Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Νάξο


Σε ατμόσφαιρα έντονου πατριωτισμού και εθνικής έξαρσης γιορτάστηκε η Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Νάξο.

Την παραμονή Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 το πρωί στα Σχολεία έγιναν επίκαιροι εορτασμοί με ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικά δρώμενα (σκετς). Επίσης απονεμήθηκαν τα βραβεία και αριστεία προόδου στους διακριθέντες στην επίδοση στα μαθήματα μαθητές και δόθηκε η ελληνική σημαία του κάθε Σχολείου στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες της σημαίας. Ακολούθησε συντεταγμένη πορεία (παρέλαση) μαθητών προς το Ηρώον πεσόντων της πόλης κατά τους εθνικούς αγώνες. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους (μαθητές και μαθήτριες) των Σχολείων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες και ανακρούστηκε ο Εθνικός ύμνος από την (υπό ανασυγκρότηση) Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και τελείωσε έτσι το κύριο μέρος του εορτασμού την ημέρα αυτή, ενώ το Λύκειο Νάξου μετέβη κατόπιν στον Ηρώον της Εθνικής Αντίστασης (Ιερολοχίτη) στα Απλώματα της Γρόττας και κατέθεσε εκεί στεφάνια για τους πεσόντες κατά την Κατοχή και στη μάχη για την Απελευθέρωση της Νάξου πεσόντες.

Σε ειδική τελετή που έγινε στο Λύκειο Νάξου απονεμήθηκαν τα χρηματικά βραβεία στη μνήμη του Γεωργίου Ευαγγ. Γαλατερού. Οι γονείς των μαθητών που αρίστευσαν στα Λύκεια του νησιού παρέλαβαν τα βραβεία απο την οικογένεια Γαλατερού και με εκπρόσωπο την κ. Στέλλα Τζακωνιάτη ευχαρίστησαν τους δωρητές. Η όλη εκδήλωση διεξήχθει μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.Την εκδήλωση τίμησε με τηνν παρουσία του ο τ. Αντιδήμαρχος και τ. διευθυντης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης      Νάξου κ. Ιωάννης Ποσάντζης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής επετείου που καταρτίζεται από τον Δήμο Νάξου, την ημέρα της εορτής Πέμπτη 28 Οκτωβρίου τελέστηκε Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό και κατόπιν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές του τόπου στο Ηρώον πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου εκεί και ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών. Η παρέλαση στη Χώρα αλλά και οι παρελάσεις σε όλο το νησί βρήκαν εμπόδιο τον βροχερό καιρό. Στη συνέχεια ο Δήμος δεξιώθηκε τους επισήμους και πολίτες στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Γ.Σ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: