Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δραστηριότητες του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν Αιγαίου σε θέματα περιφερειακής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης

Οικολογικός Άνεμος
στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος Χρυσόγελος
 Ολοκληρώθηκε χθες μια εβδομάδα έντονης δραστηριότητας σε θέματα περιφερειακής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ανθρώπων του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου.  Το Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη Ετήσια Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων της Αυτοδιοίκησης που υποστηρίχθηκαν από τους Οικολόγους Πράσινους. Μια “ανοιχτή” συζήτηση για το ρόλο μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης,  τις  δράσεις μας, τις πρωτοβουλίες και το όραμά μας για μια κοινωνία με πράσινο και οικολογικό προσανατολισμό, ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους:
-          Στην ενότητα «Ένας χρόνος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης  Κυκλάδων Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου εισηγήθηκε το θέμα «Οι ιδιαίτερες ανάγκες και η υποστήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών ΟΤΑ»
-          Στην ενότητα «Η αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία» παρουσιάστηκαν οι Προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στο Νότιο Αιγαίο που υποβλήθηκαν με επιστολή στον ευρωπαίο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ. Johannes Hahn.
-          Στην τρίτη ενότητα «Κοινωνία και περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, μέλος της Γραμματείας του Οικολογικού Ανέμου παρενέβη με εισήγηση με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων στις νησιωτικές κοινωνίες (το παράδειγμα της Ρόδου)»
Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, μέλη του Οικολογικού Ανέμου από την Σύρο, τη Νάξο, την Φολέγανδρο και τη Ρόδο, συναντηθήκαμε για να οργανώσουμε τις κοινές μας δράσεις για την επόμενη χρονιά, με βάση και τις δυνατότητες που θα μας δώσει η νέα θέση του περιφερειακού μας συμβούλου, Νίκου Χρυσόγελου, ως Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, η Χριστίνα Ευθυμιάτου Καρυστιναίου συμμετείχε επίσης στην επίσκεψη εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν με επίκεντρο τη νέα Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική όπως διαμορφώνεται για μετά το 2013, που οργάνωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στόχος της επίσκεψης (στην οποία συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης ως προσκεκλημένος από τον ευρωβουλευτή) ήταν να δοθεί μια συνολική εικόνα για την Περιφερειακή Πολιτική στην ΕΕ, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν και για την Ελλάδα της κρίσης και να βοηθηθούν στο έργο τους όσοι καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές στις ελληνικές περιφέρειες. Η επίσκεψη περιέλαβε:
-          Δημόσια συζήτηση με θέμα "Οικονομικά όργανα & πολιτική Συνοχής μετά το 2013" με ομιλητές τους Πράσινους ευρωβουλευτές Francois Alfonsi - Κορσική και Elisabeth Schroedter -Γερμανία και τον εκπρόσωπο των Βέλγων πράσινων Eric Monami (Η εμπειρία των Πράσινων -καλές πρακτικές στην τοπική διακυβέρνηση για τις μεταφορές και την κινητικότητα).
-          Επίσκεψη στη Γενική διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνομιλίες με στελέχη της σε θέματα: Πολιτική Συνοχής μετά το 2013 / ΕΣΠΑ / NSFR: η κατάσταση δύο χρόνια πριν το τέλος της περιόδου, Ταμείο Συνοχής και ελληνικά νησιά, Διαχείριση Απορριμμάτων στην Ελλάδα, Εδαφική /Διεθνική –Διασυνοριακή Συνεργασία, Έργα κοινωνικής ενσωμάτωσης για τους Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: