Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

TO ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-6-2014

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ
ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ
ΤΟ Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως είναι αποφασισμένο να «τρέξει» ένα ζωτικής σημασίες για το νησί μας έργο – το έργο που αφορά στην κατασκευή του… πολυθρύλητου έργου που ακούει στο όνομα «Φράγμα Τσικαλαριού». Η παρουσία της αναδόχου εταιρείας (με την επωνυμία) «Σμίλη ΑΤΕ» δια της εκπροσώπου της Χρυσούλας Τσάλα (σ.σ. η κα Τσάλα και προεκλογικά επισκέφθηκε το Δημαρχείο Νάξου και πήρε μέρος σε μία από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου) στο νησί μας εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα δίνει το στίγμα των εξελίξεων.
Η κα Τσάλα χθες μαζί με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο νησί μας Θανάση Γρυλλάκη και τον αρμόδιο υπάλληλο της ιδίας Υπηρεσίας Στέφανο Τζιώτη βρέθηκαν στην κοίτη του φράγματος στην περιοχή της Άνω Ποταμιάς, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την διάνοιξη του δρόμου προσβάσεως προς την περιοχή όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εκτελέσεως του έργου...


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το έργο το οποίο είναι στα "χέρια" του υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως & Τροφίμων, είναι σε καλό δρόμο, αφού το εν λόγω υπουργείο ήδη αρχίσει να "τρέχει" και την υπόθεση «απαλλοτριώσεις»…
Κατά γενική ομολογία το ήδη δημοπρατηθέν μακρόπνοο έργο «Κατασκευή φράγματος Ποταμιάς (Τσικαλαριού)» έχει περάσει σε άλλη φάση τούτες τις μέρες...
Κορυφαία στελέχη της εν λόγω κατασκευαστικής επισημαίνουν ότι η «βιολογική παροχή», στην περιοχή θα διασφαλιστεί… Το ποτάμι δηλ. που εδρεύει την ευρύτερη περιοχή του φράγματος, δεν θα σταματήσει ποτέ να υδροδοτεί την περιοχή»…
Για την υλοποίηση του οποίου θα δαπανηθεί ποσό €6. 875. 707,06 (ποσό χωρίς Φ.Π.Α.)...
Για την κατασκευή του εν λόγω έργου που δημοπρατήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών…
ΤΟ γεγονός ότι το έργο βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων, λέει πολλά. Και αυτό το «πολλά» σημαίνει, κατά προσωπική μας άποψη, ότι υπάρχει πολιτική βούληση σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Προ εικοσιτετραώρων και με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του φράγματος η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι: Ο τρόπος που ξεκίνησε αυτό το έργο, με την παράνομη διάνοιξη δρόμου σε σημείο που δεν προβλέπεται από τη μελέτη, είναι χαρακτηριστικός για την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς των αρμόδιων μηχανισμών. Το επόμενο βήμα θα είναι η υλοτόμηση των δέντρων στο σημείο που προορίζεται για λεκάνη του φράγματος. Άλλη μια πανέμορφη φυσική περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα θα καταστραφεί οριστικά και ο τόπος μας, που τόσο έχει ανάγκη από πράσινο, θα φτωχύνει περισσότερο.
Στην περιοχή υπάρχει σημαντική βλάστηση με εκατοντάδες δέντρα –ιτιές, πλατάνια, βελανιδιές, ελιές, μυρτιές κλπ. Δρόμοι θα διανοιχτούν και θα στηθούν εργοτάξια κοντά στο ιστορικό εκκλησάκι του Άι-Μάμα.
Το ίδιο το φράγμα θα έχει τεράστιες διαστάσεις σχετικά με την κλίμακα του νησιού: 46 ολόκληρα μέτρα ύψος, η στέψη του θα έχει μήκος 228 μέτρα, η δε χωρητικότητά της λεκάνης του θα είναι δυο εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα.
Επιπλέον, το φράγμα κατασκευάζεται στο κέντρο του νησιού και όχι στις εκβολές των ποταμών, γεγονός που κόβει τη φυσική ροή του νερού νωρίς και θα υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στη μεγάλη περιοχή κατάντη του φράγματος. Βασικότερο πρόβλημα είναι ότι θα παρεμποδιστεί ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα και θα ξεραθούν πηγάδια της περιοχής των λιβαδιών, ενώ θα υπάρξουν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην αναζωογόνηση της -μεγάλης οικολογικής σημασίας- Αλυκής Νάξου στην περιοχή του αεροδρομίου. Καταστροφικές συνέπειες, επίσης, θα έχει για τα ιστορικά μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης.
Επιπλέον, στην σημερινή κατάσταση όπου επικρατεί η επιταχυνόμενη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, διαφαίνεται γλαφυρά στον ορίζοντα ότι και το συγκεκριμένο έργο θα δοθεί δωράκι από το κράτος στους επιχειρηματίες, στερώντας από τον κόσμο ένα θεμελιώδες αγαθό: την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό.



Περί συνεπειών…
Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου εκτιμά ότι παρότι το εν λόγω έργο περιγράφεται σαν έργο άρδευσης της περιοχής των λιβαδιών, στην πραγματικότητα όμως από τη μελέτη προκύπτει ότι θα λειτουργήσει και για την ύδρευση της νοτιοδυτικής Νάξου. Έτσι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα νερά των χειμάρρων είναι μολυσμένα από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, καθώς και από τα αστικά λύματα του βιολογικού καθαρισμού του Τσικαλαριού, συμπεραίνουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι επικίνδυνος.
Ακόμα πιο παράλογο είναι το γεγονός ότι ξεκινά η κατασκευή του φράγματος χωρίς ούτε την εξασφάλιση κονδυλίων, αλλά ούτε καν μελέτη για την κατασκευή δικτύων(!). Πώς θα είναι χρήσιμο το φράγμα χωρίς δίκτυα;
Για άλλη μια φορά επικράτησε ο ανορθολογισμός στα πλαίσια της ιδεολογίας της άνευ όρων ανάπτυξης, μιας ιδεολογίας που έχει φέρει τόσο τον πλανήτη όσο και την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής. Για άλλη μια φορά πρυτάνευσε η παροχολογία των πολιτικών παραγόντων προς άγραν ψήφων και πολιτικής πελατείας. Για άλλη μια φορά, η αγνή και ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο έμεινε μειοψηφική υπόθεση λίγων που παλεύουν για τη διάσωση της φύσης και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Είναι θλιβερό ότι δεν υπήρξε καμιά πίεση από τους κατοίκους προς τη διοίκηση να εξεταστούν πλείστες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και του τουριστικού τομέα στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου. Λύσεις εφικτές, οι οποίες είναι περιβαλλοντικά συμβατές χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες ενός φράγματος που οι διαστάσεις του παραβιάζουν κατάφωρα την κλίμακα του νησιού.
Σαν κομμάτι της ναξιακής κοινωνίας έχουμε κάθε λόγο να ντρεπόμαστε και να λυπόμαστε με αυτή την εξέλιξη που έρχεται σήμερα σαν φυσική συνέχεια της εποχής των Μαυρογυαλούρων.




Το βαρύ DNA φράγματος…
Βαρύ το παρελθόν του υπό κατασκευή φράγματος Ποταμιάς (σ.σ.: Τσικαλαριού το αποκαλούν οι περισσότεροι) – βαρύ το DNA του…
Μπορεί τούτη την εποχή να είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η κατασκευή μεγάλων / μακρόπνοων έργων στα νησιά του Ν. Αιγαίου – Μνημόνιο γαρ -, όμως έργα ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. και τα οποία προ ετών δημοπρατήθηκαν, οι πιθανότητες να υλοποιηθούν είναι πολλές και σοβαρές.
Το μεγαλύτερο έργο υδρεύσεως στην Νάξο (σ.σ.: στην «λεκάνη» του θα μπορεί να συγκρατεί 3 εκατ. m3 νερού) είναι έτοιμο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Θυμίζουμε ότι μέσα στις πρώτες ημέρες του 2013, υπογράφηκε η σύμβαση από το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του εν λόγω έργου, για την υλοποίηση του οποίου θα δαπανηθεί ποσό €6. 875. 707,06 (ποσό χωρίς Φ.Π.Α.) Η διάρκεια υλοποιήσεως της συμβάσεως, υπενθυμίζουμε, είναι 32 μήνες από την ημέρα υπογραφής.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 με αρχικό προϋπολογισμό 10,1 εκ. ευρώ και πλέον. Το αντικείμενό του είναι η κατασκευή λιθόρριπτου φράγματος μετά των συνοδών έργων (πρόφραγμα, υπερχειλιστής, έργο εκκενώσεως - υδροληψίας, ασφαλτοστρωμένοι οδοί προσβάσεως).
Από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον εν λόγω έργο είναι και η εξής: Στις 24 Απριλίου της προηγουμένης χρονιάς και με αρ. πρωτ. 758, Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως & Τροφίμων, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτού Γ. Καρασμάνη, με βάση τον πίνακα των προς υλοποίηση έργων των ενταγμένων στο Μέτρο 125Α1 του ΠΑΑ 2007-2013, έκανε αναφορά στον τελικό προϋπολογισμό (σε «ευρώ») της κατασκευής του φράγματος (Ποταμιάς) Τσικαλαριού και δικτύων αξιοποιήσεως Ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγκαρών. Ο τελικός προϋπολογισμός: 8.899.690,99
Σύμφωνα με όσα σε σχετικό δελτίο Τύπου του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργείου, επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, την απόφαση εντάξεως του έργου «Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού & Δικτύων αξιοποιήσεως ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγκαρών ν. Νάξου, προϋπολογισμού 37.539.000€, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Αναπτύξεως της Ελλάδος 2007 - 2013 (ΠΑΑ), υπέγραψε στις 30/7/2009 ο αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός Υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, των Βουλευτών Ν. Κυκλάδων Βρούτση Ιωάννη και Μανούσου - Μπινοπούλου Αριάδνης και του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Κων/νου Θεσσαλού.

Αυτά που πρέπει να λέγονται…
Υπό τον γενικό τίτλο «Χωρίς έρεισμα οι αιτιάσεις για την πορεία του έργου πνοής της Νάξου» και με υπότιτλο «10 αλήθειες για το φράγμα του Τσικαλαριού», το υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων (σ.σ.: που δια του υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου έκανε την παρουσίαση του έργου «κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού», το φθινόπωρο του 2009 στο νησί μας), σημείωνε:
Εντύπωση προκαλεί η προσπάθειας μερίδας του τύπου της Νάξου να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική κοινή γνώμη για το μείζον ζήτημα της υλοποίησης του έργου του φράγματος Τσικαλαριού. Όπως προκύπτει από τα δέκα σημεία που παρατίθενται κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υφίσταται για την πορεία του έργου παρά το γεγονός ότι σε καθαρά προεκλογική περίοδο κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν ένα έργο πνοής για ολόκληρο το νησί της Νάξου.
Όπως συμπεραίνεται από ενδελεχή έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκύπτουν τα εξής:
1. Η οριστική μελέτη του φράγματος Τσικαλαριού εκπονήθηκε με μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας και εγκρίθηκε το 1992. Προκειμένου να ενταχθεί το Έργο σε Πρόγραμμα της 4ης Προγραμματικής περιόδου επικαιροποιήθηκε τον Ιούνιο του 2009 η οριστική μελέτη από Τεχνική και Οικονομική άποψη. Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε €9.639.000.
2. Με ανάδοχο μελετητή την ίδια εποχή εκπονήθηκε και η μελέτη των διασυνδεδεμένων δικτύων των ταμιευτήρων Τσιλακαριού, Φανερωμένης και Λιμνοδεξαμενής Εγκαρών. Η μελέτη των δικτύων αυτών εγκρίθηκε με την 117583/24-09-1998. Η συνολική επιφάνεια η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από την μελέτη αυτή είναι 10500 στρέμματα.
3. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 82472/02-04-2002 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, τόσο του ταμιευτήρα όσο και των δικτύων.
4. Τα παραπάνω έργα αξιοποίησης (αρδευτικά δίκτυα) έχουν μελετηθεί σε στάδιο οριστικής μελέτης, πλην όμως απαιτούν και αυτά Τεχνική και Οικονομική Επικαιροποίηση, ώστε να προσαρμοστούνε στις σημερινές συνθήκες.
5. Η Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπ.Α.Α.& Τ. με την ιδιότητα του Φορέα εφαρμογής του Μέτρου 125Α(1) του Π.Α.Α. 2007-2013 υπέβαλε πρόταση και Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη των έργων αυτών στο Μέτρο αυτό. Το υπόψη Μέτρο συγχρηματοδοτεί και ταμιευτήρες νερού και αρδευτικά δίκτυα τα οποία αξιοποιούν τα νερά των ταμιευτήρων.
6. Στο Τεχνικό Δελτίο Έργου συμπεριλαμβάνονται τα εξής υποέργα: 1ο Η κατασκευή του φράγματος, 2ο Οι απαλλοτριώσεις, 3ο Οι αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας παραγωγών, 4ο Ο Τεχνικός Σύμβουλος ποιοτικού ελέγχου, 5ο Η αρχαιολογία, 6. Η δαπάνη για την μελέτη επικαιροποίησης των αρδευτικών δικτύων & 7ο Η κατασκευή των δικτύων αξιοποίησης των ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Λιμνοδεξαμενής Εγκαρών.
7. Με την απόφαση 7016/31-07-2009 έγινε η ένταξη του συνόλου των ανωτέρω πράξεων στο Πρόγραμμα Π.Α.Α. 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με συνολικό προϋπολογισμό €37.539.000.
8. Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί τμηματικά κατά τα έτη 2010 έως και 2013 και ανάλογα με την πρόοδο των αντίστοιχων υποέργων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα προηγηθεί χρονικά η κατασκευή του φράγματος και μετά θα ακολουθήσει η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων.
9. Μετά την ένταξη του έργου στο Π.Α.Α., ακολουθεί η ένταξη αυτού στη Συλλογική Απόφαση Έργων 081/8 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την απαιτούμενη κάθε έτος πίστωση.
10. Όσον αφορά το θέμα της ποιότητας των νερών λόγω των λυμάτων που αναφέρεται στο δημοσίευμα σημειώνουμε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεν αποτελεί λόγο κατάργησης του ταμιευτήρα. Η μελέτη επικαιροποίησης των αρδευτικών δικτύων θα λάβει υπ’ όψιν της όλα δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά την αρχική εκπόνηση (1998) της μελέτης των δικτύων.…
Στο από 30 Ιουλίου 2009, δελτίο Τύπου (σ.σ.: που εκδόθηκε από το γραφείο του βουλευτού Γιάννη Βρούτση), υπό τον γενικό τίτλο, «Το μεγαλύτερο έργο βιώσιμης ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών στις Κυκλάδες», αναφέρονταν τα ακόλουθα: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 παρόντος και του Υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, υπέγραψε την οριστική ένταξη του έργου κατασκευής «Φράγμα Τσικαλαριού», στο τομεακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μετά τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο βουλευτής Ι. Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση :«Με απόλυτη συνέπεια η κυβέρνηση μετά την εξαγγελία τον Ιανουάριο του 2008, ολοκλήρωσε την επικαιροποίηση την μελέτης βάσει της οποίας η κατασκευή του φράγματος βρίσκεται πλέον στο στάδιο υλοποίησης. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα που θα πραγματοποιηθεί στο Ν. Κυκλάδων, ύψους περίπου €37 εκ. Με το τεράστιας αξίας και σημασίας έργο πνοής παρεμβαίνουμε σε ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό του νησιού. Από το ξεκίνημα της κατασκευής του θα υπάρξουν άμεσα θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα του νησιού και έμμεσα σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Με την κατασκευή του φράγματος αλλάζουμε το μέλλον της Νάξου αλλά και των μικρών Κυκλάδων. Το έργο αυτό ενώνει και δυναμώνει ολόκληρη τη Νάξο και αποτελεί την κιβωτό διατήρησης των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας. Η απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει ένα τόσο μεγάλο έργο στο 4ο Κ.Π.Σ., σε μία νησιωτική περιοχή της πατρίδας μας, συνδέεται αρμονικά με την επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος και εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο στοχευμένο σχέδιο δράσης που επιβεβαιώνει τη βούληση για ειδικές νησιωτικές πολιτικές. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και όλους τους συντελεστές που διαχρονικά πίστεψαν και στήριξαν αυτό το έργο. Νιώθω βαθιά συγκινημένος, υπερήφανος αλλά και δικαιωμένος που μπόρεσα να συμβάλω και να ενισχύσω την πολιτική απόφαση ώστε το μεγάλο αυτό έργο να υλοποιηθεί στο νομό μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: