Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η εορτή της Απελευθέρωσης της Νάξου

Με εθνική έξαρση και πατριωτική υπερηφάνεια γιορτάστηκε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010 στη Χώρα της Νάξου η 66η επέτειος της Απελευθέρωσης της Νάξου από τον γερμανικό ζυγό Κατοχής με δυο κεντρικές εκδηλώσεις την ημέρα αυτή και με μια τρίτη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ την μεθεπομένη ημέρα, 17 Οκτωβρίου.
Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2010 μετά τη θεία λειτουργία εψάλη Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου και στη συνέχεια τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Λογαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντιστασιακό αγώνα που διεξήχθη στο νησί της Νάξου και κατόπιν στα γεγονότα της Μάχης της Νάξου (13 έως 15 Οκτωβρίου 1944) και της Απελευθέρωσης του νησιού. Κατόπιν μια αντιπροσωπεία επισήμων με τη συνοδεία και άλλων συμπολιτών μετέβη στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (ή Ιερολοχίτη) στην περιοχή Απλώματα Γρόττας και μετά από επιμνημόσυνη δέηση (από τον π. Βελώνη) και τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς της μάχης, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Έπαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κορρέ και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Τσαγκλή στο μνημείο.
Την ακολουθία του Όρθρου, τη θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό ετέλεσαν ο Εφημέριος ιερέας π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός ενώ στο Αναλόγιο ήταν οι κ.κ. Στυλιανός Βλησίδης, Στυλιανός Μαϊτός, Νικόλαος Σκουλάτος (και επ’ ολίγον και ο γράφων).
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών από τα Σχολεία της πόλης (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Παρέστησαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσαγκλής, οι Δημοτικός Σύμβουλος κ.. Στάθης Αγγελής, ο τέως Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ποσάντζης, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Γιώργος Γκούφας, ο τ. Λυκειάρχης κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων κ. κ. Σπύρος Ποσάντζης (2ου Δημ.) και Λουκάς Κατσιούλης (3ου Δημ.), άλλοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο τ. Διευθυντής του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου κ. Μανώλης Ισπανόπουλος, η τ. Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Σκληράκη, ο συγγραφέας-δικηγόρος κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης, η ποιήτρια κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά (και η οποία απήγγειλε ένα ποίημά της κατά την εκδήλωση) και άλλοι.
Ο εφετινός εορτασμός ήταν ένας από τους λαμπρότερους εορτασμούς των τελευταίων (τουλάχιστον) ετών και ενισχύει τις προσπάθειες και συμβάλλει αποφασιστικά στην καθιέρωση επίσημα από το κράτος της ημέρας αυτής ως σπουδαίας τοπικής εορτής εθνικής μνήμης και σημασίας.
Εκδήλωση στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Κάστρο
Η δεύτερη αξιόλογη εκδήλωση της ημέρας (15ης Οκτωβρίου) για την Απέλευθέρωση του νησιού έγινε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κάστρου, στο ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Στην εκδήλωση με παρουσία καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου (που κατέκλυσαν την Αίθουσα και το προαύλιο του κτιρίου και έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση) καθώς και επισήμων και άλλων συμπολιτών μας, ο τέως Λυκειάρχης Νάξου, φιλόλογος καθηγητής και συγγραφέας κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο, αλλά και με τεκμηριωμένα στοιχεία ειδικής έρευνας, τα περιστατικά της μάχης της Νάξου και της Απελευθέρωσης του νησιού από το γερμανικό ζυγό Κατοχής. Μέσω υπολογιστή και προβολέα παρουσιάζονταν (κατά τη διάρκεια της ομιλίας) ενδιαφέρουσες διαφάνειες και φωτογραφίες από τα γεγονότα και άλλα θέματα ναξιακά. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλειος Κορρές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Στάθης Αγγελής και Γιάννης Λογαράς, ο τ. Διευθυντής του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νάξου κ. Μανώλης Ισπανόπουλος, ο τ. Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Ματσούκας, ο Διευθυντής του Λυκείου Νάξου κ. Γιώργος Γκούφας και ο πρώην Διευθυντής του ίδιου Σχολείου κ. Νίκος Κορρές, η πρώην Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου κ. Μαρία Σκληράκη, οι συγγραφείς κ.κ. Ben Slot και Ιάκωβος Ναυπλιώτης, η ποιήτρια κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά και άλλοι συμπολίτες μας.
Η ιδέα της χρησιμοποίησης του Πολιτιστικού αυτού Κέντρου του Κάστρου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση (και για ένα τόσο σπουδαίο ιστορικό γεγονός) και ιδίως η ευκαιρία που δόθηκε στο πολυάριθμο μαθητικό δυναμικό του Γενικού Λυκείου Νάξου να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον χώρο του Πολιτιστικού αυτού Κέντρου και να παρακολουθήσει μια σημαντική ομιλία είναι άξια επαίνου και πρέπει να επαινέσουμε τη διαχειριστική επιτροπή του Κέντρου που έχει οριστεί από τον Δήμο Νάξου και κυρίως το μέλος της Επιτροπής και πρωτεργάτη και εμπνευστή της ιδέας, τ. Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου κ. Κώστα Παγώνη, αλλά ιδιαιτέρως και τον τ. Λυκειάρχη κ. Αναστάσιο Ναυπλιώτη για τη σπουδαία ομιλία του (την τόσο χρήσιμη στους παλαιοτέρους, αλλά ιδίως στη νέα γενιά της Νάξου).
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: