Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Σκανδαλίδης: Έπρεπε να είναι παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου Σημίτης και Παπανδρέου

Παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι, τόσο ο Κώστας Σημίτης, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως είπε, αυτή είναι η στιγμή όλες οι δυνάμεις του χώρου να ενωθούν, «όχι με τη στενή έννοια του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το καλό της χώρας». Όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δύναμη που μπορεί να ηγηθεί της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο οποίος ξεπερνά το 60%, απέναντι στον περίεργο, όπως τον χαρακτήρισε, διπολισμό και δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξεπερνά το 40% στις δημοσκοπήσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθυνθεί και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στους άλλους «και να έχει ταυτόχρονα τη μετριοπάθεια και την ταπεινότητα οι όροι συνεργασίας που θα προτείνει να είναι όροι όσμωσης με όλες τις κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου». Με αυτήν την έννοια, υπογράμμισε, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει νόημα. Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, «είναι κυρίως οι διεργασίες που μπορεί να βάλει στον ευρύτερο αυτό χώρο ως ένα σύγχρονο και συνειδητοποιημένο κόμμα και αυτό είναι το στοίχημα του Συνεδρίου», και γι’ αυτό «δεν θα έπρεπε να λείπουν από αυτό οι δύο πρώην πρόεδροί του».
Επιπλέον, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να οριοθετήσει το ΠΑΣΟΚ τις πολιτικές του. Όπως είπε, «όταν δεν ξεκαθαρίζει τη στρατηγική του, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι λειτουργεί αυτόνομα ως κόμμα του προοδευτικού χώρου» και«απέναντι στην πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τον ιδιότυπο αυτό δικομματισμό, υπάρχει μια δύναμη εθνικής ενότητας που ενώνει ξανά το λαό».
Την ίδια στιγμή, τόνισε πως πρόκειται να ζητήσει να αποφασιστεί από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφιστούν νέα μέτρα. Όπως είπε, «θα το ζητήσω να ψηφίσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η φτωχοποίηση και να υπάρξει ανάπτυξη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει, η φτωχοποίηση συνεχίζεται και το ζητούμενο είναι πώς θα υπάρξει ανάκαμψη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν βλέπω να μπορεί να υπάρξει. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει αυτή η φτωχοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη διάλυση της οργανωτικής του δομής από το 2001-2002. Όπως τόνισε, «φτάσαμε σε ένα κόμμα που ναι μεν ψήφιζε τον πρόεδρο από τη βάση, αλλά δεν υπήρχε τίποτα ανάμεσα στον πρόεδρο και το λαό». Όπως υπογράμμισε, όμως, «η κρίση λύνεται μόνο με επιστροφή στην κοινωνία και όρους κοινωνίας...Πρέπει να βγούμε με τόλμη και να πάμε στην κοινωνία. Έχει τη δύναμη να το κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα επιβιώσει. Δεν μπορεί; Θα πεθάνει τους επόμενους μήνες».
Αναφορικά με την κυβέρνηση, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φέρει μια νέα προγραμματική συμφωνία, ενώ για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να έχει μια άλλη σχέση και να ασκεί κριτική. «Δεν λέω να φύγει από την κυβέρνηση», διευκρίνισε, αλλά «να τη στηρίξει βάσει μιας πολιτικής και να μη συμμετέχει στην καθημερινή διαχείριση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: