Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πως ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών οι τρεις Βουλευτές του Νομού και ο Πολιτευτής Γερμανός Καπίρης

Παναγιώτης Ρήγας: Φταίει η ομάδα Γρυλλάκη  
Γιάννης Βρούτσης: Ιστορική ανατροπή 
Γερμανός Καπίρης: Την ευθύνη την έχει ακέραια ο  κ. Ρήγας   
Γ. Παπαμανώλης: Πίστευα ότι θα επικρατήσει ο Νίκος Μαράκης 

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, από τους τρεις Βουλευτές του Νομού μας και τον πολιτευτή Γερμανό Καπίρη. Η επόμενη ημέρα φέρνει γκρίνια και «συντροφικά μαχαιρώματα» στο ΠΑΣΟΚ, ικανοποίηση και μηνύματα ενότητας στη Ν.Δ.

Εμπρηστικές δηλώσεις Παναγιώτη  Ρήγα
"..Είναι η γνωστή ομάδα που κινήθηκε πίσω από το Γρυλλάκη, η οποία δεν ολοκλήρωσε την πορεία της.."

Ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, με σκληρές δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Νάξου, εξαπέλυσε  βολές κατά του «κακού ΠΑΣΟΚ» και της ομάδας που πλαισίωνε το συνδυασμό του Θανάση Γρυλλάκη, εκτιμώντας ότι η ομάδα αυτή φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ήττα του Νίκου Μαράκη. Χαρακτήρισε δε θετικό το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αντίθεση με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, το οποίο το απέδωσε σε ποικίλους λόγους: «Ο συνδυασμός του κ. Μαράκη ήταν υπονομευμένος ήδη από τον πρώτο γύρο. Μια μερίδα ανθρώπων που πολιτικά ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, της τάξης του 8%, ήταν εξ αρχής κατά του Νίκου Μαράκη…Είναι η γνωστή ομάδα που κινήθηκε πίσω από το Γρυλλάκη, η οποία δεν ολοκλήρωσε την πορεία της. Η ομάδα αυτή ήταν φανατικά απέναντι στο Νίκο Μαράκη. Υπάρχουν βεβαια και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση του συνδυασμού ή ακόμα και την αποτίμηση του δημαρχιακού έργου…Υπήρξε βέβαια και υπερψήφιση του Μανόλη Μαργαρίτη από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ….»


Η συνέντευξη Γερμανού Καπίρη
"..Η «καταπράσινη» Νάξος είπε «όχι» στον Υφυπουργό και οι «κακοί» της Νάξου του λέμε να σταματήσει, να μην κάνει και άλλο κακό σε αυτόν τον τόπο».."
Σε διαφορετικό  μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις του πολιτευτή  του ΠΑΣΟΚ Γερμανού Καπίρη, ο οποίος σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυκλαδική» χρεώνει  την ήττα του Νίκου Μαράκη στον Υφυπουργό Παν. Ρήγα, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα την έχει ακέραια ο κ. Ρήγας. Ουδείς άλλος. Ούτε ο απερχόμενος Δήμαρχος. Δικά του λάθη πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και στη Νάξο και στη Σαντορίνη και στην Ίο και στη Μήλο και στην Πάρο. Τις φθηνές δικαιολογίες για το εκλογικό Βατερλό του κ. Υφυπουργού, ας τις πει αλλού» δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καπίρης και συνεχίζει «η καταψήφιση του χρισμένου από τον κ. Ρήγα συνδυασμού ήταν προαποφασισμένη από τους πολίτες της Νάξου, πολύ πριν την 7η Νοέμβρη. Ήταν ειλημμένη απόφαση για πολλούς λόγους: Απραξία, ανεπάρκεια του Δήμου, βουλευτικές εκλογές του 2009, αντιμετώπιση του έτερου ενδιαφερόμενου στελέχους κ. Γρυλλάκη, αντιμετώπιση του Δημ. Μπάιλα. Ο συνδυασμός του κ. Ρήγα, γιατί έτσι πρέπει να λέγεται, ήταν δεδομένο ότι θα χάσει το Δήμο. Απλά η τόσο άγαρμπη ανάμειξη του Υφυπουργού και ένα δυο άλλων «παραγόντων» τοπικών ήταν η αιτία που ήρθε το τόσο κακό αποτέλεσμα. Η «καταπράσινη» Νάξος είπε «όχι» στον Υφυπουργό και οι «κακοί» της Νάξου του λέμε να σταματήσει, να μην κάνει και άλλο κακό σε αυτόν τον τόπο».

Νίκη  και «Γαλάζιο Δήμαρχο» βλέπει ο Γιάννης Βρούτσης
.."Για πρώτη φορά, αρκετά νησιά μας έχουν Δήμαρχο που προέρχεται από τη Ν.Δ. ή είναι ανεξάρτητος από την κυβερνητική κηδεμονία.."
Θετική είναι  η αποτίμηση του αποτελέσματος  για το Βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος βλέπει ιστορικές ανατροπές και ήττα του ΠΑΣΟΚ σε πολλά νησιά, μεταξύ αυτών και στη Νάξο. «Το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών στις Κυκλάδες, σηματοδότησε μια αλλαγή εποχής. Για πρώτη φορά, αρκετά νησιά μας έχουν Δήμαρχο που προέρχεται από τη Ν.Δ. ή είναι ανεξάρτητος από την κυβερνητική κηδεμονία» δηλώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριπτική ήττα. Στην Άνδρο και στη Μύκονο, ήταν εξαφανισμένο. Στη Νάξο, στη Μήλο και στη Σαντορίνη, αποδοκιμάστηκε και πραγματοποιήθηκαν ιστορικές ανατροπές. Στην Πάρο το ισοδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να ικανοποιεί καθόλου τον κ. Ραγκούση.
Στη Σύρο, όπως είναι  γνωστό, το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί  στις πραγματικές δυνάμεις της Ν.Δ». Παράλληλα, σε αντίθεση με τα εσωκομματικά στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Βρούτσης ζητά «ενότητα», για την επόμενη ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι γνωστό, ότι οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές, δημιουργούν αρκετές φορές πολώσεις, εντάσεις και αμφισβητήσεις. Όλα αυτά δικαιολογούνται μέχρι και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Στα νησιά μας, δεν χωρούν διαιρέσεις. Η επόμενη μέρα, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους».


 
Γ. Παπαμανώλης:
"Πίστευα ότι θα επικρατήσει ο Νίκος Μαράκης"
Δεν μπορώ να έχω σαφή και άμεση άποψη για το αποτέλεσμα αυτό, όμως θεωρώ ότι ήταν έκπληξη. Σαφώς πίστευα ότι ο Νίκος Μαράκης θα προηγηθεί στις Δημοτικές εκλογές, όμως και λόγω της
απόστασης δεν είχα σαφή εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε. Εκτίμησή μου όμως ήταν ότι σε ένα δημοκρατικό νησί, με ιστορία και από τη μεταπολίτευση και μετά και μέχρι προχθές ο Δήμος Νάξου
ήταν πάντα δημοκρατικός.
Αυτές τις ημέρες πάντως θα επισκεφθώ τη Νάξο και θα συζητήσουμε το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: