Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αίτημα Δεκαβάλλα για ίδρυση Πολυτεχνική Σχολή/Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο, σχετικά με το «Πανεπιστήμιο Αιγαίου», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.  Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας γνώση του ψηφίσματος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, συναινεί απόλυτα με το περιεχόμενό του.
Ειδικότερα στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
«Το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων σημειώνει την επιστημολογικά και ακαδημαϊκά εσφαλμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, όπου προτείνεται η ένταξη τμημάτων Μηχανικών και ειδικότερα του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης σε Σχολή Θετικών Επιστημών.
Η πρόταση θεωρείται εσφαλμένη διότι παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα τα τμήματα Μηχανικών, λόγω του χαρακτήρα τους και της αποστολής τους εντάσσονται παραδοσιακά σε σχολές Μηχανικών (Schools/ Faculties of Engineering ή Technical Universities κα). Εξ άλλου εδώ και καιρό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προτείνει τεκμηριωμένα την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, τη δε πρόταση αυτή μελέτησε διεξοδικά και ενέκρινε το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ).
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων έχει μια αποδεδειγμένα θετική πορεία και είναι μοναδικό στον χώρο του τμήμα στην Ελλάδα. Παγκόσμια αναγνωρισμένο με θετικότατες εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις, και εξαιρετική πορεία των αποφοίτων του, παρακολουθεί ισάξια τον σχετικό ακαδημαϊκό χώρο και την εξέλιξη των αντιστοίχων τμημάτων παγκοσμίως, εξελισσόμενο και το ίδιο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Επικαιροποίηση των Σχολών Μηχανικών είναι φυσικό να γίνεται λόγω της δυναμικής εξέλιξης των αντικειμένων που γεννιούνται, φιλοξενούνται, και δημιουργούν στον χώρο των μηχανικών. Όμως δεν αναδύθηκε ούτε φάνηκε η ανάγκη εξ ορισμού να συνυπάρξουν αυτοί οι χώροι σε μια Σχολή Θετικών Επιστημών. Στην περίπτωση των Μηχανικών Σχεδίασης οι αποκλίσεις είναι προφανέστατες και δημιουργούν αρνητικές συνθήκες για την εξέλιξη και συνέργεια των συνυπαρχόντων τμημάτων. Είναι επίσης προφανές πως δεν αιτιολογείται μια τέτοια πρόταση ακόμη και για καθαρούς λόγους διαχείρισης διότι η έλλειψη δυνατότητας συνέργειας των τμημάτων δημιουργεί περισσότερες διοικητικές ανάγκες σε ανταγωνιστικές συνθήκες.
Με δεδομένα τα παραπάνω το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος θεωρεί ότι τυχόν ένταξή του στην Σχολή Θετικών Επιστημών θα ανακόψει βίαια την επιτυχημένη πορεία του. Αντίθετα, ή ένταξη του σε Πολυτεχνική Σχολή θα του επιτρέψει να συνεχίσει εξελισσόμενο επικοινωνώντας δημιουργικά στον φυσιολογικό του χώρο, και όχι ανταγωνιστικά σε μια παραδοσιακή Σχολή μεν, αλλά διαφορετικής δομής σκοπού και αντικειμένου.
Το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την συγκεκριμένη επιλογή του, και να ιδρύσει την Πολυτεχνική Σχολή/Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που έχει γίνει και την τεκμηριωμένη γνώμη του θεσμικού οργάνου της πολιτείας (ΣΑΠΕ) το οποίο την αξιολόγησε.»
Παρακαλούμε πολύ, όπως επανεξετάσετε άμεσα την προαναφερόμενη στο ψήφισμα επιλογή σας και να προβείτε σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες, για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής / Σχολής μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.»
Από το Γραφείο Τύπου
του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: