παραράς και π. Απόστολος Βελώνης, ενώ στο Ψαλτήρι ήταν οι κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Αποστόλης Μετζητάκος, Παναγιώτης Καγκής, Νίκος Κορρές κ.ά.
Σημαντικές υπηρεσίες κατά την εορτή πρόσφερε ο κ. Θοδωρής Παπαδόπουλος και η νεωκόρος κ. Πετρούλα Κουρτέση κ.ά.
Μετά τη θεία Λειτουργία προσφέρθηκε πρόχειρο κέρασμα (αναψυκτικά κλπ.) στους εκκλησιασθέντες.
Είναι τόσο αξιόλογες οι θρησκευτικές ακολουθίες όχι μόνο στα χωριά και στην εξοχή, αλλά και μέσα στην πόλη και στους ενοριακούς Ναούς αλλά και στα γραφικά παρεκκλήσια στα δαιδαλώδη στενά της παλιάς Χώρας.
Γιάννης Λογαράς

Χειροτονία νέου ιερέα
Ένας νέος ιερέας προστέθηκε στη δύναμη των ιερέων της Νάξου. Πρόκειται για τον π. Μιχαήλ Φραγκουλόπουλο, ο οποίος χειροτονήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας (η οποία ας σημειωθεί ότι ήταν του εορτάζοντος εκείνη την ημέρα Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και η οποία λειτουργία τελείται σπάνια, συνήθως μία φορά το χρόνο). Με την παρουσία πολλών κληρικών τη χειροτονία τού μέχρι τώρα Διακόνου σε Πρεσβύτερο έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος. Κατά πληροφορίες μας ο νέος ιερέας θα πληρώσει την κενή θέση του Εφημερίου Κινιδάρου Νάξου. Συγχαρητήρια και ευχές για επιτέλεση του δύσκολου αλλά πολύτιμου έργου του ιερέα.
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: