Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: «Μερικά σχόλια για τη 3η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Στον απόηχο της 3ης συνεδρίασης του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16-09-2014 στο νησί της Ρόδου, καταθέτουμε κάποια σχόλια και προβληματισμούς μας για το περιεχόμενο αλλά και την όλη διαδικασία μαζί με την στάση που κρατήσαμε σε όλη τη συνεδρίαση.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι δυστυχώς, η νέα περίοδος της αιρετής αυτοδιοίκησης
σημαδεύτηκε από σοβαρή υπονόμευση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου Η επιτηδευμένα «επίσημη» ορκωμοσία στη Σύρο ξεθώριασε με την απνευστί ψήφιση 16 θεμάτων -14 εντός και 2 εκτός ημερησίας διάταξης- στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πιο αναλυτικά η θέση μας στα διάφορα θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο
Στην εκλογή των 4 εκπροσώπων Νοτίου Αιγαίου στην Ένωση Περιφερειών, η παράταξη μας κατέβηκε με δικό της ψηφοδέλτιο με στόχο την δημιουργία στην ΕΝΠΕ ενός πλατιού μετώπου αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εμποδίζει την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων σε συλλογικά όργανα. Τις θέσεις κατέλαβαν 3 από την πλειοψηφία και 1 από τη μείζονα αντιπολίτευση.
ΘΕΜΑΤΑ 2ο , 5ο ,6ο ,7ο
Το θέμα 2 της προγραμματικής σύμβασης για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίου στη Μύκονο αποσύρθηκε διότι δεν υπήρχε καμία εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο!
Με διαδικασίες κατεπείγοντος, με απαράδεκτες δικαιολογίες περί πίεσης χρόνου και καθυστέρησης λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών(!), αλλά και με αναφορές ότι πρόκειται για εξειδικευμένα θέματα που δεν χρειάζονται μελέτη εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων (!), ψηφίστηκαν 3 Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι και για το έτος 2025 (για το νέο ΠΕΠ Νοτ. Αιγαίου, το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων στις Μεταφορές αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη). Οι εισηγήσεις των δύο τελευταίων παρελήφθησαν μόλις 24 ώρες πριν την ψήφιση τους και αριθμούν μερικές εκατοντάδες σελίδες!
Με τη λογική του «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» (άρθρο 10, παρ.2 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου περί απαρτίας) οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν σε μια άδεια σχεδόν αίθουσα τις τελευταίες ώρες της μαραθώνιας συνεδρίασης, όπου οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης σε αγαστή συνεργασία υπερψήφισαν και τα τρία θέματα, παρά τις προηγούμενες μεταξύ τους αντεγκλήσεις και τη δημιουργία εντυπώσεων. Για λόγους αρχών, διαδικασίας, αλλά και πολιτικής κατεύθυνσης των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η Νησιωτική Ανατροπή καταψήφισε την Στρατηγική Μελέτη για το νέο ΠΕΠ Νοτ. Αιγαίου (Θέμα 5). Ψήφισε δε λευκό για τις άλλες δύο (Θέματα 6 και 7), για τα οποία η εισήγηση παρελήφθη 24 ώρες πριν τη Συνεδρίαση
ΘΕΜΑΤΑ 3ο -13ο & 15ο
Η τοποθέτηση εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διάφορες εταιρίες, ΝΠΙΔ, γνωμοδοτικές επιτροπές και όργανα μοιράστηκαν κατά κύριο λόγο ανάμεσα στην πλειοψηφία και στην μείζονα αντιπολίτευση με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη. Ως παράταξη, θα εκπροσωπηθούμε όπου μας επιτράπηκε από τις κείμενες διατάξεις. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με συμμετοχή μας.
ΘΕΜΑ 14ο
Υπερψηφίσαμε ως παράταξη την παράταση της προγραμματικής σύμβασης για το Λιμάνι της Σχοινούσας με το ΥΠΠΟ και το Υπουργείο Τουρισμού.
Είναι προφανές ότι ο τρόπος άσκησης πολιτικής των πρώην και των νυν περιφερειακών αρχών παραβιάζουν τις βασικές αρχές του σχεδιασμού από τα κάτω, της διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, η τρίτη συνεδρίαση υπήρξε απαξιωτική ως προς τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο υποτίθεται «εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και ασκεί δημόσιο λειτούργημα» σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου Κανονισμού Λειτουργίας. Παραβιάσεις διαφόρων παραγράφων των άρθρων 5, 8 και 13 περί της διάρκειας συνεδρίασης, των συνοδευτικών υπηρεσιακών εγγράφων στις εισηγήσεις, της άσκησης αρμοδιοτήτων του Προέδρου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Σοβαρά ζητήματα, όπως η διαχείριση του νερού στα νησιά και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργών, η ανταπόκριση στο ερωτηματολόγιο της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» και του εντεταλμένου της Γερμανικής Καγκελαρίας προς τις αιρετές αυτοδιοικητικές αρχές, οι εκποιήσεις φυσικών περιοχών και αιγιαλών μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το μεταναστευτικό, η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας μας και άλλα, πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από έγκαιρη ενημέρωση όλων των συμβούλων. Η νέα Περιφερειακή αρχή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ούτε να αυτοσχεδιάζει ούτε να αδρανεί σε τόσο σοβαρά θέματα Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εκλεγεί για να επικυρώνει αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί αλλού. Αλλά για να διαβουλεύεται και να παίρνει δικές του πρωτοβουλίες όπως ορίζεται με βάση τον θεσμικό του ρόλο.


Εμείς, ως Νησιωτική Ανατροπή δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να παίξουμε διακοσμητικό ρόλο. Ζητάμε διαφάνεια, διαβούλευση και ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τους νησιώτες και τις νησιώτισσες για τα όλα τα ζητήματα, διεκδικώντας πολιτικές ολοκληρωμένης παρέμβασης και ανάπτυξης του νησιωτικού μας συμπλέγματος. Από πλευράς μας προτιθέμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες για την τεκμηρίωση θεμάτων όπως το μεταναστευτικό αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς σε ισότιμη και αληθινά αλληλέγγυα βάση, τόσο για την οργάνωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και για οικονομικά και κοινωνικά θέματα (φτώχεια, κοινωνική οικονομία, ενέργεια).




Τέλος, καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το ρατσιστικό ντελίριο της Ελληνικής Αυγής και δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των συνεδριάσεων για διάδοση της μισαλλοδοξίας και της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κανείς δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται άγνοια ή αδιαφορία.




Ιστοσελίδα: http://www.nisiotikianatropi.gr/



Facebook:

Δεν υπάρχουν σχόλια: