Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Σκληρή στάση για την απεργία - Σήμερα οι αποφάσεις

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010
Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται σήμερα από ναυτεργασία και κυβέρνηση εν όψει του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το προηγούμενο διήμερο η κυβέρνηση έκανε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι υπεράνω όλων θέτει την ανάγκη επανασύνδεσης των νησιών με την υπόλοιπη χώρα και περιμένει τις σχετικές αποφάσεις από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , η οποία συνεδριάζει σήμερα το πρωί με αντικείμενο το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης.
Στο μεταξύ, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση της Attica Group, η οποία δεν είναι μέλος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για 48ωρη προσωρινή αναστολή της απεργίας, υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΠΝΟ και όσων ακτοπλοϊκών εταιρειών το επιθυμούν και παράλληλα συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕΝ.
Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αναμένει ότι όλα τα παραπάνω θα συνεκτιμήσει η ΠΝΟ πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη (ΠΝΟ και ΕΕΝ) να προσέλθουν σε διάλογο για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί απ' αυτή.
Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΕΝ μέσω κύκλων της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται για απεργία, αλλά για «καταληψίες» και η πολιτεία θα πρέπει να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του λιμανιού, ενώ δηλώνεται ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Η δήλωση Διαμαντίδη
«Επιστολή προς την ΠΝΟ προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού» .(Γιάννης Διαμαντίδης, υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας)
Στη δήλωσή του ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η απεργία αποτελεί αναμφισβήτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων. Υπόκειται όμως σε συγκεκριμένους κανόνες εκ του νόμου, όπως με σημερινή επιστολή μου επισήμανα προς την ΠΝΟ, προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού».
Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί απ' αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Διαμαντίδης, θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν, αλλά και το δημόσιο συμφέρον παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας.
Είμαστε, κατέληξε, υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε.
Η Νέα Δημοκρατία
Ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη Νέα Δημοκρατία και βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, με δηλώσεις του απέδωσε στην κυβέρνηση τεράστια ευθύνη για τα αδιέξοδα που παρατηρούνται στην ακτοπλοΐα και τα ζητήματα που αφορούν στους ναυτικούς μας. Δεν ανέπτυξε, όπως όφειλε, τον αναγκαίο διάλογο και δεν μπορεί να ακολουθεί, ακόμη και τώρα, πολιτική Ποντίου Πιλάτου, πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε «την καλούμε να βρει άμεσα λύση ανάμεσα στην ΠΝΟ και τους φορείς της ακτοπλοΐας».
Η κα Μπακογιάννη
Τέλος, ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στους συνδικαλιστές για τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ επιρρίπτει η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Ντόρα Μπακογιάννη.
Να σημειωθεί ότι Σάββατο το βράδυ με εντολή του υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, απέπλευσαν από την Κρήτη τρία πλοία, μεταφέροντας φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.
Ειδικότερα, το «Φαιστός Παλλάς» απέπλευσε έφυγε στις 10 το βράδυ από το Ηράκλειο με 96 επιβάτες και 101 φορτηγά και έδεσε το πρωί στην Ακτή Ξαβερίου. Το «Κρήτη Ι» έφυγε 9.30 μ.μ. από το Ηράκλειο με 11 επιβάτες και 106 φορτηγά και έδεσε επίσης το πρωί στην Ακτή Ξαβερίου και το «Λατώ» από Χανιά στις 11.40 μ.μ. με 39 επιβάτες και 102 φορτηγά και έφθασε στον Πειραιά στις 09.00 το πρωί. Στη συνέχεια τα πληρώματα αποφάσισαν τη συμμετοχή τους και πάλι στην απεργία.

Πηγή: "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: