Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αναδρομές φ. 43

Συνέχεια με το «ΑΡΓΟΜΟΥΝΙΤΙΚΟ» πρόστιμο
Φίλος αναγνώστης μας «συνέστησε» με επιστολή του, να επικοινωνήσουμε με την Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και να θέσουμε υπόψη της τα παρακάτω:

ΘΕΜΑ : Δημόσια διαβούλευση για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων

Κυρία Υπουργέ ,σας εκφράζω την άποψη μου σχετικά με το θέμα και σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψιν το φόρο που εισέπρατταν επί Ενετοκρατίας στη Νάξο με την ονομασία «Αργομουνίτικον πρόστιμο» στις χήρες και σε όσες πριν «υπανδρευθούν έζων ανόμως».
Πιστεύω ότι εξετάζοντας το θέμα εις βάθος, θα εύρετε αρκετούς πόρους δια το Δημόσιον.
Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπετε
Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ», Αναδρομές ΑΦ 42/10-12-2009.
Με εκτίμηση Φ.Π.

Διαμαρτυρίες και συλλαλητήριο για το Σμυριδικό
Τραγαία 4-12-1927
Δύο χιλιάδες και πλέον άνθρωποι «πάσης τάξεως και ηλικίας» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χαλκείου την παρελθούσα Κυριακήν. (προφανώς 4 Δεκεμβρίου 1927), «κατόπιν γενικής προσκλήσεως των κατοίκων εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Τραγαίας» και διαμαρτυρήθηκαν κατά των ενεργειών των Συριανών, για την «ανάκλησιν» (ακύρωση) των υπουργικών αποφάσεων για κατάργηση των αποθηκών Σύρου κα τον καθορισμό του όρμου Μουτσούνας ως μόνου (χώρου) εξαγωγής σμύριδας. Αυτά μας πληροφορεί η Φωνή Νάξου – Πάρου στο φ. 99 της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 1927 σε ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «ομαδική διαμαρτυρία» και συνεχίζει : «Ο Εμπορικός σύλλογος Τραγαίας, εν τη ευρυτάτη αυτού δράσει υπέρ παντός κοινωφελούς της Νάξου μας σκοπού» και ο οποίος εντάχθη από την πρώτη στιγμή υπέρ της κατάργησης των αποθηκών σμύριδας Σύρου, αποφάσισε και διοργάνωσε το συλλαλητήριο αυτό.
Βλ. Άρθρο Γ. Λογαρά «στοιχεία από τη ζωή και τη δράση των Ναξιακών Συλλόγων 1926-1927» Περιοδικό των Ναξιακά Τ 7 Μάρτιος – Απρίλιος 1986

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΘΡΟΥΣ
Από τα πρώτας ημέρας του Δεκεμβρίου βροχή διαρκής, εκτός μικρών τινων διακοπών, λούει ολόκληρον την Επαρχίαν μας.
Από προχθές όμως ο καιρός μετετράπη εις άγριον και ψυχρόν βορράν, αι δρυμείαι του οποίου πνοαί μας έκαμαν να καταφύγωμεν εις τα παλτά και ενωρίς, ενωρίς να κλειώμεθα εις τας οικίας μας.
Εκ των συνεχών βροχών εν Βόθροις κατέρευσε παρασειρθείσα υπό των ρευμάτων η νεόδμητος οικία του κ. Γεωργίου Μαγκίωρου.
Εφ ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 117/25-12-1903

ΕΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΝΑΞΟ
Τρία της πατρίδος μας ευγενή και φιλοπρόοδα τέκνα, τρεις συμπολίται μας άριστοι ετίμησαν λίαν αξιοπρεπώς την ωραίαν Νήσον μας εν τη Διεθνή Ολυμπιακή εκθέσει, οι κ.κ. Στεφ. Παλαιολόγος λαβών το χρυσούν βραβείον διά την ωραίαν Ναξιακήν σταφίδα του, ο αιδ. Ελευθ. Κανστρήσιος, αρχιμανδρίτης λαβών χρυσούν και αργυρούν βραβείον διά το ξανθότατον και αρωματικώτατον Ναξιακόν μέλι και κήρον, και ο κ. Μάρκος Γ. Βαλλυνδράς λαβών το χρυσούν βραβείον, διά το πεφημισμένον διά την ευγεστικότητα του και γλυκύ αυτού άρωμα Ναξιακόν κιτρόρρακον. Και πολλά άλλα, σπανίζοντα αλλαχού, της πατρίδος μας εκλεκτά και έξοχα προιόντα ηδύναντο να εκτεθώσι και βραβευθώσιν, εάν οι αρμόδιοι εδείκνυον μεγαλήτερον ενδιαφέρον.
Ελπίζομεν δε ότι οι φιλότιμοι συμπολίται μας θέλουσι φιλοτίμως εργασθήινα εις την προσεχή Ολυμπιακήν Έκθεσιν της ωραίας Νήσου μας αφθονώτερα και πλουσιώτερα τα εκθέματα παρουσιάσωσι.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΦ 117/25-12-1903
ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
Η Αστυνομία Νάξου
Διατάσσει
Όπως ουδείς εκ των ξενοδόχων των τε φαγυτού, ύπνου και παντός εν γένει καταστήματος έχοντες εις βρώσιν φαγυτά, επιτρέπομεν ίνα άπαντα τα δοχεία των φαγυτών εισί καθαρά εν καλή καταστάσει οι δε λέβητες να ώσιν εσωτερικώς τε και εξωτερικώς κασυτερομένοι αι δε κλινοστρωμναί εν γένει του ύπνου και του εσωτερικού του καταστήματος εισί καθαραί προς δε άπασαι αι σενδώναι, εφαπλώματα, περικαλήμματα κ.λ.π.
Ο Αστυνόμος
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 117/25-12-1903

ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΙΣ ΚΟΡΩΝΟΝ
Κόρωνος (του ανταποκριτού μας)
Την 16ην Δεκεμβρίου 1934, ημέραν καθ΄ην διενηργείτο η αναπληρωματική Γερουσιαστική εκλογή, ενέσκηψεν καταιγίς μετά βροχών, πλημμυρισάσης ολοκλήρου της περιοχής Κορώνου, Σκαδού, Μέσης και Κεραμωτής. Αι προξενηθείσαι ζημίαι είναι ανυπολόγιστοι. Εξεριζώθησαν άφθονα και μεγάλα δένδρα, κυρίως καρυδιές, εδημιουργήθησαν πάμπολες «βουλίστρες» και τα ποτιστικά μετεβλήθησαν εις χαλάσματα. Ολόκληρος η καλλιέργεια κατεστράφη. Εις τον Ληώνα τα ποτιστικά, άτινα με μεγάλην επιμέλειαν είχον καλλιεργηθή, κατεστράφησαν τελείως, μη φεισθέντος του μεγάλου και αποτόμου ρου των βροχίνων υδάτων τοιχωμάτων, καρποφόρων δένδρων και γης.
Η πλημμύρα ήτο τοιαύτη ώστε παρεσύρθη βους του κ. Στυλ. Αξαοπούλου από το «Λειβαδάκη» και εξεβράσθη εις τον «Τρυπητόν» απόστασις ημισείας ώρας.
Εφ. «Φως Παρροναξίας » Α.Φ. 32/1-1-1935

ΕΧΑΘΗΣΑΝ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ
Τα κρέατα εχάθησαν από την πόλιν μας. Έκαστος των κρεωπωλών σφάζει από εν και περί αυτού συνάπτεται ομηρικός αγών από τους ατυχείς πολίτας. Εκλειπαρούμεθα προ αυτών, ικετύομεν διότι έχομεν ασθενείς και αυτοί υψώνουν τους ώμους ειρωνικώτατα.
Εφ,\. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 24/9-12-1901

ΤΑ ΕΥΡΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ
Την παρελθούσαν Πέμπτην συνελήφθη εν τη ημετέρα πόλει Τραγαιάτης τις καθ΄ην στιγμήν ητοιμάζετο να επιβιβασθή επί του αναχωρούντος την στιγμήν εκείνην ατμοπλοίου. Ούτος κατά τας εκ Τραγαίας τηλεγραφικάς πληροφορίας του αστυνόμου Τραγαίας έκλεψεν δύο χοίρους και πωλήσας αυτούς κατήλθεν εις την πόλιν μας προς αναχώρησιν, ατυχώς όμως τα εύρε μπαστούνια.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 24/9-12-1901

ΤΕΤΡΑΠΟΔΕΣ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΑΙ
Οι διερχόμενοι εκ της νήσου μας και ολίγας μόνον ώρας μένοντες, δεν δύνανται η να μας συγχαρώσιν αναχωρούντες διά την κενωτομίαν ήν εισάξαμεν, δηλαδή αντί οι οδοκαθαρισταί μας να είνε άρρενες, από τινος τη ανοχή των αρμοδίων μας διορίσθησαν και ουδέτεροι τετράποδες οδοκαθαρισταί., οίτινες αόκνως νυχθημερόν περιερχόμενοι ολόκληρον την πόλιν μηδ΄αυτής της αγοράς μας εξαιρουμένης κατόρθωσαν εντός ολιγίστου χρονικού διαστήματος να μας …… απογουρουνώσωσι. Δεν νόμίζετε κύριοι αρμόδιοι ότι ο καιρός πλέον είνε να ληφθή κάποια πρόνοια;
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 25/16-12-19001

ΕΤΡΑΥΜΑΤΗΣΕΝ ΔΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

Την παρελθουσαν Πέμπτην ο Ν. Επίτροπος εξ Αγκυδίων ετραυμάτισεν ολίγον έξωθεν του χωρίου τούτου τον συγχώριον του Ιωάννην Κουτελιέρην διά μαχαίρας εις τον αριστερόν μηρόν. Ο δράστης ετράπη εις φυγήν μη κατορθώθείσης εισέτι της συλλήψεως του. Ο τραυματίας ουδένα διατρέχει κίνδυνον.
Εφ. ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Φ. 25/16-12-1901

Δεν υπάρχουν σχόλια: