Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ



Του Νίκου Α. Δρη  (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email : nicοdrιs@gmail.com
      Επιτέλους, έπρεπε να φτάσουμε μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, για να αποφασίσουν  οι ναξιώτικοι ουρανοί να ανοίξουν ουσιαστικά τους κρουνούς τους και να μας φιλοδωρήσουν, για πέντε τουλάχιστον συνεχόμενες ημέρες, με μια ευεργετική, ποτιστική βροχή, που θα ανακουφίσει τη διψασμένη, καλλιεργήσιμη γη.
      Όλα αυτά βέβαια τα οφείλουμε στους νότιους  και νοτιοδυτικούς ανέμους, που θα επικρατούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο νησί μας και θα τροφοδοτούν αδιάκοπα και «αγόγγυστα» με νερό τις τεράστιες ουράνιες υδατοδεξαμενές από την γαλάζια απεραντοσύνη της θάλασσας.
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 14 β. η ελάχιστη και μεταξύ 14 και 18 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Συννεφιασμένος  ο ουρανός όλες τις ημέρες, με βροχή από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά και ενδεχομένως καταιγίδες για την Τρίτη και την Τετάρτη.
      Από δυτικοί μέχρι νότιοι οι άνεμοι, θα πνέουν πολύ ισχυροί και το Σαββατοκύριακο θυελλώδεις και πιθανόν πολύ θυελλώδεις με εξασθένηση από την Τρίτη το απόγευμα..
      Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 

Πέμπτη  15/12 : Λίγες νεφώσεις, με ΝΔ ανέμους 5 και από το βράδυ 7 Β και θερμοκρασία 13 – 18 β.
Παρασκευή 16/12: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με ΝΔ ανέμους 7 Β και μέχρι το απόγευμα 6 Β και θερμοκρασία 14 – 18 β.
Σάββατο 17/12 : Νεφώσεις με βροχή από το μεσημέρι, με ΝΔ ανέμους 7 Β και μέχρι το απόγευμα 8 Β και το βράδυ πιθανόν 9 Β και θερμοκρασία 13 – 18 β.
Κυριακή 18/12 : Νεφώσεις με βροχή κυρίως το πρωί, με Δ ανέμους 8 Β και μέχρι το βράδυ    6 Β και θερμοκρασία 12 – 16 β..
Δευτέρα 19/12 : Νεφώσεις με βροχή από το μεσημέρι, με Ν ανέμους 5 Β και μέχρι το απόγευμα 7 Β και θερμοκρασία 11 – 15 β.
Τρίτη 20/12 : Νεφώσεις με βροχή και πιθανόν καταιγίδες, με Ν ανέμους 8 Β και μέχρι το απόγευμα 6 Β και θερμοκρασία 10 – 14 β.
Τετάρτη 21/12 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ΝΔ ανέμους 5 Β και θερμοκρασία     10 – 14 β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: