Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Καλή Χρονιά!

'Ένας χρόνος πέρασε, ένας άλλος θα έλθει. Η ζωή συνεχίζεται και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο, και μαζί με την ελπίδα οι ευχές...
Η Θεά Αθηνά όμως, από τα ύψη του Ολύμπου μας παρακινεί για δράση, «συν Αθηνά και χείρα κίνει»… Αγοράζουμε λαχεία και τζόκερ γιατί ελπίζουμε στην τύχη. Οι σοφοί πρόγονοί μας όμως έλεγαν «έκαστος δημιουργός της τύχης του».
Τα επιτάγματα αυτά γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, όλο πιο κοντά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ο καθένας σαν άτομο, αλλά και όλοι μαζί σαν μια ανθρώπινη κοινωνία, πρέπει τη νέα χρονιά να πορευθούμε με καλύτερες νοοτροπίες και πρακτικές. Με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, με συμμετοχή στα κοινά, αφήνοντας ένα κομμάτι του «Εγώ» προς χάριν του «Εμείς». Ξεπερνώντας ωχαδερφισμούς και αδιαφορία, που μας έχουν πολύ στοιχίσει και ίσως πολλές φορές καταστρέψει. Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι και καλύτεροι ενεργοί πολίτες για να αφήσουμε του χρόνου στις νέες γενιές, κάτι καλύτερο απ' ό,τι αφήνουμε φέτος. Καλή χρονιά!
Θανάσης Καραβίας

Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, για την Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα (επίπεδα Β1, Β2, Γ1), καθώς και για την Ισπανική (επίπεδο Β2) και Τουρκική (επίπεδο Β1).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από το διαδίκτυο www.kpg.ypepth.gr και από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στερείται σοβαρότητας...

Απάντηση Λαζ. Θεόφιλου, στην ανακοίνωση του Μαν. Μαργαρίτη

«Η ανακοίνωση του Μανώλη Μαργαρίτη στερείται τη σοβαρότητα που επιβάλει η θέση του ως αιρετού» ήταν ο λακωνικός σχολιασμός του Αντινομάρχη κ. Λάζαρου Θεόφιλου, στην ανακοίνωση του κ. Μανώλη Μαργαρίτη με αφορμή τις αιχμές που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου για την απουσία των Ναξιωτών Νομαρχιακών, όταν συζητήθηκε το θέμα του ΧΥΤΑ Νάξου.
Ο κ. Μαργαρίτης, με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα δικαιολόγησε την απουσία του από το Νομαρχιακό συμβούλιο και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νομάρχη κ. Μπάιλα, αλλά και του Αντινομάρχη κ. Θεόφιλου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει περιορισμό σε κάθε του κίνηση, και όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν διαθέτει τα προνόμια που έχουν κάποιοι κρατικοδίαιτοι, κομματικοδίαιτοι και επαγγελματίες της πολιτικής».

ΕΑΣ Νάξου

Σκληρή απάντηση δίνει ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου κ. Δημήτρης Καπούνης στον κ. Βασίλη Κρασά, με αφορμή της επιστολή του, σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ΕΑΣ Νάξου. Ο κ. Καπούνης καυτηριάζει την απουσία του κ. Κρασά από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ένωσης, την προηγούμενη τριετία, αφήνει αιχμές για τη συνεργασία του με άλλο τυροκομείο και δίνει απαντήσεις για το θέμα της λειτουργίας του ψύκτη στο Φιλώτι. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του «Διαβάσαμε με πολύ προσοχή τις απόψεις του κ. Κρασσά, μιας και επί τρία χρόνια που συμμετείχε θεωρητικά στο Δ.Σ. της Ένωσης δεν είχαμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε. Και δεν είχαμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε, γιατί συνολικά ήρθε σε επτά συμβούλια, επικαλούμενος ο μέγας αγροτοπατέρας τη δουλειά του στο κατάστημα που διατηρεί. Αλλά ας μας απαντήσει με ποιο τυροκομείο συναλλάσσεται και τίνος τυροκομείου προϊόντα καθώς και τι αναψυκτικά έχει στο κατάστημά του; Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει, εμάς ή τους αγρότες; Όσο για το βόλεμα συγγενικών προσώπων του Δ.Σ. στην Ένωση, ας μη μιλάμε όλοι γι’ αυτό, μιας και το Νοσοκομείο Νάξου είναι κοντά μας και γνωρίζουμε τους εργαζόμενους, νυν και πρώην. Θα ήταν λογικό να ενημερώσει καλύτερα αυτόν που του γράφει την επιστολή, ότι ο ψύκτης στο Φιλώτι δεν έχει καμία σχέση με κανέναν απ’ αυτούς που εννοεί ο κ. Κρασσάς. Εμείς σεβόμαστε όλους τους αγρότες και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Βέβαια εσάς δεν σας ενδιαφέρει, μιας και ασχολείστε με άλλο επάγγελμα.
Αγρότες όμως δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι – όμως ούτε και μ’ αυτό έχετε σχέση – αλλά και οι ελαιοκαλλιεργητές,οι γεωργοί, οι αλιείς και οποιοσδήποτε έχει αγροτικό εισόδημα… Όσο για τον ψύκτη στο Φιλώτι, τώρα που κάποιοι έλαβαν μια συντριπτική απάντηση στις εκλογές και δεν εκπροσωπούνται σε κανένα συνεταιριστικό θεσμό, θα τον ανοίξουμε και αυτόν. Γιατί είναι τουλάχιστον μικροπρέπεια να θέλετε να καρπωθείτε τον αγώνα κάποιων άλλων.
Το ρητορικό ερώτημα που χρησιμοποιεί ο άγνωστος σε εμάς, γνωστός σ’ εσάς επιστολογράφος (Ν. Β.) το επιστρέφουμε. «Ποιος θα μας προστατεύσει απ’ αυτούς τους προστάτες;»

Βηματίζοντας

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2010

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα κόσμο που όλα γύρω μας τρέχουν. Τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσεις. Η πρώτη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας μετά τη γέννηση του Χριστού ξεκίνησε με πολλά τραγικά γεγονότα. Πιο σπουδαία από αυτά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Νέα Υόρκη με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων και τους χιλιάδες των νεκρών. Ποιος Έλληνας όμως και μάλιστα νησιώτης θα ξεχάσει το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», στις 13 του Σεπτέμβρη του 2000. Και εν μέσω της δεκαετίας, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικά κτυπήματα και άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Σήμερα που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της δεκαετίας αυτής βλέπουμε τον κόσμο και περισσότερο την Ελλάδα να ταλανίζεται από την ύφεση στην οικονομία. Η απαισιοδοξία επικρατεί απ’ άκρου εις άκρο στον πλανήτη. Η ψυχολογία των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν στη πραγματικότητα οικονομικό πρόβλημα. Το βίωσαν και οι επιχειρηματίες της Νάξου, που έβλεπαν κόσμο το καλοκαίρι, αλλά οι εισπράξεις έπεφταν. Η παράταση του φαινομένου σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας οδηγούν στο τέλμα.
Πάντα όμως υπάρχει μια νέα αρχή. Και οι οικονομίες έχουν δείξει ότι αργά ή γρήγορα ξεπερνούν τις κρίσεις και την ύφεση. Όλα θα ξεκινήσουν από τον ίδιο τον παράγοντα άνθρωπο, αυτόν που είναι πάντα πρωταγωνιστής. Δεν έχουμε λοιπόν περιθώρια να σκεφτόμαστε διαφορετικά παρά μόνο αισιόδοξα. Είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε με την έλευση του νέου χρόνου. ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
Καλή αρχή και καλή χρονιά.

Σ.Ε.Φ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της Κ.Ο.Β. Κωμιακής

Η οργάνωση Κωμιακής του ΚΚΕ στην προσπάθειά της να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής και με αφορμή την απλοποίηση των διαδικασιών για εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες, ξεκίνησε ενημερωτικό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Ετσι, στις 11-12-09 διοργάνωσε συζήτηση με το Τοπικό Συμβούλιο, το Σύλλογο Γυναικών και τον Α.Ο. Κορωνίδας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Οργάνωσης «στόχος είναι να μη γίνει η περιοχή μας βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. β) Να μη ξεπουληθεί η γη σε ντόπιους και ξένους ομίλους, οι οποίοι με γνώμονα το κέρδος, θα κατακρεουργήσουν τις κορυφογραμμές, θα καταστρέψουν το περιβάλλον, θα υποβαθμίσουν την περιοχή και θα υπονομεύσουν τις τοπικές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός κ.α. γ) Να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις όχι στους επιχειρηματίες, αλλά κατευθείαν στα νοικοκυριά για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Λουκέτο σε σχολεία

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα σχολεία της Νάξου, εξαιτίας του νέου ιού της γρίπης. Σήμερα αναμένεται να μπει «λουκέτο» στα δύο Λύκεια του νησιού, της Τραγαίας και της Νάξου, ενώ κλειστά παραμένουν το Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ) (θα ανοίξει την Τετάρτη 23/12), το Γυμνάσιο Βίβλου (έως Παρασκευή 18/12) και το 2ο Γυμνάσιο Νάξου (μέχρι και τις 17/12). Στο Γενικό Λύκειο Νάξου, το οποίο αναμένεται να κλείσει σήμερα, είχαν κλείσει ήδη τρία τμήματα, τα Γ3, Α1, Β5. Οι μαθητές επανήλθαν στις τάξεις στο 1ο Γυμνάσιο, το οποίο άνοιξε χθες, μετά από 7ήμερο κλείσιμο.
Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλειστά είναι το 2ο Δημοτικό Νάξου (θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα), ενώ σήμερα θα κλείσει το Δημοτικό Δανακού. Κλειστά τμήματα έχουμε στο Δημοτικό Φιλωτίου (Α τάξη και Ε2), στο 3ο Δημοτικό (Ε2, ΣΤ2) και στο 4Ο Δημοτικό το τμήμα Β2. Δύο Νηπιαγωγεία έχουν κλείσει, αυτό του Φιλωτίου και το 1ο Νάξου, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στις 22/12.

Αναδρομές φ. 43

Συνέχεια με το «ΑΡΓΟΜΟΥΝΙΤΙΚΟ» πρόστιμο
Φίλος αναγνώστης μας «συνέστησε» με επιστολή του, να επικοινωνήσουμε με την Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και να θέσουμε υπόψη της τα παρακάτω:

ΘΕΜΑ : Δημόσια διαβούλευση για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων

Κυρία Υπουργέ ,σας εκφράζω την άποψη μου σχετικά με το θέμα και σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν το φόρο που εισέπρατταν επί Ενετοκρατίας στη Νάξο με την ονομασία «Αργομουνίτικον πρόστιμο» στις χήρες και σε όσες πριν «υπανδρευθούν έζων ανόμως».
Πιστεύω ότι εξετάζοντας το θέμα εις βάθος, θα εύρετε αρκετούς πόρους δια το Δημόσιον.
Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπετε
Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ», Αναδρομές ΑΦ 42/10-12-2009.
Με εκτίμηση Φ.Π.

Διαμαρτυρίες και συλλαλητήριο για το Σμυριδικό
Τραγαία 4-12-1927
Δύο χιλιάδες και πλέον άνθρωποι «πάσης τάξεως και ηλικίας» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χαλκείου την παρελθούσα Κυριακήν. (προφανώς 4 Δεκεμβρίου 1927), «κατόπιν γενικής προσκλήσεως των κατοίκων εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Τραγαίας» και διαμαρτυρήθηκαν κατά των ενεργειών των Συριανών, για την «ανάκλησιν» (ακύρωση) των υπουργικών αποφάσεων για κατάργηση των αποθηκών Σύρου κα τον καθορισμό του όρμου Μουτσούνας ως μόνου (χώρου) εξαγωγής σμύριδας. Αυτά μας πληροφορεί η Φωνή Νάξου – Πάρου στο φ. 99 της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 1927 σε ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «ομαδική διαμαρτυρία» και συνεχίζει : «Ο Εμπορικός σύλλογος Τραγαίας, εν τη ευρυτάτη αυτού δράσει υπέρ παντός κοινωφελούς της Νάξου μας σκοπού» και ο οποίος εντάχθη από την πρώτη στιγμή υπέρ της κατάργησης των αποθηκών σμύριδας Σύρου, αποφάσισε και διοργάνωσε το συλλαλητήριο αυτό.
Βλ. Άρθρο Γ. Λογαρά «στοιχεία από τη ζωή και τη δράση των Ναξιακών Συλλόγων 1926-1927» Περιοδικό των Ναξιακά Τ 7 Μάρτιος – Απρίλιος 1986

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΘΡΟΥΣ
Από τα πρώτας ημέρας του Δεκεμβρίου βροχή διαρκής, εκτός μικρών τινων διακοπών, λούει ολόκληρον την Επαρχίαν μας.
Από προχθές όμως ο καιρός μετετράπη εις άγριον και ψυχρόν βορράν, αι δρυμείαι του οποίου πνοαί μας έκαμαν να καταφύγωμεν εις τα παλτά και ενωρίς, ενωρίς να κλειώμεθα εις τας οικίας μας.
Εκ των συνεχών βροχών εν Βόθροις κατέρευσε παρασειρθείσα υπό των ρευμάτων η νεόδμητος οικία του κ. Γεωργίου Μαγκίωρου.
Εφ ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 117/25-12-1903

ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΝΑΞΟ
Τρία της πατρίδος μας ευγενή και φιλοπρόοδα τέκνα, τρεις συμπολίται μας άριστοι ετίμησαν λίαν αξιοπρεπώς την ωραίαν Νήσον μας εν τη Διεθνή Ολυμπιακή εκθέσει, οι κ.κ. Στεφ. Παλαιολόγος λαβών το χρυσούν βραβείον διά την ωραίαν Ναξιακήν σταφίδα του, ο αιδ. Ελευθ. Κανστρήσιος, αρχιμανδρίτης λαβών χρυσούν και αργυρούν βραβείον διά το ξανθότατον και αρωματικώτατον Ναξιακόν μέλι και κήρον, και ο κ. Μάρκος Γ. Βαλλυνδράς λαβών το χρυσούν βραβείον, διά το πεφημισμένον διά την ευγεστικότητα του και γλυκύ αυτού άρωμα Ναξιακόν κιτρόρρακον. Και πολλά άλλα, σπανίζοντα αλλαχού, της πατρίδος μας εκλεκτά και έξοχα προιόντα ηδύναντο να εκτεθώσι και βραβευθώσιν, εάν οι αρμόδιοι εδείκνυον μεγαλήτερον ενδιαφέρον.
Ελπίζομεν δε ότι οι φιλότιμοι συμπολίται μας θέλουσι φιλοτίμως εργασθήινα εις την προσεχή Ολυμπιακήν Έκθεσιν της ωραίας Νήσου μας αφθονώτερα και πλουσιώτερα τα εκθέματα παρουσιάσωσι.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΦ 117/25-12-1903
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
Η Αστυνομία Νάξου
Διατάσσει
Όπως ουδείς εκ των ξενοδόχων των τε φαγυτού, ύπνου και παντός εν γένει καταστήματος έχοντες εις βρώσιν φαγυτά, επιτρέπομεν ίνα άπαντα τα δοχεία των φαγυτών εισί καθαρά εν καλή καταστάσει οι δε λέβητες να ώσιν εσωτερικώς τε και εξωτερικώς κασυτερομένοι αι δε κλινοστρωμναί εν γένει του ύπνου και του εσωτερικού του καταστήματος εισί καθαραί προς δε άπασαι αι σενδώναι, εφαπλώματα, περικαλήμματα κ.λ.π.
Ο Αστυνόμος
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 117/25-12-1903

ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΙΣ ΚΟΡΩΝΟΝ
Κόρωνος (του ανταποκριτού μας)
Την 16ην Δεκεμβρίου 1934, ημέραν καθ΄ην διενηργείτο η αναπληρωματική Γερουσιαστική εκλογή, ενέσκηψεν καταιγίς μετά βροχών, πλημμυρισάσης ολοκλήρου της περιοχής Κορώνου, Σκαδού, Μέσης και Κεραμωτής. Αι προξενηθείσαι ζημίαι είναι ανυπολόγιστοι. Εξεριζώθησαν άφθονα και μεγάλα δένδρα, κυρίως καρυδιές, εδημιουργήθησαν πάμπολες «βουλίστρες» και τα ποτιστικά μετεβλήθησαν εις χαλάσματα. Ολόκληρος η καλλιέργεια κατεστράφη. Εις τον Ληώνα τα ποτιστικά, άτινα με μεγάλην επιμέλειαν είχον καλλιεργηθή, κατεστράφησαν τελείως, μη φεισθέντος του μεγάλου και αποτόμου ρου των βροχίνων υδάτων τοιχωμάτων, καρποφόρων δένδρων και γης.
Η πλημμύρα ήτο τοιαύτη ώστε παρεσύρθη βους του κ. Στυλ. Αξαοπούλου από το «Λειβαδάκη» και εξεβράσθη εις τον «Τρυπητόν» απόστασις ημισείας ώρας.
Εφ. «Φως Παρροναξίας » Α.Φ. 32/1-1-1935

ΕΧΑΘΗΣΑΝ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ
Τα κρέατα εχάθησαν από την πόλιν μας. Έκαστος των κρεωπωλών σφάζει από εν και περί αυτού συνάπτεται ομηρικός αγών από τους ατυχείς πολίτας. Εκλειπαρούμεθα προ αυτών, ικετύομεν διότι έχομεν ασθενείς και αυτοί υψώνουν τους ώμους ειρωνικώτατα.
Εφ,\. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 24/9-12-1901

ΤΑ ΕΥΡΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ
Την παρελθούσαν Πέμπτην συνελήφθη εν τη ημετέρα πόλει Τραγαιάτης τις καθ΄ην στιγμήν ητοιμάζετο να επιβιβασθή επί του αναχωρούντος την στιγμήν εκείνην ατμοπλοίου. Ούτος κατά τας εκ Τραγαίας τηλεγραφικάς πληροφορίας του αστυνόμου Τραγαίας έκλεψεν δύο χοίρους και πωλήσας αυτούς κατήλθεν εις την πόλιν μας προς αναχώρησιν, ατυχώς όμως τα εύρε μπαστούνια.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 24/9-12-1901

ΤΕΤΡΑΠΟΔΕΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΑΙ
Οι διερχόμενοι εκ της νήσου μας και ολίγας μόνον ώρας μένοντες, δεν δύνανται η να μας συγχαρώσιν αναχωρούντες διά την κενωτομίαν ήν εισάξαμεν, δηλαδή αντί οι οδοκαθαρισταί μας να είνε άρρενες, από τινος τη ανοχή των αρμοδίων μας διορίσθησαν και ουδέτεροι τετράποδες οδοκαθαρισταί., οίτινες αόκνως νυχθημερόν περιερχόμενοι ολόκληρον την πόλιν μηδ΄αυτής της αγοράς μας εξαιρουμένης κατόρθωσαν εντός ολιγίστου χρονικού διαστήματος να μας …… απογουρουνώσωσι. Δεν νόμίζετε κύριοι αρμόδιοι ότι ο καιρός πλέον είνε να ληφθή κάποια πρόνοια;
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 25/16-12-19001

ΕΤΡΑΥΜΑΤΗΣΕΝ ΔΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

Την παρελθουσαν Πέμπτην ο Ν. Επίτροπος εξ Αγκυδίων ετραυμάτισεν ολίγον έξωθεν του χωρίου τούτου τον συγχώριον του Ιωάννην Κουτελιέρην διά μαχαίρας εις τον αριστερόν μηρόν. Ο δράστης ετράπη εις φυγήν μη κατορθώθείσης εισέτι της συλλήψεως του. Ο τραυματίας ουδένα διατρέχει κίνδυνον.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 25/16-12-1901

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΙΟΣ Η1Ν1

Κλείνουν σχολεία στη Νάξο
Από τον ιό Η1Ν1

Μετά τα δύο τμήματα του Δημοτικού σχολείου των Μελάνων, άλλα δύο σχολεία έκλεισαν χθες, με απόφαση του Αντινομάρχη Κυκλάδων κ. Λάζαρου Θεόφιλου εξαιτίας της νέας γρίπης. Λουκέτο μέχρι τις 15 Δεκέμβρη έβαλε το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ενώ έκλεισαν και τρία τμήματα στο 2ο Δημοτικό της Χώρας. Την περασμένη Τρίτη έκλεισε το Ε1 τμήμα, ενώ από χθες είναι κλειστά άλλα δύο τμήματα του Δημοτικού, το Ε2 και Γ1.
Σήμερα πάντως αναμένεται να ανοίξουν τα τμήματα του Δημοτικού Σχολείου των Μελάνων, αφού συμπληρώθηκαν οι επτά ημέρες αναστολής λειτουργίας, όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου.
Ιδιαίτερα έκδηλη είναι η ανησυχία των γονέων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί γκρίνια. Σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς ασκούν πιέσεις για να κλείσουν τα σχολεία με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς δεν επιθυμούν να χάνουν μαθήματα τα παιδιά τους… Σύμφωνα με τα στοιχεία από το γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο αριθμός των απουσιών στα Νηπιαγωγεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, απουσίες όμως που δεν οφείλονται αποκλειστικά στον ιό, αλλά στην ανησυχία των γονέων, μην νοσήσουν τα παιδιά τους. Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας πάντως εκπαίδευσης κ. Άρης Γρατσίας δηλώνει στο «ΒτΝ» τα εξής: «Τηρούμε και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις εγκυκλίους που μας έχουν σταλεί από το Υπουργείο, ώστε να μην έχουμε αυθαίρετο κλείσιμο των σχολείων». Και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αξαόπουλος μας ενημέρωσε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στην εγκύκλιο του Υπουργείο, ενώ τα κρούσματα στα Γυμνάσια και Λύκεια της Νάξου και των νησιών της αρμοδιότητας παραμένουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες.
Ερώτημα η ημερομηνία που θα κλείσουν τα σχολεία
Παρά την έντονη φημολογία για κλείσιμο των σχολείων για τις ημέρες των Χριστουγέννων νωρίτερα από ότι συνηθίζεται, καμία ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν έχει φθάσει στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα καθιερωμένα και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα σχολεία θα κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου.

Ξεκινάει και πάλι ο εμβολιασμός
Το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου παρέλαβε χθες την τρίτη παρτίδα εμβολίων για τη νέα γρίπη, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα ξεκινάει εκ νέου ο εμβολιασμός για τον ιό Η1Ν1. Η πρώτη αποστολή εμβολίων στη Νάξο αφορούσε 200 δόσεις και εν συνεχεία, λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου ζητήθηκαν άλλα 500 εμβόλια. Ωστόσο, ο εμβολιασμός διεκόπη για δύο ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη), λόγω εξάντλησης των 700 αποθεμάτων, τις πρώτες είκοσι ημέρες. Χθες, το Νοσοκομείο παρέλαβε άλλα 1500 εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo. Όπως δήλωσε στο «ΒτΝ» ο γιατρός και πρόεδρος της επιτροπής για τον ιό κ. Ηλίας Καραμπάτσος «η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς καθημερινά εμβολιάζονται 80 με 90 άτομα», καθυσήχασε μάλιστα και όσους διατηρούν επιφυλάξεις, λέγοντας τα εξής «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους εμβολιασμούς. Μέχρι σήμερα στη Νάξο δεν έχουμε καμία επιπλοκή και συστήνω στους Ναξιώτες να εμβολιαστούν χωρίς φόβο». Θυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Δράσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιού

Η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη», του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου ξεκινάει και πάλι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, τις κινηματογραφικές προβολές για τα ενήλικα μέλη της μέσα από το πρόγραμμα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) υπό τον τίτλο “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ”.
Η σχέση του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας είναι τόσο παλιά, όσο και η ιστορία του σελιλόϊντ. Το λογοτεχνικό βιβλίο υπήρξε η ανεξάντλητη δεξαμενή ιδεών, την οποία χρησιμοποίησαν όλοι οι δημιουργοί της έβδομης τέχνης. Και μόνο το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 132 ελληνικές ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά βιβλία ελλήνων λογοτεχνών, δείχνει το μέγεθος της σχέσης αυτής.
Η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη», του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, παράλληλα με τις δραστηριότητές της μέσα από τη ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ και την ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ και την επιτυχία του περυσινού κύκλου το ΒΙΒΛΙΟ στο ΣΙΝΕΜΑ με την προβολή σημαντικών ξένων ταινιών προβολής, ξεκινάει το δεύτερο κύκλο προβολής ταινιών με ελληνικές ταινίες.
Σε στενή συνεργασία και στήριξη του ΕΚΕΒΙ, του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, του Ναξιώτη Σκηνοθέτη ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ και του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ έχει τη χαρά να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το φετινό της πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό οι προβολές γίνονται κάθε Σάββατο βράδυ στις 20:15 στην αίθουσα διαλέξεων του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, με ελεύθερη είσοδο για τα ενήλικα μέλη και τους φίλους και κάθε Κυριακή 11:15 για τα παιδιά.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μετά την πετυχημένη παρουσία στις εργασίες της Λέσχης της συγγραφέως κ. Άλκης Ζέη και της Λίτσας Ψαραύτη την προηγούμενη περίοδο, έχουν και φέτος προγραμματισθεί εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Στα πλαίσια αυτά το Παιδικό Εργαστήριο Θεατρικής Αγωγής της θεατρολόγου κ. Καλλιόπης Φίκαρη (στις 7 Φεβρουαρίου) με συντονίστρια τη νηπιαγωγό κ. Ειρήνη Κύλη, θα παρουσιάσει την Τενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου, η Ελένη Δικαίου (23 Ιανουαρίου) το μυθιστόρημά της «Οι Θεοί δεν πεθαίνουν στην Πέλλα» και η Ελένη Πριόβολου «Το κορίτσι που πέφτει στα σύννεφα» με συντονίστρια την κ. Ευαγγελία Μπουσούνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα 2009 με την παρουσίαση του βιβλίου «Αρχαία Σκουριά» της συγγραφέως Μάρως Δούκα (6 Φεβρουαρίου) και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα 2010 μετά από την επεξεργασία των προτάσεων που έχουν γίνει για συγκεκριμένα βιβλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

· Ειδική Εκδήλωση Άνοιξης:
Κύκλος: Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές: Αντώνης Φωστιέρης
· Ειδική Εκδήλωση Καλοκαιριού:
Το φετινό αφιέρωμα, μετά τα πετυχημένα αφιερώματα των τριών τελευταίων ετών (Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος), θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, όταν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοινώσει τον επίσημο τιμώμενο συγγραφέα 2010.

Βηματίζοντας...

Το θαύμα των Λειψών… και τα λειψά μυαλά μας

Στο μικρό νησάκι της Δωδεκανήσου, τους Λειψούς, όλο και όλο 16 τετρ. Χιλιομέτρων, ο θαυματοποιός Δήμαρχός του πέτυχε στα τελευταία είκοσι χρόνια το θαύμα. Οι Λειψοί λοιπόν παρουσιάζουν την υψηλότερη πληθυσμιακή ανάπτυξη της δεκαετίας +40%, με το χαμηλότερο δείκτη στο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του, τη μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων (96% το Φεβρουάριο του 2008) και οι 700 κάτοικοι του ευημερούν και προοδεύουν, ξεφεύγοντας από τη μοιρολατρική παραδοχή της μιζέριας τους, που επικρατούσε προ του 1990. Διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, ΧΥΤΑ, ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο και Δημοτική Συγκοινωνία.
Διερωτώμαι πώς και γιατί οι επτακόσιοι κάτοικοι των Λειψών ανέχθηκαν «τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα» και γιατί δεν ξεσηκώθηκαν να ματαιώσουν «τα δολοφονικά σχέδια» της Πολιτείας για το ΧΥΤΑ; Αυτοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Συμβουλίου της Επικρατείας; Οι σκανιάδες της Μ. Ασίας δεν πετούν στα κοντινά Δωδεκάνησα; Είναι προφανές ότι ο φίλος Δήμαρχος ενημέρωσε και ενέπνευσε τους δημότες του για την ορθολογική και αυτόνομη ανάπτυξη του νησιού τους, τους έπεισε να παράγουν και να μην εισάγουν προϊόντα, να μην εγκαταλείπουν τη γη τους, αλλά να την καλλιεργούν και να μην εξαρτηθούν από τη μονόπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού. Προστάτευσαν τη γεωργική γη και αξιοποίησαν την πέτρα στις οικοδομές, διατηρώντας το παραδοσιακό ύφος του νησιού τους. Στην 25 φορές μεγαλύτερη Νάξο έχουμε από όλα τα καλά. Δυστυχώς όμως λειψά μυαλά.
Μ.Δ.Μ.

Αμπελοφιλοσοφίες (φ. 42, 3-12-09)

ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ …ΘΑ ΠΕΘΘΑΑΝΩ
«Γιατί όμως για τη Διοίκηση μιας καταρρέουσας επιχείρησης (της ΕΑΣ) σφάζονται παλικάρια;
Δύο είναι οι εξηγήσεις:
Η πρώτη ότι αγνοούν την πραγματική εικόνα της ΕΑΣ
Τη δεύτερη … δεν θέλω να σκέπτομαι ότι την σκέπτονται»
(Από την τοποθέτηση του κ. Αγγελή Κουκουζή στη Γ.Σ. των αντιπροσώπων της Ένωσης)

ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ
«Η πορεία των μετρίων αιρετών που με τα όπλα του γυμνοσάλιαγκα αναρριχώνται είναι σχεδόν πάντα η ίδια: Να προσκολλώνται και να συμπορεύονται, με το αζημίωτο, στη συμπολίτευση … Όπως στην ΕΑΣ και σε άλλους πολιτικούς χώρους».
…. Και συνεχίζοντας για τους μέτριους καταλήγει «…για το θαυμαστό κόσμο αυτών που νομίζουν πως θα συνεχίζουν να εξαπατούν, ο απλός λαός έχει μια εύστοχη παροιμία που τον βοηθά να τους ανακαλύπτει και λέει: «Όσο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού τόσο κοκκινίζει ο κώλος της».
(Από τη τοποθέτηση του κ. Αγγελή Κουκουζή)

ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ Η ΧΑΡΑ
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας και ενώ είχε διαπιστωθεί η απαρτία (12 παρόντες στους 17), ακούσαμε να λέγεται με χαρά «Λείπει ο Γιάννης», εννοώντας το Γιάννη Μπαρδάνη του Φλώριου, που παρακολουθεί ανελλιπώς τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., παρεμβαίνοντας συχνά και δυναμικά. Δυστυχώς..?? όμως ο (Ι)άννης εμφανίστηκε σε λίγο και η χαρά μαζεύτηκε ….

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΟ «ΛΙΟΪΡΙ»
Στήθηκε στον τηλεφωνικό θάλαμο της Μονής για να θυμίσει, (αφού εκεί βρισκόταν οι αρχές του Δήμου Δρυμαλίας), ότι έχει ζητήσει να μπει τηλέφωνο στο Λιοϊρι της Κορώνου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του «Ρακιτζό» στη Μονή.


ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ …
Από το χαιρετισμό του Μιχ. Καρχιμάκη στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, λόγια
που θα μπορούσε να τα είχε πει και σε Γ.Σ. μιας ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών
«Και επιβεβαιώσαμε με τα μάτια μας, εγώ και η κυρία Υπουργός, ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, τις βασικές αιτίες των σημερινών αδιεξόδων:
"..Πελατειακές πρακτικές που υποτιμούν τον αγρότη, αντιμετωπίζοντάς τον ως αδαή πελάτη κομματικών παραμάγαζων,
Πολιτικές προχειρότητας χωρίς μελέτη, χωρίς ψυχή, χωρίς όραμα,
Αδιαφάνεια και σπατάλη, …»
Αυτή η λογική, από πλευράς μας, έχει τελειώσει.
Στη θέση μπαίνουν καθαρές σχέσεις και ξεκάθαρες κοινές στοχεύσεις".

Επιστολή-άρθρο του κ. Ιωάννη Ματζάκου

Νάξος 24 Nοε 09
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στις 20 Οκτ 09 έχασα τον γιό μου Παναγιώτη σε ηλικία 12 ετών μετά από «ατύχημα » κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Μέσα από τον πόνο και την συντριβή της οικογένειας μου για την απώλεια του Παναγιωτάκη μας βρίσκω την ισορροπία να εκφράσω δημόσια την άποψη μου για το τραγικό συμβάν με σκοπό την πρόληψη επόμενων απωλειών αλλά και την κατά τη γνώμη μου απόδοση των ηθικών ευθυνών. Οποιαδήποτε άλλη απόδοση ευθύνης είναι θέμα δικαιοσύνης στην οποία έχω ήδη προσφύγει με την από 23/11/09 κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας . Παρακαλώ να δημοσιεύσετε το άρθρο αυτό στην έγκριτη εφημερίδα σας.
Με τιμή
Ιωάννης Ματζάκος

Η απώλεια του Παναγιώτη Ματζάκου και η πορεία παρακμής της Χώρας
Κατ΄αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν και συνεχίζουν να μας συμπαρίστανται στον πόνο μας για την απώλεια του Παναγιώτη μας. Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους όσους από την πλευρά του δασκάλου συνέβαλαν καθοριστικά στην διαπαιδαγώγηση του.
Η Απώλεια
Αναπάντεχη ενώ θεωρείς ότι έχεις δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζήσει και να αναπτυχθεί .Βαρειά τόση που για να την αντέξεις πρέπει να σκληρύνεις απίστευτα την καρδιά σου. Κενό μεγάλο και οριστικό για την οικογένεια και συναισθηματική πενία. Αλλά και για την Πατρίδα μας, την στιγμή που απειλείται πληθυσμιακά με διάφορους τρόπους, χάνει μια μονάδα που θα μπορούσε να την στηρίξει αποτελεσματικά όταν αυτή, θα δημιουργούσε τον δικό της κοινωνικό ιστό, τον δικό της πλούτο, την δική της δυναμική για την Ελλάδα μας από οποιοδήποτε επαγγελματικό-κοινωνικό-επιστημονικό ή εργασιακό χώρο.
Το Παράπονο
Μεγαλώνεις το παιδί σου με τόσους κόπους και θυσίες και χαίρεσαι με κάθε του επίτευγμα και με κάθε κατάκτησή του. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν αλλά ως γονιός πάντα προσπαθείς να προβλέψεις και να αποφύγεις τις κακοτοπιές, είσαι έμπειρος πια άλλωστε είναι το τρίτο σου παιδί. Δεν μιλάω εκ του ασφαλούς καθισμένος σε ζεστή καλά αμοιβόμενη καρέκλα. Έχοντας υπηρετήσει κοντά 30 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σε μάχιμες επιχειρησιακές Μονάδες ως Διοικητής , με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας (ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ψυχολογικά προβλήματα προσωπικού κλπ) διαρκώς γρηγορούσα για την τήρηση των διαδικασιών κατ΄ απόλυτο τρόπο 24 ώρες/24ωρο και συνεχώς ανησυχούσα για την πρόβλεψη και αποφυγή άλλων μη προβλέψιμων κινδύνων. Ήθελα πάση θυσία να αποφύγω αυτό που συνέβη στην οικογένειά μου, δηλαδή σε καμία μάνα να μην πάνε το παιδί της νεκρό ή ανάπηρο στο σπίτι και ποτέ δεν συνέβη. Αυτό λοιπόν που με την στήριξη του Θεού για μένα ήταν δεδομένο και ουσιαστικό περιεχόμενο, για άλλους ήταν μόνο τίτλος ματαιοδοξίας με τίμημα την ανθρώπινη ζωή.
Που πήγε λοιπόν ο γιός μου και ο κάθε μαθητής; Στον πόλεμο πήγε; ή Σχολική «περιπατητική εκδρομή» ; Γιατί να πάει σ΄αυτό το σφαγείο; Πραγματικά οργίστηκα όταν είδα από κοντά το σημείο και τον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή, εκεί που έρευσε αναίτια το αίμα του. Γιατί ο χώρος ήταν ακατάλληλος για το παιχνίδι των μικρών μαθητών; Γιατί επελέγη αυτός ο χώρος ; Γιατί η περιπατητική εκπαιδευτική δραστηριότητα να καταλήξει εκεί λίγο μετά τις 11:00. Ποιος τους είπε ότι ως γονιός συγκατατέθηκα σε τέτοια αυθαιρεσία ; Γιατί δεν υπήρχε ουσιαστική επίβλεψη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού; Γιατί δεν προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες την στιγμή της πτώσης-καταπλάκωσης; Γιατί τέτοια απαξίωση απέναντι στο ύψιστο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή; Γιατί τέτοια χαλαρή αίσθηση καθήκοντος από όλους τους εμπλεκόμενους;
Το «Ατύχημα»
Λέξη κλειδί, βολεύει και δικαιολογεί. Κουκουλώνει καταστάσεις και αμβλύνει συνειδήσεις. Στρώνει το έδαφος για το επόμενο «ατύχημα», για την επόμενη θυσία στον βωμό της ανευθυνοϋπευθυνότητας.
Που είναι λοιπόν οι προδιαγραφές του χώρου «αθλοπαιδιών». Πώς παραδόθηκε σε χρήση αυτός ο ακατάλληλος και επικίνδυνος χώρος με τα αυθαίρετα τέρματα και την τσιμεντένια πίστα; Ποιος υπέγραψε για την παραλαβή του; ποιος έκανε άλλη παρέμβαση; με ποια άδεια Γιατί δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία Που είναι ο μηχανισμός ελέγχου και αποκατάστασης;. Στον Ευρωπαϊκό χώρο που θέλουμε να ανήκουμε, ένα απλό παιχνίδι δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές (CE) , τόσο απλά., τόσο αποτελεσματικά.
Πως οργανώνεται μια σχολική εκδρομή- δραστηριότητα από την προετοιμασία της μέχρι την ασφαλή επιστροφή στο σχολείο; Τι μέσα χρησιμοποιούνται και πως; Πώς κατανέμονται τα επί μέρους καθήκοντα στους επιβλέποντες την εκδρομή; Τι προβλέπει η νομοθεσία και οι κείμενες διατάξεις; Γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και το ημερήσιο πρόγραμμα;
Όλες οι παραπάνω ολιγωρίες και παραλείψεις εξαλείφονται με τον ωραιοποιημένη δικαιολογία του ατυχήματος και τις κακιάς ώρας, που όμως αν δεν υπήρχαν θα απέτρεπαν μετά βεβαιότητας το συμβάν και ο Παναγιώτης θα ζούσε…
Ε λοιπόν όχι, ο μαθητής Παναγιώτης Ματζάκος δεν ήταν άτυχος αλλά έφυγε άδικα πάνω στο παιχνίδι με τους συμμαθητές του. Δεν τον χτύπησε κεραυνός εν αιθρία αλλά η σωρεία των εγκληματικών παραλείψεων και παραβάσεων όλων των ανευθυνοϋπεύθυνων μαζί . Η ανεπάρκεια κατά την εκτέλεση δημόσιων καθηκόντων που έχει σχέση με ανθρώπινη δραστηριότητα κοστίζει ζωές. Τουλάχιστον αυτό το μάθατε τώρα;
Ιωάννης Ματζάκος
Η Παρακμή
Ζούμε λοιπόν σε μία χαλαρή χώρα όπου επικρατούν πρώτιστα οι αμβλυμμένες συνειδήσεις σε μεγάλους πλέον αριθμούς. Οι νόμοι εφαρμόζονται χαλαρά και όταν συμφέρει, οι θεσμοί και αυτοί παραπαίουν, το αίσθημα καθήκοντος χαλαρό κλπ…έτσι ώστε να εξυπηρετούνται το κέρδος, το βόλεμα, η ματαιοδοξία και να θεοποιείται το χρήμα και η άγρα ψήφων.
Είναι το νέο όραμα της χώρας εδώ και μερικές δεκαετίες. Ας αναλογιστεί ο καθένας από μας πχ τι μαθητές παράγει το Δημόσιο Σχολείο-Πανεπιστήμιο και ποιους εκπαιδευτικούς στόχους επιτυγχάνει, τι είδους και πόσα πτυχία κατακτά ο μαθητής, γιατί δεν κάνουν καταλήψεις στα φροντιστήρια, γιατί δεν καίνε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Ετσι ακριβώς λειτουργεί και διαφεντεύει το σύστημα όλη τη χώρα, με τη σύμπραξη πάντα αρκετών υπεύθυνων πολιτών, όπου και να γυρίσεις, όπου και να ακουμπήσεις η σύγχρονη Ελλάδα σε πληγώνει. Έγινε κακή μαθήτρια της αρχαίας της αίγλης. Η ψηφοθηρική ομηρία παραλύει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Η χώρα βρίσκεται σε παρακμή. Δεν είναι δυνατόν οι κατασταλτικοί –ελεγκτικοί μηχανισμοί (όταν λειτουργούν) να είναι το μόνο μέσο επαναφοράς της νομιμότητας. Σαν Χώρα, έχουμε καταστρέψει την στέρεη βάση του ηθικού υπόβαθρου του πολίτη, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευημερία.
Θύμα λοιπόν αυτής της παρακμής έπεσε ο Παναγιώτης. Θρηνούμε μαζί με την απώλεια του γιού μας και το κατάντημα της χώρας μας στο οποίο όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι, πολίτες και φορείς.
Το Όραμα
Τα κακώς κείμενα και η πορεία παρακμής δεν ανατρέπονται με επιβολή κυρώσεων. Απαιτείται ένα νέο όραμα για τον πολίτη που ως κινητήρια δύναμη θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για να αναπτυχθεί μια υγιής προσωπικότητα με διάθεση προσφοράς στην χώρα του, στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Που θα ενδιαφέρεται και δεν θα αδιαφορεί , θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το σχολείο όσο και η οικογένεια, απαιτείται να διαπαιδαγωγεί πρώτιστα και στη συνέχεια να εκπαιδεύει για να κατακτήσουμε και πάλι το μέσο επίπεδο του υπεύθυνου πολίτη. Του πολίτη που θα αντιστέκεται και θα έχει αίσθηση καθήκοντος. Του πολίτη που θα είναι στο μας και όχι στο μου σύμφωνα με την ρύση του Μακρυγιάννη.
Με αφορμή την απώλεια του Παναγιώτη, αναρωτιέμαι πιο είναι το όραμα της συγκρότησης του υπεύθυνου πολίτη; Πάνω σε ποιες κατευθύνσεις και ηθικές αξίες κινείται το εκπαιδευτικό σύστημα; Ποιοι είναι οι επί μέρους στόχοι; Με ποια μεθοδολογία αυτοί επιτυγχάνονται; Πως αξιολογείται η όλη προσπάθεια; Πως γίνεται η ανατροφοδότηση . Γιατί να έχουμε κρίση αξιών σήμερα;
Οι Hθικές Ευθύνες
Ο μαθητής Παναγιώτης Ματζάκος χάθηκε και δεν επιδιώκει να τον φέρει κανένας πίσω. Το δικό μου όραμα για τον Παναγιώτη και η προσπάθεια συγκρότησης ενός υπεύθυνου ατόμου-πολίτη αυτής της Χώρας πάνω σε σύστημα αξιών με προσωπική δέσμευση, παρότι ξεκίναγε να αποδίδει ορατά αποτελέσματα, διακόπηκε βίαια όσο βίαιος ήταν και ο θάνατός του και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί συναντήθηκε με την πορεία παρακμής της Χώρας.
Δεν θέλω τα συλλυπητήρια συγκάλυψης κανενός ανευθυνοϋπεύθυνου και ταυτόχρονα συνυπεύθυνου για την παρακμή. Τιμώ και θρηνώ το παιδί μου όπως του πρέπει με αξιοπρέπεια και ψυχική δύναμη που αντλώ από τις δικές του ψυχικές καταβολές. Θρηνώ ταυτόχρονα και για την ιδιαίτερη Πατρίδα μου και τη Χώρα μου γιατί σε περιβάλλον διεθνών και τοπικών απειλών παραμένει ανήμπορη να εξασφαλίσει τα ύψιστο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή των πολιτών της και μάλιστα υπό ιδανικές συνθήκες.
Να μην απαντήσει κανένας παράγοντας παρακμής στα ερωτήματα που έθεσα αν πρώτα δεν έχει παραιτηθεί από την ζεστή του καρέκλα. Δεν θα δεχθώ καμία απάντηση αν πρώτα δεν αναπλαστούν όλοι οι χώροι άθλησης και μαθητικής χρήσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν καθιερωθεί σύστημα ελέγχου και αποκατάστασης. Όχι άλλη θυσία στον βωμό της ανευθυνοϋπευθυνότητας και της παρακμής. Επιτέλους να καθιερωθούν διαδικασίες για όλες τις δραστηριότητες οι οποίες να ελέγχονται και να εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια. Ελπίδα μας η νέα γενιά αν δεν καταφέρουμε με τη νοοτροπία μας να την καταστρέψουμε. Τουλάχιστον ας την αφήσουμε ζωντανή να δημιουργήσει και χώρο να αναπτυχθεί. Ως Έλληνες και πολίτες αυτής της Χώρας δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε σήμερα.
Προσωπικά τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς συγνώμης από κανένα παράγοντα ή ιθύνοντα που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με το τραγικό συμβάν. Προφανώς γιατί δεν αισθάνεται κανένας υπεύθυνος και ούτε στο παραμικρό συνυπεύθυνος για την απώλεια του παιδιού, για την θανάτωση της ελπίδας. Καμία ευθιξία, καμία παραίτηση, αυτή είναι η αλήθεια και η θεώρηση των πραγμάτων που διδάσκουν στα παιδιά μας και έτσι παραδειγματίζουν τους πολίτες . Ε λοιπόν και εγώ σας απαντώ AΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ. Δεν είμαι δικαστής για να καταλογίσω το ποσοστό ποινικής ευθύνης ενός εκάστου εξ’ υμών και ούτε ο προϊστάμενος για την αντίστοιχη πειθαρχική . Σαν πατέρας όμως του Παναγιώτη, σας καταδικάζω σε αιώνια ΑΙΔΩ, είθε οι ερινύες να σας φέρονται όπως σας αξίζει.
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να αποποιείστε των ευθυνών σας; Μήπως δεν ήταν Δημόσιος χώρος εκεί που έγινε το κακό; Μήπως δεν ήταν ώρα σχολικού προγράμματος; Μήπως η ζωή του ανήλικου μαθητή δεν ήταν κάτω από την ευθύνη Δημόσιων λειτουργών; Τόσο ελαφρά συνείδηση έχετε; Έτσι νουθετείτε τα παιδιά σας; Δεν ξέρετε ότι η όποια ‘’εξουσία’’ δεν είναι μόνο προσωπική προβολή αλλά έχει και ρίσκο που προσπαθείτε τώρα να αποφύγετε; Δεν μάθατε ποτέ να αναλαμβάνεται την ευθύνη των πράξεων ή των παραλείψεών σας ; Τον μισθό σας γιατί δεν τον αποποιείστε;
Εγώ ο Πατέρας του Παναγιώτη, ΕΓΚΑΛΩ έναν προς έναν όλους εσάς που ευθύνεστε άμεσα ή έμμεσα για τον θάνατό του, για ανεπάρκεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας και μη συμμόρφωση προς την ιερή υποχρέωση σας για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής του ανήλικου μαθητή-πολίτη που δυστυχώς σας εμπιστεύθηκα . Επικαλούμαι δε την δικαιοσύνη στην οποία προσφεύγω και επαφίεμαι για να επιμερίσει τις ευθύνες σας. Εσείς είσαστε οι πρόξενοι της παρακμής.
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ. Όσο ζώ , σας απαγορεύω να με κοιτάτε στα μάτια αν πρώτα δεν ζητάτε κάθε φορά συγνώμη, γιατί δεν ανταποκριθήκατε στις υποχρεώσεις σας, με αποτέλεσμα να χαθεί αναίτια και άδικα η ζωή του Παναγιώτη Ματζάκου.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Η εισήγηση του Γιαν. Μαράκη στη Γ.Σ. της ΕΑΣ

Τοποθέτηση Γιάννη Μαράκη-Γεωπόνου, ως αντιπροσώπου του αγροτικού συνεταιρισμού Δαμαριώνα,
Έθεσε αρχικά το ερώτημα και ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά καθώς και τις απαντήσεις στον παρευρισκόμενο ορκωτό ελεγκτή κ. Μποζίκα « γιατί ο ισολογισμός δεν υπογράφεται από τον οικονομικό υπάλληλο της Οργάνωσης, που είναι και ο συντάκτης του, αλλά από τον σύμβουλο του διοικητικού συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλο, ο οποίος υπογράφει τον ισολογισμό ως οικονομικός διευθυντής». Σημειώνει ο κ. Μαράκης ότι ο κ. Τριαντάφυλλος έχει προσληφθεί ως εξωτερικός συνεργάτης-σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου ( δ.σ )και πρέπει να πληρώνεται, εκδίδοντας δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου. Απάντησε ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Καπούνης ότι έχει οριστεί με απόφαση του δ.σ. να τον υπογράψει ο κ. Τριαντάφυλλος με αυτήν την ιδιότητα, «και χωρίς να έχει καταθέσει ούτε ένα απλό βιογραφικό» συμπληρώνει ο κ. Μαράκης. Ο δε κ. Μποζίκας είπε ότι συνηθίζεται στις μεγάλες εταιρείες οι ισολογισμοί να υπογράφονται από τους οικονομικούς υπαλλήλους-συντάχτες τους και ορισμένες φορές συνυπογράφονται και από τους εξωτερικούς συνεργάτες. Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο ορκωτός ελεγκτής , αν αυτή η απόφαση του δ.σ. είναι νόμιμη(είναι μέσα στις υποχρεώσεις του να ελέγχει και την νομιμότητα των αποφάσεων του δ.σ.). Απάντηση δεν υπήρξε, καθότι όπως είπε δεν γνωρίζει και παρέπεμψε στο τι λέει το καταστατικό.
Η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Μαράκη
1)Τα αποτελέσματα όλα είναι λογιστικά.
2)Οι υποχρεώσεις (πληρωμές)9,967 εκατομ. € εκτελέστηκαν στο ακέραιο, περιλαμβάνοντας ποσό 6,873 εκατομ. € που προερχόταν από δανεισμό.
3)Η αξία των αποθεμάτων 5,216 εκατ. €, παρουσιάζεται αυξημένο κατά 339 χιλ. €, σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών, δηλ. στην ουσία ήταν 4,867 εκατ.€(5216-349), το πιθανότερο είναι να είναι και ακόμη μικρότερο, λόγω ακαταλληλότητας ή καταστροφής κάποιων ποσοτήτων. Σε αυτό το ποσό (4867)περιλαμβάνεται και το ποσό των 1,321 εκατομ. € που αφορά κατά μεγάλο ποσοστό το ενσίρωμα αραβοσίτου Ρουμανίας. Εάν μια ποσότητα είναι(που είναι)κατεστραμμένη ή ακατάλληλη για κατανάλωση(έχει συγκομισθεί Σεπτέμβριο του 2008,συνθήκες αποθήκευσης Ρουμανίας κλπ), το ποσόν των1.321 θα είναι μειωμένο ως προς την αξία της ακατάλληλης ποσότητας συν τα έξοδα μεταφοράς.
Αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης του ενσιρώματος αραβοσίτου.
Μέσα Αυγούστου, συζητώντας με τον κ. Τριαντάφυλλο, που μου τον παρουσίαζαν όλοι ως «οικονομικό διευθυντή» και στον οποίο είχαν αναθέσει , όπως μου έλεγε ο Πρόεδρος την όλη διαδικασία, και ρωτώντας τον για την τιμή που θα το πληρώσει ο παραγωγός της Νάξου μου είχε πει 15 λεπτά το κιλό και αναλυτικά ως εξής;
5 λεπτά η πρώτη ύλη, 3 λεπτά τα μεταφορικά(τόσο φθηνά γιατί θα ερχόταν με καραβάκι), 3 -4 λεπτά έξοδα συσκευασίαςκλπ.,3 λεπτά προμήθεια της Οργάνωσης.
Στη συνέχεια μου είπε για τη συσκευασία ότι θα είναι σε μπάλες του ενός τόνου περίπου, εξέφρασα την αντίρρησή μου για την δυσκολία διάθεσης στους παραγωγούς(μικροί στην πλειοψηφία τους)και μου είπε ότι θα το πάρουν μεγάλοι παραγωγοί.
Με αυτά τα δεδομένα είχα συμφωνήσει με την αγορά του , θεωρώντας ότι συζητούσα με τον οικονομικό διευθυντή που με παρέπεμπε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντάς του ορισμένες προϋποθέσεις:
α)Να γίνει δειγματοληψία στο προϊόν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και για έλεγχο μεταλλαγμένου αραβοσίτου πριν την παραλαβή του εκεί.
β)Να φέρουν περιορισμένη ποσότητα για δοκιμή 2000-3000 τόνους.
Τελικά, διαπίστωσα εκ των υστέρων ,ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Η πρώτη ύλη από 5 λεπτά στοίχισε 9,5 λεπτά και τα μεταφορικά από 3 λεπτά στοίχισε 7,2 λεπτά το κιλό.
Για την πρώτη ύλη ο κ. Τριαντάφυλλος απήντησε ότι τα 5 λεπτά ίσχυαν για ενσίρωμα τύπου 20% ενώ τα 9,5 λεπτά είναι για ενσίρωμα τύπου 50%. Το συμφωνητικό όμως αγοράς με ημερομηνία 8-8-2008, που είχε υπογράψει ο κ. Τριαντάφυλλος , αναφέρει τιμή αγοράς 12 λεπτά το κιλό. Επομένως όταν συζητούσα μέσα Αυγούστου με τον κ. Τριαντάφυλλο γνώριζε ότι είχε συμφωνήσει τα 12 λεπτά και μου έλεγε, ψευδώς, 5 λεπτά το κιλό. Σημειώνω ότι το συμφωνητικό αυτό το ζητούσα από τον Δεκέμβριο του 2008, που ήλθε το πρώτο φορτίο, και τελικά μου δόθηκε και το διάβασα μόλις προχθές και το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε δυο φορές (μου επιδείχθηκαν προχθές σχέδια τους)με τιμή 11 λεπτά το κιλό.
Θέλω να παραθέσω οικονομικά στοιχεία από τους ισολογισμούς των ετών 2005-6-και 2007, με βάση τα οποία φαίνεται η πορεία της οικονομικής κατάστασης της Οργάνωσης :
2006 2007 2008
Σύνολο κυκλοφορούντος ενεργητικού: 10.229 10.471 11.407
Υποχρεώσεις; 7.143 8.130 9.967
Διαφορά: 3.086 2.340 1.440-339=1.101
Απαιτήσεις: 5.896 6.452 5.901
Δάνεια: 4.638 5.534 6.873
(τα ποσά αναφέρονται σε χιλιάδες €)
Από τα στοιχεία αυτά, διαπιστώνονται τα εξής:
α)Ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 2.235(6.873-4.638)δηλαδή ποσοστό αύξησης 48%
β)Σημαντική μείωση της διαφοράς κυκλοφορούντος ενεργητικού κεφαλαίου μείον υποχρεώσεις από 3.086 το 2006 σε 1.101, διαφορά 1.986, ποσοστό μείωσης 64%. Στην πράξη αυτά και τα δύο αυτά σημαίνουν ότι η οικονομική κατάσταση της Οργάνωσης χειροτέρεψε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστού, το οποίο κάθε χρόνο θα επιδεινώνεται.
Όσον αφορά το Τυροκομείο. Η τιμή πώλησης του τυριού ήταν μικρότερη από την τιμή κόστους παραγωγής του κατά μέσο όρο 0,7 € το κιλό το 2007 καθώς και το 2008. Με μέση ετήσια παραγωγή 600 τόνους, η ζημία ανέρχεται σε 420.000€ το χρόνο.
Αν προσθέσουμε και τους ετήσιους τόκους του μόνιμου και αυξανόμενου δανεισμού των 7.000.000 € περίπου, που ανέρχεται στις 200.000€ δηλαδή σύνολο 620.000€ κάθε χρόνο.
Για να καλυφθεί αυτό το ποσό πρέπει να αυξηθούν τα κέρδη και γι’ αυτό υπάρχουν τρείς τρόποι:
α)να αυξηθεί η τιμή πώλησης των ζωοτροφών κατά 5 λεπτά περίπου το κιλό
β)να μειωθεί η τιμή του γάλακτος κατά6- 7 λεπτά το κιλό
γ)να περιοριστούν οι δαπάνες και μερικός δανεισμός
Οι δύο πρώτοι τρόποι ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ εκ των πραγμάτων και δεν συζητούνται, μένει ο τρίτος, διαφορετικά θα δημιουργηθεί μεγάλο γενικότερο οικονομικό πρόβλημα στην Οργάνωση, ένεκα και του υψηλού δανεισμού, που και αυτός πρέπει να περιοριστεί, και όχι να αυξάνεται.
Ιωάννης Π. Μαράκης
Γεωπόνος,
εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμαριώνα

Εισήγηση του Αγγ. Κουκουζή, στη Γ.Σ των Αντιπροσώπων της Ενωσης

(Αποσπάσματα της παρούσας εισήγησης έγιναν γνωστά στους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων ΕΑΣ που έγινε στις 29-11-09)

Έχοντας μελετήσει..........

1.Τον ισολογισμό.
2.Την απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματά μου από το λογιστήριο της ΕΑΣ που έγινε μετά από γραπτό μου αίτημα.
3.Την έκθεση ΚΟΡΡΕ και την απάντηση του Δ.Σ. της ΕΑΣ.
4.Τις αναφορές από τα ΜΜΕ για τα πεπραγμένα της ΕΑΣ....
5.Τις αντιδράσεις απλών αγροτών και φορέων της Νάξου στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις.
Και ....επειδή στη πατρίδα μας ευημερούν οι αριθμοί.......
Έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις με βάση τα οικονομικά και όχι μόνον, στοιχεία του ισολογισμού:
**Ο δανεισμός της ΕΑΣ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά τουλάχιστον
1- 1.500.000 € ετησίως. (4.221.000 το 2006 σε 7.277.000 σήμερα)
** Οι δαπάνες λειτουργίας στο τέλος του 2008 έχουν διαμορφωθεί στο ποσό των 4.770.152 €, δηλαδή σε ποσοστό 30% επί του τζίρου, ενώ το ποσοστό κέρδους είναι περίπου 10-15% .
**Έχουν εξαντληθεί τα πιστοδοτικά όρια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες που έχουν υποθηκεύσει ΟΛΗ την ακίνητη περιουσία της οργάνωσης.
** Οι δαπάνες για το προσωπικό ανέρχονται στο ποσό των 2.300.000 € ετησίως.
**Βάσει των στοιχείων του λογιστηρίου τα αποθέματα τυριού υπολογίστηκαν με λαθεμένη τιμή.
**Επιπλέον δύο τουλάχιστον δαπάνες ύψους 160.000 € δεν έχουν χρεωθεί στη χρήση 2008.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνεται ότι ο ισολογισμός 2008 δυστυχώς είναι αρνητικός.
Άρα δεν πρέπει να μιλάμε για κερδοφορίες χαλκεύοντας στοιχεία
**Η ετήσια έκθεση των ορκωτών που αποτελεί υποχρέωση από το νόμο, δεν αξιολογεί δαπάνες ούτε ελέγχει σκοπιμότητες..
Η επίκλησή της από τους Διοικούντες για μαρτυρία περί κερδοφορίας είναι τουλάχιστον αφελής.
Γιατί αν μια επιχείρηση με τα δομικά χαρακτηριστικά, τα εγγενή προβλήματα και τις αδυναμίες ενός συνεταιρισμού που δανείζεται σταθερά 1-1.500.000 € ετησίως, που αυξάνει κάθε χρόνο κατά 10-15% το προσωπικό του, που εμπορεύεται με πιθανό κέρδος 10-15% επί του συνολικού τζίρου, ενώ οι δαπάνες της αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού τζίρου
Και παρά όλα αυτά ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ.............
τότε αυτή η ασυνήθιστη συνταγή λειτουργίας λύνει τα χέρια των θαυματοποιών.

*Έχοντας υπόψη τα ισοζύγια αξιολόγησης έχει πάντα σημασία το πιο απλό:
Η διαφορά μεταξύ υποχρεώσεων και απαιτήσεων.
Το τέλος 2006 η διαφορά ήταν θετική κατά 2.000.000 € τουλάχιστον.
Στο τέλος του 2009 είναι ΜΗΔΕΝ.
Η γενικότερη κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή αλλά γίνεται ΚΡΙΣΙΜΗ με την συνεχιζόμενη πρακτική των Διοικούντων.

Και μία παρατήρηση ηθικής εκτροπής.
Ο πρωτοφανής δανεισμός από την οργάνωση, του ενός διοικητικού συμβούλου με ένα τεράστιο ποσό και η μακροχρόνια αποχή από τα συμβούλια του άλλου διοικητικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, υπονόμευσαν την ελεγκτική τους αποστολή και υποβάθμισαν το έργο της Διοίκησης.

Γιατί όμως για την Διοίκηση μιας προβληματικής επιχείρησης σφάζονται παλικάρια:
Δύο είναι οι εξηγήσεις:
Η πρώτη ότι αγνοούν την πραγματική εικόνα της ΕΑΣ ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της.
Τη δεύτερη……δεν θέλω να σκέπτομαι ότι την σκέπτονται.
Η δική μου εξήγηση..........
Η αποψίλωση της αντιπολίτευσης με μεθόδους του παρελθόντος έγινε η πιο εύκολη κερκόπορτα που οδήγησε τη σημερινή Διοίκηση στην υπεροψία την αλαζονεία και τη φαύλη πολιτική.
Τους οδήγησε σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ λειτούργησαν σαν μικροβεζύρηδες και έκαναν πράξη το «αποφασίζομεν και διατάζομεν».
Έτσι η ανυπαρξία πολιτικής αντίρρησης για πράξεις και πρακτικές, μέθυσε τους ασκούντες την εξουσία, δανείζονταν με ευκολία, έκαναν δαπάνες για «επενδύσεις» χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, δημιουργώντας πιθανότατα προβληματικές δραστηριότητες που υπονομεύουν το μέλλον της οργάνωσης.
Για τους δύο διοικητικούς συμβούλους....
Γι αυτούς τους δύο διοικητικούς συμβούλους που η παράταξή τους το 2006 επέλεξε να την εκπροσωπήσουν.....ΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ......
η πορεία των μετρίων αιρετών που με τα όπλα του γυμνοσάλιαγκα αναρριχώνται, είναι σχεδόν πάντα η ίδια :
Να προσκολλώνται και να συμπορεύονται, με το αζημίωτο, στη συμπολίτευση….
όπως στην ΕΑΣ και σε άλλους Νάξιους πολιτικούς χώρους.
Ένα όμως είναι βέβαιον:
Στο τέλος καταγράφονται στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων που χρόνια εξαπατούν στη σελίδα ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ...
και γίνονται παράδειγμα στις νέες γενιές για το τι πρέπει να αποφεύγουν.
Όμως για το θαυμαστό κόσμο αυτών που νομίζουν πως θα συνεχίζουν να εξαπατούν ο απλός λαός έχει μια εύστοχη παροιμία που τον βοηθά να τους διακρίνει και λέει:
«Όσο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού τόσο κοκκινίζει ο κώλος της»

Οι υπόλοιποι τρεις.........
Είναι αυτοί που ενώ δεν γνώριζαν μέχρι πρόσφατα τι σημαίνει και πως χρησιμοποιείται το ενσίρομα, παραγγέλνουν άκουσον-άκουσον 6.000
τόνους από τη Ρουμανία ….προκαταβάλουν με δανεισμό……κόβουν επιταγές στο όνομα του εμπνευστή της εισαγωγής…….
Δεν ακολουθούν τον τραπεζικό δρόμο αποπληρωμής που αποτελεί διάφανη διαδικασία.
Και οι μισές επιταγές εξαργυρώνονται στη Λάρισα.
Και ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκονταν αδιάθετη εδώ και εκεί……
και το 50% δεν έχει ακόμα και σήμερα παραληφθεί....
και ενώ υπάρχουν πρωτοφανείς διαμαρτυρίες ……
ένα χρόνο μετά μεθοδεύεται και νέα εισαγωγή ενσιρώματος ……
καλούν τον ταμία μεσάνυχτα......
κόβονται νύχτα επιταγές για εισαγωγή νέας ποσότητας……..
που μετά από λίγο ακυρώνονται.........
Εδώ ο κόμπος έφτασε στο χτένι….και όποιος σιωπά είναι συναυτουργός.

Είναι αυτοί που αγνόησαν φωνές κριτικής, απαξίωσαν προϊσταμένους, υποκατέστησαν τη Διεύθυνση και λειτούργησαν σαν ιδιοκτήτες.

Η πλειοψηφία τους....σφιχταγκαλιασμένοι με κομματικά φράγκοδίφραγκα που με την αριστερή τους γροθίτσα απειλούσαν τάχαμ δήθεμ μέχρι πρότινος το δεξιό σύστημα και βοήθησαν κατά το δυνατόν να προσληφθούν στην ΕΑΣ με «αξιοκρατικά» προφανώς κριτήρια, πωλήτριες, ηλεκτρολόγους, τυροκόμους, πωλητές, υδραυλικούς, διοικητικούς, εργάτες, καθαρίστριες...
μια στρατιά από 31 άτομα…..
περιδιαβαίνουν ως περιπολούντες την παραλία με τελάλη την κομματική τους πραμάτεια αποκτηθείσα από δημοπρασία … στα σοσιαλιστικά καλαθάκια............. της καλύβας του Μπάρμπα Θωμά.
Πρακτική του σοσιαλισμού που τον γαλούχησαν κατόπιν ταχύρυθμου εκπαίδευσης του Μαρξισμού από κόμικς.
Μπαίνουν ως περίπου κατακτητές στα λειβαδοχώρια...........
χαιρετίζουν ως Καίσαρες,
χτυπούν με νόημα στη πλάτη τους επόμενους «επιτυχόντες» που έχουν εγκλωβισθεί ως όμηροι στο δρόμο των ανιστόρητων συνεταιριστικών προσλήψεων….
Κλείνουν πονηρά το μάτι στους «εύκολους» του άλλου κομματικού χώρου που θα τους υπερψηφίσουν με το αζημίωτο…….
Χαμογελούν αυτάρεσκα και κερνούν….τους ταλαίπωρους…
σίγουροι για την επανεκλογή τους και με τη βούλα του κόμματος…….
Το ‘ να χέρι νίβει τ’άλλο και «οι ΤΡΕΙΣ» ....τα χέρια τους.
Μαντέψτε τους....
Η ιστορία της κομματικής παρέας..........
Θλιβεροί και συνάμα πένθιμοι……

Προηγουμένως οι ίδιοι καταστρατηγώντας το πνεύμα του νόμου περί «εξυγίανσης των συνεταιριστικών οργανώσεων» γέμισαν τη Νάξο με συνταξιούχους 45άρηδες.........
με «προκλητικές για τα χρόνια εργασίας τους συντάξεις…….»
απολαμβάνοντας οι νυν Διοικούντες απ΄τους νεότατους συνταξιούχους ισόβια στήριξη και η έρμη η Πολιτεία «τη ζημιά» της ......ισόβιας σύνταξης.
Περίπου σαν τον κόκορα τ’αυγά.............
Αυτές οι κατά συνθήκην νόθες κομματικές «μαγκούρες» που είναι πάντα απέξω από τα Δ.Σ. αλλά καλά τα διαφεντεύουν...
και υποστηρίζουν κοινωνικά μια τέτοια πρακτική .......
κλείνουν ερμητικά τον κύκλο των διαπλεκομένων.
Οι εργαζόμενοι.....
Είναι οι κόκκοι της τσόχας που πάνω της κάποιοι παίζοντας ασκούνται στη πρακτική του πολιτικού αριβισμού.
Σε πλήρη σύγχυση απ’τα λεγόμενά μας και τις πρακτικές των εκάστοτε Διοικούντων.
Η ενημέρωσή τους, η οργάνωσή τους και η παρέμβασή τους με τα όργανα που τους εκπροσωπούν, κρίνεται απαραίτητη για το μέλλον της Οργάνωσης και την επαγγελματική τους επιβίωση.
Οι εκλέκτορες νυν και αεί......
Η ανθρωπογεωγραφία των αντιπροσώπων που αποτελούν το εκλογικό σώμα για το νέο Δ.Σ. πρέπει με ονοματεπώνυμα να καταγραφεί στις συνειδήσεις των αγροτών που μας εξέλεξαν.
Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων που ξανά θα δώσει ισχυρή πλειοψηφία στη σημερινή Διοίκηση είναι δεμένη πισθάγκωνα με ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Ό,τι και να ειπωθεί, αναλυθεί ή καταγγελθεί εδώ μέσα είναι ως « μη γενόμενον».
Σαν παράδειγμα μικροπολιτικής τακτικής καταγγέλλω το γεγονός ότι 21 τουλάχιστον αντιπρόσωποι-εκλέκτορες έχουν άμεση σχέση με οικογενειακό ή συγγενικό τους μέλος που η σημερινή Διοίκηση συνδιαλέγεται ή έχει ήδη «προσλάβει», 6 με μεγάλες διαχρονικά οικονομικές οφειλές, 4 άμεσα εμπλεκόμενοι με συμβάσεις έργου με την ΕΑΣ.

Κύριοι........
Δεν μπορείτε να είστε αντιπρόσωποι μιας οργάνωσης για να κρίνετε αντικειμενικά, χωρίς να έχετε ξεπεράσει τις ανθρώπινες ανάγκες για οικονομικές εξυπηρετήσεις, διορισμούς συγγενικών προσώπων, διαχείριση χρεών ή άλλων προνομιακών σχέσεων σε βάρος του απλού αγρότη της Νάξου.
Η στάση σας ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας και φθάνει στις παρυφές της πρόκλησης, στην οποία πάντα θα είμαι ΑΠΕΝΑΝΤΙ και ΟΡΘΙΟΣ.

Η μεθοδευμένη επόμενη πλειοψηφία που σκαρώνεται θα είναι ΝΟΘΑ.
Σε αυτή τη παρέα αισθάνομαι ΞΕΝΟΣ.
Δεν διεκδικώ τίποτα, χρειάζομαι την καλημέρα σας, και θέλω όσο ζω τους αγρότες της Νάξου να κοιτάζω ολόισια στα μάτια.
Σε στημένα παιγνίδια ....δεν συμμετέχω.
Καταλήγοντας........
Επειδή κατά την ταπεινή μου άποψη η Διοίκηση της ΕΑΣ πέρασε το κόκκινο στη πρακτική και τη συμπεριφορά της, η Ν.Δ. εκτέθηκε από την ανεκδιήγητη στάση των δύο Διοικητικών της συμβούλων και το ΠΑΣΟΚ έχει χρεωθεί μια πρακτική ,στάση και θέση ξένη με τις αρχές του....
Προτείνω σε αυτή τη φάση ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
Η οποία θα κάνει καταγραφή και κοινοποίηση των προβλημάτων της ΕΑΣ, θα βάλει στόχο την αρχή αποπληρωμής των χρεών και θα κάνει πράξη μια χρηστή διαφανή και νόμιμη διαχείριση.
Προτείνω ένα σχήμα Διοίκησης για κάτι που δεν έχει:
Τη δηλητηριώδη συνάφεια με τον πελατειακό σύστημα και τη διαπλοκή.
Προτείνω για πρόεδρο τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΑΚΗ του ΠΕΤΡΟΥ
Για Δ/κούς συμβούλους τους:
Πέτρο Τζακωνιάτη-Νικηφόρο Χωριανόπουλο
Γιώργο Μανιό και Σταμάτη Μαργαρίτη.

Νάξος 29 Νοεμβρίου 2009
Κουκουζής Αγγελής
Αντιπρόσωπος Γεωργικού Συνεταιρισμού Κορωνίδας Νάξου

Η απάντηση του Προέδρου της ΕΑΣ Δ. Καπούνη

Αγρότες αγρότισσες της περιφέρειας ΕΑΣ Νάξου,
με αφορμή το απαράδεκτο, ψεύτικο, εκδικητικό και συκοφαντικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον υπάλληλο της ΕΑΣ Νάξου Βαγγέλη Κορρέ, με τη σκέψη ότι οι αγρότες της Νάξου θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι, βάσει πραγματικών, αντικειμενικών στοιχείων, με ειλικρίνεια, με το χέρι στην καρδιά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, Σας ενημερώνομε με τα παρακάτω:
Από την αρχή να θέσομε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Εκτίμηση μας είναι ότι βασική αιτία που ο Κορρές δημοσίευσε αυτό το έγγραφο με το οποίο επιχειρείται η συκοφάντηση των μελών του Δ.Σ της ΕΑΣ Νάξου και η μείωση της εμπιστοσύνης των αγροτών στην Ενωση, είναι η εκδήλωση των εκδικητικών αισθημάτων του προς το Δ.Σ της Ένωσης, επειδή δεν τον κάναμε Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣ Νάξου στην αρχή της θητείας μας.
Πραγματικά στην αρχή της θητείας μας προτάθηκε από μας στον Κορρέ να γίνουν δύο διευθυντές στην Ένωση. Ο ένας να προΐσταται των οικονομιών υπηρεσιών και άλλων σχετικών υπηρεσιών και ο άλλος να προΐσταται των γεωτεχνικών υπηρεσιών παραγωγής πατατοσπόρου κ.λ.π.
Για τις οικονομικές υπηρεσίες προτείναμε τον Κορρέ και για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες τον υπάλληλο μας γεωπόνο Δημήτρη Βερνίκο. Ο Δημήτρης Βερνίκος, δέχθηκε. Ο Κορρές τελικά δεν δέχθηκε. Εκτιμούμε ότι δεν δέχθηκε ο Κορρές, ενώ αρχικά είχε δείξει ενδιαφέρον και κάναμε σχετικές συζητήσεις επειδή ήθελε να γίνει γενικός και μοναδικός Διευθυντής και να μη μοιράζεται την θέση του Διευθυντή με άλλον.
Σημειώνουμε ότι εμείς τον προτείναμε Προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών, αν και δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημιακής Σχολής και αν και σε συνεδριάσεις προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων της Ένωσης, διοικητικοί σύμβουλοι τον είχαν χαρακτηρίσει «λίγο και ανεπαρκή» και ότι η ένωση για την εκπαίδευση του στην μηχανοργάνωση της, έχει ξοδέψει για την εκπαίδευση του ανεπίτρεπτα μεγάλα ποσά χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η μη ανάδειξη του σε Γενικό Διευθυντή, εκτιμούμε ότι ανάπτυξε μέσα του όλη αυτή την έχθρα για το Δ.Σ και την αποκάλυψε πλέον με την τωρινή ανακοίνωση του που πιστεύομε ότι δεν είναι τυχαία από άποψη χρόνου. Ο εμπαθής πίστεψε ότι με την ανακοίνωση του κατά την προεκλογική περίοδο, θα βλάψει τάχα όσους από το Δ.Σ θέλουν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα. Μάταια κ. Κορρέ. Τα ταπεινά και άθλια αισθήματα σας, που δεν έχουν καμία δίκαιη αιτία και λόγο παρά μόνο την εκδήλωση των καταπιεσμένων αισθημάτων σας, αδικαιολόγητης αρχομανίας και επιβολής δεν μπορούν να βλάψουν ούτε εμάς το Δ.Σ, ούτε την ΕΑΣ Νάξου. Ξεκάθαρα πράγματα η ΕΑΣ Νάξου είναι μία ένωση συνεταιριστική με ιστορία. Η συνεισφορά της στον αγροτικό κόσμο, παρά τις αδυναμίες της είναι ανεκτίμητη. Ποτέ δεν πήρε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξοφλήσει χρέη της, έχει δημιουργήσει μία περιουσιακή κατάσταση που θα την ζήλευαν πολλές Ενώσεις της Ελλάδας.
Τα ακίνητα της είναι ανεκτίμητης αξίας. Σε βασικούς τομείς, όπως είναι γάλα, πατατόσπορο και προμήθεια σπόρων και λιπασμάτων, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους αγρότες της.
Σήμερα με το έγγραφο του ο Κορρές θέλει να παρουσιάσει ότι οικονομικά ή Ένωση ψυχομαχεί και ότι σε λίγο θα ξεψυχήσει και θα τελειώσει. Μεγάλο ψέμα. Η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Νάξου, σήμερα είναι υγιής. Μπορεί και ανταποκρίνεται στο ρόλο της, είναι συνεπής στις συναλλαγές της και οι προοπτικές είναι καλές.
Η Ένωση στην θητεία αυτή του συμβουλίου μας, έκανε αξιόλογες επενδύσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, δίνουν προοπτικές στον αγρότη μας. Καμία οικονομική μονάδα όπως η Ένωση, εάν βαδίζει προς χρεοκοπία, όπως θέλει να παρουσιάσει ο Κορρές, δεν κάνει επενδύσεις , δεν πληρώνει τεράστια ποσά για τα καινούργια έργα, όπως τις μεγάλες εγκαταστάσεις στο κτήμα που αγόρασε η Ένωση στο κεντρικό δρόμο (Καζανόβα), εκσυγχρονισμό του τυροκομείου, (εμφιάλωση γάλακτος, αγορά καινούργιων εξοπλισμών στο τυροκομείο της) κ.λ.π.
Για την αληθινή ενημέρωση σας, με πλήρη ακρίβεια σας λέμε ότι σήμερα οι απαιτήσεις της Ένωσης από τρίτους και οι αξίες των αποθηκευμένων προϊόντων της ανέρχονται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ περίπου, ενώ οι οφειλές της ανέρχονται στο ποσό των 7.000.000 ευρώ περίπου. Να η πραγματική οικονομική κατάσταση της Ένωσης. Κάθε άλλο στοιχείο είναι ψεύτικο και εμπαθές. Όποιος διαδίδει άλλα πράγματα για την οικονομική κατάσταση της Ένωσης είναι ανακρίβειες.
Εάν πράγματι υπήρχαν οικονομικά προβλήματα στην Ένωση, θα είχαμε άλλες καταστάσεις. Πάντως επενδύσεις και καινούργια έργα δεν θα είχαμε.
Ο Κορρές έφθασε σε αυτό το σημείο να λασπολογεί για την οικονομική κατάσταση της Ένωσης , νομίζοντας ότι θα βλάψει εμάς. Κύριε Κορρέ την Ένωση βλάπτεις, την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Ένωση κλονίζεις, πράγμα πολύ κακό, την Ένωση βλάπτεις που για σένα πληρώνει για μισθοδοσία και εισφορές σου, περίπου 55.000 ευρώ το χρόνο και έδωσε σε σένα και την οικογένεια σου ψωμί για τόσα χρόνια.
Η Ένωση είναι φερέγγυα και αξιόχρεη προς τις Τράπεζες που συνεργάζεται κι έχει προτάσεις για συνεργασία με άλλες Τράπεζες, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την καλή οικονομική της κατάσταση. Ο Κορρές ισχυρίζεται ότι ο δανεισμός της Ένωσης διογκώθηκε υπέρμετρα και επικίνδυνα κατά την διάρκεια της θητείας μας. Σημειώνουμε ότι ο δανεισμός της ΕΑΣ στις 31-12-2006 ήταν 4.200.00 ευρώ, ενώ σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 6.700.000 ευρώ περίπου. Πράγματι αυτή η αύξηση υπάρχει, δεν λέει όμως ο Κορρές και σκόπιμα παραλείπει να αναφέρει ότι η αύξηση αυτή του δανεισμού, ότι τα χρήματα αυτά της αύξησης δεν σπαταλήθηκαν άσκοπα και δεν καταχράστηκαν από κανένα, αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή επενδύσεων που δίνουν προοπτικές στην αγροτική ανάπτυξη και στους αγρότες μας. Ενδεικτικά αναφέρομε ότι στον κεντρικό δρόμο στο κτήμα Καζανόβα, που αγόρασε η Ένωση, έγινε σύγχρονο υπόστεγο πατατοσπόρου επιφανείας 1200 τ.μ και εξοπλίσθηκε με καινούργια μηχανήματα διαλογής πατατοσπόρου, σχετικών γραφείων κ.λ.π.
Έγιναν καινούργιοι θάλαμοι προβλάστησης πατατοσπόρου με σύγχρονο κλιματισμό, έγιναν σύγχρονες αποθήκες ζωοτροφών, σιλό, 3 αποθήκες ψυκτικών θαλάμων, αποθήκες για αποθήκευση εμπορευμάτων, έχει παραγγελθεί και κατά το μεγαλύτερο μέρος του έχει εξοφληθεί, συγκρότημα σύνθεσης, μίξης και συσκευασίας ζωοτροφών (ζωοτροφάδικο).
Στο τυροκομείο έχει γίνει εκσυγχρονισμός σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και στις εγκαταστάσεις, λειτουργεί πλέον σύγχρονο συγκρότημα παραγωγής και εμφιάλωσης νωπού γάλακτος, κάτι που ήταν χρόνιο αίτημα της ναξιώτικης κοινωνίας, ενώ παραχωρήθηκαν δωρεάν παγολεκάνες σε γαλακτοπαραγωγούς για την βελτίωση της ποιότητας του εισκομιζόμενου γάλακτος.
Σημειώνομε ότι το κόστος των αναφερομένων επενδύσεων, υπερβαίνει το ποσό των 4.000.000 ευρώ. Ποσό πολύ μεγαλύτερο της αύξησης του ποσού του δανεισμού. Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα της Ένωσης με τις Τράπεζες. Καμία Τράπεζα δεν δήλωσε ότι δεν δανειοδοτεί την Ένωση ή η Ένωση είναι κακοπληρώτρια. Τα όσα αναφέρει ο Κορρές για εξάντληση, του πιστοδοτικού ορίου και πρόβλημα με τις Τράπεζες, είναι ψέματα. Εάν θέλει η Ένωση, μπορεί να πάρει χρήματα από τις Τράπεζες.
Είναι γνωστό ότι όταν ο δανεισμός γίνεται για επενδυτικούς και παραγωγικούς σκοπούς, δεν είναι έγκλημα, ούτε κακή διαχείριση, είναι δε δεδομένο ότι η παρούσα οικονομική θέση της Ένωσης μπορεί να ανταποκριθεί στο δόση των δανείων της και επιπλέον η αξία των απαιτήσεων της από τρίτους και τα αποθεματικά της είναι πολύ μεγαλύτερα από το δανεισμό της όπως αναφέρομε παραπάνω.
Για την αποχώρηση υπαλλήλων της ΕΑΣ που αποχώρισαν καταβλήθηκε ποσό 680.000 ευρώ.
Πολλά πράγματα γίνανε στην θητεία μας κ. Κορρέ, που το πάθος σου σε έκανε να μη τα βλέπεις ή να μη τα αναφέρεις. Οι αγρότες όμως ξέρουν ότι έγιναν πολλά, εμείς λόγω έλλειψης χώρου, δεν τα αναφέρουμε όλα, σταχυολογούμε όμως τα πιο σπουδαία.
Την αύξηση κατά 4 λεπτά της τιμής του γάλακτος, με αποτέλεσμα να πληρώνεται σαν το ακριβότερο αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα, προμήθεια επιλεγμένων παραγωγικών αγελάδων από την Ολλανδία, την εξασφάλιση της διάθεσης των τυροκομικών προϊόντων της Ένωσης με σύναψη συμβάσεων με φερέγγυες και με μεγάλο δίκτυο διανομών εταιρείες, που αν δεν γινόταν αυτές οι συμφωνίες το τυρί της Νάξου θα έμεινε απούλητο. Εμείς παραλάβαμε αδιάθετη γραβιέρα ποσότητας 700 περίπου τόνων. Σήμερα έχει εξασφαλισθεί η διάθεση της.
Η Ένωση εξασφάλισε την διάθεση της πατάτας της Νάξου, σπόρου και φαγητού για πρώτη φορά στα χρονικά της Νάξου, σε τιμές υψηλές. Εξασφάλισε την προμήθεια ζωοτροφών σε χαμηλές τιμές.
Λειτούργησε μικρό Μάρκετ στην παραλία της Νάξου. Εκτελεί τις υπηρεσίες του ΟΣΔΕ αντί να της εκτελεί εργολάβος, χρησιμοποιώντας προσωπικό δικό μας και προμηθεύθηκε σύγχρονο μηχανογραφικό πακέτο.
Ο Κορρές ισχυρίζεται ότι απειλούνται καταλογισμοί σε βάρος της υπηρεσίας, ενώ τέτοια κατάσταση δεν υφίσταται δεδομένου ότι δεν υπάρχει κακοδιαχείριση, καταχρήσεις και παράνομος πλουτισμός κανενός, από τις πράξεις και τις αποφάσεις του Δ. Συμβουλίου.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που δεν διαπιστώνουν καταχρήσεις, κλοπές, κακοδιαχείριση.
Μέχρι εκεί κατρακύλησε ο Κορρές που αμφισβητεί και θέλει να παραβλέψει τους ορκωτούς λογιστές. Μέχρι εδώ κ. Κορρέ.
Το καλοκαίρι του 2008 οι τιμές των ζωοτροφών, είχαν φθάσει στα ύψη. Η κατάσταση αυτή είχε οδηγήσει τους κτηνοτρόφους μας σε απόγνωση και πουλούσαν τα ζώα τους. Σκεφθήκαμε ακολουθώντας την τακτική άλλων κτηνοτρόφων της Ελλάδας να προμηθευθούμε ζωοτροφές καλής ποιότητας και χαμηλών τιμών από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κύρια Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία. Η προσπάθεια μας αυτή που μοναδικά κίνητρα είχε την προμήθεια των κτηνοτρόφων μας με ποιοτικές και φθηνές ζωοτροφές, δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Η πληρωμή της τροφής αυτής του ενσιρώματος έγινε με νόμιμο τρόπο, όπως διαπιστώνουν και οι ορκωτοί λογιστές. Η αγορά του ενσιρώματος έγινε με επιταγές και από τα έγγραφα που έχει η Ένωση και διαπιστώνουν οι ορκωτοί, οι επιταγές αυτές παραδόθηκαν στην εταιρία που μας πώλησε το ινσίρωμα. Που και πως η εταιρία εισέπραξε τις επιταγές είναι θέμα δικό της. Οι επιταγές μεταβιβάζονται ελεύθερα με οπισθογράφηση ή με συμφωνητικά.
Σας δηλώνουμε ότι για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες του υπαλλήλου Κορρέ που έρχονται σε αντίθεση με την πρέπουσα υπαλληλική συμπεριφορά ακολουθούνται και θα συνεχιστούν ο νόμιμες διαδικασίες.
Καταλήγοντας η οικονομική κατάσταση της Ένωσης είναι υγιής με καλές προοπτικές. Οι αγρότες θα πρέπει να είναι κοντά στο φορέα τους, στον συνεταιρισμό τους. Οι αγρότες με το αλάνθαστο κριτήριο τους θα ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές, τους ανθρώπους που πήγαν μπροστά την Ένωση, αψηφώντας τις μιζέριες και κακεντρέχειες του Κορρέ.
Νάξος 26 Νοεμβρίου 2009
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΟΥΝΗΣ

Η Επιστολή του Β. Κορρέ για την Ενωση Αγρ. Συν.

Με τη παρούσα επιστολή μου, θέλω αρχικά να διαχωρίσω τη θέση μου με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ένωση τη τελευταία τριετία, ενημερώνοντας παράλληλα όσους εμπλέκονται με το χώρο, ώστε να αποφευχθούν τουλάχιστον κάποιες εξελίξεις με μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα ή καταλογισμούς σε βάρος της Υπηρεσίας. Η έκλειψη ρευστότητας, η εξάντληση των πιστοδοτικών ορίων, το υψηλό λειτουργικό κόστος, η αδιαφάνεια και τα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων χρήσεων, είναι προϊόν των επιλογών της Διοίκησης, έχουν συγκεκριμένα αίτια, τα επόμενα χρόνια αναμένονται δύσκολα, απαιτούνται ριζοσπαστικές αποφάσεις από τις επόμενες Διοικήσεις οι οποίες πρέπει να επιδιώξουν σωστή και ακριβή πληροφόρηση χωρίς σκοπιμότητες. Αναγκαίες και απαραίτητες πρακτικές που εγγυώνται τη διαφάνεια, και πρέπει να εφαρμόζεται είναι οι διαδικασίες Εσωτερικού Ελέγχου.Δυστυχώς όχι μόνο δεν δρομολογούνται τέτοιες διαδικασίες, αλλά πολλές από αυτές που προΰπαρχαν καταλύθηκαν. Η Διοίκηση εμπλέκεται σε ζητήματα λειτουργίας που διαχειρίζονται υπεύθυνοι τμημάτων απαξιώνοντας τους.Η Ένωση δεν δημιουργήθηκε την ημέρα που άρχισε να ασκεί τα καθήκοντα της η παρούσα Διοίκηση.Κάποιοι την έφεραν ως εδώ. Διοικήσεις – εργαζόμενοι- και παραγωγοί.Οι νέες αντιλήψεις που προσπάθησε να εφαρμόσει το Δ.Σ., σε αρκετές περιπτώσεις κατέλυσαν τα πάντα.Πραγματοποιήθηκαν υπερβολικά και άσκοπα έξοδα χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό.Ο δανεισμός διογκώθηκε από 4.221.000 € 31/12/2006 σε 7.277.000 € μέχρι σήμερα, ήτοι ποσοστό 72,38 %.Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε.Τα ρίσκα πολλά.Η άλλη άποψη δεν αναζητήθηκε και όπου υπήρχε δεν εισακούσθηκε.Ζημιογόνα αποτελέσματα Ισολογισμών.Υπερχρεωμένος Διοικητικός Σύμβουλος με τις ανοχές των υπολοίπων Διοικητικών συμβούλων.Δεν χαράχθηκε απλά μια πολιτική, αλλά υλοποιήθηκε πολιτική που μετέφερε το Κέντρο Βάρους της Ένωσης έξω από αυτήν. Δημιουργήθηκε δεύτερο Λογιστήριο, δεύτερο τμήμα Εμπορίας, υποκατέστησαν το Διευθυντή και εφαρμόσθηκε πολιτική κατ’ εξακολούθηση χωρίς αρχές.Οι αποφάσεις του Δ.Σ. ομόφωνες επί της ουσίας. Το προσωπικό της Οργάνωσης μειώθηκε κατά 18 άτομα (συνταξιοδοτήσεις – λοιπές αποχωρήσεις), και αυξήθηκε κατά 31 άτομα το ίδιο διάστημα χωρίς την ύπαρξη Οργανικών θέσεων και με μείωση του τζίρου. Χωρίς προγραμματισμένη σταδιακή μείωση των λειτουργικών εξόδων (κυρίως εργατικών), τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά.Το Α’ 8/μηνο του 2009 τα λειτουργικά έξοδα είναι κατά 20,35% υψηλότερα από αυτά του αντίστοιχου 8/μήνου του 2008. Για τις πιθανές αυτές εξελίξεις, με το Υπ’ Αριθμό Πρωτόκολλου 36 / 11-5-2007 πολυσέλιδο έγγραφο μου, είχα έγκαιρα ενημερώσει τη παρούσα Διοίκηση στην αρχή της θητείας της, για τους κινδύνους που διαφαίνονται και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ήδη το κόστος παραγωγής Τυροκομικών είναι μεγαλύτερο της τιμής πώλησης.Ενδεικτικά η Μέση τιμή παραγωγής Μεγάλης Γραβιέρας το 2008 ήταν 8,20 ευρώ, ενώ η Μέση τιμή πώλησης της τον ίδιο χρόνο ήταν 7,05 ευρώ.Πόσο μπορεί ακόμα να συντηρείται η Οργάνωση ; Αντιμετωπίζονται μεγάλες δαπάνες και επενδύσεις πχ. Καινούργιο μηχανογραφικό πακέτο, που θα επηρεάσει ουσιαστικά το Λογιστήριο και την Ένωση ολόκληρη τη 10/ετία που διανύουμε, με μεγάλη επιπολαιότητα και προχειρότητα, ( τέτοιες επενδύσεις όπως όλοι αντιλαμβάνονται, δεν μπορείς να πραγματοποιείς σε τακτά χρονικά διαστήματα). Χωρίς επαρκή διερεύνηση αγοράς και μηχανογραφικής κάλυψης όμοιων επιχειρήσεων και χωρίς βαθύτερη ανάλυση του προσφερόμενου πακέτου σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας, δεν αποφασίζετε σε μια νύχτα η αλλαγή προγράμματος της ΕΑΣ, σε κάποια τιμή συμφωνίας, που καταλήγει τριπλάσια τον επόμενο χρόνο. Ενδεικτικά η μικτή αξία μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 186.930 ευρώ και το εξοδολόγιο συνεχίζεται. Παράλληλα η μη έγκαιρη λογιστική τακτοποίηση λόγω ατελειών των εφαρμογών και ανελλιπών αναλύσεων των πραγματικά εμπλεκόμενων, στις προθεσμίες που προβλέπονται από τον Κώδικα, θα μπορούσε να αποφέρει υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις ελέγχων από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (σχετικό έγγραφο μου με Αρ.Πρωτ. 4 / 8-4-2008). Αρκετές από τις Διοικητικές αποφάσεις είναι αστήρικτες και αμφισβητείται η εγκυρότητα τους, ενώ άλλες προσκρούουν σε απαγορευτικές διατάξεις όσων προβλέπονται στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Τι εξήγηση δίνεται για την άτοκη προείσπραξη μεταχρονολογημένων επιταγών από Διοικητικό Σύμβουλο ; αποτελεί ή όχι κατάχρηση εξουσίας ; Στις 8 Μαρτίου 2007, υπεγράφη η σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία Leader Α.Ε..Πριν ολοκληρωθεί ένας μήνας από την υπογραφή, η σύμβαση παραβιάζετε αδικαιολόγητα από την ΕΑΣ πωλώντας Τυροκομικά αξίας 107.700,00 ευρώ εκτός Leader Α.Ε, η Διοίκηση που δεν γνώριζε υποτίθεται τη παραβίαση, αποφασίζει ότι καλώς πραγματοποιήθηκε και διώκει τον καταγγέλλοντα τη παραβίαση σε συνεδρίαση του Δ.Σ., απολύοντας ικανότατο συνεργάτη του Λογιστηρίου, προκυρήσοντας θέση Οικονομικού Διευθυντή (χωρίς έγκριση της Γενικής Συνέλευσης) και κάνοντας του οικονομικές περικοπές κατά παράβαση των διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας. Την αρχική αθέτηση από την ΕΑΣ της σύμβασης ακολούθησαν και άλλες, χωρίς καν την έκδοση παραστατικών.Ναι μεν δεν χάθηκαν χρήματα από τις συγκεκριμένες πράξεις,(πωλήσεις τέλος 2007 – αναγκαστικές τιμολογήσεις 21 & 22 /2/2008, 34.408 κιλά Γραβιέρα αξίας 254.123,66 ευρώ, όταν προέκυψαν οι κατά παράβαση της σύμβασης & του Κ.Β.Σ. πωλήσεις), όμως τέτοιου είδους λειτουργίες δεν ανταποκρίνονται ούτε στη φιλοσοφία, ούτε στις πρακτικές του Συνεταιριστικού χώρου, είναι απαράδεκτες αδιαφανείς και απορριπτέες.Γι’ αυτό δεν πραγματοποιήθηκε απογραφή μεγάλης γραβιέρας 31-12-2007, που αποτελούσε το 65 % του συνόλου των αποθεμάτων τέλους χρήσης και η ευθύνη είναι τεράστια. Έναν χρόνο μετά η Ένωση πληρώνει 25.000,00 ευρώ σε Ιδιωτικό γραφείο (η αξίωση του οποίου ανέρχεται σε 37.000,00 ευρώ) και αποδεικνύεται ότι ο παραπάνω πελάτης Τυροκομικών, διακινούσε μαϊμού Γραβιέρα Νάξου.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διευθέτηση ; Το μέλλον της Οργάνωσης είναι συνάρτηση μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού με σαφείς και ξεκάθαρους προσανατολισμούς, τίμιας διαχείρισης, ορθής ανάλυσης οικονομικών και εμπορικών δεδομένων και δυνατοτήτων, των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά, πρόσληψης μόνο ικανών στελεχών που θα αξιολογούνται με πολύ αυστηρά κριτήρια, όπου υπάρχουν ανάγκες χωρίς υπεράριθμους, προσδιορισμού των δομών λειτουργίας της οργάνωσης με ουσιαστικές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και κανονισμούς λειτουργίας των τμημάτων που θα εφαρμόζονται χωρίς παρεκκλίσεις. Η εκάστοτε Διοίκηση θα συνθέτει τις εισηγήσεις των τμημάτων χωρίς αλαζονεία ή αυτονομήσεις και θα χαράζει τη πολιτική που θα προκύπτει από μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας μεταξύ αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης-Διοίκησης - Προσωπικού και παραγωγών.Συνεκτιμώντας απαραίτητα τα οικονομικά δεδομένα πριν και κατά τη διάρκεια υλοποίησης στα πλαίσια των εγκεκριμένων προϋπολογισμών.Ο τρόπος που θα ασκούνται τα Διοικητικά καθήκοντα δεν πρέπει να είναι εκ διαμέτρου αντίθετος από 3/ετία σε 3/ετία. Σχετικά με το τελευταίο, αν και η συνεργασία των προηγούμενων Διοικήσεων με το Λογιστήριο παρέδωσαν μια βιώσιμη Οργάνωση το Δεκέμβριο του 2006, η παρούσα Διοίκηση απαξίωσε το Λογιστήριο της, δεν το συμβουλεύτηκε, αυτονομήθηκε, πήρε σαν δεδομένα και ωφέλιμα όσα η ίδια έκρινε επιβεβλημένα να γίνουν, επηρεασμένη από τις προτροπές των ακριβοπληρωμένων συμβούλων της, χωρίς να αναλογισθεί τα αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σήμερα με δανεισμό στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας εξαντλήσει τα Πιστοδοτικά όρια, τα υπόλοιπα κακοπληρωτών πελατών διογκωμένα, με αύξηση των λειτουργικών δαπανών και σε εξέλιξη το αναπτυξιακό με μεγάλες δαπάνες εκτός προϋπολογισμού και επιχορήγησης. Ενδεικτικά καταγράφονται κάποια υψηλά εξοδολόγια – εκταμιεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τη τελευταία 2/ετία χωρίς τη συναίνεση του Λογιστηρίου ως προς το χρόνο και τρόπο πραγματοποίηση τους. Μηχανογραφικό πακέτο : κόστος > 186.000,00 ευρώΑξία δωρεάν Ψυκτών παραγωγών : > 112.000,00 >>Μονάδα εμφιάλωσης – Φέτα – Γκίζα > 330.000,00 >>Αγορά μεταφορικών μέσων: > 172.000,00 >> Εξωυπηρεσιακοί συνεργάτες : > 180.000,00 >>Καζανόβας : > 1.500.000,00 >> Οφειλές Διοικητικού Συμβούλου: > 293.000,00 >>Μηχάνημα συσκευασίας ενσιρώματος 128.000,00 >> Αξία ενσιρώματος και μεταφορά: > 1.100.000,00 >>Αγορά γελάδων 274.000,00 >>Μετατροπή κεντρικών γραφείων > 60.000,00 >> Σύνολο : 4.335.000 >> Η ένσταση του Λογιστηρίου για ότι προαναφέρεται είναι ότι επειδή εκ των πραγμάτων το αναπτυξιακό ήταν σε εξέλιξη και δεν μπορούσαν να παγώσουν οι εργασίες, μερικά από τα παραπάνω έπρεπε να προγραμματισθούν σε άλλους χρόνους και κάποια ποτέ. Εκτός όλων αυτών υπάρχουν και μια σειρά από μικρότερες δαπάνες, που συνολικά συνθέτουν ένα σοβαρό σύνολο, πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΑΣ και του όποιου προϋπολογισμού επιχειρήσει η πιο αισιόδοξη Διοίκηση. Αγορές και επενδύσεις πολλές και μεγάλες, που διαπραγματεύθηκε και διαχειρίστηκε η ίδια η Διοίκηση ή εξουσιοδοτημένοι από αυτήν εξωϋπηρεσιακοί, ανεπαρκώς και χωρίς να ενημερώνεται ούτε το Λογιστήριο ούτε καν ο Διευθυντής. Δυνάμει ποιού προϋπολογισμού και ποιού πιστοδοτικού ορίου, πραγματοποιούνται όλες αυτές οι λειτουργικές δαπάνες και αγορές παγίων, καθώς επίσης με ποιες χρηματοοικονομικές προσεγγίσεις κρίνονται κερδοφόρες και επιβεβλημένες οι κάθε λογής εργασίες νέες ή βελτιώσεις παλαιών. Ενσίρωμα: Είναι πρωτόγνωρο στα χρονικά της Ένωσης να εξουσιοδοτείται εξωυπηρεσιακός παράγοντας, χωρίς σαφή Διοικητική εντολή, να διεκπεραιώνει ένα ολόκληρο κομμάτι της Εμπορικής πολιτικής της Οργάνωσης για 6,5 εκατομμύρια κιλά ζωοτροφών, από διαχειριστική και οικονομική άποψη, να μην υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών (ή εάν υπάρχει να μην έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία). Γεννώνται μια σειρά από ερωτηματικά όπως ποια είναι λ.χ. η εταιρεία Αγκρομάνια. Δεν έχει καταστεί σαφές με ποιους όρους πραγματοποιείται η δοσοληψία, που και από ποιόν γίνεται η παραλαβή, εάν υπάρχουν απώλειες σκισμένα κλπ. σε τι ποσοστό αναγνωρίζονται από την προμηθεύτρια εταιρεία.Κατ’ εντολή της Διοίκησης δαπανήθηκαν 46.000,00 ευρώ για αγορά υποθέτω ανυψωτικού μηχανήματος που χρησιμοποιείται ακόμα από τη Ρουμάνικη εταιρεία.Δεν έχουν δοθεί ακόμα εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της δαπάνης. Ποιοι είναι οι λοιποί όροι της συνεργασίας, ποιος και πως μπορεί να τη προσβάλει και με ποιες αξιώσεις.Διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Ένωσης ; Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης παραλαβής. Γινόταν συζητήσεις από τον Ιούλιο 2008 για παραλαβή τον Σεπτέμβριο, παραλαμβάνουμε τέλος Δεκέμβρη 2008 και Φεβρουάριο 2009 τη μισή ποσότητα από αυτή που πληρώσαμε, ενώ τα εκδοθέντα στοιχεία από τη προμηθεύτρια εταιρεία δεν είναι ξεκάθαρα. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της μη έγκαιρης παραλαβής του ενσιρώματος και τι θα γίνει με τη ποσότητα που έχει καταστραφεί στη προβλήτα και τα χωράφια της Ρουμανίας όπως ομολόγησε ο Τριαντάφυλλος σε πρόσφατη συζήτηση; Δεν έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία αξιόπιστο κοστολόγιο και μη γνωρίζοντας πόσο θα κοστίσει, καθυστέρησαν τουλάχιστον ένα μήνα οι εκδόσεις τιμολογίων προς τους γαλακτοπαραγωγούς πελάτες της Ε.Α.Σ. και παρατηρήθηκε να διαρρέουν προς αυτούς τιμές από 155 μέχρι 200 Ευρώ ο τόνος (και αυτό δείγμα αναξιοπιστίας και ανυπαρξίας κοστολογίου). Μέχρι την ημερομηνία παραλαβής του πρώτου φορτίου ενσιρώματος, έχουν εκταμιευθεί από την Οργάνωση 450.000,00 ευρώ σταδιακά για το διάστημα 10-8-2008 μέχρι 31-12-2008. Πως εξηγείται ότι εκταμιεύθηκε ένα τόσο μεγάλο ποσό προκαταβολικά. Για ποιο λόγο δόθηκαν και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρη απόφαση αξιόγραφα στο Κο Τριαντάφυλλο, ύψους 700.000,00 Ευρώ, τη στιγμή που ο πλέον ανέξοδος για την Οργάνωση τρόπος είναι η εντολή πληρωμής μέσω Τραπέζης σύμφωνα με το τιμολόγιο αφαιρουμένης της προκαταβολής. Πληρώθηκαν 240.000,00 Ευρώ στην Εταιρεία Intership, ως ναύλα για τη μεταφορά του ενσιρώματος.Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί φορτωτικά έγγραφα.Υπάρχουν άλλες έγγραφες προσφορές για ανάλογη μεταφορά πριν την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας ;Με τα παραπάνω χρήματα που και αυτά εκταμιεύθηκαν προκαταβολικά από τις 27-11-2008 καλύπτονται και τα 4 δρομολόγια μεταφοράς ; Οι αρχικές εκτιμήσεις του Κου Τριαντάφυλλου προέβλεπαν τελικό καθαρό κέρδος 500.000,00 Ευρώ.Ισχύουν και σήμερα οι παραπάνω εκτιμήσεις ; ή οδηγούμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της Ένωσης ; Η αξία του ενσιρώματος για το Ναξιώτη κτηνοτρόφο, στη χρονική περίοδο που του πωλείται, είναι ακριβότερη από άλλα διατροφικά είδη που μέχρι πριν χρησιμοποιούσε για τα ζώα του.Γεννάται το εύλογο ερώτημα για τη σκοπιμότητα παραλαβής τόσο μεγάλης ποσότητας από την Οργάνωση, αν μπορεί να ακυρωθεί μέρος της αρχικής παραγγελίας (εφ όσον υπάρχει σύμβαση που μας καλύπτει, επιστρέφοντας έντοκα όσα έχουν εισπράξει έναντι αγορών μας) και επί πλέον με τόσο μεγάλες ποσότητες που πρέπει να διατεθούν, έχουν δοθεί και συνεχίζονται να πωλούνται σε πελάτες με μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα διαμορφώνονταν τόσο υψηλά. Το τελικό χρηματοοικονομικό κόστος μπορεί ο Κος Τριαντάφυλλος να μας το προσδιορίσει ; Τι εξήγηση δίνεται σχετικά με το γεγονός ότι από τα 14 συνολικά σώματα επιταγών που έχουν εκχωρηθεί και εξοφληθεί μέχρι σήμερα, οκτώ επιταγές ύψους 350.000,00 Ευρώ δεν έχουν εξοφληθεί στη Ρουμανία, αλλά σε καταστήματα της ΑΤΕ Λάρισας και Νέας Σμύρνης, από φυσικά πρόσωπα χωρίς οπισθογράφηση της Αγκρομάνια, αντίγραφα των οποίων επισυνάπτω με τα στοιχεία αυτών που πραγματοποίησαν τις αναλήψεις και βέβαια απαιτούνται περαιτέρω διευκρινήσεις. Τα σώματα αυτών των επιταγών παρελήφθησαν από την Αγκρομάνια και έχουν δοθεί αποδείξεις παραλαβής αξιόγραφων ; Σαν διαδικασία συνολικά δεν είναι σαφής, ευθύνεται ο κος Τριαντάφυλλος και οι εντολοδόχοι του, δεν προστατεύθηκε η Ένωση και απαιτούνται πειστικές αποδείξεις για ολόκληρη τη συναλλαγή που μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί σε Λογιστήριο και Διεύθυνση. Βαριά ευθύνη των υπηρεσιακών που υπέγραψαν τα εκχωρηθέντα αξιόγραφα προς τον Τριαντάφυλλο. Χρηματοοικονομικά : Το κόστος χρήματος για την Ε.Α.Σ. μεγάλωσε, εξ’ αιτίας των ανεπαρκών και αδέξιων χειρισμών του Τριαντάφυλλου και οι δικαιολογίες περί οικονομικής κρίσης είναι αβάσιμες.Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού από MARFIN κατά 17.000,00 € κατ’ έτος, ενώ από την ΑΤΕ η συνολική ετήσια ζημία για την Οργάνωση υπολογίζεται πάνω από 50.000,00 ευρώ.Παράλληλα η υπογραφείσα σύμβαση τον Δεκέμβριο 2008, μεταξύ ΕΑΣ & ΑΤΕ (από τη παρούσα Διοίκηση), μεταξύ άλλων δεσμεύει την Οργάνωση, για αποκλειστική ασφαλιστική κάλυψη από την Αγροτική Ασφαλιστική και η ΕΑΣ προωθεί με τον Τριαντάφυλλο πρακτορείο ασφαλειών με άλλη ασφαλιστική εταιρεία.Η ίδια σύμβαση δεσμεύει την Οργάνωση για πληρωμή μισθοδοσίας του προσωπικού της μέσω ΑΤΕ και δρομολογείται η πληρωμή της μισθοδοσίας από τη MARFIN, με σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο 2009 μεταξύ ΕΑΣ και MARFIΝ. Ποιος έχει τέτοια δικαιοδοσία να αθετεί μονομερώς συμβάσεις που δεσμεύουν την Υπηρεσία ξεφτιλίζοντας την κατά τέτοιο τρόπο και μάλιστα όταν η ίδια Διοίκηση υπογράφει αλληλοαναιρούμενες συμβάσεις σε διάστημα 8 μηνών. Όπως το 2004 και σήμερα το χρηματοοικονομικό κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί κατά πολύ, δεσμεύομαι προσωπικά για το αποτέλεσμα, αρκεί να έχω σαφή εντολή να χειριστώ αποκλειστικά το όλο θέμα, χωρίς όμως καμία παρέμβαση από άσχετους τύπου Τριαντάφυλλου. Εκτός των παραπάνω, στο ατυχές ενεργητικό του φερόμενου ως οικονομικού Διευθυντή, συγκαταλέγονται μια σειρά από πολύπλευρες δραστηριότητες, που χαρακτηρίζονται ως παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, πισωγυρίσματα της Οργάνωσης, αδιαφανείς διαδικασίες και Ζημιογόνα αποτελέσματα. Ενδεικτικά καταγράφονται :1) Παραβίαση της αρχικής απόφασης της Διοίκησης, η οποία προέβλεπε σύμβαση μεταξύ των δυο πλευρών καθώς και έκδοση παραστατικού παροχής υπηρεσιών ανά μήνα. Μέχρι σήμερα ούτε σύμβαση έχει υπογραφεί ούτε παραστατικά υπηρεσιών έχουν προσκομισθεί.2) Οι πωλήσεις πατάτας φαγητού κατά ποσοστό πολύ μεγάλο, ενδέχεται να αποδειχθούν επισφαλείς.3) Οι χειρισμοί σχετικά με τη λειτουργία του νέου Υποκαταστήματος παραλίας, θέτουν σε κίνδυνο τη νομιμότητα της Οργάνωσης , σε ενδεχόμενους ελέγχους από κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών, είμαστε εκτεθειμένοι – παραβάτες του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων (δεν έχουν πραγματοποιηθεί απογραφές κατ’ εντολή του Κου Τριαντάφυλλου, παρά τις υποδείξεις του Λογιστηρίου) και επιπρόσθετα δεν είναι εφικτός ούτε ο έλεγχος των εργαζόμενων, ούτε έχουμε εικόνα αποθήκης και αποτελέσματος . Όσον αφορά αμοιβή του, με αφορμή την εκχωρηθείσα επιταγή της ΕΑΣ προς αυτόν από το Διευθυντή (30.000,00 ευρώ λήξης 30-10-2009), προτείνω :1) Την ακύρωση της, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα παραπάνω αποτελέσματα και να δοθούν επαρκή στοιχεία και διευκρινήσεις.2) Την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της αμοιβής του στα ζητούμενα ύψη. Η παρούσα Διοίκηση ως εξαίρεση των Διοικήσεων στην ιστορία της Υπηρεσίας, διαχειρίστηκε ζητήματα και πήρε μεταξύ άλλων και αποφάσεις μέσα στη 3/τια, για τις οποίες ο Νόμος 2810 του 2000 και το Καταστατικό, εξ ορισμού ακυρώνουν αυτές τις αποφάσεις. Υπάρχουν επίσης και ζητήματα που η κρίση ανήκει εξ ολοκλήρου στους εκλέκτορες Αντιπροσώπους των Συνεταιρισμών οι οποίοι πρέπει να αποφανθούν αναζητώντας επαρκή πληροφόρηση.Το Δ.Σ. σήμερα αδυνατεί να αποδείξει την ορθότητα πολλών από τις επιλογές του και πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν και για τις οποίες ενδεχόμενα να υπάρξουν συνεπακόλουθα. Δεν πρόκειται για Ζημιογόνα αποτελέσματα επιλογής ή χρήσης αλλά για ασυνήθιστες στην Ένωση ζημίες τριετούς θητείας. Είναι βέβαιο ότι η Ένωση μπορεί και πρέπει να παραμείνει διαφανής και βιώσιμη, αλλά απαιτείται η συμμετοχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων από τους εμπλεκόμενους. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:1) Πρώην Προέδρους Ε.Α.Σ. (κκ Αξαόπουλο – Κουκουζή)2) Σύλλογο εργαζόμενων Ε.Α.Σ. Νάξου.3) BDO Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές. Νάξος 27-10-2009Από το Λογιστήριο Ε.Σ. Κορρές

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Καταγγελίες και απαντήσεις για τη διαχείριση της Ενωσης

Το Βήμα της Νάξου στη προσπάθειά του να ρίξει φώς στα όσα γίνονται, ακούγονται και λέγονται για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, παραθέτει αυτούσια την επιστολή του κ. Βαγγέλη Κορρέ, υπεύθυνου λογιστηρίου της ΕΑΣ, η οποία εστάλει προς τους δύο πρώην προέδρους της οργάνωσης και έχει ήδη γνωρίσει το φώς της δημοσιότητας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μας η επιστολή βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου. Δημοσιεύουμε επίσης δελτίο τύπου - απάντηση του Δ.Σ. της ΕΑΣ
στην πιο πάνω επιστολή η οποία απευθύνεται στον κ. Κορρέ με βαρύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς. Τέλος παραθέτουμε κείμενα από τις τοποθετήσεις των κ. Αγγελή Κουκουζή, πρώην προέδρου της ΕΑΣ και εκλεγμένου αντιπροσώπου καθώς και του κ. Γιάννη Μαράκη εκλεγμένου αντιπροσώπου που φέρεται να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου στις ερχόμενες εκλογές που θα γίνουν αυτό το μήνα. Τέλος αναφέρουμε και σημεία από την τοποθέτηση του επί σειρά ετών πρώην προέδρου και διευθυντή της ΕΑΣ Νάξου κ. Μανώλη Αξαόπουλου στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της 29-11-09 για τον ισολογισμό και τον λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης περιόδου 1-1-2008 μέχρι 31-12-2008.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας

Με αφορμή την κατάληψη του Λυκείου Νάξου (2009): «έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας»…

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε Νοέμβρη περίπου, ένα κύμα καταλήψεων σαρώνει πολλά λύκεια της χώρας. Το φαινόμενο δεν είναι απλά «μόδα» («του συρμού»)· απηχεί βαθύτερα, σοβαρά και χρόνια προβλήματα της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αποκαλυπτικό είναι ότι τα φροντιστήρια, κατά το διάστημα των καταλήψεων, συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους και μάλιστα εντατικοποιούν τα ωράριά τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών που, προφανώς, δεν καλύπτονται με ένα σχολείο κλειστό ή δυσλειτουργικό και κατά συνέπεια αναξιόπιστο, αν όχι επικίνδυνο.
Πιθανώς το πιο κρίσιμο ερώτημα –το οποίο τίθεται ανοικτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, ως στοίχημα για τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, αλλά συγχρόνως και ως πολιτικό-πολιτειακό διακύβευμα– είναι αν και κατά πόσο το ελληνικό δημόσιο σχολείο (προπάντων στη λυκειακή βαθμίδα) μπορεί να πείσει πλέον για την αξία του, για την ουσιαστική συμβολή του στην εκπαίδευση των νέων. Δυστυχώς, πολλοί μαθητές και οι γονείς τους αισθάνονται ότι πρόκειται για «χαμένο χρόνο». Από πολλές απόψεις δεν εμπιστεύονται το σχολείο και οι ίδιοι προβάλλουν σοβαρούς λόγους γι' αυτό. Όταν, μάλιστα, το ζήτημα αφορά την 3η λυκείου, τότε, πολλοί δεν αντιτίθενται στις καταλήψεις διότι προτιμούν «να κάτσουν τα παιδιά τους στο σπίτι για να διαβάσουν».
Πώς μπορεί να ανασκευαστεί μια τέτοια στάση; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικά και με συνέπεια, κατά τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους ειλικρινά ενδιαφερομένους. Οι καταλήψεις –μεταξύ άλλων– δεν αρμόζουν σε αυτή την προοπτική.
Τι μπορεί να γίνει εδώ και τώρα;
Μερικά ζητήματα ξεφεύγουν από τις δυνατότητες παρέμβασης μιας τοπικής κοινωνίας ή απαιτείται πολύς χρόνος και έργα για την αλλαγή των συνθηκών. Τέτοια είναι, π.χ., το πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, η «βάση του 10», η εξετασιοκρατία του λυκείου, η διαμάχη για την ποινικοποίηση –ή μη– των καταλήψεων, αλλά και η διαδεδομένη νοοτροπία της επένδυσης στην ατομική επιχείρηση («εμπιστεύομαι τον εκπαιδευτικό που πληρώνω και όχι εκείνον που πληρώνεται από το Δημόσιο»).
Υπάρχουν όμως και απλές κινήσεις, που μπορούν να γίνουν άμεσα σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς (δηλαδή την Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον εκπρόσωπο του Δήμου και τους εκπροσώπους των Μαθητικών Κοινοτήτων), με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του (κάθε) σχολείου. Κρίσιμη σημασία έχει το σχολείο να πείθει για την αξία του, να πείθει ότι οι μαθητές δεν χάνουν εκεί τον χρόνο τους και ότι προβλήματα όπως η έλλειψη βιβλίων, η ασφάλεια, υγιεινή και ευπρέπεια του σχολικού χώρου –ή άλλα παρόμοια– αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Η συνεργασία αυτή, όμως, χρειάζεται να γίνεται σε μόνιμη βάση, με σχέδιο, συστηματικά, από μία ολιγομελή και κατά συνέπεια ευέλικτη ομάδα, από ένα «σχολικό συμβούλιο» που διαβουλεύεται σε εγκάρδιο κλίμα, με διαφάνεια και πνεύμα ισηγορίας· όχι υπό την πίεση του «τετελεσμένου» ή την απειλή της κατάληψης. Τι εμποδίζει την σύσταση και λειτουργία μιας τέτοιας επιτροπής από την αρχή κάθε σχολικού έτους, έτσι ώστε να προκύπτουν απτά αποτελέσματα; Μήπως το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» ότι όσα συμφωνηθούν δεν (;) θα τηρηθούν;

Παναγιώτης Γατσωτής, φιλόλογος του Λυκείου Νάξου

Κυκλοφορεί το φύλλο 41 (3-12-09)